Grønt kokketræf 2024
Den 4. oktober 2024 afholdte vi Danmarks første grønne kokketræf for topkokke på stjernekokken Mikkel Maarbjergs restaurant VIE i Nordhavn.

Danmarks første grønne kokketræf for topkokke
Til Grønt kokketræf 2024 fik deltagerne indblik i råvarernes potentiale og fik konkrete værktøjer til at arbejde med dem, samtidig med at de kunne smage på retterne og opleve deres anvendelse i praksis. Kokketræffet har også styrket relationerne mellem kokke og lokale planteproducenter, hvilket har ført til nye samarbejder og en dybere forståelse af råvarernes muligheder. Evalueringerne af kokketræffet var rosende, og en deltager udtalte følgende:
"At blive inspireret af kokke på så højt et niveau kan ikke undgå at få en til at gå helt i selvsving og straks tænke på, hvordan man kan genskabe eller lade sig inspirere af de fantastiske sammensætninger, de kreerer. Samtidig var det virkelig fedt at høre fra producenterne selv og få lov at se, smage og røre ved de flotte råvarer. For eksempel, når man står med de flotteste pralbønner, man nogensinde har set, sætter det automatisk ens tanker i gang, og man vil bare gerne få den bønne til at være den absolut bedste udgave af sig selv på tallerkenen."
Deltagerne fra kokketræffet fremhæver, at flere restauranter kan inspireres til at tilbyde grønne retter ved at fokusere på råvarens kvalitet og historie frem for at præsentere maden som "vegetarisk" eller "grøn". Der er brug for at skabe innovative og lækre smagsoplevelser, hvor grøntsagerne spiller hovedrollen og anses for at være det attraktive valg – kød skal være et selvforkælende tilvalg og ikke nødvendigvis rettens hovedattraktion.

Pressemeddelelse
Med Danmarks første grønne kokketræf for topkokke er den grønne kokkerejse for alvor begyndt, og skal revolutionere den gastronomiske scene!

gastro
"Der var grøntsager i alskens former og farver på tallerkenen til Danmarks første grønne kokketræf, der løb af stablen på en ny restaurant i Nordhavn."

Munkebjerg Hotel
"Et lille stykke grøn dansk gastronomihistorie blev sat den 2. oktober 2024, da Danmarks første grønne kokketræf blev afholdt"

Food&Drink
"Grøntsager får i disse år spotlightet på tallerkenerne som aldrig før - og ikke blot som tilbehør, men som selve omdrejningspunktet"
Grøntsager har traditionelt været betragtet som tilbehør i danske køkkener, men kokketræffet viste deres potentiale som centrale smagselementer i gastronomien. Mikkel Maarbjerg, kok og ejer af restaurant VIE, udtrykte begejstring for udviklingen:
"Grøntsager er en skattekiste af smag og tekstur. Jeg elsker at arbejde med kød, men jeg ser grøntsagerne som fremtidens vigtigste råvarer. Kød og fisk vil stadig have deres plads, men som luksuriøse supplementer til retter, hvor grøntsagerne sætter dagsordenen."
En undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer og Epinion viser, at over en periode på to uger spiser 40% af danskerne på restaurant (Landbrug & Fødevarer. 2023) Dette vidner om et stort markedspotentiale for nytænkning i retning af spændende og bæredygtige måltider med de professionelle køkkener som drivkraft.
Projektet er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer
Kontakt
