Årets Ret med Gris

Gastro-konkurrencen Årets Ret med Gris er tilbage igen i 2024. Konkurrencen fokuserer på brugen af gode og lokale råvarer samt historiefortællingen, der omkranser maden på tallerkenen. Vinderen af konkurrencen er den kok eller restaurant, der kan fremvise flotte håndværksmæssige teknikker med flotte udskæringer, og som kan skabe velsmag med grisekød på en måde, så tænderne løber i vand. 

I 2023 var det den nordjyske restaurant Svinkløv Badehotel med kokken Oliver Bendi i front, der løb med sejren med sin ret bestående af glaseret tværreb af sortbroget frilandsgris med sensommerkål, østers og med sprøde svær.

Selv fortalte Oliver Bendi, kok på Svinkløv Badehotel, om konkurrencen ”Jeg er sindssygt stolt af den pris her, også fordi at feltet, som vi har været nomineret i, generelt har bestået af absurd dygtige håndværkere. Så jeg er mega stolt.”

Årets Ret med Gris arrangeres og afholdes af Landbrug & Fødevarer og er finansieret af Norma & Frode S. Jacobsen Fond.

Du kan også gå ind og følge med på vores Facebook-side. Følg Årets Ret med Gris på Facebook

Mere om konkurrencen

Året Ret med Gris tiltrækker hvert år den absolutte elite inden for dansk gastronomi. Det er håndværket, udskæringerne og smagen, der er i fokus, når der skabes gastronomiske fortolkninger med grisekød. Konkurrencen er med til at drive en udvikling i gastronomien, hvor smag og måltidsoplevelsen er i centrum. Ligeledes for at inspirere fagfolk til at videreudvikle det gastronomiske arbejde med råvaren.

Herunder kan du læse mere om, hvad man som nomineret til Årets Ret med Gris 2023 kunne se frem til: 

Udvælgelse af nominerede: Efter deadline for indstillinger til konkurrencen blev alle indstillinger gennemgået af et sammensat panel af fagprofesionelle, der udvalgte de endelige nominerede kandidater til konkurrencen. 

Juryen: De udvalgte nominerede retter blev bedømt af en jury, der bestod af professionelle madanmeldere, kokke og eksperter. Juryen kom forbi de nomineredes egen restaurant og smagte på de pågældende retter. Datoen for besøget samt tidspunktet på dagen blev aftalt på forhånd. Juryen mødte ikke uanmeldt op. 

Filmhold: De nominerede kokke og restauranter kunne frem til, at der kom et filmhold forbi og optog et mini-portræt med restauranten og retten i centrum. Portrættet skildre retten, kokken der har lavet retten og restauranten bag. Filmholdet kom forbi samtidig med juryen. Filmen er brugt her på hjemmesiden (se tidligere videoer af vindere og nominerede her på siden), og blev også brugt til eksponering af konkurrencen og din/jeres ret og restaurant, i samarbejde med udvalgte medier. 

Dato for besøg af filmhold og jury: Juryen og filmholdet kom forbi restauranten i enten uge 37, 41 eller 42 alt afhængig af aftale. 

Prisuddeling: Vinderen af konkurrencen blev fundet til en fysisk prisuddeling i november i København. 

Præmie: Vinderen af Årets Ret med Gris modtog, udover den fornemme titel, en check på 30.000 kr.

Se hvordan det gik til Årets Ret med Gris 2022

I 2022 blev Årets Ret med Gris igen afholdt. Det blev fynske restaurant Resumé der løb med sejren foran de øvrige nominerede. I videoen nedenfor kan du se, hvordan prisuddelingen for blandt andet Årets Ret med Gris forløb.

Tidligere vindere

Se videoerne med de tidligere vindere af Årets Ret med Gris nedenfor


Prisen for Årets Ret med Gris 2023 gik til Svinkløv Badehotel med kokken Oliver Bendi som ophavsmand til den velsmagende og smukke ret. I juryens motivation blev det fortalt, at Svinkløv Badehotel blandt andet vinder prisen grundet den store kærlighed og velsmag i råvaren. 

"I en uhyre tæt konkurrence leverer denne ret lige det ekstra, der hiver guldet hjem. Retten brillierer med stor kærlighed til råvaren og smagen af gris. Grisen forkæles med smage og teksturer, der løfter retten, men aldrig lader gæsten glemme at det handler om grisen. Dybe nuancer - men med plads til ferske, salte og syrlige noter, som skaber en helhed der minder gæsten om, hvor fantastisk gris kan være, når den er omgivet af gode venner." 

Oliver Bendi vinder Årets Ret med Gris med sin ret bestående af glaseret tværreb af sortbroget frilandsgris med sensommerkål, østers og med sprøde svær.

Selv fortalte Oliver Bendi, kok på Svinkløv Badehotel, hvor glad han er for prisen: ”Jeg er sindssygt stolt af den pris her, også fordi at feltet, som vi har været nomineret i, generelt har bestået af absurd dygtige håndværkere. Så jeg er mega stolt.”

Jesper Strandskov, bestyrelsesformand i Norma & Frode S. Jacobsens Fond, overrakte en præmiecheck på 30.000 kr. til den glade vinder. 

Vinderen af Årets Ret med Gris 2022 gik til Restaurant Resumé og køkkenchefen Bjarke Jeppesen, hvis ret var en tour de force i den gode gris og dens fortræffeligheder. Flere udskæringer var bragt i spil, og grisens mange smagsnuancer blev også brugt i den dertilhørende garniture. Vinderretten indeholdt gris på alle led og kanter, og var sammensat af perfekt tilberedt gris i grove skiver sammen med græskar smagfuldt tilberedt i grisefedt, en sprød tærte med hengemte elementer, karljohansvampe, syltede strandløg, en kartoffelcroissant med svampe og spæk, en løgglace og en sauce på griseben smagt til med portvin.

Prisen og vinderchecken på i alt 30.000 kroner blev overrakt af Mette Gammicchia, Chef for Handel og Marked i Landbrug & Fødevarer og formand for det danske Bocuse d’Or akademi, til køkkenchef Bjarke Jeppesen. Prisen blev overrakt i samarbejde med Norma og Frode Jacobsens Fond. Køkkenchefen Bjarke Jeppesens forkærlighed for de tekniske detaljer og den smagsrige madoplevelse, var netop en af grundene til, at juryen valgte retten som den ultimative vinder.

I over 10 år har Landbrug & Fødevarer kåret Årets Ret med Gris, og derfor er det i dag stadig en stor fornøjelse at se de danske topkokke fortsætte nytænkningen af grisens mange facetter i deres retter. Som jurymedlem og seniorkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Anders Nicolajsen, fortæller:

- Spol ti år frem, og mange kokke er stadig vilde med grisens alsidighed, den gastronomiske kvalitet og de store smage. Det nye er at grisen i højere grad giver smag til en markant grønnere tallerken, hvor det grønne iscenesættes ved hjælp af grisens store smag. Og det er netop det, der er det fantastiske ved grisen, at den netop repræsenterer et gigantisk smagsunivers med et utal af forskellige smagsnuancer.

Det var en hård kamp mellem nogle af landets bedste restauranter i kampen om at vinde prisen ’Årets Ret med Gris 2021’. De fem nominerede kokke har hver præsenteret juryen for deres bud på en nyskabende ret med gris, hvor der er blevet eksperimenteret med både nye smagskombinationer og nye udskæringer af grisen. Her til aften blev konkurrencen endelig afgjort, da spiseguiden White Guide – sammen med Landbrug & Fødevarer - havde inviteret Danmarks gastronomiske scene til deres årlige prisuddeling. Årets vinder af Landbrug & Fødevarers fornemme pris ’Årets Ret med Gris’ blev restaurant Palægade fra København med køkkencheferne Lukas Jensen og Rune Bjerre i spidsen.

Til klapsalver rundt om i hele salen og omringet af deres kollegaer modtog de to stolte vindere ’Årets Ret med Gris 2021’ og vinderchecken på 30.000 kroner, som blev overrakt af Mette Gammichia, chef for Handel og Marked i Landbrug & Fødevarer.

Konkurrencen om ´Årets Ret med Gris´er den første konkurrence, Lukas Jensen og Rune Bjerre har deltaget i.

Et kæmpe smagsunivers

Palægades version af brændende kærlighed er ikke blot en tilfældig ret. Hele retten er bygget op omkring restaurantens historie, der er blevet genopbygget efter at være blevet brændt ned i foråret 2020. Med deltagelsen i Årets Ret med Gris 2021, har ambitionen været at vise, at restauranten er tilbage i absolut topform, og med deres brændende kærlighed har de for alvor fået cementeret dette.

Selvom feltet i år har været utrolig stærkt, gjorde Lukas Jensen og Rune Bjerres vinderret sig særligt bemærket hos den imponerede jury. De beskriver retten, som bestod af et grillet bryst med dertilhørende trompetsvampe, rødbeder og røbedemarengs samt en sauce lavet på stegte griseben og røget spæk, som ’en stor smagsoplevelse’.

Begrundelse fra juryen:

Palægades brændende kærlighed er et stilstudie i historiefortælling og velsmag. Grisen får lov til at skinne igennem på tallerkenen ved at indgå i flere elementer, og kombinationen med semitørrede rødbeder, rødbedelage, rødbedemarengs, trompetsvampe syltede løg er en genistreg. Juryen har brændende kærlighed til saucen på stegte griseben og røget spæk, og det er derfor det samlede helhedsindtryk, der gør, at Restaurant Palægade vinder Årets Ret med Gris 2021.

 

Anrettelse

Der har været hård konkurrence igen i år mellem nogle af landets bedste restauranter i kampen om at vinde prisen ’Årets Ret med Gris 2020’. De fem nominerede kokke har præsenteret juryen for hver deres bud på en innovativ ret med gris, hvor der er blevet eksperimenteret med både nye smagskombinationer og nye udskæringer af grisen. Mandag d. 30 November 2020 blev konkurrencen endelig afgjort, da Daniel McBurnie fra Lyst blev udråbt som vinder af ’Årets Ret med Gris 2020’.

Til virtuelle klapsalver og omringet af hans kolleger i Vejle modtog en stolt Daniel McBurnie prisen og vinderchecken på 30.000 kroner, som blev overrakt - virtuelt - af Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Konkurrencen om ’Årets Ret med Gris’ er den første konkurrence, Daniel McBurnie har deltaget i, og derfor havde han heller ikke forventet at vinde:

”Jeg er enormt stolt af at have vundet den her pris – på egne vegne og på vegne af mine dygtige kolleger hos Lyst. Det har været et virkelig stærkt felt i år med meget dygtige kokke og restauranter, så jeg havde slet ikke turde håbe på, at vi kunne vinde. Så vi er meget beærede og taknemmelige hele holdet. Det har været en holdindsats hele vejen igennem, lige fra vores leverandør, Ladegaard Duroc, som har leveret en helt fantastisk gris, til hele mit hold her på Lyst, som bare virkelig har knoklet på det seneste år. Det viser, hvor meget vi kan, hvis bare vi samarbejder” siger en stolt Daniel McBurnie, køkkenchef hos restaurant Lyst.

’Årets Ret med Gris’ afholdes for ottende gang af Landbrug & Fødevarer og støttes af Norma og Frode S. Jacobsens Fond. I år blev afviklingen af konkurrencen dog noget anderledes på grund af corona. I stedet for at afholde konkurrencen på en given lokalitet over én dag, har juryen i år rejst rundt og smagt på de fem nomineredes retter med gris i deres egne køkkener, efterfølgende har juryen voteret og her til aften blev den endelige vinder udråbt via en digital livestreaming fra Axelborg i København. 

’Årets Ret med Gris’ er dog ikke den eneste pris, som er blevet uddelt. Landbrug og Fødevarer er nemlig gået sammen med spiseguiden Whiteguide, der til aftenens prisuddeling lancerede deres 2021-udgave af spiseguiden. Sammen uddelte Whiteguide og Landbrug & Fødevarer også prisen ’Årets Smag for Skillingen’ til en restaurant, der præsterer på højeste niveau med priser, hvor alle kan være med. Her blev det restaurant Tolv i København der løb af med prisen. 

Se videoen om den ret Daniel McBurnie vandt med her.

Konkurrencen arrangeres af Landbrug & Fødevarer og er støttet af Norma & Frode S. Jacobsens Fond og svineafgiftfonden 

Med sin unikke ret af krogmodnet grisenakke stegt og glaseret i grillet gris og citroner vandt Falsled Kro fra Millinge på Fyn Årets ret med Gris 2019.

Det var en meget glad og overrasket køkkenchef, der under store klapsalver fra salen og konkurrenterne, trådte op på podiet med sit hold og modtog førstepræmien og vinderchecken på 30.000 kr. fra Mette Jasper Gammicchia, der er afdelingsleder for Handel, Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.

For selvom kokken er stolt af sin ret, havde han slet ikke forventet at vinde:

“Jeg er helt utrolig glad. Vores efterår er præget af mange konkurrencer, så jeg har deltaget i mange den seneste tid. Og havde slet ikke forventet at vinde i dag, så det er jeg rigtig glad for lykkes,” siger Kasper Hasse, der er køkkenchef på Falsled Kro, og fortsætter:

“Vores ret er en meget spændende ret, så måske vi ender med at tage den med på kortet. Det er ren sydfynsk madglæde og lokalproduceret. Det betyder meget for os og for smagen, vi præsenterer for vores gæster.”

