Her er danskerne: Mød de seks forbrugertyper

Hvor mange procent af danskerne er egentlig interesserede i mad? En ny analyse fra Landbrug & Fødevarer har kortlagt seks forbrugertyper, der gør dig klogere på, hvilke forbrugertyper der går op i mad, hvem der vægter klima over smag, hvor mange der gerne vil have convenience og meget mere.


Vild med Sild 2022: Skal du med til events om Nordsøens sølv?

Er du vild med sild? I 2021 blev forbrugerne gennem kampagner og kostråd mindet om, at sild er noget, vi skal spise mere af. Forbrugerne har dog fortsat behov for hjælp til at udforske sildens smag, og derfor inviteres foodservicebranchen i 2022 til en række events om sildens gastronomi.


Kostråd til måltider: Nye anbefalinger til maden i skoler, daginstitutioner og kantiner

Fødevarestyresen her netop lanceret nye anbefalinger til aktører, der laver mad i skoler, daginstitutioner og kantiner. Målet er at gøre det nemmere for de professionelle køkkener at sætte kostrådene på menuen.


165 planteentusiaster fra hele værdikæden stimlede sammen til topmøde i Aarhus

Danmarks potentiale som førende indenfor planter er stort. Der blev derfor afholdt topmøde for planterne d. 31. oktober. Arrangementet viste, at der er enorm interesse og nysgerrighed for at arbejde med at få flere lokale planter på de professionelle tallerkener.


7 anbefalinger til at få mere økologi i plantebaserede produkter

Det vælter frem med nye produkter, der er helt eller delvist plantebaseret. Produkterne bliver solgt i detail, foodservice og i måltidskasser, men der er en underrepræsentation af økologiske råvarer i kategorien. En ny analyse fra Landbrug & Fødevarer kommer med en række anbefalinger til at løse udfordringen.


Årets Ret med Gris, Årets Ret med Fisk & Skaldyr og Årets Ret med Økologisk Ost 2022 er fundet!

Til et stort awardshow på Axelborg i København, blev der sat punktum i jagten på Landbrug & Fødevarers årlige kokkekonkurrencer, Årets Ret med Gris, Årets Ret med Fisk & Skaldyr og Årets Ret med Økologisk Ost. Puljen bestod af et stærkt felt af nominerede, og derfor var den sitrende spænding ikke til at tage fejl af på Axelborg.


Årets Ret med Gris: Portræt af en traditionsrig kokkekonkurrence

Landbrug & Fødevarers kokkekonkurrence ’Årets Ret med Gris’, har udviklet sig til en vigtig del af den danske topgastronomi. I 2022 afholdes konkurrencen for 10. gang. I anledning af jubilæet tegner vi her et kort portræt af konkurrencen.


Analyse: Hvilke kriterier er vigtigst for forbrugernes valg af hakket kød?

Du har måske hørt om plantefars, eller set det i køledisken når du handler ind. Forbrugerne har nu flere muligheder at vælge imellem når det gælder fars, men hvad lægger de egentlig mest vægt på?


Analyse: Sundhed for forbrugerne handler om mere end kost og motion

Sundhed handler ikke længere kun om kost og motion for forbrugerne, der er begyndt at gå egne veje, når det gælder information om sundhed. Landbrug og Fødevarer har i en ny analyse kigget på udviklingen i forhold til forbrugernes opfattelser af, hvad sundhed er for dem og hvad du, der arbejder med fødevarer, skal være opmærksom på.


Bliv klogere på fremtidens plantebaserede produkter

Landbrug & Fødevarer inviterer til tre arrangementer, hvor du, der arbejder med plantebaserede produkter, kan blive klogere på fremtidens plantebaserede fødevarer.


Book en mark 2022

Vi samler økologiske producenter/ virksomheder og aktører fra både dagligvarehandlen og foodservice til ’Book en mark’. Det handler om grønt, mejeri, kød og kolonial - og om gode matches og passion for økologiske råvarer.


