Har du set? Her er de nominerede til den nordiske madpris embla

Et grønt museum, luksusfisk på dåse og bæredygtig mad til hjemløse. De danske kandidater til den nordiske madpris Embla er nu fundet. De skal kæmpe med kandidater fra seks andre nordiske lande om blandt andet titlen som Nordisk madhåndværker 2021 og Nordisk råvareproducent 2021.

 

Der er masser af høj madkvalitet i Danmark, og nu skal de bedste madprofessionelle konkurrere med sine nordiske kolleger om at løbe afsted med emblas madpriser, der hylder de fødevarevirksomheder og -initiativer, der i særlig grad har markeret sig.

”Juryen har lagt vægt på, at de syv indstillede danske kandidater har vist nytænkning, men med respekt for de nordiske traditioner og fødevarekultur. Samtidig har kandidaterne alle vist at passion, innovation og fokus på bæredygtighed kan skabe en forretning eller et projekt, der gør en forskel i samfundet,” siger Mette Gammicchia, Chef for Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.

I alt er der kommet 370 indstillinger ind fra de syv deltagende nordiske lande.

Læs også: Her er vinderne af embla 2019

Der er i alt syv kategorier indenfor Embla-prisen; Nordisk madhåndværker, Nordisk råvareproducent, Nordisk mad til mange, Nordisk madkommunikatør, Nordisk maddestination, Nordisk madiværksætter og Nordisk mad til børn og unge.

Der har været mange danske virksomheder om buddet
I Danmark er omkring 50 virksomheder, steder og initiativer på tværs af kategorier blevet indstillet på en bruttoliste til embla-priserne, og det vidner om et utroligt højt kvalitetsniveau i dansk madkultur.

Niveauet blandt de danske fødevareproducenter er tårnhøjt, og det er kommet til udtryk ved at der har været rigtig mange danske bud i spil helt frem at juryen udvalgte de endelige nominerede. Danmark kan virkelige noget når det kommer til fødevareproduktion, innovation, fokus på bæredygtighed og ikke mindst gastronomi. Det er helt tydeligt, når vi ser på alle de steder, personer og initiativer, der har været indstillet i år – juryen har været på en svær opgave med at udvælge de aller bedste i feltet”, siger seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling i Landbrug & Fødevarer, Anders Nicolajsen.

Priserne sætter fokus på råvarer og produktionsmetoder, bæredygtige koncepter, kommunikation samt de professionelle, der står bag det hele.

Embla hylder det ypperste i det nordiske køkken og er med til at styrke den nordiske madidentitet og kultur samt øge interessen for nordisk mad og de bedste koncepter uden for Norden.

Formålet med prisen er at få delt viden og erfaringer fra alle de nordiske lande. Prisen uddeles i Oslo den 20. juni 2022.

De syv danske nominerede til Embla-prisen 2021 er:

Nordisk madhåndværker 2021: Fangst
Nordisk råvareproducent 2021: Frederiksdal Kirsebærvin
Nordisk mad til mange 2021: Junkfood
Nordisk madkommunikatør 2021: Det Grønne Museum
Nordiske maddestination 2021: gaarden, Bornholms Museum & Gourmet
Nordisk madiværksætter 2021: Nordic Tempeh/Contempehrary
Nordisk mad til børn og unge 2021: MADlejr ved Arla Fonden

Du kan se, hvem der er nomineret til priserne fra de øvrige nordiske lande på https://emblafoodaward.com/

 


Fakta om embla


Embla er en fælles nordisk madpris, der skal styrke den fælles nordiske mad-identitet, kultur og øge interessen for nordisk mad uden for Norden.
Det er det nordiske landbrugsråd (NBC) og de syv nordiske landbrugsorganisationer, der står bag embla. Deltagerne i embla kommer fra Danmark, Sverige, Norge, Island, Finland, Grønland, Åland øerne og Færøerne.
Danmark har tre jurymedlemmer siddende, der hver er ansvarlig for at være med til at vurdere de nominerede i udvalgte kategorier:

Lars Hvidtfeldt, Godsejer, Formand, Dansk Quinoa Group skal vurdere de nominerede i kategorierne:
- Nordisk mad til mange
- Nordisk mad til børn og unge

Pelle Øby Andersen, Managing Director for Food Organisation of Denmark, skal vurdere de nominerede i kategorierne:
- Nordisk maddestination
- Nordisk madkommunikatør

Mads Marschall, kok og ejer af Sol over Gudhjem, skal vurdere de nominerede i kategorierne:
- Nordisk madhåndværker
- Nordisk råvareproducent
- Nordisk madiværksætter
Værtskabet for embla går på skift mellem de involverede lande og afholdes i 2022 i Oslo, Norge.
Embla afholdes hvert andet år, og blev sidst afholdt i 2019. Embla 2021 er blevet udskudt til 2022 grundet covid-19 og afholdes derfor d. 20. juni 2022.

Anders Nicolajsen

Chefkonsulent, gastronomi og foodservice

+45 5364 5853


Mette Jasper Gammicchia

Afdelingschef for Marked & Ernæring

+45 2724 5668