Læs mere: Falsled Kro vinder Årets ret med Gris 2019

 

Restaurant BARR fra København vandt med en ret af Lyø revelsben ‘Årets ret med gris 2018’. Foto: Peter Prik Larsen

Med sin unikke ret af Lyø revelsben med pandekager, grannåle og tranebær vandt Restaurant BARR fra København ‘Årets ret med gris 2018’.

Det var en tydeligt overrasket og lettere rørt køkkenchef, der under store klapsalver fra salen og konkurrenterne, trådte op på podiet med sit hold og modtog førstepræmien og vinderchecken på 30.000 kr. fra Mette Jasper Gammicchia, der er afdelingsleder for Handel, Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.

For selvom kokken er stolt af sin ret, havde han slet ikke forventet at vinde:

“Jeg er helt utrolig glad og meget, meget stolt. Det er jeg især, fordi det er en gammel egnsret, som vi har piftet lidt op. Retten er en hyldest til en særlig egn, nemlig Lyø, og den er en hyldest til gris,” siger Thorsten Schmidt, der er køkkenchef og medejer af Restaurant BARR.

I vinderretten forsøger han at vende nogle af grisens egenskaber til noget nyt, og derved få andre smage og teksturer frem:

“Rigtig mange af de retter, vi har på Restaurant BARR, er en skøn blanding af tradition, humor, godt håndværk og velsmag.”

Den rigtige ret vandt 
Repræsentant for dommerpanelet, Bo Bech fra Geist, var ikke i tvivl om, at det er den helt rigtige vinder af ‘Årets ret med gris’, der er fundet:

“Vinderretten er en ret, der ikke mangler noget, og som er lystig, legesyg og gennemført. Den er både skarp og smuk – og så er den et helt måltid i sig selv.”

 

På en flot andenplads kom Restaurant Vollmers fra Malmø, der med en ret af lavtempereret, grillet gris fra Olingegård vandt 15.000 kr.

Tredjepladsen og præmien på 5.000 kr. gik til Falsled Kro fra Fyn, der havde kreeret en ret med grillet kappe af gris med karamelliseret løg.

‘Årets ret med gris’ afholdes af Landbrug & Fødevarer og støttes af Norma og Frode S. Jacobsens Fond. Det er sjette gang, konkurrencen finder sted i Landbrug & Fødevarer-regi.

 

Med sin unikke ret af haler fra frilandsgris, solsikker, løgbouillon & hasselnødder, vandt Tommy Friis fra Hotel & Restaurant Fru Larsen i Laurbjerg ved Langå ‘Årets ret med Gris 2017’.
Foto: Peter Prik Larsen 

Rørt og stolt vinder
Det var en tydeligt overrasket og lettere rørt køkkenchef, der under store klapsalver fra salen og konkurrenterne, trådte op på podiet med sit hold og modtog førstepræmien og vinderchecken på 30.000 kr. fra direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen. For selvom kokken er stolt af sin ret, havde han slet ikke forventet at vinde: “Det er helt vildt, det her! Faktisk troede jeg, at det var løgn, da de råbte os op. Vi har været maksimalt presset hele dagen igennem og lige op til aflevering, så jeg er ekstremt glad lige nu,” siger Tommy Friis.

Læs mere: Fire tendenser om gris og gastro

En kombination af gourmet og god, gammeldags husmandskost
I vinderretten forsøger Tommy Friis at vende nogle af grisens egenskaber til noget nyt, og derved få andre smage og teksturer frem: “Man kan lave mange spændende retter med gris – også nogle hvor smagen ikke altid er lige i skabet. Hjemme har vi et ret traditionelt publikum, så der er ingen tvivl om, at vores retter for det første skal smage godt. Først derefter tænker vi på, at vi også gerne skal lave en smuk ret, for det visuelle betyder virkelig meget, når du er ude at spise. Med retten i dag har vi forsøgt at kombinere gourmet med god, gammeldags husmandskost. Og det er vist lykkes ganske godt,” siger han.

