165 planteentusiaster fra hele værdikæden stimlede sammen til topmøde i Aarhus

Danmarks potentiale som førende indenfor planter er stort. Der blev derfor afholdt topmøde for planterne d. 31. oktober. Arrangementet viste, at der er enorm interesse og nysgerrighed for at arbejde med at få flere lokale planter på de professionelle tallerkener.

Foto: Sophie Due, Food Organisation of Denmark

Grøn chef hos Food Organisation of Denmark, Trine Krebs, og sektorchef for planter hos Landbrug & Fødevarer, Lærke Lund, stod bag Plantetopmødet. De er begge enige om, at Danmark har potentiale til at blive en førende plante-nation.

”Danmark har de bedste kort på hånden. Vi har topeffektive avlere, vi har klimaet, og vi har dygtige professionelle køkkener. Det næste skridt er, at politikere, branche, organisationer og borgere stiller sig sammen om en fælles vision og en handlingsplan for Danmark som planteland. Vi har vist, at det er muligt med økologien, og nu skal vi gøre det samme med planterne,” siger Trine og Lærke.

Derfor var både avlere, køkkenchefer, grossister, leverandører og planteentusiaster fra hele landet samlet for at dele planteviden og finde løsninger på at gøre vejen fra mark til tallerken kortere.

Et kæmpe plantepotentiale
En af deltagerne på Plantetopmødet var Dorrit Andersen. Hun repræsenterer grøntsagsgartneriet Axel Månsson A/S, der dyrker 1.200 hektar med grøntsager nær Brande i Midtjylland. Som producent kender Dorrit Andersen mange af de forhindringer, der står i vejen for at få flere danske planter i sæson på tallerkenerne i de professionelle køkkener.

”Der bliver procentuelt anvendt alt for få danske planter i de professionelle køkkener. Som producent er det vigtigt at få belyst, for der er et kæmpe potentiale, som ikke er indfriet endnu. Vi skal lære at forstå hinanden. Kokke, indkøbere og køkkenchefer skal lære producenterne at kende, og de skal lære at forstå sæsonerne ude på marken. Vi producenter skal til gengæld forstå, hvordan de arbejder i køkkenerne”, udtaler Dorrit Andersen.

5 løsninger: Sådan får vi kortere vej fra mark til tallerken

Plantetopmødet bød på ”plante-lyndates”. Deltagerne nedskrev deres idéer til, hvordan vi skaber kortere vej fra mark til tallerken. Her får du 5 anbefalinger:

  1. Lokal stolthed - vi skal have stoltheden over at spise lokalt tilbage.
  2. Kortere vej fra avler til storkøkken - det skal være nemmere for lokale avlere at samarbejde med de store køkkener.
  3. Fortæl hvor råvarerne kommer fra - de professionelle køkkener skal blive bedre til at fortælle de spisende gæster, at råvarerne er fra lokale avlere.
  4. Nedsæt momsen - hvis momsen på danske planter nedsættes, giver det styrkeposition til danske avlere, og det bliver nemmere at konkurrere med udenlandske varer.
  5. Endnu mere samarbejde - mere viden om hinandens vilkår og behov skaber mere forretning, bedre samarbejde og en kortere vej fra mark til tallerken.

Ruten er lagt, potentialet er stort, og der var stor velvilje fra de fremmødte. Med tættere samarbejde i hele værdikæden er Danmark et skridt tættere på en styrkeposition som planteland.

5 tips til mere velsmag i det grønne køkken
Det springende punkt for flere planter på tallerkenerne er smagen, og her får du Jonathan Zeuthen Knolls tommelfingerregler for det smagfulde plantekøkken. Jonathan er chefkok og indehaver af Baka d’Busk, en plantebistro på Nørrebro i København.

Jonathans 5 tips til mere velsmag i det grønne køkken:

1. Tilfør masser af smag: Grøntsager kan trække meget smag, så du skal ikke være bange for at tilsætte salt, krydderier og urter i rigelige mængder. Salt vandet godt, hvis du skal koge grøntsagerne, og brug håndfulde i stedet for teskefulde, når bruger krydderier. Der må gerne være smæk på smagen, når du laver grøntsager.

2. Brug forskellige tilberedningsmetoder: Leg med teksturer og smage ved at bruge forskellige tilberedningsmetoder. De fleste grøntsager smager skønt, når de er rå, men de får også masser af velsmag, når du steger dem hårdt af. Fx spiser vi tit rå radiser, men de smager også virkelig godt, når de er stegt.

3. Dyrk de rå grøntsager: De fleste grøntsager kan spises rå - og de smager skønt! Fx er der mange, der tilbereder deres selleri, men det smager virkelig godt, hvis skærer det tyndt og laver en coleslaw.

4. Tænk i farver: Hvis du er i tvivl om noget passer sammen, så brug farverne. Rødbede smager godt med brombær og blåbær. Spidskål og pistacie. Gulerod, græskar og apelspin. Hvis du mangler inspiration, så arbejd ud fra en farve og brug det som udgangspunkt for din ret.

5. Det gode fedtstof: På Baka d’Busk smager vi kogevandet til med rigelig salt, citronskal og neutral olie. Så får du mere smag i grøntsagerne. Olien hjælper med at coate grøntsagerne og giver en fedme i smagen.