Danmarks bedste slagtere: De nominerede er fundet

Professionelt madhåndværk, fokus på innovation og bæredygtighed, et godt sortiment og kunden i fokus synes at være opskriften på en moderne slagter. Og her excellerer de nominerede til Slagterprisen 2020.

 

Landbrug & Fødevarer hædrer hvert år branchens bedste slagtere med Slagterprisen. Og igen i år dystes der i to kategorier: ’Slagtere i supermarkeder/hypermarkeder’ og ’Privatslagtere’. Som noget nyt i år er der i kategorien Privatslagtere fokus på de unge talenter, det vil sige unge under 35 år, der enten er under uddannelse eller er færdiguddannede, er ansat eller har deres egen forretning.

Slagterfaget er ved at gøre op med den traditionelle opfattelse af, hvad en slagter er og kan. Rammen udvider sig og slagterne følger med. De nominerede slagtere evner et stærkt håndværk, højt fagligt niveau og et sortiment, der kan inspirere kunden. Helt særligt for årets nominerede er deres fokus på at tilgodese kundens behov, og så tænker de i innovative og bæredygtige løsninger og frem for alt har de et tårnhøjt håndværksfagligt niveau. Alt hvad der giver kunden den bedst mulige oplevelse og den bedste inspiration og vejledning i forhold til køb af kød, tilberedning af kødet, måltidsløsninger, pålæg mv.

“Kunden skal have en god følelse i kroppen efter at have været hos slagteren, og den følelse skal vare hele vejen hjem, og til måltidet er slut. Og her er det afgørende, at slagteren er kvalificeret og kan leve sig ind i hvordan, det er at være kunde. Kød er en eksklusiv vare. En højværdivare. Og det skal kunden også mærke.” Det siger chefkonsulent og jurymedlem Hanne Castenschiold fra Landbrug & Fødevarer.

Netop slagterfagets nye rolle kaster vi lys på med Talentprisen 2020. For her hædres en særlig ung slagter, der har det klassiske håndværk på plads - men som også er med til at skubbe hele slagterfaget i en mere innovativ og bæredygtig retning.

De nominerede er:

I kategorien ’Privatslagtere’
Peter Lindholm Nielsen, slagtermester, Slagter Friis, Frederiksberg
Andreas Blom, mestersvend, Slagter-Riget, Aarhus
Rikke Juulsgaard Lauridsen og Morten Ramsing, slagtermestre, Fruehøj Slagter, Herning

I kategorien ’Slagtere i supermarkeder/hypermarkeder’
Christian Steen Hansen, slagtermester, Salling Super, Aarhus
Christian Balle, slagtermester, Meny Domus Vista, Frederiksberg

Hvad sker der nu?
Henover sommeren kommer juryen på uanmeldt besøg i de nomineredes butikker. Det gør de for at se, hvordan butikken tager sig ud og præsterer på de forskellige kriterier. I samme periode lægger en Mystery Shopper vejen forbi de samme nominerede butikker for at måle på kundeoplevelsen.

For yderligere info:
Kontakt ansvarlig for Slagterprisen, jurymedlem Hanne Castenschiold, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer, tlf.: 3339 4465 eller hca@lf.dk

Presse: Mille Marie Christensen, presserådgiver, medier, Landbrug & Fødevarer, tlf.: 8740 5518 / 6170 2047 eller mic@lf.dk

Logoer og profilbilleder til download under pressematerialer


SLAGTERPRISEN 2020:

Slagtere der gør en forskel
Slagterbranchen er grundlæggende udfordret. En af de vigtigste årsager er et negativt fokus på kød forårsaget af den heftige bæredygtighedsdebat. En debat, som bekymrer mange, men som giver ny energi til andre. Og det er dem - ”de andre” - vi gerne vil hædre med slagterprisen, der sætter fokus på bæredygtighed. Dem, der med kreativitet, nytænkning og lyst til at have et særligt fokus på madspild, mad ud af huset, hjemmelavet charcuteri, lokalt kød, økologi, varer i sæson, genbrug af rester, at bruge hele dyret, osv. er med til at lyse på alt det, der faktisk kan gøre kød langt mere bæredygtigt, end de fleste tænker.