Den rigtige ret vandt
Repræsentant for dommerpanelet, Svend Rasmussen, var ikke i tvivl om, at det er den helt rigtige vinder af ‘Årets ret med gris’, der er fundet: “Fru Larsens ret var uden tvivl den flotteste ret, vi er blevet præsenteret for i dag. De har leveret en smuk ret med solsikker – både i blomst og i afblomstret form. Der er én bærende idé med retten, og her er det halen, der så at sige binde retten sammen. Man siger, at ’less is more’, og I har med retten bevist, at det enkle i dag var ’more than enough’ til at vinde det hele,” siger Svend Rasmussen.

Anden- og tredjeplads til Basalt og formel B
På en flot andenplads kom Restaurant Basalt fra København, der med en ret af krogmodnet bryst af gris glaseret over bål med fermenteret langpeber og en puré på brændte, søde løg vandt 15.000 kr.
Tredjepladsen og præmien på 5.000 kr. gik til formel B., ligeledes fra København, der havde kreeret en ret med modnet, økologisk bryst af gris med dehydrerede rødbeder, tørrede, sorte oliven, danske brombær, puré på fermenteret hvidløg og sauce på rødbedereduktion tilsmagt med lakridsrod.

Læs mere: Det hitter på madscenen i 2017

Årets ret med Gris afholdes af Landbrug & Fødevarer og støttes af Norma og Frode S. Jacobsens Fond. Det er fjerde gang, konkurrencen finder sted i Landbrug & Fødevarer-regi.

Der er mange, der kan være kokke, og så er der talenter..., sagde Francis Cardenau fra Restaurant Sommelier, før han var med til at kåre køkkenchefen Brian Mark og hans hold fra Søllerød Kro i Holte som vindere af Årets ret med Gris 2016. Det skete mandag på Hotel og Restaurantskolen i Valby, hvor Brian Mark og hold modtog førstepræmien på 30.000 kr.

 

Andenpladsen gik til Tommy Friis fra Hotel og Restaurant Fru Larsen fra Laurbjerg med en ret bestående af: Dansk frilandsgris, bryst og spareribs med aromatiske urter, rødbede, solbær og ramsløg, mens vinderen på tredjepladsen blev krofatter Per Hallundbæk fra Falsled Kro i Millinge. Her bestod retten af: Nakke med røget marv, spidskål og svampe. Ud over æren får andenpladsen en check på 15.000 kr. og tredjepladsen 5.000 kr.

Snitte i centrum 
Vinderretten bestod af stegt snitte fra slagtegris med artiskok, tørret hjerte og sauce på karamelliserede nøgleben og haler, og der er visioner bag retten. "Snitten var et stykke kød, som man købte hos slagteren i gamle dage og spiste til sin søndagsfrokost. Vi vil gerne have fokus på andre kødstykker, som ikke bare er mørbrad og filet. Der er masser af smag og konsistens i snitten, og så er det også samtidig et sundt stykke kød," fortæller køkkenchefen Brian Mark.

Skal inspirere flere til at tilberede måltider med gris
Det er Landbrug & Fødevarer, som står bag konkurrencen, som landets topkokke har været nomineret til. "Vi håber, at dagens kåring af årets ret med gris kan være med til at inspirere flere til selv at tilberede flere måltider med gris. Vi kan se, at særligt unge mellem 20-29 år spiser mindre grisekød. Det er ærgerligt, for retter med gris kan i stor stil varieres til lækre menuer. Mange tror fejlagtigt, at retter med gris er fed mad. Det er ikke tilfældet," siger Mette Jasper Gammicchia, markedsudviklingschef i Landbrug & Fødevarer og fortsætter: "Vi vil gerne inspirere til, at kokkene og forbrugerne ser mulighederne i dansk gris som råvare og tør prøve nye retter af høj gastronomisk kvalitet."

14 restauranter dystede
Følgende restauranter deltog i kokkekonkurrencen: Restaurant Søren K, Restaurant Paustian, Restaurant Ravelinen, Bistro Boheme, Søllerød kro, The Balcony, Restaurant Babette, Restaurant Knapp, Restaurant Substans, Treetop Restauranten, Hotel og Restaurant Fru Larsen, Falsled Kro, Restaurant Gastromé og Restaurant Hjemme.

Se årets flotte retter på Årets ret med gris på Facebook og Instagram #åretsretmedgris.

Bag Årets ret med gris står Landbrug & Fødevarer samt Norma og Frode S. Jacobsens Fond.