Book en mark 2023

Er du aftager og kan lide tanken om at vide præcis hvor dine fødevarer kommer fra? Er du økologisk producent og vil du gerne udforske nye markeder og afsætningsmuligheder? Så er Book en mark skræddersyet til dig.


Clutch Cognition vinder Den Skarpe Kniv 2022

Dansk Fødevare Forums mad-innovationspris ’Den Skarpe Kniv’ uddeles i år for anden gang, og Clutch Cognition vinder prisen for deres innovative og banebrydende udvikling af en plantebaseret drik, der er sund for både krop og hjerne.


Danskernes jul 2022 er fyldt med juleglæde og traditionel julemad

Når julen bliver nævnt, tænker mange først og fremmest på julemaden, på julegaver og på julehyggen. Men er disse tanker og forventninger lig med virkelighedens billede? Det har en ny undersøgelse valgt at udforske nærmere. I undersøgelsen bliver danskernes forventninger til julen sat under lup, og i denne artikel vil vi præsentere nogle af undersøgelsens indsigter.


Danskerne vil gerne spise flere grøntsager, men vaner og manglende viden kan spænde ben for de gode intentioner

En analyse* fra Landbrug & Fødevarer sætter fokus på danskernes brug af grøntsager i aftensmaden. Analysen viser, at de fleste danskere ønsker at spise flere grøntsager til aftensmaden, men at gamle vaner og manglende viden kan spænde ben for at nå målet. Her får du analysens konklusioner samt 10 bud på inkorporeringen af grøntsager i de klassiske hverdagsretter.


De nominerede til årets kokkekonkurrencer 2022 er fundet

Landbrug & Fødevarer afholder igen i år de populære kokkekonkurrencer ”Årets Ret med…” som hylder de gastronomer, kokke og restauranter der har skabt de mest unikke madoplevelser med gode råvarer. Feltet er i år skarpere end nogensinde, og det har derfor været svært for juryen at bestemme sig for de endelige nominerede i hver kategori.


De nominerede til Køkkenprisen og Kantineprisen 2022 er fundet

Der har været et stærkt felt til Køkken- og Kantineprisen 2022, og nu kan vi præsentere de nominerede. Landbrug og Fødevarer uddeler igen i år de traditionsrige fødevarepriser, til de dygtigste madprofessionelle indenfor fem kategorier. Priserne er en anerkendelse af det store arbejde som finder sted i foodservice og detail branchen.


Downsizing: Derfor kan der være værdi i mindre portioner og produkter

Tre for to og “all you can eat”-buffet. Flere forbrugersegmenter er glade for et godt tilbud, hvor det at få noget for pengene ofte også er lig med større mængder. Bare ikke for de unge. De ser tværtimod store pakker og portioner som en hindring for en sund livsstil, og derfor kan der faktisk være værdi i at downsize portions- og pakkestørrelser til denne målgruppe.


Efteråret byder på masser af BEST PRACTICE inspiration med fokus på økologi og bæredygtighed

I efteråret 2022 kan du igen få viden af nogle af de skarpeste foodservicefolk i landet – de der har gjort sig ekstra umage med økologi, bæredygtighed og kvalitet.


En fremtid med bælgfrugter: Har du styr på dine grønne proteiner?

Vi skal spise flere bælgfrugter i fremtiden, men statistisk set har både forbrugere og madprofessionelle svært ved at blive kloge på, hvordan bælgfrugter skal håndteres og tilberedes for at skabe smag. Derfor skal en ny kampagne fra Landbrug & Fødevarer vise fagfolk og forbrugere, at det er nemmere end man tror at lave mad med bælgfrugter.


Ernæringsfokuskonferencen 2022: Sundhed er meget mere end blot et spørgsmål om taljemål, vægt og BMI

Ernæringsfokuskonferencen 2022 blev torsdag d. 10. november afholdt med stor succes. Heriblandt med en masse spændende debatter, oplæg og taler fra ernæringsprofessionelle på tværs af Danmark. Emnerne var mange, men på trods af dette, kom ernæringsfokuskonferencen ind på den samme konklusion: Danskernes sundhed er dalene – hvad kan vi gøre for at udbedre det?