Hvem gør det bedst? Hvem tænker bæredygtigt efter din mening?
Hvem er bedst til at skabe relevans til hele forbrugerens kostdøgn fra morgen til aften, fra mandag til søndag? Hvem er bedst til at tænke slagtervarer nyt, anderledes og bæredygtigt? Hvem formår at løfte salget ved at forstå alle niveauer i værdikæden fra jord til forbrugerens bord? Hvem gør sig særligt bemærket i sit lokalområde?

Har du en god kandidat?
For at vinde priserne anno 2020 skal slagterne ikke kun være eksperter i kød. De skal kunne vejlede og betjene kunderne om hele måltidet og tænke bæredygtigt.
Har du en god kandidat eller en gruppe af kolleger, som bare gør det rigtigt, så hold dig ikke tilbage. Tværtimod. En indstilling til Slagterprisen er et skulderklap i sig selv.

Hvem kan vinde prisen?
Prisen er rettet mod dagligvarebutikker med slagterafdeling og privatslagtere. Du kan indstille i to kategorier: Privatslagter og Super-/hypermarked.

Kategorien ”Privatslagter”
I kategorien ”Privatslagter” har vi i år i kriterierne valgt at fokusere på de unge. Prisen gives til unge, talentfulde slagtere under 35 år, som arbejder innovativt og fremsynet og på den måde er med til at udvikle slagterfaget. Prisen gives til et lysende talent, der formår at sætte sig selv og sine ideer i spil. En ung person, som er modig i sin tilgang til faget, har høje faglige og personlige ambitioner og som har formået at skabe sin egen faglige signatur. Se kriterierne her. Og brug indstillingsskemaet.

Hvem kan indstille?

 • Fagpersoner i slagterbranchen kan indstille kandidater i kategorien ’Privatslagter’
 • Konsulenter i dagligvarekæderne kan indstille kandidater i kategorien ’Super-/hypermarked’

Det er nemt og enkelt at indstille kandidater
Du bestemmer, hvem der skal indstilles. Indstil en eller flere favoritter senest 16. april. Brug indstillingsskema og se indstillingskriterierne her. Det er nemt og enkelt.

 

Sådan fandt juryen de nominerede

 1. Juryen vurderede indstillingerne i forhold til indstillingskriterierne samt så den korte video af kandidat og butik, som blev sendt separat på mail til Landbrug & Fødevarer - se nærmere i kriterierne.
  Video:
  - Længde: Max fem minutter, men 30 sekunder er også ok.
  - Location: Filmen optages i den afdeling, der indstilles
 2. Der vil i 2020 IKKE være personligt fremmøde for kandidater over for juryen hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg.
 3. Herefter finder juryen de nominerede i begge kategorier.

De nominerede offentliggøres i medio maj

Efter offentliggørelsen aflægger juryen og en mysteryshopper uanmeldt besøg hos de nominerede i løbet af de næste måneder.

Prestigefyldt prisoverrækkelse på Fødevaredagen 29. september

Det hele kulminerer med den store og meget prestigefyldte prisoverrækkelse på Fødevaredagen den 29. september 2020.

Tidsplan

 • 16. april – deadline for indstillinger
 • 22. april – juryen mødes digitalt
 • De nominerede offentliggøres omkring medio maj
 • Uanmeldte jurybesøg hos de nominerede
 • Uanmeldte besøg af mystery shopper
 • 29. september – prisoverrækkelse på Fødevaredagen på Hindsgavl Slot

 

Trofæ

Trofæ til vinderne af Fødevarepriserne 2020

Biografi - billedhugger Erik Heide
Erik Heide er født 1934 i Øster Jølby på Mors. Han er uddannet på Kunstakademiets malerskole (prof. Kræsten Iversen) fra 1951-54, og på den grafiske skole (prof. Holger J. Jensen) i 1957. Siden 1958 har han dog udelukkende arbejder som billedhugger.

En vigtig del af Erik Heides værk består af udsmykninger i kirker. Blandt andet en række nye kirker landet over, hvor han har stået for en total udsmykning af kirkerummet med alterbord, prædikestol, døbefont, krucifiks osv. Han arbejder fortrinsvis i grove materialer som træ, granit og støbejern, og med en dyb forståelse og respekt for de kristne grundsymboler, som han omsætter til et enkelt og kraftfuldt moderne formsprog.

Ud over kirkekunsten har Erik Heide skabt en lang række skulpturer og relieffer af mere verdslig karakter, også her med grove materialer og forenklede former, ofte dyreformer som fuglen, fisken, hunden – eller mennesket. Hans værker findes på pladser og torve i mange byer landet over.

