Om Årets ret med fisk og skaldyr
Årets ret med fisk & skaldyr hylder gastronomisk kreativitet med havets råvarer i centrum. Her er det det håndværksmæssige niveau, lokale råvarer og evnen til at skabe en stærk fortælling og velsmag, der afgør, hvem der løfter fisk og skaldyr til nye højder.

Fisk og skaldyr er kvalitetsråvarer, der kan tilberedes i et utal af smagfulde sammensætninger. I konkurrencen Årets ret med fisk & skaldyr får topkokke muligheden for at udfordre hinanden på kreativitet med havets delikatesser. Fisk og skaldyr er allerede en populær råvare blandt danske kokke, men ved at iscenesætte fisk og skaldyr på det højeste, gastronomiske niveau kan det skabe ringe i vandet, som vil kunne smages ude i resten af foodservice-landet.
Herunder kan du læse mere om, hvad man som nomineret til Årets ret med fisk & skaldyr 2025 kan se frem til:
Udvælgelse af nominerede: Efter deadline for indstillinger til konkurrencen bliver alle retter gennemgået af et sammensat panel af fagprofessionelle, der udvælger de endelige nominerede til konkurrencen.
Juryen: Alle nominerede retter bliver bedømt af en jury, der består af professionelle madanmeldere, kokke og eksperter. Juryen kommer forbi de nomineredes egen restaurant og smager på de pågældende retter. Datoen for besøget samt tidspunktet på dagen bliver aftalt på forhånd. Juryen møder ikke uanmeldt op.
Filmhold: De nominerede kokke og restauranter kan se frem til, at der kommer et filmhold forbi og optager et mini-portræt med restauranten og retten i centrum. Portrættet skal skildre retten, kokken der har lavet retten og restauranten bag. Filmholdet kommer forbi samtidig med juryen. Filmen vil blive brugt her på hjemmesiden (se tidligere videoer af vindere og nominerede her på siden), og også blive brugt til eksponering af konkurrencen og din/jeres ret og restaurant i samarbejde med udvalgte medier.
Dato for besøg af filmhold og jury: Når indstillings- og udvælgelsesprocessen er slut, vil juryen aflægge besøg hos de nominerede restauranter. Forventet oktober 2025.
Prisuddeling: Vinderen af konkurrencen bliver fundet til en fysisk prisuddeling og awardshow i november 2025.
Årets ret med fisk og skaldyr arrangeres og afholdes af Landbrug & Fødevarer og er finansieret af Danmarks Fiskeriforening.
Prisuddeling november 2024, Årets ret med fisk & skaldyr