Formålet var at udfordre vanetænkningen og brugen af osten i kantinerne, da landets bedste kantinekæder var inviteret til osteakademi på Axelborg i København. Dagen bød på masser af baggrundsviden, tips og tricks samt smagning og læring.
Iscenesæt osten: Lav events i kantinen
Ost skal beskrives og præsenteres. Ost skal forføre – og kantinegæsterne vil gerne kende mere til spisen. Hvilken ko? Hvad har koen spist? Hvor lang tid har osten lagret? Sæson, smagsnuancer, terroir? Dine gæster vil gerne høre mere om de oste du bruger, så del din viden med dem i forbindelse med frokosten eller lav events i kantinen!
Smag på osten – og tal om osten
Vi skal blive dygtigere til at tale om ostene. Det var budskabet fra Rasmus Holmgård, Ost & Ko, som præsenterede et ordforråd for ostekvalitet – et ostesprog – og førte deltagerne gennem en ostesmagning på 10 lokale, økologiske top-oste og satte masser af interessante ord på osten.
”Kirks Gedefriskost naturel fra Søvind Mejeri / Mammen ost vil jeg beskrive som frisk, syrlig, cremet, lind men drøj, mild i næsen men med en lille dyrisk skarphed. Udpræget køkkenost, der løfter grønt og rødder! Brug den i køkkenet - Ged rykker”, fortalte Rasmus Holmgård og fortsatte: ”Fuldmåne Ost fra Thise Mejeri, som vandt Gourmet prisen 2019, vil jeg beskrive som visuelt stimulerende, kitskarp men kompleks, eksplosivt aromatisk. Osten har lagret i Hjerm kalkgrube og det kan smages! Fortæl – fortæl.”
Hvad er din ostesmagningsteknik?
Lad dig inspirere af Rasmus’ fremgangsmåde:
1) Vurdér udseendet af osten
2) Lugt til osten
3) Smag på osten – hold den i munden
4) Synk osten og ånd ind
5) Overvej din oplevelse og tag en note
Masterclass: Inspiration til dig
Trenden i kantinerne er, at der skrues op for de grønne serveringer. Osten er her en fantastisk smagsætter, og under masterclassen delte kok Mikkel Karstad ud af idéer til, hvordan osten kan indgå i hovedretter, grøntretter og på det alternative ostebord.
Masterclassen gav indtryk til både øjne og smagsløg, mens gode idéer blev kastet op i luften:
Find opskrifter på nogle af elementerne