Ved siden af sin kunst har Erik Heide blandt andet bistået Vejdirektoratet med den æstetiske udformning af forskellige større vejanlæg.

Erik Heide har modtaget en række stipendier og udmærkelser, ligesom han har varetaget mange betydningsfulde stillinger og hverv indenfor kunstlivet. Han har været repræsenteret på utallige udstillinger, og hans værker er repræsenteret på Statens Museum for Kunst, Kobberstiksamlingen og forskellige museer i provinsen. De vigtigste oplysninger om hans virke på de forskellige områder kan findes i Weilbach. Dansk kunstnerleksikon og Kraks blå bog.

Fra 1994 har Erik Heide været medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen. Herudover er han fast udstiller på Vraa-udstillingen og på Veksølund. På Veksølund kan man endvidere i en permanent museumsudstilling, åbnet 2003, se en del modeller til nogle af de senere store værker.

Skrevet af Jørgen Nielsen

Kriterier: ’Privatslagtere’


Juryen forholder sig til at de nominerede er unge i faget. Juryen forholder sig til en række punkter, som hver især vægter i den samlede vurdering.

Krav til pris-modtageren: Ansat ved privatslagter. Maks 35 år. Elever og færdiguddannede.

Her kan du se, hvilke punkter der kan spille en rolle i den endelige bedømmelse:

Madhåndværk – vægter 30 procent i den samlede vurdering

 • Slagteren/eleven har en holdning til håndtering og opbevaring af kød og andre råvarer/produkter (dvs. styr på basis og overholdelse af lovgivning)
 • Slagteren/eleven kan redegøre for kvaliteten af både kød (fx oprindelse, modning og processer) og tilbehør (fx sæson og oprindelse)
 • Slagteren/eleven har fokus på at være opdateret, har høj faglig standard og en klar forståelse for kvalitet

Bæredygtighed og innovation – vægter 30 procent i den samlede vurdering

 • Slagteren/eleven har en nysgerrig og nytænkende tilgang til faget
 • Slagteren/eleven udviser særlig indsigt og forståelse for bæredygtighed i værdikæden
 • Slagteren/eleven forstår betydningen af flere dele af dyret (nose2tail) og har udviklet sin egen ”specialitet/signaturret/udskæring/ forretningsidé eller lignende

Kunden i centrum – vægter 30 procent i den samlede vurdering

 • Slagteren/eleven udviser forståelse for betydningen af kundeindsigt
 • Slagteren/eleven har evnen til overbevisende at sælge budskaber til kunden om kød og temaer som anvendelse, madspild osv.
 • Slagteren/eleven her evnen til at kunne hjælpe med kundens planlagte køb (ease to shop) og samtidig friste til mersalg, opsalg og evt. krydssalg

Differentiering og dynamik – vægter 10 % af den samlede vurdering

 • Slagteren/eleven adskiller sig fra andre unge slagtere ved sit særlig drive og dynamiske tilgang til faget
 • Slagteren/eleven gør en indsats for at synliggøre og delagtiggøre andre i sine ideer
 • Slagteren/eleven har medvirket til vækst i afdelingen (fortæl hvor I er vækstet og hvordan)

Send juryen en videohilsen

 • Indsend en kort video med en hilsen fra kandidaten og en kort rundtur i butikken (fri form og ingen krav til professionel klipning).
  - Længde: Max fem minutter, men 30 sekunder er også ok.
  - Location: Filmen optages i den afdeling, der indstilles
  Send til alu@lf.dk (brug evt. wetransfer.com til tunge filer)

Glad Smiley fra Fødevarekontrollen i min. 6 måneder inden indstilling til prisen er en betingelse. Bliver man nomineret, forventes det, at butikken beholder sin smiley i hele nomineringsperioden. 


Juryen er naturligvis opmærksom på, at vilkårene og mulighederne ikke er identiske i kategorierne

’Slagter i Supermarked/hypermarked’ og ’Privatslagter’. Ligeledes er juryen opmærksom på forskelle i kundegrundlaget. Det tager juryen naturligvis højde for i dens vurdering.

Der vil i 2020 IKKE være personligt fremmøde for kandidater over for juryen hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg i København.

