Vælg gode vaner. Vælg Nøglehullet.
Nøglehullet er din og forbrugernes guide til et sundere valg.
14.09.2025

I regi af Fødevarepartnerskabet lancerer Fødevarestyrelsen igen i år en kampagne for Nøglehullet i uge 35-40. Kampagnen er et fælles initiativ mellem partnerne for at skabe synlighed om Nøglehullet og dets betydning for sundere valg.
Livet er fuld af valg. Specielt når det kommer til mad. Der er plads til det hele i en balanceret kost. Og med Nøglehullet er det nemt at vælge sundere. Nøglehullet er det officielle ernæringsmærke, der guider forbrugerne til at spare på fedt, salt og sukker og spise mere fuldkorn og flere kostfibre.
"Nøglehullet er et frivilligt statsligt mærke, som producenter kan sætte på deres fødevarer, hvis fødevaren lever op til krav vedr. fedt, salt, sukker og fuldkorn. I vores forbrugeranalyser kan vi se, at ca. halvdelen af danskerne lægger vægt på sundhed, når de køber fødevarer. I Landbrug & Fødevarer bakker vi op om Nøglehullet, som vi mener er en god guide for de forbrugere, der ønsker at træffe sundere valg.” - Udtaler Line Munk Damsgaard, afdelingsleder, Ernæring & Forbrugeranalyse, Landbrug & Fødevarer.
Kigger du efter Nøglehullet, når du bestiller varer? Ved at vælge ingredienser og produkter med Nøglehullet, kan du give dine gæster sundere måltider, uden at gå på kompromis med smagen. Det er nemt og enkelt – bare kig efter mærket, når du vælger alt fra brød, pasta, kød samt mejeriprodukter, dressinger og meget mere.
Sådan får du Nøglehullet
Nøglehullet er frivilligt og gratis at bruge. Hvis du ønsker at bruge Nøglehullet, skal de lovgivningsmæssige krav overholdes. Du kan også få hjælp med at vurdere, om dit måltid lever op til Nøglehullet via Deklarationsberegneren på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.
Læs mere om Nøglehuls-mærkningen på Fødevarestyrelsens hjemmeside: Nøglehullet - Fødevarestyrelsen

Flere nyheder

14.09.2025
Vælg gode vaner. Vælg Nøglehullet.
Nøglehullet er din og forbrugernes guide til et sundere valg.

10.09.2025
Faglærere samskaber nyt økologimateriale til undervisning
Landbrug & Fødevarer samlede faglærere og elever om at udvikle praksisnært økologi-materiale til brug i undervisningen på landets fødevareuddannelser.

08.08.2025
Den Nationale Grøntuge
Sæt grøntsagerne på dagsordenen i uge 34!

19.06.2025
Nu kan du indstille til årets kokkekonkurrencer 2025
Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025.

17.06.2025
Michelin Guide Nordic - sådan fordelte stjernerne sig
Michelin-uddelingen er en vigtig anerkendelse af dansk fødevareproduktion og gastronomi. Landbrug & Fødevarer glæder sig over, at antallet af restauranter med Michelinstjerner er vokset – både i hovedstaden og i provinsen.

15.06.2025
Danmarks offentlige køkkener vækker opsigt i Storbritannien
Hvordan får man mere økologi, flere planter og lavere CO₂ – uden at sprænge budgettet? Det spørgsmål samlede britiske og danske eksperter i House of Commons, hvor interessen for Danmarks tilgang til sundere og grønnere offentlige måltider var stor.

02.06.2025
De nominerede til Slagterprisen 2025 er fundet!
Årets Slagterpris uddeles i to kategorier – Super/hypermarkeder samt privatslagter. De dygtige nominerede er nu fundet.

21.05.2025
Her er de nominerede til Mejeriprisen 2025
Mejeriprisen hylder mejeriafdelingerne i de dagligvarekæder, der formår at levere kvalitet og stærke indkøbsoplevelser til forbrugerne.

15.05.2025
Vinderen af Kantineprisens Cook Off 2025 er nu fundet!
I forbindelse med Kantineprisen 2025 er vinderen af årets Cook Off nu fundet! I et stærkt felt af dygtige kantineteams var det køkkenchef Christian Lundsgaard og team fra Normal, der løb med sejren på Madens Folkemøde i de prestigefyldte bocuse d’Or køkkener.

08.05.2025
Mejeriprisen hylder de dagligvarekæder der gør en forskel!
I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen.

01.05.2025
Slagterprisen 2025
Nu kan du indstille landets bedste slagter!

24.04.2025
Kantineprisen 2025: De tre nominerede kantiner er nu fundet
De tre nominerede til Kantineprisen 2025 er Normal A/S, Hedensted, TitanHus, København N og Søstrene Grene Import A/S, Aarhus I løbet af foråret vil juryen besøge kantinerne for at opleve deres daglige praksis og vurdere, hvordan ambitioner omsættes til smagfulde måltider.