Her er de nominerede til Årets Ret med Gris 2022

I år afholdes Årets Ret med Gris for 10. gang. Konkurrencen fremhæver og hylder de kokke og restauranter som har skabt de mest unikke madoplevelser med gris, hvor både håndværket, udskæringerne og smagen er i fokus. Feltet af nominerede er skarpere end nogensinde før, og dets geografiske spredning viser at Danmark har masser af byde på i hele landet.

 

Nedenfor kan du møde alle dette års nominerede kokke, restauranter og retter til Årets Ret med Gris 2022.

Treetop
Første nominerede er Nicolaj Møller som er køkkenchef på restaurant Treetop, hvor han har været ansat i 7 år. Nicolaj har førhen været ved Schaceknborg Slotskro, og tidligere i år vandt han Årets Ret 2022 i kategorien HAV med sin letsaltede helleflynder. Restaurant Treetop ligger i Vejle på Munkebjerg Hotel. Restauranten har fokus på brug af lokale råvarer, men byder også på de bedste råvarer fra resten af verden. Ydermere, har Treetop en mission om at frembringe måltider, der inddrager alle sanser. Nicolaj og restaurant Treetop er nomineret til Årets Ret med Gris 2022 for deres ret med grisenakke fra Lolland, der er marineret i IPA og honning, grillet på yakitori-grill og serveret med en aromatisk sauce på hengemte grøntsager. Nicolaj og restaurant Treetop er også nomineret til Årets Ret med Økologisk Ost 2022.

Polly
Den anden nominerede i Årets Ret med Gris 2022 er Anders Strier Poulsen der er tidligere kok på ikoniske Kong Hans, og i dag er gastronomisk chef på Restaurant Frank, Restaurant Polly, restaurant Sol & Luna og Restaurant Grimal. Restaurant Polly ligger i hjertet af Frederiksberg midt på Gammel Kongevej, og er en moderne bistro, der har fokus på håndværk og simple, smagfulde, sæsonaktuelle retter. Polly er nomineret for deres sanselige og velsmagende ret med grillet grisenakke, kantareller, majs, ribs og dertilhørende svampesauce.

ET
Tredje nominerede er Jeppe Hedegaard Rasmussen som er kok på den arhusianske gourmetrestaurant ET, hvor han har været siden 2019. Inden sin ansættelse blev Jeppe fagudlært ved den berømte fynske gourmetperle Falsled Kro. Restaurant ET er tænkt som et uformelt madsted med god klassisk stemning. Køkkenet har fokus på det enkle og råvarer af høj kvalitet, der sammen skaber et hyggeligt fransk brasserie i hjertet af Århus. Jeppe og restaurant ET er nomineret til Årets Ret med Gris 2022 for deres udgave af den franske Crepine a la provence, der udover grisenakke indeholder, tomater, burrata, barigoul artiskok, foie gras, svampe og gastric på lavendel, honning og rosmarin.

Gemini
Emil Eshardt-Nielsen er Executive Head Chef på bl.a. restaurant Gemini, og er den fjerde nominerede i Årets Ret med Gris 2022. Emil har erfaring fra nogle af landets bedste michelin-restauranter, hvor han bl.a. har stået i køkkenet hos Søllerød Kro, Kadeau og AOC. Restaurant Gemini bor i yderkanten af Frederiksberg, hvor de deler adresse med Planetarium. Restauranten strukturer menuen efter sæsonerne og bruger lokale, danske råvarer. Gemini har med deres ret vendt bøtten på hovedet, og gjort grisen til smagsgiver frem for hovedpersonen. Emil og Gemini er derfor nomineret for deres ret der byder på æggeblomme confiteret i grisefedt, vilde urter og sprød griseflomme.

Resumé
Den femte og sidste nominerede er Bjarke Jeppesen der er køkkenchef på den nyåbnede restaurant Resumé i Svendborg. Bjarke kommer fra michelin-restauranten Domestic i Aarhus, hvor han var køkkenchef. Derudover er Bjarke en del af det danske kokkelandshold. Restaurant Resumé er Svendborgs nye gastronomiske trækplaster. Restauranten har fokus på høj gastronomi med udgangspunkt i den lokale, sydfynske muld, hvor menuen løbende justeres efter sæson og kreativitet. Bjarke er nomineret til Årets Ret med Gris 2022 for hans krogmodnede og økologiske Coté de Pork stegt på ben, ristede kantareller og østershatte, dehydreret pære, skovløg, ramsløg, umodne brombær, græskar og sauce på gris og røget marv.

Årets Ret med Gris arrangeres af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Norma & Frode S. Jacobsen Fond. Vinderen af årets konkurrence findes ved en prisuddeling på Axelborg d. 28 november.

Se video med de nominerede til Årets Ret med Gris 2022

De nominerede til Året Ret med Gris 2022 er:

Restaurant Resumé og køkkenchef  Bjarke Jeppesen er den femte og sidste nominerede til Årets Ret med Gris 2022. Det er han for hans krogmodnede og økologiske coté de pork serveret med græskar, en sprød tærte med hengemte elementer, karljohansvampe, syltede strandløg, en kartoffelcroissant med svampe, en løgglace og en sauce på griseben smagt til med portvin. 

Læs mere om restauranten her Resumé, Svendborg

Restaurant Gemini og Executive Head Chef Emil Eshardt-Nielsen er den fjerde nominerede til Årets Ret med Gris 2022. Det er han med sin æggeblomme med confiteret grisefedt og griseflomme. 

Læs mere om restauranten her Gemini, København V

Aarhusianske Restaurant ET og kok Jeppe Hedegaard Rasmussen er den tredje nominerede til Årets Ret med Gris 2022. Det er han med sit bud på den franske Crepine a la provence, der i den her version er lavet med grisenakke. 

Læs mere om restauranten her ET, Aarhus

Køkkenchef Nicolaj Møller og resten af Treetop Restauranten i Vejle er nominerede til Årets Ret med Gris 2022, for deres velsmagende griseret, der består af lokal grisenakke fra Lolland, der er marineret i IPA og honning og grillet på yakitori-grill. Dertil serveres der en aromatik-sauce, der er lavet på hengemte grøntsager. 

Du kan høre mere om Nicolajs tanker med retten, og hvilke teknikker der er blevet brugt i videoen nedenfor, eller læse mere om Treetops indstilling til konkurrence her

Læs mere om restauranten her Treetop, Vejle

 Restaurant Polly på Frederiksberg er nomineret til Årets Ret med Gris 2022. Gastronomisk chef Anders Strier er nomineret for restaurantens yakitori-grillede grisenakke med kantareller, majs, ribs og svampesauce.

Læs mere om retten her.

Læs mere om restauranten her Polly, Frederiksberg