Juryen vurderer indstillingerne i forhold til indstillingskriterierne samt ser den korte video af kandidat og butik, som sendes separat på mail til Landbrug & Fødevarer. Send til alu@lf.dk (brug evt. wetransfer.com til tunge filer)

Juryen forventer, at den indstillede slagter/elev er gennemgående i hele prisens forløb. Fra indstillingsdagen til en eventuel nominering og frem til og med Fødevaredagen. Det er en forudsætning for at kunne vinde prisen

Kriterier: ’Slagter i Supermarked/hypermarked’

Juryen kigger bredt på udtryk og salg hos den enkelte slagter.
Juryen forholder sig til en række punkter, som hver især vægter i den samlede vurdering.

Her kan du se, hvilke punkter der kan spille en rolle i den endelige bedømmelse:

Madhåndværk – vægter 30 procent i den samlede vurdering

 • Slagteren har fokus på bæredygtighed, et højt fagligt niveau og en holdning til håndtering og opbevaring af kød og andre råvarer/produkter (dvs. styr på basis og overholdelse af lovgivning)
 • Slagteren kan redegøre for kvaliteten af både kød (fx oprindelse, modning og processer) og øvrige råvarer (fx sæson og oprindelse)
 • Slagteren har fokus på at have opdateret og opkvalificeret personale for at holde den høje faglige standard og at sikre medarbejdernes forståelse for en bæredygtig tilgang til afdelingen

Sortiment og iscenesættelse (gælder hele sortimentet i slagter/deli) – vægter 30 procent i den samlede vurdering

 • Slagteren har et sortiment med dybde og bredde, som inspirerer kunden til aftensmåltidet (tilpasset kundegrundlaget)
 • Slagteren viser nyskabende ideer og måltidsudvikling
 • Slagteren har et differentieret sortiment, der appellerer til først/sidst på dagen + hverdag/weekend

Kunden i centrum – vægter 30 procent i den samlede vurdering

 • Slagteren sætter kunden i centrum via oplysning, navigation og skiltning (gælder både selvbetjent og betjent)
 • Slagteren har et højt serviceniveau med synligt og velinformeret personale (fx styr på gastronomisk vejledning)
 • Slagteren har fokus på at hjælpe med kundens planlagte køb (ease to shop) og samtidig friste til mersalg, opsalg og evt. krydssalg

Differentiering og vækst – vægter 10 procent af den samlede vurdering

 • Slagteren adskiller sig fra konkurrenterne i sit arbejde med bæredygtighed
 • Slagteren gør en indsats for at være en del af lokalsamfundet (varer, fastholdelse af ansatte/rekruttering af elever, kundefokus)
 • Der kan dokumenteres vækst i afdelingen (fortæl hvor I er vækstet og hvordan)

Send juryen en videohilsen

 • Indsend en kort video med en hilsen fra kandidaten og en kort rundtur i butikken (fri form og ingen krav til professionel klipning).
  - Længde: Max fem minutter, men 30 sekunder er også ok.
  - Location: Filmen optages i den afdeling, der indstilles
  Send til alu@lf.dk (brug evt. wetransfer.com til tunge filer)

Glad Smiley fra Fødevarekontrollen i min. 6 måneder inden indstilling til prisen er en betingelse. Bliver man nomineret, forventes det, at man beholder sin smiley i hele nomineringsperioden.

Juryen er naturligvis opmærksom på, at vilkårene og mulighederne ikke er identiske i kategorierne ’Slagter i Supermarked/hypermarked’ og ’Privatslagter’. Ligeledes er juryen opmærksom på forskelle i kundegrundlaget. Det tager juryen naturligvis højde for i dens vurdering.

Der vil i 2020 IKKE være personligt fremmøde for kandidater over for juryen hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg i København.

Juryen vurderer indstillingerne i forhold til indstillingskriterierne samt ser den korte video af kandidat og butik, som sendes separat på mail til Landbrug & Fødevarer. Send til alu@lf.dk (brug evt. wetransfer.com til tunge filer)

Juryen forventer, at den/de butiksansatte, der repræsenterer en indstillet slagter i supermarked/ hypermarked er gennemgående i hele prisens forløb. Fra indstillingsdagen til en eventuel nominering og frem til og med Fødevaredagen. Det er en forudsætning for at kunne vinde prisen

Guide promovering

Guidelines for promovering i forbindelse med nominering/vundne fagpriser 

Vi glæder os over, at der bliver skabt opmærksomhed om priserne – og vi opfordrer jer til at udnytte de muligheder, nomineringen/prisen giver jer. Det er dog vigtigt for os at pointere, at nomineringen/prisen kun er gældende for den nominerede /evt. vindende butik – ikke for hele kæden. For at sikre prisernes troværdighed samt at ingen kommer i klemme i forhold til vildledende markedsføring, kommer her guidelines for promovering i forbindelse med nominering/vundne fagpriser:

 • I må promovere netop den butik, der er nomineret / evt. har vundet.
 • I landsdækkende eller regionale tilbudsaviser oa. reklamer skal det fremgå sammen med logoet for prisen, at det er netop den helt bestemte butik, der er nomineret og evt. har vundet prisen.

