mørbrad af gris

Mørbrad

Mørbrad er en muskel, der ligger gemt inde midt i grisen. Den bliver ikke brugt som andre muskler, og den er derfor meget mør. I dag betragtes mørbraden som en finere udskæring, men sådan har det ikke altid været. Den er meget nem at håndtere og tilberede, men det er et magert stykke uden intramuskulært fedt og sener/bindevæv, dvs. det skal tilberedes forsigtigt for ikke at blive tørt. Fungerer godt både som hel steg og udskåret i bøffer. Mørbrad kan steges eller pocheres i bouillon eller most, fyldes med krydderurter, flødeost eller andre gode sager. Saltet til pålæg eller forretter er det også en glimrende udskæring.


Skærevejledning

Mørbrad kan købes uafpudset med bimørbrad, letafpudset med og uden bimørbrad som her og helt afpudset uden sølvsene, fedt og hinder.

Bimørbraden skæres evt. af. Men den kan sagtens være med på mørbraden. 

Sølvsenen skal fjernes, da den er sej og ikke til at tygge.  

Mørbraden kan pudses af for øvrige sener, fedt og hinder, men de kan sagtens spises. 

 

 

Tilberedning

Tilberedningssvind: Ca. 25 %

Grundtilbedredningsanvisning på pande

1 afpudset mørbrad, ca. 450 g 
salt og peber 
fedtstofmængde efter eget valg - dog mindst 10 g smør 2 tsk olie 

Tilberedningstid: Ca. 30 minutter 

• Skær mørbraden ud i 3 cm tykke skiver. 
• Dup bøfferne tørre med køkkenrulle. 
• Krydr bøfferne med salt og peber. 
• Varm fedtstoffet på en pande ved god varme - smør skal være gyldent, olie skal være varm. Det skal sige "lyde" når bøfferne kommer på panden. 
• Brun bøfferne 1 minut på hver side. 
• Skru ned til middel varme, og steg bøfferne færdige, 2½ - 3 minutter på hver side.

 
Tilberedningssvind: Ca. 25 %

Grundtilberedningsanvisning i gryde 

1 afpudset mørbrad, ca. 450 g 
10 g smør eller 2 tsk olie 
salt og peber 
½ - 1 dl væske 

Tilberedningstid: Ca. 15 - 30 minutter 

• Dup mørbraden tør med køkkenrulle. 
• Krydr med salt og peber. 
• Varm fedtstoffet i en gryde ved god varme - smør skal være gyldent, olie skal være varm. Det skal sige "lyde" når kødet kommer i gryden. 
• Brun hurtigt mørbraden på alle sider, 1 - 2 minutter i alt. 
• Tilsæt væske. 
• Skru ned til svag varme og lad mørbraden stege under låg 7 - 8 minutter. 
• Vend og steg endnu i 7 - 8 minutter, i alt ca. 15 minutter. 
• Kødet er færdigt, når centrumtemperaturen er 62 - 65 grader.

 
Tilberedningssvind: 25 %

Grundtilberedningsanvisning i ovn

  • Brun mørbraden på en pande, som beskrevet under mørbrad i gryde.
  • Læg kødet i et ovnfast fad og stik et stegetermometer ind midt i kødet.
  • Sæt kødet midt i en ovn ved 160 grader og steg til centrumtemperaturen er 62 - 65 grader.
  • Stegetid: Ca. 30 minutter.
  • Kødet steger videre, når det tages ud af ovnen, jo højere ovntemperaturen har været, jo mere stiger temperaturen i kødet. Ved 160 grader vil mørbrad stige ca. 1 grad.
  • Kødet behøver ikke at hvile. Hvis du vælger at lade det stå nogen tid før udskæring, skal du ikke pakke det ind i stanniol m.v., da temperaturen så vil stige endnu mere, og kødet bliver overstegt.
  • Tag kødet ud af ovnen ved en lavere centrumtemperatur end angivet i opskriften, hvis det skal stå nogen tid før udskæring.

Mørbrad stegt i ovn ved lav temperatur 

  • Brun mørbraden og stil den i ovnen som beskrevet under mørbrad i ovn. 
  • Tænd ovnen på 100 grader og steg til centrumtemperaturen er 65 grader. 
  • Det er nødvendigt at bruge et stegetermometer, da stegetiden varierer meget fra ovn til ovn.
  • Ved en ovntemperatur på 100 grader, stiger temperaturen i kødet ikke, efter det er taget ud af ovnen. 
 

 

Grundtilberedningsanvisning på grill 

  • Grill 3 cm tykke mørbradbøffer i ca. 6 min. på hver side, ca. 12 min. i alt.
  • Hel mørbrad grilles ca. 11 min. på hver side.
  • Gerne på grill ved indirekte varme.
  • Brug stegetermometer og grill til centrumtemp. er 65°C.