Fra Greb til Gaffel - Bygger bro mellem landmænd og kokke

Hvad kan der ske, når kokken og landmanden sammen trækker i gummistøvler og forklæde for at forvandle råvarer fra jord til bord?

Fra Greb til Gaffel er et tilbud til kokke- og landbrugselever på hovedforløbet om at komme under huden på hinandens erhverv. Vi mener at der er for langt mellem dem, der producerer fødevarer i Danmark, og kokkene i de professionelle køkkener. Tidligere er projektet blevet afviklet som et egentligt praktikbytte mellem erhvervene - et koncept som har skabt ringe i vandet og som nu står på egne ben hos mange erhvervsskoler. 

"Dialogen er jo virkelig god, når vi er her, fordi den er faciliteret. I den virkelige verden står det mere trægt til. Der er gode kommercielle samarbejder derude, men værdi- og dialogmæssige samarbejder, de kan tælles på et par hænder udover det ganske danske land. Det bliver stille og roligt bedre på grund af indsatser som det her, men vi har jo ikke en kultur for, at landmanden kører ud og banker på hos kokken og spørger, hvad har du på menuen i dag? Vi har heller ikke en kultur, der tillader, at kokken lige smutter ud til landmanden og hilser på. I hvert fald ikke for langt størstedelens vedkommende", siger Anders Nicolajsen, Chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice, Landbrug & Fødevarer.

Projektet har til formål at give en indsigt i, hvordan elevernes kommende, og måske tætteste, samarbejdspartner arbejder til dagligt. I samarbejde med en række engagerede fagskoler og indspark fra nogle af de stemmer der gør det bedst indenfor økologien, vil dagen(e) være med til at klæde fremtidens landmænd og kokke godt og grundigt på til at håndtere morgendagens fødevarerelaterede udfordringer.

Fra Greb til Gaffel 2025

Økologien har medvind. Den trender blandt de danske forbrugere, den fylder mere i foodservice og den bakkes op af politiske målsætninger. Men alligevel, midt i succesen, stiller flere af fremtidens fagfolk spørgsmålene: Er økologi nok? Er det for meget? Er det en bæredygtig forretning? Og har økologien svarene på de udfordringer, som producenter og kokke står med i praksis? Fra Greb til Gaffel er et tværfagligt projekt med højt til loftet og plads til nuancer. Her mødes fagligheder på tværs for at styrke forståelsen for hinandens virkelighed og tage dialogen direkte og konstruktivt. Til gavn for både faget og de lokale råvarer.” Anders Nicolajsen, Chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice, Landbrug & Fødevarer.

I 2025 blev scenen sat på Gram Slot, en af Danmarks største økologiske producenter og en aktør, der på mange måder har knækket koden til nogle af de spørgsmål, som optager morgendagens fagfolk. Elever og studerende fra hele landet deltog i to intense dage, hvor økologi, lokal forankring, bæredygtighed og praktiske realiteter blev vendt og drejet.

Målet var klart: At styrke den faglige nysgerrighed, skabe bedre dialoger og give deltagerne en oplevelse af, at fremtiden rummer nye og spændende muligheder inden for økologien.

Økologiske branchefolk

Dagenes centrale temaer kredsede om at udfordre gængse forestillinger og udvide deltagernes faglige perspektiver. Det skete blandt andet gennem oplæg og en paneldebat med:

Svend Brodersen, Landmand & ejer af Gram Slot

Rasmus Rasmussen, Head of Sustainable Gastronomy, Comwell

Laura Brandt Sørensen, Fuldmægtig, Fødevarestyrelsen

Jeppe Friis, CSR-coordinator, Rema 1000.

Her blev økologi som valg, risiko og mulighed sat i spil, og debatten førte til stærke faglige diskussioner og refleksioner blandt fremtidens fagfolk.

Fra idéudvikling til praksis

Deltagerne arbejdede videre i workshops, hvor de med faglig sparring og guides fik indblik i, hvordan Ø-mærket bruges, samt hvilke krav og muligheder det rummer i praksis. Dertil faciliterede Brandi Morris, Aarhus Universitet, & Birthe Egdal, Dalum Landbrugsskole, et kreativt rum, hvor deltagerne i grupper udviklede idéer og produkter, der fremviste hvordan marked, drift og storytelling kan gavne den økologiske fortælling på rejsen fra jord til bord. 

Funderet i deltagernes tværfaglige baggrunde og tilgange, opstod der både udfordringer og nye indsigter, der skaber grobund for udvikling. Med arrangementet demonstrerede vi, at økologi ikke blot er et valg, men en mulighed, der kan forme og definere fremtidens branchefolk og deres praksis.

Vil du vide mere? 

Nedenfor kan du se, hvad samarbejdet på tværs af fagene har haft af betydning for tidligere deltagere.

Brug for mere inspiration?

Flere elever og værter fra 'Fra Greb til Gaffel' har haft fantastiske oplevelser gennem projektet. Vi har fulgt nogle af dem undervejs og lavet en række videoer, hvor de deler, hvor værdifuldt deres deltagelse har været.

 

Se videoerne fra sidste års 'Fra Greb til Gaffel' og hør fra hestens egen mund, hvad både elever og værter fik ud af at deltage. Videoerne kan ses her.

 

Sociale medier 

Følg også med i Greb til Gaffels digitale univers på Facebook og Instagram på oko_uddannelser eller på hashtagget #grebtilgaffel.

Se et udpluk af tidligere praktikværter 

Vi har samlet et udpluk af vores tidligere værter, så du kan få et overblik over, hvem og hvor tidligere deltagere har været sendt hen.

Fra Greb til Gaffel - En flerårig indsats

Skal du skrive om Fra Greb til Gaffel kan du finde praktisk information herunder. Du kan yderligere finde logoer og presseomtale.

Læs mere