Nye kostråd med klimavinkel er en realitet

Fødevarestyrelsens nye, officielle kostråd sætter fokus på både klima og sundhed. Det betyder anbefaling om mindre kød til fordel for de grønne fra marken og de blå proteiner fra havet. Her er, hvad du som fødevareprofessionel skal være opmærksom på ved de nye kostråd.

 

D. 7. januar kunne Fødevareminister Rasmus Prehn, via et livestream på Fødevarestyrelsens hjemmeside annoncerer de nye, officielle kostråd med klimavinkel. Kostrådene skal agere inspirerende flagskib for danskerne og hjælpe os alle sammen med at sammensætte en kost, der er både sund og klimavenlig.

Kostrådene kommer til at være det anbefalede benchmark for offentlige indkøb og bespisning såvel som hvad forbrugerne skal putte i indkøbskurven og på tallerkenen. Derfor er det ifølge Landbrug & Fødevarers administrerende direktør, Anne Lawaets Arhnung, ærgerligt at der ikke er mere fokus på danskproducerede fødevarer.

- Jeg kunne godt have ønsket mig et stærkere fokus på at vælge dansk i de nye kostråd. Med danske produkter køber forbrugerne fødevarer, hvor bl.a. klimapåvirkning, dyrevelfærd og dyrkningsforhold er i fokus hele vejen fra jord til bord. Det er et råd, som er nemt at følge og som gælder uanset hvilke varegrupper, man foretrækker, siger hun i en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer.

Hvad skal man som fødevareprofessionel være opmærksom på?
Helt konkret anbefaler de nye kostråd, at vi skal spise flere bælgfrugter som linser, kikærter og bønner, mere fisk og fortsat huske kød- og mejeriprodukter, om end vi skal skære ned på de to sidstnævnte. Således lyder den nye anbefaling for kødindtag på ca. 350 gram om ugen og for mejeriprodukter på 250 ml mælk og mælkeprodukt samt 20 gram ost om dagen. Spiser man ikke ost er anbefalingen ca. 350 ml mælk og mælkeprodukt.

De tidligere 10 kostråd, er nu skåret ned til 7. Som fødevareprofessionel er det derfor godt at holde sig for øje, at det anbefalede proteinbehov i de nye kostråd i højere grad skal komme fra bælgfrugter og fisk, mens vi fortsat skal spise godt med fuldkorn og muligvis tænke kødet ind på nye måder både i forhold til servering og afsætning – fx som krydderi og smagsforstærker til det grønne.

Du kan læse mere om de nye kostråd på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Kostrådenes evidensgrundlag er baseret på de eksisterende og gældende Nordiske Næringsstofanbefalinger fra 2012 og Danskernes kostvaner 2011-2013 (PDF), men er nu også blevet suppleret med en klimavinkel, hvorfra det faglige grundlag er udarbejdet og publiceret af DTU i rapporten om bæredygtig sund kost.

Hvis du vil høre mere om DTU’s bagvedliggende udregninger, kan du se DTU’s seniorforsker Elle Trolles oplæg fra efterårets Ernæringsfokuskonference, hvor hun går i dybden med udregningernes faglige grundlag.