Livet som okse

Danske landmænd tager klimaet alvorligt. Og alle dele af erhvervet arbejder konstant på at optimere og udvikle løsninger, der gør produktionen mere effektiv. Men hvad betyder det helt konkret? Det kan du læse mere om her

Kvæg

Der er stort fokus på at sikre en så klimavenlig oksekødsproduktionen som mulig. Det ses ved, at branchen hele tiden optimerer oksekødsproduktionen og effektiviserer hele kæden, med klima for øje. En undersøgelse fra Wageningen Universitet i 2011 kårede Danmark til at have den mest effektive mælkeproduktion og den tredje mest klimaeffektive oksekødsproduktion.

Det skyldes blandt andet:

  • Foderet er nøje sammensat. Det bevirker, at foderforbruget per kg kød der produceres er mindst muligt.

  • Der går ikke noget til spilde af koen – det hele bliver brugt.

  • Oksekødsproduktionen i Danmark er kendetegnet ved at have en af de laveste udledninger af drivhusgasser i verden.

  • Danmark er blandt de bedste til at avle strategisk og der er flere projekter i gang med at udvikle endnu mere klimaeffektive køer gennem avl.

  • I Det Miljøøkonomiske Råds rapport fra 2019 konkluderes det, at den danske animalske produktion er hele 50 pct. mere klimaeffektiv end animalsk produktion uden for EU

 

Dyk længere ned i de enkelte emner herunder.

Køer og kalve

Landmænd er glade for sine dyr og arbejder sammen med myndigheder for, at køerne har det godt. Det har også den bonus, at køer og kalve der trives, giver mere mælk og vokser hurtigere. Så det er bedst for landmandens pengepung, at dyrene har det godt.

God dyrevelfærd handler blandt andet om, at koen og kalven skal kunne få opfyldt sine behov – døgnet rundt og året rundt. Når det kommer til kvæg, gælder det blandt andet, at:

  • Moderne staldsystemer er indrettet således, at dyrene kan gå frit rundt og har uhindret adgang til foder, vand, hvile og social kontakt til andre dyr. I staldsystemer med automatisk malkning har køerne også fri adgang til at blive malket.

  • Dødeligheden indgår som et mål for dyrevelfærd, da dødelighed ofte er forbundet med en forudgående sygdomsperiode. Derfor skal landmænd holde øje med dødeligheden og sikre, at den fortsat er lav på deres bedrifter.

  • God dyrevelfærd er landmandens ansvar og han sørger for, at dyrene har det godt. Samtidigt sikrer EU-lovgivningen mindstekrav til dyrevelfærd. Danmark og de øvrige nordiske lande har yderligere krav, som ligger over EU-lovgivningen, og sikrer bedre dyrevelfærd. Kravene kan handle om mere plads til den enkelte ko, mere grovfoder, blødt leje og bedre krav til enkeltbokse.

  • Landmanden står ikke alene med vurdering af dyrevelfærd i besætningen. Besætningsdyrlægen spiller ofte en central rolle. I Danmark er der bl.a. krav om et formaliseret samarbejde mellem landmand og dyrlæge, i besætninger med over 99 køer, som sikrer høj dyresundhed og dyrevelfærd, hvilket ligger over EU-lovgivningen. Aftalen omfatter bl.a. forebyggelse og behandling af sygdomme, forbedring af dyrevelfærd og reduktion af medicinforbrug.

Dyrevelfærd hos kvæg

Når dyrene har det godt, har landmanden det godt. Derfor tænker landmanden dyrevelfærd ind i alle led.

Q&A: Fem hurtige om dyrevelfærd og kvæg

 

Hvad svarer, du når snakken falder på dyrevelfærd og kvæg? Vi har samlet fem svar, som hurtigt klæder dig på til at tage dialogen.

Q: Har dyrene haft det godt?
A: Ja. Det har de, fordi det er vigtigt for landmanden, at dyrene trives og har det godt. Har landmanden mere end 99 køer skal han have en særlig aftale om sundhedsrådgivning med dyrlægen, der sikrer god dyrevelfærd. Aftalen sikrer også den bedste forebyggelse mod og behandling af sygdomme – med fokus på minimalt brug af medicin. 

Q: Hvordan sikres dyrevelfærden?
A: Både landmænd, dyrlæger og myndigheder samarbejder om særlige krav og arbejdsgange. Det sikrer et højt niveau af dyrevelfærd – fra stald til slagteri. 

Q: Hvordan er der i stalden?

A: Langt de fleste køer går i åbne stalde. De har plads til at bevæge sig frit mellem de andre køer. De kan spise, drikke og hvile, når de har lyst. 

Q: Bliver dyrene bedøvet inden slagtning?

A: Ja, de bliver altid bedøvet. Det gælder også ved rituel slagtning, så som halal. Dyrevelfærden er i højsædet igennem hele dyrenes liv – også til sidst.

Q: Lever kalvene kun af sødmælk?
A: Nej, ikke i Danmark. I for eksempel Holland fodres kalve med sødmælk, for at vokse hurtigere. Sådan er det ikke i Danmark. Her får de grovfoder, som er godt for deres maver.

 

Download plakat med alle svarene - lige til at printe og hænge op