Herregårdskotelet

Herregårdskotelet går også under navnet 'skaftkotelet' i foodservicesektoren.

Herregårdskoteletten skæres af den magre kam med ben. Magert kød kræver opmærksom tilberedning. Herregårdskoteletten er 3-5 cm tyk, lige så tyk som det ben, den sidder på. Det bedste resultat opnås ved bruning med høj temperatur til koteletten har en gyldenbrun overflade og herefter stege videre ved lavere temperatur. Du får den bedste spiseoplevelse, når koteletten er svagt rosa i midten ved servering.


Skærevejledning

Herregårdskoteletter skæres af en bred kam med 1 ribben på hver kotelet.

De kan være med eller uden fedtkant.

Tykkelsen er 3 - 4 cm.

Herregårdskoteletter op mod nakken har et højere fedtindhold end koteletter kun med kammusklen. 



Tilberedning

Tilberedningssvind: 10-15 %

Grundtilberedningsanvisning på pande

2 herregårdskoteletter, ca. 300 g pr. stk. 

salt og peber 
fedtstofmængde efter eget valg - dog mindst 2 tsk olie 

Tilberedningstid: Ca. 20 minutter 

• Dup koteletterne tørre med køkkenrulle. 
• Krydr med salt og peber. 
• Varm fedtstoffet på en pande ved kraftig varme – smør skal være gyldent og olie skal være så varm. Det skal sige ”lyde”, når kødet kommer på panden. 
• Brun koteletterne ca. 1 minut på hver side. 
• Skru ned til lav varme og steg 15 - 20 minutter afhængig af tykkelsen. 
• Vend kødet en del gange. 
• Kødet er færdigstegt, når der ikke er blod ved benet. 
• Tjek på siden, der vender nedad ved servering. 
Tilberedningssvind: 10 - 15 %

Grundtilberedningsanvisning i ovn 

2 herregårdskoteletter, ca. 300 g pr. stk. 
salt og peber 
fedtstofmængde efter eget valg - dog mindst 10 g smør eller 2 tsk olie 

Tilberedningstid: Ca. 20 minutter 

• Dup koteletterne tørre med køkkenrulle. 
• Krydr med salt og peber. 
• Varm fedtstoffet på en pande ved kraftig varme – smør skal være gyldent og olie skal være så varm. Det skal sige ”lyde”, når kødet kommer på panden. 
• Brun koteletterne 1 - 2 minutter på hver side. 
• Sæt dem i en ovn på 200 grader i ca. 12 minutter. 
• Hvis de er tykke og/eller vejer over 300 g er stegetiden lidt længere.

Tilberedningssvind: 10-15%

Grundtilberedningsanvisning på grill 

Dup herregårdskoteletten tør. Krydr med salt og peber og evt. krydderurter. En 3 cm tyk herregårdskotelet grilles 7-8 min. på hver side. Gerne noget af tiden ved indirekte varme. Må gerne være svagt rosa i midten.