Den grønne kokkerejse

Den grønne kokkerejse er en flerårig indsats, hvor Landbrug & Fødevarer arbejder for at fremme brugen af grøntsager og planterige råvarer i professionelle køkkener. Med indsatsen bliver det tydeligt, hvordan grøntsager kan være en kilde til både innovation og kulinarisk nydelse.

Selvom restaurationsbranchen ofte opfattes som innovativ, viser data, at kun 8% af fødevaresalget til HoReCa er økologisk. Branchen halter markant efter den offentlige sektor, hvor næsten halvdelen af råvarerne er økologiske. Samtidig efterspørger gæsterne i stigende grad plantebaserede retter af høj kvalitet og variation. Det skaber et stort potentiale for at gøre grøntsager og økologi til en stærkere del af menuen – men mange kokke mangler inspiration og viden til at gøre dette til en bæredygtig og økonomisk succes.

Den grønne kokkerejse fokuserer på at fremme grønnere menuer ved at dele viden og skabe inspiration blandt kokkene. Økologiske planteråvarer sættes i centrum som kreative og bæredygtige byggesten, der ikke kun kan løfte smagen, men også gæsternes oplevelse. Projektet belyser samtidig mulighederne for at få certificering med De Økologiske Spisemærker og skaber dialog mellem producenter og køkkener for at styrke brugen af lokalproducerede råvarer.

Grønt på menuen - kokkene i front

Kokke spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling af vores madkultur. Som faglige frontløbere og smagsambassadører har de indflydelse langt ud over deres egne køkkener - og potentialet til at forme fremtidens madvaner.

Mange er klassisk uddannede med begrænset fokus på det plantebaserede køkken. Derfor er der brug for ny inspiration, ny viden og nye teknikker, når det grønne skal fylde mere på tallerkenen - uden at gå på kompromis med smag og håndværk.

En undersøgelse fra Fødevarestyrelsen viser, at inspiration fra kolleger og netværk spiller en stor rolle i kokkenes udvikling - også når det gælder grøntsager og grøn gastronomi.

Med den grønne kokkerejse klæder vi fagfolk på til at mestre de grønne retter og løfte dem op i det gastronomiske spotlight. Målet er at styrke kokkenes redskaber, give ny inspiration til menuudviklingen - og gøre det grønne valg til det oplagte valg.

Projektet er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer