
ØkoMester
Hvordan arbejder nogle af landets pionerer med økologi og bæredygtighed? Hvordan kan indkøbsaftaler, brug af kunstig intelligens og kompetenceudvikling i køkkenerne understøtte økologien og udvikling af bæredygtige måltider? Det får du svar på i dette ØkoMester-forløb, der består af konkrete inspirerende cases og vidensoplæg.
Bliv klogere på:
- Indkøbsaftalernes kraft
- Økologi som pejlemærke for bæredygtighed
- Praktiske tiltag i køkken og kantiner
- Hvordan indkøbsdata gøres praktisk og håndgribeligt
- Kunstig intelligens som redskab – do’s and dont’s.
ØkoMester er velegnet til alle, der allerede arbejder med økologi, eller ønsker at komme i gang med det. Uanset om du er madhåndværker, indkøbsjurist, grossist, kontraktansvarlig, køkkenleder, CSR-ansvarlig eller noget derimellem, vil materialet kunne bruges som kompetenceudvikling, inspiration og et værktøj, der understøtter den bæredygtige udvikling.
Oplæggene, som blev optaget på Madfagligt Køkkentræf 2024, kan ses enkeltvis, i vilkårlig rækkefølge eller fra en ende af. OBS: alt viden og indsigt præsenteret i ØkoMester er baseret på konkrete cases, uddrag fra videomateriale og oplæg fra eksterne bidragydere. Det anvendte data og de fremlagte synspunkter tilhører oplægsholderne.
Bag Øko-Mester og Madfagligt Køkkentræf står Landbrug & Fødevarer med støtte fra:


Økologisk fremtidsværksted
Hvordan kan økologien styrkes i alle led af værdikæden? Det har vi spurgt en indkøber, en grossist, en køkkenleder og to CSRmedarbejdere om.

CASE: Smutveje til bæredygtige kantiner
Hvordan kan økoskole, kompetenceudvikling, indkøbsanalyser og klogt samarbejde med grossisten fremme de gode faglige snakke om økologi i kantinekøkkenet og øge økologiprocenten?

VIDEN: Økologien som pejlemærke for bæredygtig udvikling
Hvordan kan køkkener gribe opgaven med at gøre deres produktion mere bæredygtig an?

CASE: Når indkøbsaftaler driver økologien og klimaindsatser
Hvordan kan indkøbere, som er langt væk fra maden, påvirke det bæredygtige fødevareindkøb?

VIDEN: Hvad skal vi med kunstig intelligens?
”Hvilket problem vil jeg have løst – og kan AI hjælpe med det?”. Det er det første, man skal spørge sig selv om, i stedet for ” Hvad kan jeg bruge AI til?”

CASE: Økologi på sygegangen
Hvordan gør man hospitalsmad til en inspirerende oplevelse? Hør Helle Steen Petersen og Gitte Breum diskutere bæredygtighed, økologi og innovation. Med 3.000 måltider dagligt formår Nordsjællands Hospital at kombinere lokale råvarer, plantebaserede menuer og kulinarisk håndværk – en indsats, der både reducerer CO2 og skaber begejstring hos patienter og ansatte. Få indblik i "Grøn onsdag", deres unikke kultur og fremtidens køkken på superhospitalet.