Grønnere indkøb – Samhandel med den offentlige sektor

Hver dag serverer kommuner og regioner over 1 million måltider. Tænk, hvis flere af disse mange måltider kunne være baseret på lokal frugt og grønt? Det kan de – hvis der samarbejdes om det gartneri-tekniske i udbud og indkøbsaftaler.

11.12.2024

Det er netop dette felt, der er omdrejningspunktet i en indsats, som Landbrug & Fødevarer og Dansk Gartneri har samarbejdet om i 2024. Grundet den omfattende rolle, den offentlige sektor spiller som leverandør af måltider, ligger der selvsagt et stort potentiale for vækst – og ikke mindst et ansvar for, hvad der udbydes. Overskriften på projektet er retvisende: ”Den offentlige sektor: Fremtidens vækstmarked”.

Et af projektets mål var at bygge bro mellem gartnerier og den offentlige sektor. I løbet af året har indsatsen omfattet dialogmøder med en lang række af landets kommuner og med køkkenchefer og indkøbsansvarlige i alle fem regioner. Samarbejdet kulminerede på det store Green Food Summit, hvor både gartnere og indkøbere deltog og udviklede fælles løsninger, der skal fremme dansk frugt og grønt i de offentlige måltider.

Guide til styrket afsætning Projektets løsningsforslag er samlet i en ny guide med titlen Fem grønne veje - Til dig, der producerer, sælger eller køber lokalt.

Her giver repræsentanter fra både gartnerierhvervet, grossister og kommuner/regioner deres bud på øget samhandel – og guidens mange stemmer giver indsigt i konkrete løsninger, best practices og gode råd til at styrke den grønne dagsorden i de offentlige køkkener.

Guiden indeholder bl.a.:

  • Hvem tager beslutningerne? Arketyper i den offentlige sektor.

  • Hvordan styrker du samarbejdet med kommuner, regioner og grossister?

  • Muligheder for at integrere lokale råvarer i udbudsaftaler.

  • Inspiration fra nøglepersoner, der viser vejen for grønnere måltider.

Fem grønne veje - Til dig, der producerer, sælger eller køber lokalt, udkommer både digitalt og trykt. Du finder den digitale guide øverst på siden her eller på danskgartneri.dk under publikationer. Hvis du ønsker guiden lige ved hånden, kan du få den tilsendt som trykt version.

Kontakt

Sektorchef for planter og planterige fødevarer

Lærke Kirstine Lund

+45 2086 2871 lld@lf.dk

Læs mere