Minutkotelet af gris

Minutkotelet

Minutkoteletten er en meget udbredt udskæring i detailhandlen. Den skæres af filet uden fedtkant. For at bevare saft og gøre koteletten mør kan du med fordel gourmetsalte og stege din kotelet med fx krydderurter eller citronskal. En dejlig umami-smag opnås ved bruning ved høj varme, panden skal sprutte i mødet med kødet, til koteletten har en gyldenbrun overflade og herefter stege ved lavere varme til koteletten er svagt rosa i centrum. Som navnet siger, skal en minutkotelet kun have få minutter på hver side for et godt og velsmagende resultat.


Skærevejledning

Minutkoteletter skæres af filet, der skæres af hele kammen - uden mørbradklods.

Sværen og fedtlaget rykkes af, så kammen kun er dækket af en hinde - 0-1 mm fedtkant.

Ben og kappen på kammens overside fjernes, så fileten bliver ens i tykkelse. 

Minutkoteletterne skæres i lige tykke skiver, 1, 1½ eller 2 cm tykke. 

Tilberedning

Grundtilberedningsanvisning på pande 

2 minutkoteletter, 2 cm tykke eller 
2 minutkoteletter, 1 ½ cm tykke
salt og peber 
fedtstofmængde efter eget valg - dog mindst 10 g smør eller 2 tsk olie 

Tilberedningstid: Ca. 15 minutter 
Stegesvind: Ca. 20 % 

• Dup koteletterne tørre med køkkenrulle. 
• Krydr med salt og peber. 
• Varm fedtstoffet på en pande ved god varme - smør skal være gyldent, olie skal være varm. Det skal sige "lyde", når kødet kommer på panden. 
• Brun koteletterne ca. 1 minut på hver side. 
• Skru ned til middel varme og steg dem færdige.
• 2 - 3 minutter på hver side, for 2 cm tykke koteletter. 2 - 2½ minut, hvis de ønskes rosa og 2½ - 3 minutter, hvis de ønskes netop gennemstegte.
• 2 minutter på hver side, for 1½ cm tykke koteletter.

Panerede minutkoteletter på pande 
2 minutkoteletter, 2 cm tykke eller
2 minutkoteletter, 1½ cm tykke skiver
1 æg 
¾-1 dl rasp 
salt og peber 
25 g smør 

Tilberedningstid: Ca. 15 minutter 
Stegesvind: Ca. 10 %

• Slå ægget ud på en tallerken og pisk det sammen med en gaffel. 
• På en anden tallerken blandes rasp med salt og peber. 
• Vend koteletterne, først i ægget og dernæst i raspen. Lad smørret blive gyldent på en pande ved god varme. Det skal sige "lyde", når kødet kommer på panden.  
• Brun koteletterne ca. 2 minutter på hver side. 
• Skru ned til middel varme, og steg dem færdige.
• Ca. 2 minutter på hver side, for 2 cm tykke koteletter, hvis de ønskes netop gennemstegte. 
• Ca. 1 ½ minut på hver side, for 1½ cm tykke koteletter, hvis de ønskes netop gennemstegte.

 
Tilberedningssvind: Ca. 20 %

Grundtilberedningsanvisning på grill 

Dup koteletterne tørre. Krydr med salt og peber og evt. krydderurter. Grill 2 cm tykke minutkoteletter i ca. 3½ min. på hver side over direkte varme.