Se alle vinderne gennem årene
På siden her kan du se tidligere vindere og deres vinderretter
Vindere fra tidligere år
Se videoerne med de tidligere vindere af Årets Ret med Fisk & Skaldyr nedenfor
Restaurant Tri, som ejes af køkkenchef Nicolas Min Jørgensen og hans hustru, Iben Dragsbæk Hansen, imponerede juryen med deres omhyggeligt tilberedte hummerret, hvor hummeren virkelig spiller hovedrollen. Retten præsenterer delikat hummerkød serveret med syltede hvide ribs, karsefrø og syltede nobilisgrankogler. Ved bordet afsluttes retten med en fløjlsblød sauce på hummerfløde, baseret på reduceret hummerfond og fløde, skilt med hummerolie.
Dommerpanelet roste Restaurant Tri for deres præcision og dybe respekt for de lokale råvarer:
”Med en fantastisk konsistens der bør opleves, brillierer retten med sin enkelthed og sit friske take på en kold hummeret. Hovedemnet står knivskarpt og tager opmærksomheden, og garnituren underbygger noterne i hummeren. Radisen giver ekstra konsistens og retten er smuk i alt sin enkelthed.” Lød motivationen.
Vinderen af Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2023 blev Falsled Kro, som vandt prisen på baggrund af deres ret bestående af en fynsk sorthummer-wellington med rødvinssauce ala Michaud og hummerbisque (indbagt hummer med trøffelfars på pighvar, koralpandekage og butterdej).
I motivationen blev retten beskrevet som:
”En ret der repræsenterer håndværk på højt niveau og en knivskarp forståelse af havets råvarer der nærmest bringer havet med ind på tallerkenen. Retten emmer af personlighed og tager en klassisk ingrediens og giver den endnu mere liv. Retten præsterer særligt godt på smag, æstetik og omtanke for råvaren. Det er en ret der understreger restaurantens DNA og begejstrer gæsten med flotte detaljer og styr på historien.”
Til store klapsalver fra salen modtog køkkenchef Simon Juel Petersen og team præmien, bestående af en check på 20.000 kr., som blev overrakt af Jan Hansen, bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskeriforening.
Årets vinder af kategorien Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 gik til den prestigefyldte restaurant Svinkløv Badehotel, der med en ret bestående af jomfruhummer, ramte plet hos juryen. Som retten blev beskrevet af juryen:
Retten fremstår enkel, men overrasker med veludført kompleksitet og en vanvittig tilberedt jomfruhummer. Eksotiske, men genkendelige smage bidrager til en elegant brug af sødme og fedme.
Prisen og vinderchecken på i alt 20.000 kroner for Årets ret med Fisk og Skaldyr blev overrakt af direktør, Kenn Skau Fischer, fra Danmarks Fiskeriforening. Vinderne, bestående af kokkene Emil Kirkegård og Oliver Bendi, fik i tildelingen af præmien store klapsalver for den fornemme vinderret, der af juryen blev beskrevet som uhørt skarp og smukt tilberedt. Præmien blev uddelt af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Danmarks Fiskeriforening.
Der var hård kamp mellem nogle af Danmarks bedste og dygtigste kokke om at blive den første vinder af prisen ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr’. De fire nominerede kokke havde præsenteret juryen for hver deres bud på en nyskabende ret med fisk og skaldyr, som alle havde det til fælles, at der blev eksperimenteret med nye smagssammensætninger med enten blæksprutte eller havtaske i centrum. Konkurrencen blev endelig afgjort, da spiseguiden White Guide – sammen med Landbrug & Fødevarer - havde inviteret Danmarks gastronomiske scene til deres årlige prisuddeling. Årets vinder af Landbrug & Fødevarers nye pris blev restaurant Alouette på Islands Brygge med Nick Curtin i spidsen.
Til klapsalver rundt om i hele salen og omringet af deres kollegaer modtog den to stolte vinder ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2021’ og vinderchecken på 20.000 kroner, som blev overrakt af Kenn Skau Fischer, Administrerende Direktør for Danmarks Fiskeriforening.
Alt godt fra havet
Selvom feltet var utrolig stærkt, gjorde Nick Curtins vinderret sig alligevel bemærket hos den imponerede jury. De beskriver retten, som bestod af grillet havtaske fra Kattegat med sauce lavet på pighvarben, havtaskelever og citrongræsolie fra Tøftegaard, som en stor sanselig oplevelse.
Begrundelse fra juryen:
Less is more. Det viser Restaurant Alouette med deres ret på havtaske, der præsenterer sig simpelt på tallerkenen. Teknikken der ligger bag retten er dog langt fra simpel. Der er lagt utrolig meget håndværk i Alouettes bud på havtaske, der både er blevet stegt, røget, grillet og glaseret. Dertil kommer saucen, der smukt forener unikke råvarer og løfter smagsoplevelsen. Derfor vinder restaurant Alouette Årets Ret med Fisk 2021.