Øst & Vest: Hvad lander på danskernes tallerkener?

Hvad er dansk madkultur? I en ny rapport har Epinion og Landbrug & Fødevarer undersøgt danskernes adfærd og holdninger til madkultur, og selvom der er et stykke fra Københavnernes vegetar-tallerken, til Sønderjydernes grisekød, så er forskellen måske ikke så stor, som man kunne tro.

 

Hvis du nogensinde er stødt på stereotyperne om, at københavnere spiser mere vegetarisk, og jyderne er mere glade for kød, så er det måske ikke helt forkert, eller hvad?

Dette spørgsmål besvarer en ny undersøgelse foretaget af Epinion og Landbrug & Fødevarer, der har spurgt 4000 mennesker på tværs af de fem regioner i alderen 18-80 år om deres holdninger og adfærd, når det kommer til deres madvaner.

Undersøgelsen viser, at selvom en nordjyde spiser lidt anderledes end en sjællænder eller sønderjyde, så er der trods alt nogle grundholdninger, der stadig er fælles for den danske madkultur.

Sundhed er en fælles prioritet
Nok er vi forskellige. Men som danskere har vi også et fælles udgangspunkt og nogle grundværdier, vi kan blive enige om, skal være til stede i vores måltider, uanset om der så er kød eller grøntsager på tallerkenen.

Rapporten viser b.la. at det er vigtigt for danskerne at spise varieret mad med velsmag. Således angiver 58% af de adspurgte, at det er vigtigt for dem at spise varieret og ikke for meget, mens 56% angiver, at det er vigtigt, maden smager godt.

Derudover bekymrer 35% procent sig om klimaændringer, hvilket spiller ind i deres madvaner og kun 12% går ikke op i, hvorvidt de spiser sundt eller ej.

Kød i vest og vegetarisk i øst
Fælles for danskerne er altså en madkultur der vægter sundhed og variation højt. Dette er dog ikke ensbetydende med, at regionerne har ens madvaner, og selvom danskerne kan blive enige om, at mad skal være sundt, så er der alligevel forskelle på, hvad og hvordan vi spiser.

Undersøgelsen viser f.eks. at nordjyderne har flest dage om ugen, hvor de spiser kød (47% spiser kød hver dag), gerne schnitzler. Omvendt er beboerne i regionhovedstaden dem der spiser mindst kød om ugen (37% spiser kød hver dag), hvilket hænger sammen med, at det også er regionen, der spiser mest vegetarisk.

Man spiser også gerne kød i region Syddanmark, hvor man ofte spiser pølser til aftensmad end de øvrige kommuner (6%). I region Midtjylland spiser over halvdelen af de adspurgte grøntsager til aftensmad hver dag (57%), hvilket er højest af alle regionerne, mens man i region Sjælland er bedre til at spise fisk end de øvrige regioner (12%).

Kigger vi nærmere på forholdene rundt om maden, så viser tallene at lidt over halvdelen af de adspurgte spiste aftensmad med deres ægtefælle eller kæreste, en fjerdedel med deres børn, mens 29% af de adspurgte i Hovedstaden havde spist aftensmad alene, hvilket er det højeste tal blandt alle regionerne.

Grundlæggende set er der ikke de store forskelle på danskernes holdninger og adfærd, når det kommer til madvaner. Men selvom vi har et fælles syn på tingene, så er der alligevel en lokal madkultur, der er godt forankret i regionerne.


Per Vesterbæk