Events og aktiviteter i 2022

Resten af 2022 er spækket med digitale aktiviteter og fysiske events, for dig der arbejder professionelt med mad. Vi har samlet et udpluk af resten af årets aktiviteter til dig her.


Fem skarpe fødevaretendenser til dig i foodservice

Bæredygtighed i foodservice, anmeldernes fokus og en fremtid med plantebaseret mad. Det var nogle af de emner, der blev præsenteret på det netop afholdte inspirationsmøde for madpublicister og foodservice-folk. Deltagerne gik hjem med fem skarpe tendenser, de kan bruge i deres hverdag som madprofessionel. Nu får du dem også.


Flere grøntsager - hvordan?

Hverdagsmad skal være nemt og det skal smage godt. Det nemme og smagfulde giver sig for mange familier til udtryk i en række repertoireretter, der kan laves uden opskrift. Men hvordan hjælper vi danskerne med at gøre deres retter grønnere? Landbrug & Fødevarers sensoriker har kigget nærmere på, hvordan vi sammen kan hjælpe forbrugerne på vej.


Foodservice vil have mere dansk økologi og bæredygtighed – men er forvirrede

Vi har undersøgt holdningerne til økologi og bæredygtighed i fremtidens foodservicesektor.


Forsigtige forbrugere vil holde igen med take-away og café besøg?

Den seneste tids nyheder om stigende fødevarepriser, har skabt tilbageholdenhed blandt forbrugerne, der er bekymrede for at have færre penge til fødevarer de kommende måneder. Dog er forbrugerreaktionen indtil nu begrænset, selvom vanerne ift. køb af kød og restaurantbesøg har ændret sig. Men hvad betyder det egentlig for dig, der arbejder professionelt med mad? Vi har samlet de vigtigste indsigter fra en række analyser og notater fra L&F til dig her.


Fremtidsworkshop: Økologi og Bæredygtighed - hvad skal fremtiden byde på?

Vil du være med til at sætte dit præg på fremtidens økologi?


Frugt- og grøntprisen: Her er planterigets unge talenter og erfarne ildsjæle

Årets nominerede er fundet. ’Årets unge grønne talent’ går til unge talenter under 30 år, og ’Årets grønne ildsjæl’ går til de mere erfarne, der fungerer som mentorer for de næste generationer.


Giv børn en madoplevelse for livet

Er du studerende, eller arbejder du med mad til daglig? Bliv frivillig instruktør på Madskoler og vær med til at give børn sjove og lærerige oplevelser med mad i sommerferien! Lyder det som noget for dig? Eller kender du én, som kunne være interesseret i at være med? Så skal du slå til nu.


Gris og Klima

Ved du, hvad der er op og ned, når det kommer til fødevarer og klimaaftryk? Et nyt forbrugerunivers på voresmad.dk går i dybden med, hvordan klimaaftrykket for dansk grisekød ser ud. Læs mere om universet herunder og hvad du skal være opmærksom på ved gris og klima for at hjælpe dine kunder.


Hæder til lokale madhelte

Til Fødevaredagen den 19. september bydes topfolk fra fødevarebranchen velkommen til en særlig dag på Hindsgavl Slot. Vi bliver klogere på de nyeste tendenser, udfordringer og muligheder.


Har du set? Her er de nominerede til den nordiske madpris embla

Et grønt museum, luksusfisk på dåse og bæredygtig mad til hjemløse. De danske kandidater til den nordiske madpris Embla er nu fundet. De skal kæmpe med kandidater fra seks andre nordiske lande om blandt andet titlen som Nordisk madhåndværker 2021 og Nordisk råvareproducent 2021.


Har du set? Ny kampagne for det statslige dyrevelfærdsmærke er i luften

I en ny kampagne for det statslige dyrevelfærdsmærke skal forbrugerne mindes om at vælge hjerterne til, når de står med indkøbskurven i hånden. Samtidig annoncerer kampagnen nu også fjerkræ, der er kommet ombord i år. Læs mere om kampagnen her.


