Markedsføring med kostråd

Det er muligt at bruge De officielle Kostråd til at supplere markedsføringen af fødevarer. Det er særlig relevant, hvis ønsket er at understøtte Fødevarestyrelsen og en samlet kostændring i en sundere retning. Se her hvilke muligheder du har for at bruge De officielle Kostråd i din markedsføring.

Nej tak til vildledning

Som med alle andre former for anprisning er det vigtigt at anvendelse af kostråd ikke giver anledning til vildledning. Det er altså en forudsætning, at kostrådet fremstår på en neutral måde. Anvendelse må ikke give indtryk af at Fødevarestyrelsen fx anbefaler et bestemt produkt, eller at det er bedre end andre lignende produkter. Anvendes anprisningen i butik kan en sådan vildledning undgås ved at placere skiltning centralt i afdelingen, eller på hyldeforkant ud for alle relevante produkter der anprises.

Publikationen ”Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg” er udgivet af Rådet for sundere mad i september 2021. Den beskriver, hvad der gælder for de enkelte kostråd, og giver mange eksempler på formulering.  

Ja tak til kostråd med ”Spis mere”

Der er 5 kostråd ud af de 7 eksisterende, som kan bruges:

  • Spis flere grøntsager og frugter – kostrådet kan anvendes på alle grøntsager, frugter og bær, der ikke er tilsat salt og/eller sukker

  • Under kostrådet Spis mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk, kan de dele af kostrådet, der anbefaler et større indtag anvendes: vælg mere fisk, bælgfrugter og nødder. Det er ikke muligt at bruge kostråd i forbindelse med kød

  • Spis mad med fuldkorn – kostrådet kan anvendes på fuldkornsprodukter

  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter – kostrådet kan anvendes på alle planteolier, kun med undtagelse af kokosolie og på mejeriprodukter, der er omfattet af Nøglehulsbekendtgørelsen

  • Sluk tørsten i vand – kostrådet kan anvendes på alle flaskevand uden tilsat kulsyre

Markedsføring med De officielle Kostråd gælder både færdigpakkede og ikke-færdigpakkede fødevarer.

Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg