Nakketfilet hel

Nakkefilet, afpudset

Fedtmarmoreringen i nakkefilet giver kødet smag og saftighed ved længere tilberedninger. Er velegnet både som hel steg, men også i mindre stykker. Nakkefilet kan anvendes til pulled pork, nakkekoteletter, og det er også noget af det bedste kød at salte og tørre, så får man en coppa de parma.


Skærevejledning

Nakkefilet skæres af nakkekam. Svær og fedt skæres af.  

Tilberedning

Tilberedningssvind: Ca. 35 %

Grundtilberedningsanvisning i gryde 

1 - 2 kg nakkefilet 
salt og peber 
10 g smør eller 2 tsk olie 
1 - 2 dl væske 

Tilberedningstid: Ca. 2¼ time 

• Dup nakkefileten tør med køkkenrulle. 
• Krydr med salt og peber. 
• Varm fedtstoffet i en gryde ved god varme - smør skal være gyldent, olie skal være varm. Det skal sige "lyde", når kødet kommer i gryden. 
• Brun hurtigt nakkefileten på alle sider, 4-5 minutter i alt og tilsæt væske. 
• Lad nakkefileten stege under låg ved svag varme ca. 1 time. 
• Vend og steg endnu ca. 1 time.
• Samlet stegetid efter bruning er ca. 2 timer. 
• Kødet skal være gennemstegt da det indeholder en del bindevæv. 
• Bruges stegetermometer skal centrumtemperaturen være 80 grader eller højere. 

 
Tilberedningssvind: Ca. 35 %

Grundtilberedningsanvisning i ovn 

1 - 2 kg nakkefilet 
salt og peber 

Tilberedningstid: Ca. 2 timer 

• Krydr nakkefileten med salt og peber. 
• Læg den i en bradepande og sæt den midt i en kold ovn. 
• Tænd ovnen på 180 grader, og lad nakkefileten stå i ca. 2 timer, til den er gennemstegt. 
• Bruges stegetermometer skal centrumtemperaturen være 80 grader eller højere. 

Grundtilberedningsanvisning i ovn ved lav temperatur

• Kødet brunes først som beskrevet under nakkefilet i gryde. 
• Læg nakkefileten i en bradepande. 
• Stik et stegetermometer ind midt i kødet. 
• Stil stegen midt i en kold ovn. 
• Tænd ovnen på 125 grader og steg til centrumtemperaturen er 80 grader eller højere. 
• Det er nødvendigt at bruge et stegetermometer eller en kødnål for at se om stegen er gennemstegt, da stegetiden varierer meget fra ovn til ovn.

 


 

Tilberedningssvind: Ca. 35%

Grundtilberedningsanvisning på grill

  • Nakkefileten kan grilles hel eller flækket ved indirekte varme.
  • Krydr kødet.
  • Stik stegetermometer i midten af fileten og steg til centrumtemp. er ca. 75°C.
  • Stegetid, hel: ca. 2 timer, flækket: ca. 1 time.