Kontakt os endelig i tilfælde af spørgsmål.

Held og lykke!

Jury 2020

Karsten Jensen, konsulent, Danish Crown Foods
Henrik Andersen, konsulent, Danish Crown Beef
Benny Jepsen, ferskvarechef, Dagrofa
Thomas Degn, chefslagtermester, Bilka, Salling Group
Christian Friis, faglærer, ZBC, Slagteriskolen, Roskilde
Michael Museth, slagter, Folkets Madhus
Henrik Christiansen, slagtermester, Slagter Christiansen Fanø
Hanne Castenschiold, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer

Hanne Castenschiold

Hanne Castenschiold

Chefkonsulent - Afdeling for Ernæring

Telefon +4533394465

Mobil +4522168770Anne Heide Lund

Anne Heide Lund

Markedskoordinator - Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling

Telefon +4533394408

Mobil +4524618354


Tidligere vindere


Slagterprisvinder 2019 i kategorien 'Supermarkedslagter', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Jacob Nielsen, Meny Mågebakken i Odense, og Henrik Christiansen, Slagter Christiansen på Fanø, er landets bedste slagtere. Det stod klart, da de – under hyldest af kollegaer fra hele den danske fødevarebranche – fik overrakt Slagterprisen på Landbrug & Fødevarers store branchedag, Fødevaredagen.

Hos Meny på Mågebakken blandes krydderierne selv. Det er vigtigt for at sikre, at kødet får den helt rigtige smag. Og hos Slagter Christiansen modnes spegepølser og højreb til den helt store guldmedalje. Her er holdninger til kødet. Og også til, hvordan det skal behandles for et optimalt resultat.

De to vindere er blandt syv nominerede, som er blevet målt og vejet af en dygtig fagjury og en ’mystery-shoppere’. Begge har været på uanmeldte besøg hos de nominerede, hvor de nøje har vurderet butikkernes performance indenfor håndværk, kundebetjening, sortiment og iscenesættelse.

Slagteren skal levere alle elementer til måltidet
Slagterprisen er i år blevet uddelt for 20. gang. Og der er sket meget inden for feltet de sidste 20 år. For at vinde Slagterprisen anno 2019, skal slagterne ikke kun være eksperter i kød. De skal kunne vejlede og betjene kunderne om hele måltidet.

Jurymedlem og chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Vickie Enné Ryge, siger:

”Der har været en tendens blandt årets nominerede, til at tænkes i hele måltider. Selvom det er en Slagterpris vi taler om, vokser branchens fokus på supplerende råvarer og tilbehør. Kunden skal gå hjem fra slagteren med alle elementer til måltidet. Og det er et punkt, hvor begge årets vindere i høj grad er med på beatet.”

Stolte vindere
Det var to stolte vindere, der kom på scenen på Fødevaredagen, og modtog deres trofæ som vindere af Slagterprisen, henholdsvis i kategorierne Slagtere i super- og hypermarked og Privatslagtere.

”Det er helt vildt, det her! Jeg er utrolig glad på personalets vegne. Og selvfølgelig også på mine egne; det er noget, vi sammen har kæmpet for at opnå i mange år,” siger Jacob Nielsen, der er slagtermester hos Meny Mågebakken i Odense og vinder i kategorien Slagtere i super- og hypermarkeder.

 

Slagterprisvinder 2019 i 'Privatslagterkategorien', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Glæden var også stor hos Slagter Christiansen fra Fanø:

”Jeg er megastolt over at have vundet den her pris. Det er virkelig dejligt, at der er nogen, der lægger mærke til, at man gerne vil gøre en forskel,” siger slagtermester Henrik Christiansen, vinder i kategorien Privatslagtere.

