Masterclass – ‘økologisk ost i detail’ og ‘best of the best’

Økologisk ost gør en forskel

 

Ost, og i særdeleshed økologisk ost, har haft et særlig fokus i 2022. Landbrug & Fødevarer uddelte en pris for Årets Ret med Økologisk Ost for første gang nogensinde. Støttet af fonden for økologisk landbrug. Samtidig har de økologiske oste - fuldt fortjent – fået en større rolle i indsatser mod detail og flere masterclasses gennem året.

Potentialet for økologisk ost i detail er stort. Som værdiskaber, som storyteller og som en del af basisvarerne i ostehylderne. Men økologisk ost har ikke fair-share i forhold til økologi eller mejeri, og er samtidig kommet under pres – på sin rolle og med de nuværende markedsbetingelser.

Så temaerne var klare i netop den afholdte ‘masterclass for økologisk ost i detail’.

4 veje til mere øko ost
Et af de store emner til masterclassen var synligheden af den økologiske ost på ostehylden. Hvis osten er svær at finde, så bliver den svær at købe. Derudover blev prisspørgsmål og købspræferencer i relation til økologi diskuteret. Det viser sig nemlig, at hver tredje osteforbruger mangler en grund til, at de skal vælge den økologiske ost fremfor den konventionelle. Ligeledes er der tale om et prisspørgsmål, da det oftest antages, at den økologiske ost er væsentligt dyrere end den konventionelle.
Nogle af de redskaber, som der kan arbejdes med for at gøre den økologiske ost mere tilgængelig og synlig for forbrugeren, er:

  • At tænke økologi ind i hele forbrugerrejsen, og specielt være synlige i det sidste touchpoint i hylden
  • At gøre osten til ‘helten’ i måltidet
  • At skabe relevante anledninger omkring ‘brunch’ og som en del af ‘det grønne måltid’, hvor osten bidrager med umami og mæthed
  • Og når vi tager fat i de 44% af madinteresserede danskere, Madspecialister, Madidealister og Grøntentusiaster, som både har kurven, holdning og villighed til at købe økologi (se ”Her er danskerne: Møde de seks forbrugertyper")

Best of the best med øko ost
I forlængelse af masterclassen om økologisk ost i detail, blev masterclassen, ’Best of the Best’, udfoldet. Til masterclassen mødtes flere madprofessionelle og personer fra foodservice, hvor der blev arbejdet med økologiske oste. Her var der blandt andet oplæg og smagning med Rasmus Palsgård, som er en kendt madblogger og dommer ved Årets med Økologisk Ost. Undervejs blev der givet indsigter i, hvordan at de bedste i branchen arbejder med økologisk ost og inspiration til, hvordan den økologiske ost kan inspirere til lækre grønne retter i de store gryder i foodservice. Detail deltog i denne del, så inspiration og viden også kommer ud til forbrugerne og kunderne i butik.

Få mere osteviden til dit køkken
Ved du hvordan du kan bruge osten gennem flere af dine retter? Landbrug & Fødevarer har udarbejdet et whitepaper, som du frit kan downloade, hvis du ønsker mere inspiration til måden at bruge økologisk ost på. Her kan du blandt andet se, hvad du kan bruge dine osterester til, hvordan du laver en ostemayonnaise og meget mere.

Hent dit whitepaper her.