Vælg gode vaner. Vælg Nøglehullet
Nøglehullet er din og forbrugernes guide til et sundere valg.
14.09.2025

I regi af Fødevarepartnerskabet lancerer Fødevarestyrelsen igen i år en kampagne for Nøglehullet i uge 35-40. Kampagnen er et fælles initiativ mellem partnerne for at skabe synlighed om Nøglehullet og dets betydning for sundere valg.
Livet er fuld af valg. Specielt når det kommer til mad. Der er plads til det hele i en balanceret kost. Og med Nøglehullet er det nemt at vælge sundere. Nøglehullet er det officielle ernæringsmærke, der guider forbrugerne til at spare på fedt, salt og sukker og spise mere fuldkorn og flere kostfibre.
"Nøglehullet er et frivilligt statsligt mærke, som producenter kan sætte på deres fødevarer, hvis fødevaren lever op til krav vedr. fedt, salt, sukker og fuldkorn. I vores forbrugeranalyser kan vi se, at ca. halvdelen af danskerne lægger vægt på sundhed, når de køber fødevarer. I Landbrug & Fødevarer bakker vi op om Nøglehullet, som vi mener er en god guide for de forbrugere, der ønsker at træffe sundere valg.” - Udtaler Line Munk Damsgaard, afdelingsleder, Ernæring & Forbrugeranalyse, Landbrug & Fødevarer.
Kigger du efter Nøglehullet, når du bestiller varer? Ved at vælge ingredienser og produkter med Nøglehullet, kan du give dine gæster sundere måltider, uden at gå på kompromis med smagen. Det er nemt og enkelt – bare kig efter mærket, når du vælger alt fra brød, pasta, kød samt mejeriprodukter, dressinger og meget mere.
Sådan får du Nøglehullet
Nøglehullet er frivilligt og gratis at bruge. Hvis du ønsker at bruge Nøglehullet, skal de lovgivningsmæssige krav overholdes. Du kan også få hjælp med at vurdere, om dit måltid lever op til Nøglehullet via Deklarationsberegneren på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.
Læs mere om Nøglehuls-mærkningen på Fødevarestyrelsens hjemmeside: Nøglehullet - Fødevarestyrelsen

Flere nyheder

01.10.2025
Her er de nominerede til årets kokkekonkurrencer!
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.

24.09.2025
Grønt kokketræf 2025
Grønt Kokketræf 2025 samlede nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle fra foodservicebranchen på Restaurant Alouette i København.

17.09.2025
Her er vinderne af Mejeriprisen 2025!
Prisen gik i år til to butikskæder, i henholdsvis kategorierne Discount og Supermarked/Hypermarked. Kæderne formår på hver deres måde at løfte mejerikategorien og skabe synergi på tværs af butikken.

17.09.2025
Se hvem der vandt Slagterprisen 2025
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier Supermarked/Hypermarked og Privatslagter, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot.

17.09.2025
Her er vinderen af Kantineprisen 2025!
Årets vinder tog pusten fra juryen. Kantinen leverede en oplevelse, der mindede om at sidde på en gennemført restaurant, med en gennemtænkt menu, håndværk i topklasse og smage på Michelin-niveau.

14.09.2025
Vælg gode vaner. Vælg Nøglehullet
Nøglehullet er din og forbrugernes guide til et sundere valg.

10.09.2025
Faglærere samskaber nyt økologimateriale til undervisning
Landbrug & Fødevarer samlede faglærere og elever om at udvikle praksisnært økologi-materiale til brug i undervisningen på landets fødevareuddannelser.

01.09.2025
Forbrugerne mangler viden om økologisk produktion
Hver femte dansker ville købe mere økologi, hvis de fik mere viden om forholdene i økologisk produktion. Det viser en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.

08.08.2025
Den Nationale Grøntuge
Sæt grøntsagerne på dagsordenen i uge 34!

19.06.2025
Nu kan du indstille til årets kokkekonkurrencer 2025
Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025.

17.06.2025
Michelin Guide Nordic - sådan fordelte stjernerne sig
Michelin-uddelingen er en vigtig anerkendelse af dansk fødevareproduktion og gastronomi. Landbrug & Fødevarer glæder sig over, at antallet af restauranter med Michelinstjerner er vokset – både i hovedstaden og i provinsen.

15.06.2025
Danmarks offentlige køkkener vækker opsigt i Storbritannien
Hvordan får man mere økologi, flere planter og lavere CO₂ – uden at sprænge budgettet? Det spørgsmål samlede britiske og danske eksperter i House of Commons, hvor interessen for Danmarks tilgang til sundere og grønnere offentlige måltider var stor.