Slagterprisens jury bestod af:
Benny Jepsen, ferskvarechef, Dagrofa
Thomas Degn, chefslagtermester, Bilka, Salling Group
Christian Friis, faglærer, ZBC, Slagteriskolen, Roskilde
Mark Purkær, slagtermester, Slagter-Riget, Aarhus
Bjarke Jensen, slagtermester, Slagter-Riget, Aarhus
Sabina Christensen, Key Account Manager, Tulip Food Company
Henrik Andersen, konsulent, Danish Crown Beef
Vickie Enné Ryge, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer

For yderligere information, kontakt:
Linda Gjaldbæk, pressekonsulent hos Landbrug & Fødevarer, tlf.: 26 84 28 80 eller mail: lghj@lf.dk

 

NOMINEREDE

De nominerede i kategorien ‘Slagtere i supermarkeder/hypermarkeder’ var:
SuperBrugsen, Hinnerup - Slagtermester Anders Peter Arthur Rasmussen
Føtex, Horsens - Slagtermester Hanne Vilhelmsen
MENY Mågebakken, Odense - Slagtermester Jacob Nielsen
Bilka, Randers – Slagtermester Claus Bak Johansen

De nominerede i kategorien ‘Privatslagtere’ var:
Slagter Kirkeby, Skjern - Slagtermester Michael Kirkeby
Kødsnedkeren i Vejby - Slagtermester Flemming Bisp Høeg
Slagter Christiansen, Fanø – Slagtermester Henrik Christiansen

   

Slagterprisen er finansieret af Svineafgiftsfonden og Kvægafgiftsfonden

Slagterprisvinder 2018 i 'Privatslagterkategorien', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer

Jakob Magnusson, Meny i Præstø, og Mark Purkær og Bjarke Jensen, Slagter-Riget i Aarhus, var de dygtige vindere af årets Slagterpriser. De blev hyldet af kolleger fra hele den danske fødevarebranche på Landbrug & Fødevarers store branchedag, Fødevaredagen.

Det stod klart for juryen, at de to vinderbutikker kærer sig om kunderne. Hos vinderne går man en ekstra mil for at gøre sine kunder glade og for at sikre, at de kommer tilbage efter mere godt kød. Det kommer til udtryk i såvel den mundtlige kommunikation med kunderne, men også gennem tydelige oplysninger på skilte og kødpakker.
Det er ikke kun en fagjury, der vurderer de nominerede slagtere. Alle butikkerne har også haft besøg af en ’mystery-shopper’, der er en person, som via et professionelt bureau tester og vurderer kundeoplevelsen i en given butik ’forklædt’ som almindelig kunde.

 

 

Slagterprisvinder 2018 i kategorien 'Supermarkedslagter', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer


Jurymedlem og chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Vickie Enné Ryge, siger:

”Vi har igen valgt at lade slagterbutikkerne få besøg af en mystery shopper, fordi konkurrencen på markedet fortsat er stigende. Og fordi vi mener, at vinderen af Slagterprisen viser sit egentlige potentiale via en stærk konkurrencekraft. Kunden er og skal være i centrum. Begge kandidater klarede sig bedre end flertallet ved mystery shopperens besøg. De kan godt være rigtig stolte.”

Unikke produkter og kærlighed til mad
Kærlighed til kødet og råvarerne – og til faget – driver vinderne. De eksperimenterer og skaber fantastiske smagsoplevelser. De er ikke blot kødfolk, men madfolk.
”Hos Jakob i Præstø kan man få designet sine helt egne pølser, og man får de sprødeste salater. Og hos Mark og Bjarke finder man unikke produkter, som fx dry cured secreto. Produkter, som man sjældent – hvis overhovedet – finder hos danske slagtere. Der er ingen tvivl om, at alle tre er utrolig nysgerrige og elsker at skabe nyt. De er nogle rigtige madører,” siger Vickie Enné Ryge.

To stolte slagtermestre
Det var to stolte vindere, der kom på scenen på Fødevaredagen, og modtog deres trofæ som vindere af Slagterprisen – henholdsvis i supermarked- og privatslagterkategorien.

”Jeg er virkelig stolt over dét, vi har opnået. Vi har arbejdet sindssygt hårdt på det her, og der er virkelig tale om en holdindsats,” siger Jakob Magnusson, der er slagtermester hos Meny i Præstø og vinder i supermarkedskategorien.

