10.09.2023
Plejehjem i København vinder pris for nytænkning indenfor økologi og bæredygtighed
Bispebjerghjemmet i København NV har netop vunder Køkkenprisen 2023 for deres ekstraordinære indsats for bæredygtighed og økologi. Samtidig viser nye tal fra Danmarks Statistik, at de offentlige køkkener er den største drivkraft for salget i økologi og samtidig gør den grønne omstilling spiselig.
Kirstine Balskilde Nielsen (2 tv.) og hendes team fra Bispebjerghjemmet fik overrakt Køkkenprisen 2023 af Mette Gammicchia (3th), afdelingschef for Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.
For fjerde år i træk uddelte Landbrug & Fødevarer Køkkenprisen og hyldede de offentlige køkkener i Danmark, der udmærker sig i særlig grad inden for bæredygtighed og økologi.
I år var der et særligt fokus på det madprofessionelle køkken med en ekstraordinær bæredygtigheds indsats i forhold til madspild, andelen af råvarer der er lokale og i sæson, og andelen af bælgfrugter anvendt i køkkenet.
”Det har været et vildt tæt felt i år! Og det er lidt en kliché, men i år er det virkelig rigtigt. Alle de nominerede har gjort en fantastisk indsats, men vi har været nødt til at vælge og der mener vi at vinderen af Køkkenprisen, alligevel har lagt sig et mulehår foran med deres kontinuerlige nytænkende indsats for bæredygtige projekter og grønnere måltider. Generelt, er det fantastisk at se, hvordan økologi og den bæredygtige dagsorden rykker mere år efter år i hele branchen”, udtaler Kristian Grut, jurymedlem og ansvarlig for Køkkenprisen hos Landbrug & Fødevarer.
Vinderen af Køkkenprisen 2023 blev præsenteret til Madfagligt køkkentræf i Tivoli d. 5. september 2023, af fagjuryen der har bedømt alle indstillede og nominerede offentlige køkkener til køkkenprisen.
En glad vinder
Vinderen af Køkkenprisen 2023 blev Kirstine Balskilde Nielsen og hendes team fra Bispebjerghjemmet, fra København NV. Kirstine udtaler efter overrækkelsen:
”Jeg synes vi skiller os ud fra de andre nominerede med vores fokus på tværfagligt samarbejde bl.a. via vores månedlige måltidsmøder, hvor køkkenpersonalet er i tæt dialog med personalet på afdelingerne. Vi arbejder med at inddrage borgeren i måltidet med at understøtte det sidste “pift” til måltidet.”
De offentlige køkkener er drivkraft for økologi
En ny rapport fra Danmarks Statistik viser, at andel i salget af økologiske fødevarer fra landets professionelle køkkener har overhalet detailhandlen og nu er oppe på 13%. Salget af økologiske fødevarer ser ud til for alvor at være kommet sig ovenpå Corona-nedlukninger og høj inflation. Især den offentlige sektor i foodservice branchen, ser ud til at være den største aftager af økologiske mad- og drikkevarer med en andel på 37 %. Hvilket er mere end dobbelt så højt som foodservice sektorens andel af alle (konventionelle og økologiske) føde- og drikkevarer, som lå på 17 %.
Samtidig viser nye tal fra Landbrug & Fødevarers analyseafdeling, at de offentlige køkkener serverer mere end 1 million måltider dagligt. De offentlige køkkener har derfor et enormt potentiale for at drive den økologiske og grønne dagsorden.
Hvad er køkkenprisen?
Køkkenprisen kan vindes af offentlige køkkener som f.eks. hospitalskøkkener, daginstitutioner, plejehjem, social- eller døgninstitutioner samt køkkener på skoler og uddannelsesinstitutioner.
Køkkenprisens kriterier til de nominerede offentlige køkkener var:
- Laver mad med målgruppen og måltidsoplevelsen i fokus
- Har en klar strategi for kompetenceudvikling af medarbejderne
- Naturligvis har en glad smiley fra Fødevarestyrelsen
- Det Økologiske Spisemærke i Sølv eller lignende økologiske initiativer i køkkenet
Hvorfor uddeler Landbrug & Fødevarer Køkkenprisen?
Formålet med prisen er at fejre og markere hvad de bedste gør godt, for at få flere økologiske råvarer i de store gryder i de offentlige køkkener. På den måde kan vinderne og de nominerede fungere som ambassadører for andre køkkener. Samtidig fortjener en engageret indsats for mere økologi at få et skulderklap, med de ambitiøse mål som både private og offentlige aktører og Landbrug & Fødevarer har sat for den økologiske omlægning og produktion.