Økologi på Uddannelser
Hvad ville du gøre, hvis du bestemte over råvarerne?
Skal man koge de økologiske uddannelsesprojekter ned til én sætning, vil det være følgende: Uddannelsesprojekter der bringer økologien på skoleskemaet.
Uddannelsesprojekterne er fordelt på tre forskellige projekter, der alle giver elever og studerende på fødevarer- og ernæringsuddannelser, samt landbrugsskoler, muligheden for at opleve det bedste økologien har at byde på, ved at invitere de studerende ud i de økologiske køkkener, butikker og marker. Derudover kan vi for andet år i træk præsentere en økologitur til faglærerne.
Hvorfor er de økologiske uddannelsesprojekter vigtige?
De studerende er fremtidens fødevareprofesionelle, og det er dem, der kommer til at få indflydelse på, hvilke råvarer der skal bruges i den offentlige bespisning og mange forbrugeres hjem.
Ved at få økologien i egne hænder og samtidig opleve, hvordan landets dygtigste fødevareprofessionelle arbejder i praksis, tror vi på, at de studerende bliver rustet til selv at kunne træffe beslutninger som en del af næste generations fødevareprofessionelle og derfor er projekterne vigtige.
I år har vi udvidet udbuddet af økologiske uddannelsesprojekter for studerende, som du kan læse mere om på denne side. Fælles for projekterne er, at de alle sætter økologien på dagsordenen og gratis for elever og studerende at deltage i:
- Future Generation Økologi
- Fra Greb til Gaffel
- Alumnedag
- Økologitur til Faglærerne
Dyk ned i økologien: Se alle danske økologiske bedrifter, økologiske principper og meget mere.
Projekterne er skabt af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Fonden for økologisk landbrug.
Følg os på vores sociale medier og se, hvordan de økologiske projekter tidligere har foregået:
Videobibliotek: Fra Greb til Gaffel
Presse - Fra Greb til Gaffel
Skal du skrive om Fra Greb til Gaffel kan du finde praktisk information herunder. Du kan yderligere finde logoer og presseomtale.
Greb Til Gaffel-projektet er løbet af stablen hvert år siden 2018, hvor det første hold af landbrugs- og kokkeelever blev sendt i henholdsvis i køkkenet og på marken for at komme i praktik ved hinandens erhverv. Siden da har projektet vokset sig stort, og det er i dag muligt for eleverne at komme i praktik i stort set hele Danmark.
Som fremtidens eksperter indenfor fødevareproduktion er det vigtigt for landbrugs- og kokkeeleverne at få en indsigt i hinandens erhverv, så der er en gensidig forståelse, når eleverne engang i fremtiden selv skal stå for at levere råvarer til restauranten eller bestille dem hos landmanden.
Ideen lå derfor lige til højrebenet for Landbrug & Fødevarer, da man i sin tid afholdt en debat om økologi blandt forskellige kokke- og landbrugselever. Ved debatten viste det sig, at ingen af de deltagende nogensinde havde været i praktik i hinandens fag, men at alle havde et ønske om at prøve det. Med den indsigt i baghånden blev det første spadestik taget til det praktikforløb der nu kendes som ’Fra Greb Til Gaffel’.
Formålet med praktikforløbet er at styrke elevernes forståelse for, hvordan der arbejdes med økologiske råvarer i Danmark gennem hele værdikæden. Ligeledes skal projektet styrke det fremtidige samarbejde på tværs af de to erhverv gennem dialog og indsigt i hinandens fag. Helt konkret gennemføres praktikforløbet ved, at eleverne bytter erhverv for en uge. Kokkene bliver sendt ud for at få jord under neglene på et økologisk landbrug så de kan se, hvordan råvarerne produceres, mens landmændene sendes ind blandt gryder og mados for at lære om, hvordan de økologiske råvarer bruges i restauranterne.
Tidligere er projektet blevet afviklet som et egentligt praktikbytte, et koncept som nu står på egne ben. Antallet af elever der blev sendt i praktik, afhang af, hvor mange tilmeldte elever og praktiksteder der var det pågældende år. Projektet har nydt stor succes og kendskab de seneste år, hvor et stigende antal praktikanter og værter har deltaget.
I år løftes sløret for Fra Greb til Gaffel i nye klæder, hvor hele klasser har mulighed for at tilmelde sig en seminardag, hvor den økologiske undervisning tages ud i landskabet.
Siden projektets opstart er interessen og nysgerrigheden for projektet hos landets erhvervsskoler. Ideen om at give eleverne indsigt i, hvem der aftager råvarerne og hvordan de bliver produceret, er blevet modtaget positivt og alle er enige om, at det er en vigtig dagsorden for fremtidens samarbejde. Det betyder, at vi i dag har skoler fra hele landet, der kan sende deres elever ud i et helt unikt praktikforløb.
Projektet har samarbejdsaftaler med kokkeskoler fra hele landet og er åbne for at arbejde sammen med endnu flere. Vi har derfor mulighed for at sende kokkeelever i praktik på et økologisk landbrug uanset, hvilken landsdel eller skoleeleverne kommer fra.
Ligesom med kokkeskolerne har projektet samarbejdsaftaler med Landbrugsskoler fra hele landet. De mange samarbejder med forskellige praktiksteder rundt om i landet giver derfor nogle unikke muligheder for eleverne, der kan komme i praktik i den anden ende af landet, hvis det er ønsket.
For at være praktikvært ved Greb Til Gaffel, enten som landbrug eller køkken, kræver det, at man som landbrug er økologisk certificeret, og at man som køkken minimum er certificeret med Det Økologiske Spisemærke. Enkelte værter, der har en veletableret og vidtrækkende økologiske tilgang, kan dog inkluderes uden certificering med Spisemærkerne. Praktikværterne for begge erhverv er fordelt i hele Danmark. Den store geografiske adspredelse af både værter og elever gør det derfor muligt at sende praktikanter rundt i hele landet alt efter behov og ønske.
Vil du skrive om Greb til Gaffel er du velkommen til at bruge vores logoer. De kan downloades herunder
FAQ - Future Generation Økologi
Her finder du de ofte stillede spørgsmål og svar vedrørende Future Generation Økologi
Ja, det er gratis at deltage i Future Generation Økologi-projektet er et tilbud, som supplerer din uddannelse og er en unik mulighed for at tilegne dig viden, indsigter og netværk. Landbrug & Fødevare sørger for transport, overnatning og forplejning på turen.
Som en del af Future Generation Økologi, inviterer vi dig med på en unik tur rundt i Øko-Danmark. Her skal vi besøge økologiske producenter og landbrug, lave mad af økologiske råvarer, smage på en masse økologiske produkter, tale med kokke og restauratører og besøge økologiske virksomheder. Glæd dig også til oplæg og workshops.
Du får adgang til en masse ny viden om økologi, indsigter fra de nyeste analyser og netværk på tværs af fødevarebranchen. Derudover får du også mulighed for efterfølgende at blive inviteret til alumne-netværks-arrangementer for tidligere deltagere
Du har selv ansvar for at tage fri fra din undervisning eller elevplads for at kunne deltage. Samt ansvar for at følge den planlagte undervisning og opgaver fra på uddannelse. Koordiner med din elevplads, skole eller underviser.
Du behøver ikke at være økolog eller have den store erfaring med økologi. Det vigtigste er at du er nysgerrig og åben overfor at ville lære mere om økologien.