Her er de nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022

Årets Ret med Fisk & Skaldyr afholdes i 2022 for anden gang, og giver topkokke muligheden for at udfordre hinanden på kreativitet med havets fristelser. Konkurrencen er med til at sætte fokus på fisk som en kvalitetsråvare, der kan tilberedes i utallige smagfulde sammensætninger.


Her er de nominerede til Årets Ret med Gris 2022

I år afholdes Årets Ret med Gris for 10. gang. Konkurrencen fremhæver og hylder de kokke og restauranter som har skabt de mest unikke madoplevelser med gris, hvor både håndværket, udskæringerne og smagen er i fokus. Feltet af nominerede er skarpere end nogensinde før, og dets geografiske spredning viser at Danmark har masser af byde på i hele landet.


Her er de nominerede til Årets Ret med Økologisk Ost 2022

For første gang i Årets Ret-konkurrencens levetid er mejerikategorien kommet med. Den nye gastro-konkurrence, Årets Ret med Økologisk Ost, skal være med til at fremhæve ostens store smagsverden og vise de mange måder at bruge økologisk ost kreativt på. Der dystes om, hvilken topkok, der har leveret den bedste ret med økologisk ret i centrum. Ost har en klar rolle at spille som smagsgiver i fremtidens gastronomiske og kan sagtens spille hovedrollen på tallerkenen.


Her er vinderne af Nordens madpris EMBLA

I alt syv priser skulle uddeles, da den nordiske madpris EMBLA i går løb af stablen i Oslo. Danmark vendte hjem med tre priser i bagagen.


Kender du en som gør noget ekstraordinært i kantiner eller offentlige køkkener?

Landbrug & Fødevarer belønner igen i år de madhåndværkere, der gør noget ekstraordinært i kantiner og offentlige køkkener i Danmark. Indstil din kandidat her.


Kød med ben – smager det af mere?

Er det en myte, at kød med ben smager af mere og er mere saftigt? Det har det ansete Cook’s Illustrated undersøgt (oktober 2022).


ost i detail

Masterclass for økologisk ost i detail

Har du interesse for økologisk ost i detail? Så inviterer vi dig på en dag fyldt med inspiration til at højne værdien af økologisk ost gennem storytelling og få mere af den på hylderne.Matchmaking: Ruben fandt flere nye producenter efter Book en mark


På Book en mark i 2021 fandt forpagter af Spisehuset i Magstræde, Ruben Scheftelowitz, flere nye producenter til sin restaurant. Læs om Rubens oplevelse med Book en mark her, og bliv klogere på, hvordan du selv kan komme med til Book en mark i 2022.


Nyt projekt for faglærere skal sætte fokus på lokalproduceret økologi

Et nyt projekt inviterer faglærer med på øko-tour rundt i landet for at lære om økologiens best practice. Turen er bygget op om workshops, og skal skabe præcedens for en ny måde at formidle økologi på. Lyder det som noget for dig?


Nyt white paper til dig der arbejder med bælgfrugter

Har du styr på håndteringen af linser og favabønner? I et nyt white paper til madprofessionelle fra Landbrug & Fødevarer, går en række kokke og gastrofysikere i dybden med de økologiske bælgfrugters gastronomiske egenskaber. White paperet guider til store smagsoplevelser med bælgfrugter, og er designet til dig, der arbejder i foodservice.


Øko-inspirationstur: Der er plads til meget mere økologi i de hurtige måltider

Danskerne har for alvor taget take away-måltidet til sig, og udbuddet har aldrig været større. Derfor er der også stort potentiale for at tænke økologi ind på menuerne, når de klassiske restaurantgæster tager deres præferencer for økologi, bæredygtighed og værdi med sig ud i de hurtige måltider.