Og vinderne blev:

  1. Plads Henne Kirkeby Kro, Henne: Modnet nakke, grillet og glaseret. Østers, muslinger, kål, Shanghai dumpling, xian long bau fyldt med grisehale og bouillon.
  2. Plads Restaurant Lieffroy, Odense: Langtidsstegt bryst. Grillet hjertesalat med vinaigrette, røget spæk og revet Gnalling. Krydret pølse med grisetæer og løg. Sauce med vadouvan, asier, hasselnød, stegte bløde løg, hvide bønner og confitteret citron.
  3. Plads Fru Larsen, Langå: Stegt grisehale med puffede flæskesvær og bagte lilla rødder. Syltede tyttebær og peberrodscreme. Urteinficeret grisesky med citronverbena og røget marv.

At grisen hører hjemme i den højere gastronomi blev tydeligt i dag. Men sådan har det ikke altid været, sagde konkurrencens konferencier Bo Jacobsen, som ved overrækkelsen på Hotel- og Restaurantskolen fortalte, hvordan gris i mange år var overset på landets toprestauranter.

Årets ret med gris bidrager til at sætte fokus på grisens kulinariske kvaliteter. Og kigger vi på interessen for konkurrencen i den gastronomiske verden, så er grisen godt på vej. Således var det blandt andre toneangivende restauranter som Henne Kirkeby Kro, Falsled Kro, Kiin Kiin og 1. Th., der konkurrerede.

Sidste år så vi mange trøfler i de udvalgte retter. I år er havet stærkt repræsenteret med retter, hvor gris er flankeret af muslinger, østers og kaviar. Kål er også genganger i retterne. Og bryst lader til at være blandt favoritudskæringerne.

Se årets flotte retter på Årets ret med gris på Facebook og Instagram #åretsgris.

Bag Årets ret med gris står Landbrug & Fødevarer samt Norma og Frode S. Jacobsens Fond.

Med sin unikke ret af krogmodnet dansk højreb af gris, stegt i hø, og serveret med trøffel-chimichurri med fem forskellige krydderier, sauteret skorzonerrod og drysset med svampen sort dødstrompet, vandt John Kofod fra Sortebro Kro årets ret med Gris.

Det var en tydeligt rørt køkkenchef, der under store klapsalver fra salen og konkurrenterne, trådte op på podiet med sit hold og modtog førstepræmien og vinderchecken på 40.000 kr. fra den nyudnævnte adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup

For selvom kokken er stolt af sin ret, havde han slet ikke forventet at vinde.

- Det er helt vildt det her. Jeg tror slet ikke, det er gået op for os endnu, at vi har vundet. Jeg havde bare tænkt dagen som en hyggelig dag, hvor man fik set nogle kollegaer fra hele landet, og så vinder vi. Det betyder så meget for os. Vi er jo bare en lille restaurant fra provinsen, så jeg er meget stolt og meget glad, siger John Kofod.

I vinderretten forsøger han at vende nogle af grisekødets egenskaber til noget nyt, og derved få andre smage og teksturer frem.

- Man kan mene, grisekød har nogle begrænsninger, men det handler om, at vende det man kunne kalde begrænsninger om til styrker. I min ret har jeg for eksempel krogmodnet gris i 20 dage. Ligesom man ville gøre med oksekød. Det giver en helt ny smag til kødet og du kan bruge det på en ny måde, forklarer John Kofod. Der har valgt at bruge lokalproduceret dansk gris til sin ret.

Den rigtige ret vandt 
Lederne af det store dommerpanel, chefkok Jakob de Neergaard var ikke i tvivl om, at det er den helt rigtige vinder af Årets ret med Gris, man har fundet.

- Sortebro Kros ret var den bedst tilberedte gris med den bedste smag, det er der ingen tvivl om, men det er ikke kun derfor, de vinder. Det er fordi at grisekødet sammen med tilbehøret fik retten til at gå op i en højere enhed. Man spiste den og tænkte, sådan skal en ret bygges op. Derfor er det fuldt fortjent, at Sortebro Kro vinder, siger Jakob de Neergaard.

På en flot andenplads kom Brian Mark Hansen fra Søllerød kro, der med sin ret med gris med det positive navn ”Søllerød Kro’s gladeste gris” vandt 15.000 kr. Tredjepladsen og præmien på 5000 kr. gik til duoen Marc og Mark fra restaurant Geist, der havde kreeret en ret med sprøde artiskokker med pattegris og sort trøffel.

Årets ret med Gris afholdes af Landbrug & Fødevarer og støttes af Norma og Frode S. Jacobsens Fond, og det er anden gang konkurrencen finder sted. Sidst var i 2011, hvor Nicolai Nørregaard fra Kadeau løb med sejren.