Også hos Slagter-Riget, Aarhus var humøret helt i top:

”Det er det vildeste, jeg har oplevet i forbindelse med mit arbejde. Vi har taget nogle valg og satset på den personlige kundepleje, og det er dét, der nu bærer frugt,” siger Bjarke Jensen, der sammen med Mark Purkær vinder i privatslagterkategorien.


Slagterprisens jury består af:
Palle Christensen, Slagter Frimann
Christian Friis, ZBC
Benny Jepsen, Dagrofa
Thomas Degn, Bilka
Sabina Christensen, Tulip
Henrik Andersen, DC Beef
Vickie Enné Ryge, Landbrug & Fødevarer

Se pressemeddelelsen: Kunden er i centrum hos Danmarks bedste slagtere

NOMINEREDE

En stærk fødevarebranche kræver dygtige ildsjæle. Derfor hædrer Landbrug & Fødevarer branchens bedste slagtere med Slagterprisen 2018. Der dystes i to kategorier: slagtere i supermarkeder/hypermarkeder og privatslagtere. 


Der er tre nominerede i hver kategori. De nominerede er alle dygtige håndværkere med høje krav til kvalitet, stort kendskab til kødet og øvrige råvarer i produktionen og ikke mindst med kæmpe fokus på deres kunder.

Vickie Enné Ryge, der er Landbrug & Fødevarers repræsentant i juryen, siger:

”I år har der været rigtig meget fokus på håndværket. Der modnes kød i lange baner, laves hjemmelavede pølser og kreeres gode måltidsløsninger. I forhold til tilbehøret tænkes der mere og mere på sæson – og nogle gange lokale råvarer.”

Juryen kommer på uanmeldt besøg hos de seks nominerede slagtere for at se, om virkeligheden i butikken svarer til den præsentation, de gav juryen på præsentationsdagen hos Landbrug & Fødevarer. Og for andet år møder de nominerede også en mystery shopper i deres butikker.

”Vi glæder os meget til at besøge de nominerede. Og vi glæder os til mystery shopperens rapport. Mystery shopperen repræsenterer ’den helt almindelige kunde’ og giver juryen et indblik i, hvor dygtige slagterne er til at sætte kunden i centrum,” siger Vickie Enné Ryge. 

Læs hvad det har betydet at vinde slagterprisen for Superbrugsen i Havdrup


Dygtige slagtere
Det var de små marginaler, der afgjorde, hvem der blev nomineret. Juryen var enig i, at de seks havde lige det ekstra, der berettiger til en nominering til Slagterprisen 2018.

De nominerede i kategorien ’Privatslagtere’ var:

Slagtermestrene Bjarke Jensen og Mark Purkær, Slagter-Riget, Aarhus
Slagtermester Jacob A. Nielsen, Slagter Jacob, Kalundborg
Slagtermester Jesper Rosenvinge, Slagter Jesper, Farum

De nominerede i kategorien ’Slagtere i supermarkeder/hypermarkeder’ var:

Slagtermester René Elnegård Larsen, SuperBrugsen, Kerteminde
Slagtermester Jan Spetzler, MENY, Holbæk
Slagtermester Jakob Magnusson, MENY, Præstø

Slagterprisen er finansieret af Svineafgiftsfonden og Kvægafgiftsfonden


Meny i Hellerup vinder Slagterprisen 2017 i supermarkedskategorien - her sammen med direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen.

Danmarks bedste slagtere er fundet

Vinderne af Slagterprisen 2017 blev i dag hyldet af kolleger fra hele den danske fødevarebranche. Både i kategorierne ’supermarked’ og ’privatslagtere’ var glæden stor, da de eftertragtede priser blev uddelt på Landbrug & Fødevarers store branchedag, Fødevaredagen.

Juryen fandt, at de to slagtere skilte sig tydeligt ud med deres høje faglige niveau, med fokus på godt og ærligt håndværk og med stor sans for et bredt og inspirerende sortiment både i fersk kød, moderne middagsretter og delikatessevarer. Der tænkes i occassions (særlige lejligheder, red.), og kunden er i høj grad i centrum.

Kunden i centrum
Som noget nyt er det ikke kun fagjuryen, der har vurderet de nominerede i år. Alle butikkerne har også haft besøg af en ’mystery-shopper’, der er en person, der via et professionelt bureau får penge for at teste og vurdere serviceniveauet i en given butik ’forklædt’ som almindelig kunde.

