
Livet som okse
Danske landmænd tager klimaet alvorligt. Og alle dele af erhvervet arbejder konstant på at optimere og udvikle løsninger, der gør produktionen mere effektiv. Men hvad betyder det helt konkret? Det kan du læse mere om her
Kvæg
Der er stort fokus på at sikre en så klimavenlig oksekødsproduktionen som mulig. Det ses ved, at branchen hele tiden optimerer oksekødsproduktionen og effektiviserer hele kæden, med klima for øje. En undersøgelse fra Wageningen Universitet i 2011 kårede Danmark til at have den mest effektive mælkeproduktion og den tredje mest klimaeffektive oksekødsproduktion.
Det skyldes blandt andet:
-
Foderet er nøje sammensat. Det bevirker, at foderforbruget per kg kød der produceres er mindst muligt.
-
Der går ikke noget til spilde af koen – det hele bliver brugt.
-
Oksekødsproduktionen i Danmark er kendetegnet ved at have en af de laveste udledninger af drivhusgasser i verden.
-
Danmark er blandt de bedste til at avle strategisk og der er flere projekter i gang med at udvikle endnu mere klimaeffektive køer gennem avl.
-
I Det Miljøøkonomiske Råds rapport fra 2019 konkluderes det, at den danske animalske produktion er hele 50 pct. mere klimaeffektiv end animalsk produktion uden for EU
Dyk længere ned i de enkelte emner herunder.
Køer og kalve
Landmænd er glade for sine dyr og arbejder sammen med myndigheder for, at køerne har det godt. Det har også den bonus, at køer og kalve der trives, giver mere mælk og vokser hurtigere. Så det er bedst for landmandens pengepung, at dyrene har det godt.
God dyrevelfærd handler blandt andet om, at koen og kalven skal kunne få opfyldt sine behov – døgnet rundt og året rundt. Når det kommer til kvæg, gælder det blandt andet, at:
-
Moderne staldsystemer er indrettet således, at dyrene kan gå frit rundt og har uhindret adgang til foder, vand, hvile og social kontakt til andre dyr. I staldsystemer med automatisk malkning har køerne også fri adgang til at blive malket.
-
Dødeligheden indgår som et mål for dyrevelfærd, da dødelighed ofte er forbundet med en forudgående sygdomsperiode. Derfor skal landmænd holde øje med dødeligheden og sikre, at den fortsat er lav på deres bedrifter.
-
God dyrevelfærd er landmandens ansvar og han sørger for, at dyrene har det godt. Samtidigt sikrer EU-lovgivningen mindstekrav til dyrevelfærd. Danmark og de øvrige nordiske lande har yderligere krav, som ligger over EU-lovgivningen, og sikrer bedre dyrevelfærd. Kravene kan handle om mere plads til den enkelte ko, mere grovfoder, blødt leje og bedre krav til enkeltbokse.
-
Landmanden står ikke alene med vurdering af dyrevelfærd i besætningen. Besætningsdyrlægen spiller ofte en central rolle. I Danmark er der bl.a. krav om et formaliseret samarbejde mellem landmand og dyrlæge, i besætninger med over 99 køer, som sikrer høj dyresundhed og dyrevelfærd, hvilket ligger over EU-lovgivningen. Aftalen omfatter bl.a. forebyggelse og behandling af sygdomme, forbedring af dyrevelfærd og reduktion af medicinforbrug.
Dyrevelfærd hos kvæg
Når dyrene har det godt, har landmanden det godt. Derfor tænker landmanden dyrevelfærd ind i alle led.

Q&A: Fem hurtige om dyrevelfærd og kvæg
Hvad svarer, du når snakken falder på dyrevelfærd og kvæg? Vi har samlet fem svar, som hurtigt klæder dig på til at tage dialogen. Q: Har dyrene haft det godt? Q: Hvordan sikres dyrevelfærden?
Download plakat med alle svarene - lige til at printe og hænge op |

Okse & kalv
Okse- og kalvekød, især hakket, spiller en central rolle i mange måltider. Find fakta om spisekvalitet, tilberedning og opskrifter til dit arbejde og dialog.

Fokus på jernmangel med World Iron Awareness Week
Hvis ikke behovet for jern bliver dækket, kan man risikere at udvikle jernmangel. Jernmangel er den mangeltilstand, som flest mennesker på globalt plan lider af. Op til 40% af danske kvinder har jernmangel i større eller mindre grad. 75% af de 18-35-årige kvinder angiver et indtag på under gennemsnitsbehovet (1). Jernmangel kan heldigvis forebygges, og det er vigtigt at få tilstrækkeligt jern gennem en sund og varieret kost.

Tilberedning af kød
Hvordan sikrer du, at du ikke går på kompromis med fødevaresikkerheden, når du tilbereder kød ved lave temperaturer? Se vejledning her.

Benchmark værktøj for okse
Med vores benchmark værktøj, kan du få et overblik over forskellene i produktionen af okse i en række europæiske lande