Nicolai Nørregaard og Kadeau var også nomineret i år, men sejren gik til den fynske restaurant Sortebro Kro.

 

Med sin unikke ret af bryst og rødbeder - hybenrose og hø - visne & tørrede urter - sauce på grisehaler, bornholmsk øl og most med røget marv og brunet smør vandt Nicolai Nørregaard fra Kadeau Årets ret med Gris.

På 2. pladsen kom Rasmus Grønbech fra Grønbech & Churchill med stegt og glaseret bryst med bagt knoldselleri og bagte citroner.

På 3. pladsen kom Esben Krogh fra Fakkelgaarden med kam i sønderjysk landskinke med skank, kæber, skum på surkål og sauce med frugt eddike.

Nominerede fra tidligere år

Se videoerne med de tidligere nominerede til Årets Ret med Gris nedenfor 


Svinkløv Badehotel med køkkenchef Kenneth Toft-Hansen og kokken Oliver Bendi i front blev vinderen af Årets Ret med Gris 2023. Det gjorde de for deres ret bestående af confiteret og glaseret tværræb af grisens bryst serveret med garniture bestående af en moderne fortolkning af kåldolmer lavet med lag af spidskål og tempura-stegt bladbede, dertil finder man fintsnittet spidskål, hjemmelavet kimchi, syltede gule beder og glaskål. Saucen er lavet på fond af grisens bov, skank og hals, røget marvfedt, gigaøsters, citronfileter og rosa peber. Til sidst finder man sammenflettede sprøde flæskesvær.

Hør om mere om vinderretten, og tankerne bag i, videoen nedenfor. 

Treetop Restauranten med køkkenchef Bjarke Jeppesen i front var nomineret til Årets Ret med Gris 2023 for sin ret bestående af mørbrad af gris svøbt i et tyndt lag fars og bacon, serveret med terrin på gris, timian, rosmarin og salvie, tyndskårne friterede kartoffelbånd, små rødbeder fyldt med sveskekompot, en tærte med karamelliserede løg og vilde svampe, samt en sauce . 

Se den nominerede ret, og hør mere om tankerne bag, i videoen herunder. 

Sdr. Bjert Kro, beliggende syd for Kolding Fjord, var med ejer Emil Rask Bahr i spidsen nomineret til Årets Ret med Gris 2023 med sin ret bestående tre slags gris på spyd penslet med en bær-barbecue med solbær, rødbede og indkogt grisefond, grillet over ild og serveret med røde og gule hindbær, bronzefennikel, friske hasselnødder, grillet fladbrød og fårefriskost.

Se den fulde video nedenfor, hvor du kan få mere viden om retten og restauranten bag.

Restaurant MARK var med Køkkenchef Bendix Sixhøj Laursen nomineret til Årets Ret med Gris 2023 for sin ret bestående af tomahawk-bøf fra uldgris akkompagneret grillet gul bede, en creme lavet af stegte kantareller, en skive af pølse, syltet nudeltang samt en saucen lavet på blandt andet fond af nøgleben, saltede persillestilke, umodne solbær og røget marv fra grisens lårben.

Hør mere om den nominerede ret, og om tankerne bag, i videoen herunder.

Restaurant Norrlyst med Executive Head Chef Emil Eshardt-Nielsen i spidsen var nominerede til Årets Ret med Gris 2023 for sin ret bestående af confiteret grisebryst svøbt i mørdej, serveret med tynde oblater af æble i egen saft, kantareller, restaurantens egne hengemte råvarer samt en sauce lavet på griseben, rosmarin, timian og blomster.

Hør mere i den fulde video herunder, hvor Emil fortæller om retten og om tankerne bag.

Restaurant Resumé og køkkenchef  Bjarke Jeppesen blev vinderen af Årets Ret med Gris 2022. Det gjorde han for hans krogmodnede og økologiske "cote de øf" serveret med græskar, en sprød tærte med hengemte elementer, karljohansvampe, syltede strandløg, en kartoffelcroissant med svampe, en løgglace og en sauce på griseben smagt til med portvin. 

Høre mere om retten i videoen nedenfor.

Læs mere om restauranten her Resumé, Svendborg

Restaurant Gemini og Executive Head Chef Emil Eshardt-Nielsen var nominerede til Årets Ret med Gris 2022 for sin æggeblomme med confiteret grisefedt og griseflomme. 

Hør mere om retten i videoen nedenfor.

