Danskernes jul 2022 er fyldt med juleglæde og traditionel julemad

Når julen bliver nævnt, tænker mange først og fremmest på julemaden, på julegaver og på julehyggen. Men er disse tanker og forventninger lig med virkelighedens billede? Det har en ny undersøgelse valgt at udforske nærmere. I undersøgelsen bliver danskernes forventninger til julen sat under lup, og i denne artikel vil vi præsentere nogle af undersøgelsens indsigter.


  • Er julen noget, som vi glæder os til? Faktisk viser det sig, at kun 49% ud af de i alt 1.034 adspurgte danskere ’i høj grad’ eller ’i meget høj grad’ glæder sig til julen. Heraf er det mest af alt kvinder, som glæder sig.
  • Hvad er det ved julen, som vi glæder os mest til? Især samvær med familie og venner er noget som størstedelen, 83%, af de adspurgte, glæder sig mest til. Heraf kom julemaden på en andenplads med 55%.
  • Hvilken type julemad forventer de fleste danskere står på bordet? Dette spørgsmål rummer flere aspekter. Ud af alle de adspurgte forventer knap 86%, at der vil være brun sovs på bordet. Herefter skarpt forfulgt af serveringer bestående af brunede kartofler, risalamande og rødkål. Når det kommer til kødet, svarer i alt 76% at de forventer, at der vil være and på julebordet.
  • Men er det alle der spiser and? Svaret er kort fortalt nej. Faktisk viser undersøgelsen, at der er en geografisk stor forskel i, hvilket kødprodukt som fremgår på julebordet. Eksempelvis er medister (med et gennemsnit på 17% i hele landet) en udbredt julespise på trods af at det knapt er hver 5. som har en forventning til, at medisteren finder vej til julebordet. Ser man nærmere på de geografiske forskelle i landet, så er tallet dog et andet. Faktisk viser det sig, at i Region Syddanmark er det op imod 30% af de adspurgte, som forventer at der vil være medister på bordet.
  • Det samme ses ved flæskestegen. Som nævnt i indledningen til artiklen, forventer i alt 70% på tværs af landet, at flæskestegen vil fremgå på julebordet. Spørger man udelukkende personer bosat i Region Sjælland, er tallet dog højere – faktisk helt oppe på 79% af de adspurgte.

På trods af, at mange af tallene højest sandsynligt stemmer overens med danskernes forventninger til de klassiske retter på julebordet, så findes der altså nationale forskelle i forventningerne.

Samværet betyder mest for danskerne, og tallene viser samtidig, at der er en forventning om den klassiske julemenu på tværs af danskernes spiseborde. Vil du vide mere om danskernes forventninger til julen, kan du læse mere i undersøgelsen her.