Tilberedning af kød

Hvordan sikrer du, at du ikke går på kompromis med fødevaresikkerheden, når du tilbereder kød ved lave temperaturer? Se vejledning her.

Hvordan sikrer du, at du ikke går på kompromis med fødevaresikkerheden, når du tilbereder kød ved lave temperaturer? Se vejledning her. 

Over en lang årrække har Teknologisk Institut, tidligere Slagteriernes Forskningsinstitut udarbejdet dokumentation for fødevaresikkerheden, som du kan bruge, når dit køkken tilbereder kød ved lave temperaturer. 

Tre rapporter dokumenterer sikker tilberedning af grise- og oksekød, og viser samtidig, at tilberedning til lav centrumtemperatur kan nedsætte svindet med 10 pct. 

Bedre kød til dine gæster 

Indtil nu har det været fødevaresikkerheden, der har udfordret kvaliteten af kødretterne i kantinerne. Mange har tilberedt magert grise- og oksekød til så høje temperaturer, at det ofte gør kødet kedeligt. 
Det er en mærkesag for chefkonsulent Puk Maia Ingemann Holm, at det kød der serveres, er velsmagende og tilberedt korrekt. 

”Fødevaresikkerhed og kulinarisk optimal tilberedning af kød kan godt gå hånd i hånd. Sikkerhedsvurdering er noget, som Teknologisk har arbejdet med i mange år. Nu er der under Fødevarestyrelsen udviklet et værktøj, der hedder SiTTi, som kan hjælpe med dokumentation for fødevaresikkerheden, også når man tilbereder ved lave temperaturer.”, fortæller Puk Maia Ingemann Holm. 

Fødevaresikkerhed er ikke lig med tørt kød 

Oversigten viser, hvor langt ned man kan sætte tilberedningstemperaturen og få et godt stykke kød, uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden. Og hvis dit køkken sværger til langtidstilberedning ved lave temperaturer, er der også en vejledning at hente her. Udover at være guide til god og smagfuld tilberedning er vejledningerne også udviklet til at kunne dokumentere sikkerheden ved kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen. 

Meget mere om tilberedning 

Der er meget mere til tilberedning af grisekød, om danskerne kan li´ smagen, hvad der påvirker spisekvaliteten, myter, tilberedningssvind mm. Det kan du læse meget mere om på vores hjemmeside målrettet ernærings- og sundhedsprofessionelle. Grisekød - Læs mere om tilberedning og smag her  
 

Overordnet vejledning for tilberedning af kød: