Highlights fra 2023

Gennem året har vi haft mange store events og arrangementer, fyldt med fantastisk energi og spændende læring. Vi har bevæget os vidt omkring, og har både haft et stort fokus på gastronomi og smag, samt bevæget os bredt indenfor foodservice-området. Tak for endnu et år til alle deltagere!

 

Se vores højdepunkter fra året herunder:

Konkurrencer & priser 

Årets Ret med Gris
I 2022 løb fynske restaurant Resumé med køkkenchef Bjarke Jeppesen med sejren. Nu er prisen givet videre til nye vindere i 2023. Er du spændt på hvem, der løb med prisen i 2023? Læs mere her.

Årets Ret med Fisk & Skaldyr
Har du set hvem der løb med prisen for Årets ret med Fisk & Skaldyr? I 2022 løb Svinkløv Badehotel med sejren. Trofæet blev givet videre i 2023.
Læs mere her.

Kantineprisen
Hvilke kantiner rykker især på økologi? Stærke juryer har vurderet feltet og hædrer de, der gør en forskel for mange hver eneste dag.
Læs mere om kantineprisen her.

Køkkenprisen
Offentlige køkkener spiller en afgørende rolle for danskernes omstilling til mere bæredygtige måltider. Med køkkenprisen hædrer vi ildsjælene og giver hverdagens grønne madhelte den velfortjente anerkendelse til inspiration til branchen.
Læs mere om køkkenprisen her.

Gourmetprisen
Gourmetprisen er til for at hylde og anerkende mejeriprodukters gastronomiske værdi og give plads til anderledes og typisk også lidt vilde produkter fra dansk mejeribrug. Og årets Gourmetpris var i den grad fyldt med overraskelser, innovation og fremragende mejeri-håndværk. 
Se, hvem der løb med sejren i de fem mejerikategorier

Arrangementer og events

Book en mark
På dette års Book en mark mødtes landets økologiske producenter med små og store aktører fra foodservice. Heriblandt både aktører fra hotel- og restaurationsbranchen, fra kantineverdenen og fra offentlige køkkener. Mere end 300 aktører var samlet, og successen gentages igen i år for 6. år i træk, på 6 forskellige lokationer, fordelt over hele landet. 
Se, hvilken Book en mark lokation der er nær dig her!

• Grønt Akademiet 2023
Dansk Gartneri og Landbrug & Fødevarer bød i 2023 landets frugt- og grøntansvarlige til Grønt Akademiet. To dage med inspirerende og fagligt indhold om frugt og grønt kategorien. 150 dygtige fagfolk deltog. 
Læs mere her.

Fødevaredagen 2023
Topfolk fra fødevarebranchen blev budt velkommen til en særlig dag på Hindsgavl Slot. Dag var fyldt med af de nyeste indsigter, inspirerende oplæg og networking.
Se billeder og video fra Fødevaredagen her.

• Klar til at levere 
Er du køkkenprofessionel og interesseret i at aftage økologiske og lokale planteafgrøder og planterige produkter? Så er dette online-univers skræddersyet til dig. Her har vi nemlig samlet økologiske producenter, der gerne vil levere frugter, grøntsager, bælgfrugter og planterige produkter til dit køkken. 
Find lokale og økologiske producenter via kort og oversigt her.

 Den heldige (økologiske) kartoffel
Den ydmyge knold er nemlig fuld af smag, billig, den mætter, strutter af virilitet og er god for både krop og klima - og så vokser den overalt i vores jord. Men forbruget hos især de unge er faldende. Derfor deltog Landbrug & Fødevarer sammen med Casper Sobczyk på Copenhagen Cooking og Aarhus Food Festival med hundredvis af inspirerende nemme og lækre kartoffelretter. 
Læs mere om projektet med den alsidige og klimavenlige knold her.

• Økologi på Landkortet 
Der er mange gode grunde til at øge andelen af økologiske og lokale råvarer og produkter i de professionelle køkkener, og mange er allerede langt og godt i gang. Ikke alt kan løses lokalt, men rigtig meget kan. Denne guide indeholder forslag til konkrete indsatser, der kan sættes i gang lokalt. 
Idéer fra hele landet til jer, der vil sætte flere lokale og økologiske råvarer i spil - læs mere om projektet her

logo
• Økologi & Madglæde
Bæredygtighed og grøn omstilling er fokusområder, der står højt på listen i alle landets kommuner, og i projektet ’Økologi og Madglæde’ hjælper, Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Meyers, de offentlige køkkener på vej mod mere klimavenlige og økologiske måltider. 
Se stemningsvideo fra dagen her

 Ernæringsfokuskonferencen 2023
Dette års Ernæringsfokuskonferencen blev afholdt d. 24. oktober med rekordhøjt deltagertal, og med et helt nyt venue i Aarhus. Der blev præsenteret den nyeste viden indenfor den særlige behov i den grønne omstilling, kommende anbefalinger, biotilgengængelighed, biomarkører, tarmsundhed og meget mere. Konferencen er målrettet ernæringsprofessionelle i hele landet. 
Læs mere om konferencen her.

• Planteløftet
Tusind af landets dygtigste madprofessionelle mødes med økologiske producenter, der underviser, inspirerer, engagerer og fremviser det absolut bedste inden for økologiske planter - alt fra korn, frø, nødder, urter, og bælgfrugter til kartofler, grønt, frugt og bær fra danske økologiske producenter.? 
Læs mere om projektet her.

 

Tak til Svineafgiftsfonden, Kvægafgiftsfonden, Fonden for økologisk landbrug og Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriprodukter.