Kød & sundhed
Der er bred enighed om, at kød bidrager med vigtige næringsstoffer i kosten, som kan være svære at få fra andre kilder. Forskere er ikke enige om, hvilken betydning kød har for vores sundhed. Men, de fleste nuancerede undersøgelser peger på, at den samlede livsstil betyder mest, og at sund og varieret mad betyder mere end mængden af kød.
Får du spørgsmål om kød og sundhed fra dine gæster og kunder? Og er du i tvivl om, hvad du skal svare? Så læs med. Vi zoomer ind på, hvad forskellige undersøgelser siger om kødindtags indflydelse på udvikling af kendte livsstilssygdomme.
Det handler om helheden
Der bliver ofte sat lighedstegn mellem indtag af kød og usund kost, hvorimod kosttyper med lavt kød anses som sunde. Men har det væsentlig indflydelse på sygdomsrisikoen, hvis man spiser over de anbefalede 350, eller endda over 500 gram tilberedt rødt kød om ugen som en del af en ellers sund og balanceret kost? En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet peger på, at når der ses en sammenhæng mellem højt indhold af rødt kød i kosten og udvikling af kendte livsstilssygdomme, så handler det om, at den samlede kost er usund.
”Undersøgelsen viser altså en tendens til, at en generel usund kost øger risikoen for tidlig død,” - siger chefkonsulent Puk Maia Holm-Søndergaard fra Landbrug & Fødevarer og fortsætter:
”Selvom resultaterne ikke er statistisk signifikante, peger de dog alle i samme retning; nemlig, at risikoen for at udvikle sygdomme er lavere, når man spiser sundt. En sund kost er varieret og indeholder fødevarer fra alle fødevaregruppe."
Interesse for sunde måltider hos dine kunder
Når det kommer til at spise sundt er variation og portionsstørrelser nøgleord. ”Det er der i det store hele ikke så meget nyt i,” siger Puk Maia Holm-Søndergaard, og uddyber: ”De officielle Kostråd er en velunderbygget rettesnor for sunde kostvaner, og her vil jeg lægge vægt på hovedrådet der lyder, at man skal spise varieret og ikke for meget.” Du kan finde de officielle Kostråd på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside. Det betyder, at vi får de bedste betingelser for at få de næringsstoffer, som vi har behov for ved at spise lidt fra alle fødevarekategorier, og tilpasse mængden efter det
Vores forbrugerundersøgelser viser en vilje til at spise sundere, hvilket for nogle indbefatter at spise mindre kød og mere fra planteriget. Den rette balance mellem planter og animalske fødevarer er dog vigtig at have for øje, så behovet for næringsstoffer kommes i møde. Her kommer ”kødfaktoren” i spil. Ved at have op til 50 gram tilberedt kød eller fisk i en ret med fuldkorn, bælgfrugter og mørkegrønne grøntsager øges optagelsen af jern og zink fra plantekilderne. Kød og fisk bidrager altså til at fremme optagelsen fra planterne, og således er der en synergetisk effekt.
|
Grisekød er en del af en sund og varieret kost blandt grøntsager, bælgfrugter, kartofler, frugter, fuldkornsprodukter, mejeriprodukter, fisk, æg og andet kød. Grisekød er den type kød, som danskerne spiser mest af. Kulinarisk har grisekød et væld af anvendelsesmuligheder og kan bidrage med tekstur og smag til retter med meget grønt. Smagen af grisekød tiltaler altså mange mennesker, og det har vi dykket ned gennem årene i forskellige projekter. Læs mere om kød og sundhed lige her Desuden hører grisekød til de kødtyper, der har et lavere klimaaftryk, hvilket man gerne må udtrykke på generisk vis. Læs mere om grisekød og generiske klimaanprisninger
Kilde: Ernæringsfokus.dk |
Stort udvalg med lav fedtprocent
Lidt kød i kosten bidrager med mange vigtige næringsstoffer, der kommer med få kalorier, hvis man vælger at bruge de magre udskæringer. Her skal man huske at det magre kød skal tilberedes nænsomt og hele stykker må gerne være svagt rosa i midten for den bedste spiseoplevelse. I køledisken findes mange forskellige udskæringer af grisekød med en fedtprocent under 10:
|
Udskæring |
Fedtprocent |
|
Mørbrad, helt afpudset |
1 |
|
Filet, helt afpudset / Filet royal |
1 |
|
Schnitzel af inderlår |
2 |
|
Lever |
3 |
|
Flanksteak |
4 |
|
Mørbrad med bimørbrad |
4 |
|
Strimler og tern |
4 |
|
Mignon |
4 |
|
Hjerte |
4 |
|
Hamburgerryg |
5 |
|
Kæbe |
5 |
|
Minutkotelet / Kotelet uden fedtkant |
5 |
|
Culotte |
10 |
|
Kotelet |
10 |
|
Hakket grisekød |
3-10 |
Danskernes kostvaneundersøgelser pointerer, at kød bidrager med mættet fedt i kosten. Den gennemsnitlige andel af mættet fedt i grisekød er 44%, mens de umættede udgør 56%. Vælger du de magre udskæringer, bidrager kødet således mindre til mættet fedt i kosten.
Kilde: Ernæringsfokus.dk, læs mere her
Læs mere
Fakta om forarbejdet kød
Kød købes som enten uforarbejdet / fersk eller forarbejdet / forædlet. Og kød defineres som enten rødt eller hvidt. Det røde kød favner de firbenede dyr okse, kalv, gris, lam, ged og vildt, mens hvidt kød omfatter fjerkræ. I studier om sundhed og ernæring indgår forarbejdet kød oftest som en stor gruppe og er en blanding af alle arter.
Smag & tilberedning
På denne side kan du finde information om tilberedning af kød, smag og sensorik samt forskellige griseracer og krydsninger
Livet som gris
Dyrevelfærd er et buzzword. Men hvordan vejleder du dine kunder i forhold til dyrevelfærd, når de står ved køddisken? Og hvad du kan fortælle dine gæster om det kød, I bruger i dit køkken, når det kommer til dyrevelfærd? Få et overblik her.
Smag & sensorik
Vi har sat os for at blive klogere på smagen af gris. Og der er nok at gå i gang med, for det viser sig, at gris rummer over 600 smagsnuancer – heriblandt noter af rose, ristede nødder og et frugtigt touch.