Nyt anprisnings-univers tilgængeligt

Hvad må du kommunikere om dine fødevarer? Her på goderåvarer.dk kan du nu finde vejledning til, hvordan din virksomhed kan tilgå anprisninger af fødevarer.

 

Der findes en lang række muligheder for at anprise fødevarer, men området er omfattet af en forskellig, specifik eller uspecifik lovgivning, som naturligvis skal følges. En anprisning er ethvert budskab eller fremstilling som angiver, indikerer eller antyder, at en fødevare har særlige egenskaber (Vejledning om anprisningsforordningen, Retsinformation).

”Det giver rigtig god mening at benytte det potentiale, der er for at udtrykke produktkategoriers gode egenskaber i kosten via Ernærings- og Sundhedsanprisninger”, siger chefkonsulent i Afdeling for Ernæring i Landbrug & Fødevarer, Puk Maia Ingemann Holm. Hun fortsætter, ”I 2021 undersøgte Århus Universitet forbrugernes holdninger til Ernærings- og Sundhedsanprisninger. Det der slog mig var, at forbrugere generelt er positivt stemte overfor positivanprisninger, som beskriver indholdet af næringsstoffer og dokumenterede gavnlige effekter, mens sådan noget som anprisning af fedtreduktion er mindre tillokkende. Jeg er derfor glad for, at vi nu har suppleret de grønne anprisninger med anprisninger for grisekød. Jeg forventer ikke, at vi stopper her.”

På goderåvarer.dk er der derfor oprettet et nyt anprisnings-univers til dig der gerne vil vide, hvad du kan kommunikere om dine fødevarer. Anprisnings-universet er sat i verden for at give dig vejledning i, hvordan din virksomhed kan tilgå anprisningerne af fødevarerne. Hertil med en generel information om reglerne for de forskellige typer af anprisninger:

  • Ernæringsanprisninger
  • Sundhedsanprisninger
  • Generiske klimanprisninger
  • Markedsføring med kostråd
  • Lokalt produceret
  • Oprindelse
  • Biologisk bekæmpelse
  • Plantebeskyttelse

Desuden kan du også finde specifikke vejledninger til, hvordan du må anprise henholdsvis grisekød eller udvalgte grøntsager.

Har du behov for anprisningerne for en specifik fødevare, f.eks. flæskesteg, kan du tilgå de tilgængelige anprisninger på grisekød i toppen af siden. Her bliver du videresendt til en oversigt over de forskellige udskæringer og kan så vælge den specifikke udskæring, du skal bruge.

Søger du anprisninger for en specifik udskæring, kan du downloade et Excel-ark med vejledning til, hvordan man må anprise den. Derudover kan du også finde proteinanprisningerne samt downloade indhold til etiketter i boksen i højre side. Skal du bruge specifikke anprisninger på grøntsager, trykker du tilsvarende på knappen Frugt & grønt i toppen af sitet. Her bliver du videresendt til "Grønne anprisninger”.

Klik hen til det nye anprisnings-univers her.