De nominerede til årets kokkekonkurrencer 2022 er fundet

Landbrug & Fødevarer afholder igen i år de populære kokkekonkurrencer ”Årets Ret med…” som hylder de gastronomer, kokke og restauranter der har skabt de mest unikke madoplevelser med gode råvarer. Feltet er i år skarpere end nogensinde, og det har derfor været svært for juryen at bestemme sig for de endelige nominerede i hver kategori.

Den danske gastronomi-scene er i disse år på himmelflugt, og det afspejler sig også i dette års nominerede til Landbrug & Fødevarers årlige kokkekonkurrencer Årets Ret Med, hvor det gastronomiske niveau har sjældent været højere.

De populære kokkekonkurrencer ”Årets Ret Med…” blev første gang afholdt i 2011, hvor Årets Ret med Gris har sat barren for de gastronomiske konkurrencer. Sidenhen har konkurrencerne vokset sig store, og i 2021 blev Årets Ret med Fisk & Skaldyr introduceret, mens Årets Ret med Økologisk Ost afholdes for første gang i 2022. Og det er ikke tilfældigt, at det lige præcis er økologisk ost, som tilslutter sig de prestigefulde kokkekonkurrencer:

”De økologiske oste er ved at vinde stort indpas blandt de danske restauranter. Der produceres mange lokale økologiske oste af ekstrem høj kvalitet, og de bliver flittigt brugt i topgastronomien. Det vil vi gerne sætte fokus på, og derfor har vi valgt at tilføje Årets Ret med Økologisk Ost, så vi virkelig kan se, hvordan landets bedste kokke arbejder med det her store udvalg af økologiske oste”, siger seniorkonsulent for foodservice, gastronomi og udvikling i Landbrug & Fødevarer, Anders Nicolajsen.

Læs mere: Landets skarpeste foodservicefolk sætter fokus på mere økologi og bæredygtighed

Stor geografisk spredning
Når det gælder gastronomi, er Danmark blandt de mest innovative og moderne i verden. Madhåndværkerne i de danske køkkener er eksperter i at stille sulten hos lokale gæster, turister og madanmeldere i en sådan grad, at det vækker opmærksomhed på hele kloden. I de seneste år, er Michelin-stjernerne kun blevet flere, kravene er blevet større og det nyskabende arbejde med lokale råvarer er blevet et af de danske køkkeners kendetegn. Det afspejles også i den geografiske spredning blandt de nominerede, som viser at Danmark har masser at byde på i alle dele af landet.

Nedenfor kan du se, hvordan alle de nominerede restauranter fordeler sig på tværs af de tre kategorier.

Årets Ret med Gris:
Årets Ret med Gris fremhæver og hylder de kokke og restauranter i Danmark, der viser strålende eksempler på, hvordan der kan skabes gastronomiske fortolkninger med grisekød, hvor både håndværket, udskæringerne og smagen er i fokus.

De nominerede til Årets Ret med Gris 2022 er:

 • Gemini, København V
 • Resumé, Svendborg
 • ET, Aarhus
 • Treetop, Vejle
 • Polly, Frederiksberg

Årets Ret med Fisk & Skaldyr:
Konkurrencen sætter fokus på fisk som en kvalitetsråvare, der kan tilberedes i et utal af smagfulde sammensætninger. I Årets Ret med Fisk & Skaldyr får topkokke muligheden for at udfordre hinanden på kreativitet med havets fristelser.

De nominerede til Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 er:

 • Svinkløv Badehotel, Fjerritslev
 • Formel B, København V
 • Ruths Hotel, Skagen

Årets Ret med Økologisk ost:
Den helt nye gastro-konkurrence, der har fået navnet Årets Ret med Økologisk Ost, stiller skarpt på ostens smagsredskaber, og viser at ost kan meget mere end at fremstå godt anrettet på et spækbræt med vindruer. Økologiske oste har et stort potentiale og er grundstenen i store smagsoplevelser.

De nominerede til Årets Ret med Økologisk Ost 2022 er:

 • Formel B, København V
 • Restaurant Treetop, Vejle
 • Alimentum, Aalborg

Vinderne af konkurrencerne ved en prisuddeling på Axelborg i København d. 28. november, hvor alle vinderne bliver afsløret i samarbejde med uddelingen af dette års White Guide. Det er en fagjury bestående af nuværende og tidligere michelin-kokke, madanmeldere og fagprofessionelle, der udvælger årets vindere efter at have smagt sig igennem alle de nominerede retter.

Årets Ret med Fisk & Skaldyr er arrangeret af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Danmarks Fiskeriforening
Årets Ret med Gris er arrangeret af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Norma og Frode Jacobsens Fond
Årets Ret med Ost er arrangeret af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Fonden for økologisk landbrug


Anders Nicolajsen

Chefkonsulent, gastronomi og foodservice

+45 5364 5853


Kristian Ploug Grut