Tvedemose Champignon

På Sydsjælland mellem Næstved og Vordingborg ligger Tvedemose champignon, der igennem 3 generationer har været i familiens eje.

Tvedemose Champignon har fulgt med tiden og dyrker i dag flere forskellige svampe, ligesom man også har en økologisk produktion, der også indeholder specialsvampe i dag. Der produceres svampe af høj kvalitet og med megen stolthed. For at sikre den høje kvalitet laver de selv deres kompost af hestegødning og halm.

Der laves kompost

For at dyrke økologiske svampe har virksomheden været nødt til at importere kyllingegødning fra Tyskland, som så er blevet blandet med dansk økologisk halm. Men fra foråret 2015 er man så småt begyndt at lave sin økologiske kompost.

Et dyrkningsrum i 5 etager

Når komposten er klar efter en 3 -5 uger blandes der svampesporer i, som så ligger ca. 21 dage ved ca. 25°c, og derefter bliver omdannet til svampenærings-substrat. Herefter bliver det lagt ind i dyrkningsrummene, hvor der bliver lagt jord på, som er en blanding af spagnum kalk og vand. Dækjorden lægges på, for at der kan dannes frugtlegemer, og når frugtlegemer er dannet, fordobler svampenes frugtlegemer sig i volumen hver dag, indtil de kan plukkes efter ca. 14 dage.

For at kunne dyrke special-svampe har Tvedemoses ejere været i Japan for at lære teknikken - bl.a. dyrkes svampene i plast-flasker som genbruges. Og der bruges andre næringsstoffer. Eks. Enoki-svampe hvor der bruges savsmuld fra gran tilsat risskallemel.

 

 
 Kejser hatte

Brune champignon
For at opnå en høj kvalitet på svampene tyndes der ud i bedene ca. hver 2. time for at give plads til flere svampe, så der altid er næringssubstrat nok. Hvis der ikke er næringssubstrat nok modnes svampene i løbet af 3-4 timer og begynder at kaste svampespore. Derfor skal der hele tiden tyndes ud, så svampene gror langsomt og har et højt indhold af tørstof.

Her ses hvor meget champignoner vokser på 5 dage, hvor de er klare til at blive plukket.

For at kunne have den høje kvalitet er det ikke kun et spørgsmål om at lave sin egen kompost og tynde ud flere gange om dagen. Det handler også om, at der skal være en høj hygiejne, og den daglige rengøring skal være i orden.

Man plukker i et dyrkningsrum i 2 uger, hvorefter man sætter damp på, som varmer dyrkningsrummet op til 70°c, så uønskede svampesporer og bakterier dræbes. Herefter tømmes og rengøres dyrkningsrummet, før det er klar til at blive fyldt igen.

Det steriliserede substrat sælges til private haveejere, og resten bruges som gødning på egne marker, så man kan undgå at købe gødning. Der arbejdes også på at finde samarbejdspartnere, der kan bruge substratet til at dyrke økologiske krydderurter i.

På Tvedemose sætter man også en ære i at være bæredygtig, hvilket vil sige, at man ikke bruger nogen former for sprøjtemidler overhovedet. Man genbruger alt vaskevandet. Det bruges til at producere svampenæringssubstrat, og man bruger de svampe, der ikke kan klare kvalitetstesten, hvilket er ca. 5 %, til bl.a. suppekoncentrat m.m.

Tvedemose arbejder på at bruge grundvandskøling i stedet for at bruge kølemaskiner, og virksomheden har reduceret sit CO2 udslip med 40 % ved at benytte varmepumper i produktionen. Indtil videre er der fundet besparelser på 30.000KWh årligt på strøm og varme, og man stopper ikke her.

Tvedemose har opnået stor anderkendelse og hæder gennem tiderne - bl.a. er man medlem af GLOBALGAP, som står for Global Good Agricultural Practice (godt landmandskab), hvor grundprincipperne er sporbarhed, kvalitet, fødevaresikkerhed, miljø - og sidst, men ikke mindst, at medarbejder-sikkerhed og velfærd er i højsædet. Derudover har man modtaget en masse hæder bl.a. Grønt Centers Initiativpris 2005, Det danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom 2012 m.m.