Kostråd til måltider: Nye anbefalinger til maden i skoler, daginstitutioner og kantiner

Fødevarestyresen her netop lanceret nye anbefalinger til aktører, der laver mad i skoler, daginstitutioner og kantiner. Målet er at gøre det nemmere for de professionelle køkkener at sætte kostrådene på menuen.

 

Ved et online-event d. 27. januar kunne Fødevarestyrelsen og Fødevareminister Rasmus Prehn løfte sløret for ”Kostråd til Måltider”, der er anbefalinger til maden i det professionelle køkken i hhv. daginstitutioner samt skoler og kantiner.

Anbefalingerne til de professionelle køkkener tager udgangspunkt i De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima. ”Kostråd til Måltider” består af Principper, Råvareoversigt og Portionsstørelser.

De overordnede principper i ”Kostråd til Måltider” er:

  • Grøntsager og frugt: Lad grøntsager og frugt udgøre mindst 1/3. Husk mørkegrønne grøntsager.
  • Bælgfrugter, fisk, kød og æg: Tilbyd mindre kød – og husk fisk. Tilbyd bælgfrugter oftere end kød.
  • Kornprodukter og kartofler: Vælg primært fuldkorn. Varier med kartofler.
  • Fedtstoffer, nødder og frø: Brug oftest planteolier. Suppler med nødder og frø.
  • Mælkeprodukter og ost: Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder.
  • Vand: Server vand til alle måltider.

Råvareoversigterne viser, hvad der er vigtigt ved valg af råvarer indenfor alle fødevarekategorier. I kødkategorien anbefales fx primært fjerkræ og gris, mens anbefalingen i mælkekategorien er mini- og skummetmælk til alle over 2 år og letmælk til børn på 1 år.

Under udarbejdelsen af ”Kostråd til Måltider” har Fødevarestyrelsen løbende søgt sparring hos en lang række interessenter, herunder også Landbrug & Fødevarer.

”Vi har været glade for at få muligheden for at kommentere på de nye anbefalinger. For os har det været vigtigt at anbefalingerne er operative for de madprofessionelle og ikke hæmmer den professionelles ageren unødigt. Samtidig er det essentielt at den mad, der laves i daginstitutioner, skoler og kantiner falder i brugernes smag, så den rent faktisk ender i maverne og ikke i skraldespanden,” siger Line Munk Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer

Læs mere på https://altomkost.dk/, hvor der er udviklet et helt univers omkring Kostråd til Måltider.

Line Damsgaard

Line Munk Damsgaard

lda@lf.dk - Afdeling for Ernæring

Ernæringschef

Mobil +4527245622