Økologisalget i foodservice steg igen i 2021

Salget af økologiske fødevarer til restauranter, kantiner, cafeterier og køkkener steg 5 pct. i 2021, efter et fald i 2020 pga. Corona-nedlukninger.Plantebaseret vs. Planterig mad: Forbrugerne har en holdning til, hvad vi kalder det

Arbejder du med plantebaseret eller planterig mad? En ny analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at det ikke er lige meget, hvordan du beskriver dine produkter for dine kunder. Blandt danske forbrugere er der nemlig forskel på, hvordan de to ord forstås.


Planter i Produkter

Landbrug & Fødevarer bød i 2022 velkommen til en række inspirerende dage for alle producenter af plantebaserede produkter, hvor formålet var at blive klogere på sourcing af økologiske råvarer, produktudvikling, smag og kvalitet.


Planterne kommer

Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer byder velkommen til en fejring af alt hvad planteriget kan på dansk jord. Vi var på Fyn i foråret, og nu har du mulighed for at joine os i det nordjyske 31. august.


PlanteVærket – Noget for dig?

Kender du PlanteVærket? En række virksomheder er gået sammen for at styrke de plantebaserede måltiders produkters plads på markedet. Skal din virksomhed være med?


Sådan er dyrevelfærden for okse og kalve i Danmark

I Danmark er der særlige forhold, der skal sikre god dyrevelfærd for okse og kalve. I en ny benchmarkanalyse sammenlignes dyrevelfærden for okse og kalve hos en række europæiske lande – herunder Danmark. Du kan dykke ned i analysens resultater her.


Salget af økologisk ost er stigende, men øget synlighed er nødvendigt

Andelen af økologisk ost i forbrugernes indkøbskurve er generelt stigende. Salget er dog lavere end gennemsnittet for økologiske råvarer, og der er derfor behov for større synlighed. En ny analyse fra Landbrug og Fødevarer kortlægger, hvem der køber økologisk ost og hvorfor.


Har du set: Samlet dansk grisesektor er blevet enige om nye mål for dyrevelfærd

Afsætter du gris i detail eller foodservice? Så er det værd at vide, at en samlet grisesektor i Danmark har vedtaget en ny plan for bedre dyrevelfærd og øget sundhed i dansk griseproduktion.


Masterclass - Best of the Best

Skal du med til Masterclass - Best of the Best?

Vil du være endnu skarpere på, hvordan branchen og du selv kan arbejde med de bedste danske råvarer, så tag med, når vi afholder gastronomisk Masterclass – ’Best of the Best’.


Skal du med til Masterclass - 'Best of the Best'?

Vil du være endnu skarpere på, hvordan branchen og du selv kan arbejde med de bedste danske råvarer, så tag med, når vi afholder gastronomisk Masterclass - 'Best of the Best'.Them Andelsmejeri er vinder af Den Dybe Tallerken 2022

En visionær gentænkning af den danske skæreost gør Them Andelsmejeri til vinder af Den Dybe Tallerken 2022.


Unge Spirer

Tænketanken FREJ, SEGES Innovation og Landbrug & Fødevarer byder unge landmænd og gartnere velkommen til to Meet-Up dage om produktion af proteinafgrøder til plantebaserede fødevarer – et ungt marked i vækst


Unge Spirer

40 landmænd har i år deltaget i forløbet ”Unge Spirer” med fokus på både dyrkning og afsætning af planteproteiner til fødevarer. De deltagende landmænd har nu en konkret ønskeliste til fødevarebranchen.


Viden om okse- og kalvekød: Smag, ernæring og tilberedning

Prøver du at få dine gæster til at spise efter klimakostrådene, og vil du blive bedre til at bruge oksekød i en klima- og sundhedskontekst, så kan du blive klogere her. Få fat i det nye, gratis materiale om smag, ernæring og tilberedning af okse- og kalvekød, hvor myter om den bedste tilberedning af oksekød bliver aflivet.


Vi kaster lys på de bedste - er det dig?

Er du den allerbedste indenfor dit felt? Så er det nu, du skal slå til. Søgen efter landets bedste kandidater til årets fødevarepriser anno 2022 er sat ind.