Nye Nordiske ernæringsanbefalinger er lanceret – her er de vigtigste pointer

Nye Nordiske Ernæringsanbefalinger er lanceret – vi har kogt 400 sider ned til 2 centrale pointer, målrettet dig som madprofessionel.

Hvert tiende år opdateres de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) og den nye version tager som noget nyt ikke kun hensyn til sundhed, men også klimaet. Vi har kogt 400 sider ned til 2 pointer som er relevant for dig som madprofessionel.

1. B for bæredygtighed

Bæredygtighed er om noget en kampplads der er mange stridigheder om. Derfor er det også først nu – den 6. version af NNR tager hensyn til bæredygtighedsagendaen. I dag går fødevareproduktionen og bæredygtighed desværre ikke hånd i hånd, som den ser ud i dag. Vi er stærkt optaget af at den klimabelastning fra fødevarer er blevet, og skal fortsat i fremtiden, reduceres væsentligt samtidig med, at vi skal balancere behovet for flere fødevarer i takt med den stigende befolkningstilvækst.

2. Vi spiser fødevarer - ikke nærringsstoffer

I den nye rapport fra det Nordiske Ministerråd, er hoved fokus flyttet fra enkelte næringsstoffer til en mere fødevarebaseret tilgang. Det er jo fødevarer vi spiser, og ikke næringsstoffer. Og det skift i fokus sker på baggrund af en stigende erkendelse af, at næringsstoffer ikke skal ses som individuelle elementer. De skal i højere grad ses, som et samspil mellem en række forskellige nærringstoffer, der i sidste ende påvirker vores sundhed i negativ eller positiv retning. Forskning om ernæring og fødevarer er ret komplekst. Her kommer der to overraskende eksempler på kompleksiteten i fødevarer:

1. Ost – Ost har et relativt højt indhold af salt og mættet fedt, der ikke ser ud til at påvirke hjertet og blodkar negativt som ellers forventet – tværtimod.

2. Kød - kød, fisk og fjerkræ, er ikke blot i sig selv en god kilde til jern, kød har også evnen til at yderligere at fremme optagelsen af jern fra vegetariske kilder. Denne egenskab kaldes ”kødfaktoren”.

 

Læs mere om NNR2023 og om hvordan de ser ud i forhold til de danske kostråd