Læs mere om restauranten her Gemini, København V

Aarhusianske Restaurant ET og kok Jeppe Hedegaard Rasmussen var nominerede til Årets Ret med Gris 2022 med sit bud på den franske Crepine a la Provence, der i den her version blev lavet med grisenakke. 

Hør mere om retten i videoen nedenfor.

Læs mere om restauranten her ET, Aarhus

Køkkenchef Nicolaj Møller og resten af Treetop Restauranten i Vejle var nominerede til Årets Ret med Gris 2022, for deres velsmagende griseret, der bestod af lokal grisenakke fra Lolland, der er marineret i IPA og honning og grillet på yakitori-grill. Serveret hertil, en aromatik-sauce lavet på hengemte grøntsager. 

Du kan høre mere om Nicolajs tanker med retten, og hvilke teknikker der er blevet brugt i videoen nedenfor, eller læse mere om Treetops indstilling til konkurrencen her. 

Læs mere om restauranten her Treetop, Vejle

Restaurant Polly på Frederiksberg var nomineret til Årets Ret med Gris 2022. Gastronomisk chef Anders Strier var nomineret for restaurantens yakitori-grillede grisenakke med kantareller, majs, ribs og svampesauce.

Hør mere om retten i videoen nedenfor.

Læs mere om restauranten herPolly, Frederiksberg

Københavnske Restaurant Palægade vandt Årets Ret med Gris 2021, hvor de stillede op med deres innovative bud på den klassiske ret 'brændende kærlighed'. Palægade fortalte med retten den personlige historie om den brændte restaurant. Dette blev gjort med en velsmagende ret, der var  lavet på grillet bryst af gris med dertilhørende trompetsvampe, rødbeder, rødbedemarengs og en kartofelkroket på siden.

Hør mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten fra Restaurant Palægade her.

 

Restaurant Pasfall i Odense var i 2021 nomineret til Årets Ret med Gris for fortolkningen af den klassiske ret hjerter i flødesovs. 

Hør mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten fra Pasfall her.

Restaurant Syttende på Als, med Jesper Koch i spidsen, var i 2021 nomineret for deres ret lavet på rillette af skank og hale samt en souffle på edderkop af gris. 

Hør mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten fra restaurant Syttende her.

Køkkenchef Bjarke Jeppesen og michelin-restauranten Domestic i Århus, var i 2021 nomineret for deres øl-braiserede grisebryst, ragout af indmad og coté d'bouef med sauce på gris, majs, ladofedt og tunge. 

Høre mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten fra Domestic her.

Fru Larsen, der ligger i smørhullet Laurbjerg mellem Århus og Rander, var med kok Marc Kaalund i spidsen i 2021 nomineret ril Årets med Gris for deres 'rullepølse med griseslag'. Retten indeholdte både grisetæer, grisehjerte og røget grisespæk. 

Høre mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten fra Fru Larsen her.

Falsled Kro var i 2020 nomineret til Årets Ret med Gris for deres ret med grisetær, bov, skank og marv. 

Hør mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læs mere om retten her. 

Daniel McBurnie og michelin-restauranten Lyst i Vejle var i 2020 nomineret til Årets Ret med Gris for deres ret med krogmodnet kotelet stegt på yakitori-grill. 

Hør mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten her. 

Brian Mark og Søllerød Kro var i 2020 nomineret til Årets Ret med Gris for deres ret med braiseret kæbe, confitteret snitten og upastereuriseret juice af frisk kakaofrugt toppet med hvis trøffel. 

Hør mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten her. 

Københavnske Studio var med Alan Bates i spidsen nomineret til Årets Ret med Gris 2020 for deres intervalstegte filet med kompot på æbler, løvstikke og friterede skalotteløgringe. 

Hør mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten her. 

Den sønderjyske restaurant Syttende var med Jesper Koch i spidsen i 2020 nomineret til Årets Ret med Gris for deres ret med nakkefilet lunet i en bouillon på griseben. 

Hør mere om retten i videoen nedenfor. 

Du kan læse mere om retten her. 

Presse - Årets Ret med Gris 2024

Skal du skrive om Årets Ret med Gris kan du finde praktisk information, billeder og logoer herunder. Nedenstående vil løbende blive opdateret.


Vil du skrive om Årets Ret med Gris 2024 er du velkommen til at bruge vores logoer.
De kan downloades herunder:

Logopakke:

Du er velkommen til at benytte følgende billeder fra Årets Ret med Gris 2023 - husk korrekt akkreditering af fotograf.

Anders Nicolajsen

Chefkonsulent, gastronomi og foodservice

+45 5364 5853