Årets Ret med Gris, Årets Ret med Fisk & Skaldyr og Årets Ret med Økologisk Ost 2022 er fundet!

Til et stort awardshow på Axelborg i København, blev der sat punktum i jagten på Landbrug & Fødevarers årlige kokkekonkurrencer, Årets Ret med Gris, Årets Ret med Fisk & Skaldyr og Årets Ret med Økologisk Ost. Puljen bestod af et stærkt felt af nominerede, og derfor var den sitrende spænding ikke til at tage fejl af på Axelborg.

 

Vinderen af dette års Årets Ret med Gris gik til Restaurant Resumé og køkkenchefen Bjarke Jeppesen, hvis ret var en tour de force i den gode gris og dens fortræffeligheder. Flere udskæringer var bragt i spil, og grisens mange smagsnuancer blev også brugt i den dertilhørende garniture. Vinderretten indeholdt gris på alle led og kanter, og var sammensat af perfekt tilberedt gris i grove skiver sammen med græskar smagfuldt tilberedt i grisefedt, en sprød tærte med hengemte elementer, karljohansvampe, syltede strandløg, en kartoffelcroissant med svampe og spæk, en løgglace og en sauce på griseben smagt til med portvin.

 


Billede: Vinderretten fra Restaurant Resumé, Årets Ret med Gris 2022

 

Prisen og vinderchecken på i alt 30.000 kroner blev overrakt af Mette Gammicchia, Chef for Handel og Marked i Landbrug & Fødevarer og formand for det danske Bocuse d’Or akademi, til køkkenchef Bjarke Jeppesen. Prisen blev overrakt i samarbejde med Norma og Frode Jacobsens Fond. Køkkenchefen Bjarke Jeppesens forkærlighed for de tekniske detaljer og den smagsrige madoplevelse, var netop en af grundene til, at juryen valgte retten som den ultimative vinder.

I over 10 år har Landbrug & Fødevarer kåret Årets Ret med Gris, og derfor er det i dag stadig en stor fornøjelse at se de danske topkokke fortsætte nytænkningen af grisens mange facetter i deres retter. Som jurymedlem og seniorkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Anders Nicolajsen, fortæller:

- Spol ti år frem, og mange kokke er stadig vilde med grisens alsidighed, den gastronomiske kvalitet og de store smage. Det nye er at grisen i højere grad giver smag til en markant grønnere tallerken, hvor det grønne iscenesættes ved hjælp af grisens store smag. Og det er netop det, der er det fantastiske ved grisen, at den netop repræsenterer et gigantisk smagsunivers med et utal af forskellige smagsnuancer.

 

Årets vinder af kategorien Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 gik til den prestigefyldte restaurant Svinkløv Badehotel, der med en ret bestående af jomfruhummer, ramte plet hos juryen. Som retten blev beskrevet af juryen:

Retten fremstår enkel, men overrasker med veludført kompleksitet og en vanvittig tilberedt jomfruhummer. Eksotiske, men genkendelige smage bidrager til en elegant brug af sødme og fedme.

 


Billede: Vinderne fra Svinkløv Badehotel modtager deres præmie. Præmien blev overrakt af Kenn Skau Fischer (til venstre), direktør i Danmarks Fiskeriforening.


Prisen og vinderchecken på i alt 20.000 kroner for Årets ret med Fisk og Skaldyr blev overrakt af direktør, Kenn Skau Fischer, fra Danmarks Fiskeriforening. Vinderne, bestående af kokkene Emil Kirkegård og Oliver Bendi, fik i tildelingen af præmien store klapsalver for den fornemme vinderret, der af juryen blev beskrevet som uhørt skarp og smukt tilberedt. Præmien blev uddelt af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Danmarks Fiskeriforening.

 


Billede: Vinderretten fra Svinkløv Badehotel, Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022

 

Årets Ret med Fisk & Skaldyr samt Årets Ret med Gris, er kendte konkurrencer fra Landbrug & Fødevarer og Årets Ret med Gris har været et samlingspunkt for gastronomien i mere end 10 år. Derfor var der også ekstra spænding til awardshowet, da en ny kategori fik set dagens lys - nemlig Årets Ret med Økologisk Ost. Årets Ret med Økologisk Ost blev uddelt i samarbejde med Fonden for Økologisk Landbrug og sætter fokus på de økologiske ostes plads på fremtidens tallerken.

