Bælgplanter til fødevarer er kommet på Danmarkskortet

Et nyt interaktivt Danmarkskort viser, hvor i Danmark der bliver produceret bælgplanter til fødevarer, hvem der producerer dem og hvordan man får fat i dem. Kortet gør det nemt for producenterne og aftagerne at finde hinanden og skabe nye, grønne forretningsmuligheder.

 

Er du også én af de efterhånden mange fødevareprofessionelle, der har efterspurgt danskproducerede plantebaserede fødevarer? Måske har du, ligesom forbrugerne, savnet at sætte lokale kikærter på hylden i supermarkedet, eller måske du har ønsket at kunne bruge lokalproducerede linser i dit køkken?

Løsningen kommer nu i form af et digitalt verdenskort, der skal gøre det nemt for både aftagere og producenter at finde hinanden så de værdifulde partnerskaber nemmere kan indgås.

”Mange er nysgerrige på planteprotein – og der tales meget om emnet. Men vi vil mere end snak. Vi vil handle. Derfor har vi skabt et digitalt Danmarkskort, så de der producerer bælgplanter og de, der vil have bælgplanter på hylder og i gryderne kan finde hinanden”, siger chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Lærke Kirstine Lund og tilføjer:

”I de nye klimakostanbefalinger anbefales det at spise 100 g bælgplanter om dagen. I landbrugs- og fødevaresektoren arbejder vi for, at de bælgplanter skal være produceret på dansk jord”.

”Samtidig vil vi også gerne invitere landmænd, fødevarevirksomheder, dagligvarekæderne og foodservice til at blive opdateret på den nyeste udvikling og møde hinanden i virkeligheden. Her i sensommeren byder vi på tre workshops på Sjælland, på Bornholm og i Jylland”, slutter Lærke Kirstine Lund.

Bælg & business workshops: Læs mere og tilmeld dig her

Hvis du arbejder som en del af foodservice eller i en fødevarevirksomhed, kan du bruge kortet til at skabe overblik over hvilke landbrug, der dyrker bestemte typer af bælgplanter, ligesom du kan finde kontaktoplysninger på dem du måtte finde relevante.

På den måde er Danmarkskortet tiltænkt som en matchmaking platform mellem aftagerne og producenterne.

Via Danmarkskortet kan du også selektere mellem lokale planteavlere, der allerede er i gang, eller som ønsker at komme i gang, ligesom du kan finde et overblik over både økologisk og konventionel produktion.

Se Danmarkskortet her

Win-Win: Nye forretningsmuligheder og mindre transport
Med Danmarkskortet følger en række fordele, der tilgodeser både producent, aftager og i sidste ende også forbrugeren, der potentielt får bedre muligheder for at vælge danskproducerede bælgplanter:

  • Producenter og aftagere kan nemt finde hinanden og indgå aftaler
  • Flere danske planteavlere kan lave forretning ved produktion af bælgplanter
  • CO2-belastningen ved transport kan reduceres, når fødevarevirksomheder får bedre mulighed for at købe råvarer i lokalområdet.

Er du derfor på udkig efter muligheden for at få fat i lokale bælgplanter, er Danmarkskortet et rigtig godt sted at starte.

Danmarkskortet er udviklet i samarbejde mellem SEGES – Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening med støtte fra Promilleafgiftsfonden.


Lærke Kirstine Lund

Sektorchef for planter og planterige fødevarer

+45 2086 2871