Om Køkkenprisen

Køkkenprisen hylder de offentlige køkkener i Danmark, der udmærker sig for arbejdet med minimum 60% økologi, bæredygtighed ernæring og smag.

Køkkenprisen uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I 2025 har Skolerne i Oure imponeret juryen med deres helhedsorienterede tilgang til mad, dannelse og bæredygtighed.

Med over én million årlige serveringer har køkkenteamet, under ledelse af Mads Dreyer, sat sig for at gøre elever og lærere til bevidste forbrugere. Ud over et markant fokus på lokale råvarer og et Økologisk Spisemærke i guld tager Skolerne i Oure endnu et skridt i 2025 med lanceringen af Oures Have – et initiativ, der tydeligt viser skolens ambition om at styrke både bæredygtig dannelse og råvarekendskab.

Her dyrkes grøntsager, der kan bruges i køkkenerne, direkte fra skolens egen have, hvor økologiske dyrkningsmetoder og et regenerativt mindset går hånd i hånd med læring, engagement og respekt for naturens kredsløb. Dog handler Oures Have om meget mere end blot produktion af grøntsager - det handler også om at gøre eleverne bevidste om, hvor grøntsagerne kommer fra, og hvordan de er dyrket.

Det kan lyde som en romantisk drøm, men det er vores erfaring, at vores elevers kendskab til rejsen fra jord til bord er meget begrænset. Ved at inddrage dem i hele processen – fra jorden klargøres til vækst, til at så, passe, vande, luge og til sidst høste grøntsagerne og bidrage til at forarbejde dem i køkkenet – vil de blive mere bevidste forbrugere. Sådan skrev skolen i deres indstilling til prisen.

Måltidspædagogik, gode råvarer og økologi

Ifølge Anders Nicolajsen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer og ansvarlig for prisen, var det især Skolerne i Oures evne til at integrere måltidspædagogik, gode råvarer og et stort fokus på lokal økologi, der gjorde udslaget:

"Skolerne i Oure har skabt et forbillede for, hvordan offentlige køkkener kan være drivkraft for både sundhed, læring og grøn omstilling blandt både unge og voksne. Det er ikke nogen let opgave at lave mad til så mange forskellige brugertyper – fra dem, der kræver masser af energi og protein, til dem, der går op i klima og bæredygtighed – og samtidig fastholde et ukueligt fokus på økologi, velsmag og måltider med sjæl og personlighed.

- På Oure knokler de for at blæse og have mel i munden, og det lykkes i stor stil: Besøget afslørede glade elever, personale med fagligt overskud og et forbilledligt fokus på alt det, der gør måltidet til en helhedsoplevelse" - sagde Anders Nicolajsen

Fortsat fokus på økologisk innovation

Med Køkkenprisen opfordrer Landbrug & Fødevarer til fortsat innovation og udvikling i de offentlige køkkener. Som en del af prisuddelingen har juryen i løbet af sommeren besøgt de nominerede køkkener for at vurdere deres arbejde på nært hold, hvilket kulminerede i dagens kåring af vinderen.

Jury 2025

Køkkenprisen er et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Danske Æg, FOA, Kost- og Ernæringsforbundet, Naturmælk og 3F.

  • Gitte Breum, Direktør, MAD til HVER dag, repræsentant for Kost & Ernæringsforbundet 

  • Pia Heidi Nielsen, Fagpolitisk ordfører FOA

  • Lars Lunding, Økologisk ægproducent, Danske Æg 

  • Leif Friis Jørgensen, Direktør, Naturmælk

  • Lone Skov Hansen, Forhandlingssekretær, 3F

  • Anders Nicolajsen, Chefkonsulent, Foodservice & Gastronomi, Landbrug & Fødevarer

“De offentlige køkkener spiller en afgørende rolle i omstillingen mod mere bæredygtige måltider. Med Køkkenprisen ønsker vi at hædre dem, der ikke bare følger med udviklingen – men driver den. Det er en pris til de madhåndværkere, som med faglig stolthed og hjerte viser, hvor meget et måltid betyder for bæredygtighed, livskvalitet og planetens ve- og vel.” - Køkkenprisens jury

Læs mere om Køkkenprisen