Prisen for Årets Ret med Økologisk Ost 2022 gik til Formel B for deres smagfulde og spektakulære ret med økologisk ost. Formel B’s vinderret er sammensat af to forskellige, men komplimenterende oste. Tilia Mundo, en fast gedeost med askebeklædt skorpe fra Tebstrup Mejeri, og den lagrede komælksost Maestro Gudenå Guld fra Them Andelsmejeri. Ligeledes bestod retten af blandt andet sprød nashipære, efterårstrøfler og små kiks lavet af pære og trøffel.

 


Billede: Vinderne fra Formel B modtager deres præmie. Prisen blev overrakt af Leif Friis Jørgensen (til venstre), administrerende direktør i Naturmælk

 

Og som juryen beskriver retten, vil enhver osteelskers mund løbe i vand:
- Retten har en yderst elegant brug af syre og frugtige noter som skaber et naturligt modspil til den fede og salte ost. Retten er opbrudt i to serveringer, hvor alle råvarerne, og ikke mindst ostene får hver deres fremtoning og struktur – men som også komplimenterer hinanden perfekt. Retten er smuk og æstetisk overlegen, med stor respekt for formgivningen. En elegant og balanceret ret!

 


Billede: Vinderretten fra Formel B, Årets Ret med Økologisk Ost 2022

 

Årets konkurrence blev afholdt i Landbrug & Fødevarers smukke sal på Axelborg i København, hvor både restauranter og fagfolk fra nær og fjern kom for at se kåringen Årets Ret med Gris, Årets Ret med Fisk & Skaldyr og for første gang nogensinde, kåringen af Årets Ret med Økologisk Ost. Awardshowet blev afholdt i samarbejde med WhiteGuide Danmark, som blandt andet lancerede og kårede Årets Restaurant, Årets Bæredygtige og Årets Nye Restaurant. Et stort tillykke til alle vindere og nominerede!


De nominerede restauranter til prisen for Årets Ret med Gris 2022 bestod af:

 • Restaurant Resumé, Svendborg (VINDER 2022)
 • Restaurant Gemini
 • Restaurant ET
 • Treetop Restauranten
 • Restaurant Polly

De nominerede restauranter til Årets Ret med Økologisk Ost 2022 bestod af:

 • Formel B, København V (VINDER 2022)
 • Alimentum, Aalborg
 • Restaurant Treetop, Vejle

De nominerede restauranter til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 bestod af:

 • Svinkløv Badehotel (VINDER 2022)
 • Okê, Ruths Hotel, Skagen
 • Formel B, København V

Hør mere om de forskellige restauranter og se vinderretterne i de nedenstående videoer: 


Vindere 2022

Vinder af Årets Ret med Gris, Årets Ret med Fisk & Skaldyr og Årets Ret med Økologisk Ost 2022 er:

Restaurant Resumé og køkkenchef  Bjarke Jeppesen vandt prisen for Årets Ret med Gris 2022. Han vandt for hans krogmodnede og økologiske coté de pork serveret med græskar, en sprød tærte med hengemte elementer, karljohansvampe, syltede strandløg, en kartoffelcroissant med svampe, en løgglace og en sauce på griseben smagt til med portvin. 

Læs mere om restauranten her Resumé, Svendborg

Oliver Bendi og Emil Kirkegård fra Svinkløv Badehotel vandt prisen for Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 for deres stegte danske jomfruhummer med guanciale.

 

Læs mere om restauranten her Svinkløv Badehotel, Fjerritslev

 


Formel B på Frederiksberg med køkkenchef Michael Nørtoft i spidsen, vandt prisen for Årets Ret med Økologisk Ost 2022 med den skønne osteret lavet med økologiske oste fra Tebstrup mejeri og fra Them.

Læs mere om restauranten her Formel B, København V