Vickie Enné Ryge, der er jurymedlem og chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, siger:

- Vi har valgt at lade butikkerne få besøg af en mystery shopper, fordi konkurrencen på markedet er stigende. Og fordi vi mener, at vinderen af Slagterprisen viser sit egentlige potentiale via en stærk konkurrencekraft. Kunden skal være i centrum. Begge kandidater klarede sig rigtig godt ved mystery shopperens besøg. De kan godt være stolte.

Fremtidens slagtere
”Fælles for begge vindere er, at slagtermestrene er ledere, der har forstået, at alle mennesker som udgangspunkt gerne vil have succes. Det kommer til udtryk ved, at slagtermestrene skaber en kultur, hvor deres teams viden og færdigheder hele tiden styrkes. Der er fokus på forventningsafstemning, retning og klare mål. Interne konkurrencer, videndeling og efteruddannelse er en del af opskriften hos disse moderne slagtere. Fremtidens slagtere,” siger Vickie Enné Ryge.

To stolte slagtermestre
Det var to stolte vindere, der kom på scenen på Fødevaredagen, og modtog deres trofæ som vindere af Slagterprisen – henholdsvis i supermarked- og privatslagterkategorien.

- Det er en lang rejse, vi har været på. Prisen er jo til hele holdet; der står et fantastisk personale bag, hvor jeg egentlig mere fungerer som en fodboldtræner, der får hver af dem til at yde det optimale,” siger Søren Rasmussen, der er slagtermester hos Meny i Hellerup og vinder i supermarkedskategorien.


Slagter Frimann i Roskilde vinder Slagterprisen 2017 i kategorien privatslagtere - her sammen med Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer. 

 
Også hos Slagter Frimann i Roskilde var humøret i top:

- Jeg har mange at takke for den her flotte pris. Først og fremmest mit personale, som jeg elsker meget højt, dernæst mine kunder – foruden dem, var det jo slet ikke muligt at stå her i dag. Og endelig dem, der har indstillet os; det er både min kone og jeg meget taknemmelige for, siger Palle Christensen, der vinder i privatslagterkategorien.

 

Se, hvordan det der ud hos vinderen af Slagterprisen i kategorien 'Supermarked' 2017.
Se, hvordan det ser ud hos vinderen af Slagterprisen 2017 i kategorien 'Privatslagter'.

Forbrugerne kan være sikre på at blive vejledt efter alle kunstens regler, hvis de køber slagtervarer fra Meny i Aalborg eller slår vejen forbi Munkholm Slagteren i Holbæk. Begge slagtere havde på hver deres måde duperet juryen og kollegaer i branchen til Slagterprisen 2016, og derfor blev de vindere i hver deres kategori; Jai Khamnuanwit fra Munkholm Slagteren i Holbæk i kategorien ’Privatslagtere’ og slagtermester Thor Bak fra Meny i Aalborg i kategorien ’Slagtere i dagligvarebutikker’.

En enig jury synes, at de to slagtere skiller sig tydeligt ud med deres høje faglige niveau, med fokus på godt og ærligt håndværk og med stor sans for et bredt og inspirerende sortiment både i fersk kød, færdige middagsretter og delikatessevarer.

Hanne Castenschiold, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og med i juryen til Slagterprisen, siger:
”Hos Munkholm Slagteren Jai Khamnuawit i Holbæk er der en unik passion, ærlighed og engagement i alle butikkens produkter. Jai formår på ganske lidt plads at producere lækre måltidsløsninger, hjemmelavet tilbehør og tilbyde bisonbøffer, hvis man vil imponere vennerne.”

Juryen er derfor meget glad for at hædre Jai Khamnuawit med Slagterprisen 2016 i kategorien ’Privatslagtere’:
”Jai bruger lokale råvarer, når det er muligt. Han tænker på alle detaljer og producerer alt uden tilsætningsstoffer og gluten til kundernes store tilfredshed. Og så tilfører Jai den danske måltidstradition sund inspiration fra sin asiatiske baggrund og løfter dermed kvaliteten og smagen, så det er altid en oplevelse at handle hos Jai,” siger Hanne Castenschiold på vegne af juryen.

Slagtermester Thor Bak fra Meny i Aalborg vinder i kategorien ’Slagtere i dagligvarebutikker’. Om ham siger en enig jury: ”Thor Bak fra Meny i Aalborg står for et meget bredt sortiment – ikke mindst i økologisk kød. Og for nytænkning indenfor både kød og pålægsprodukter; herunder den særlige Skalborg skinke.”

 

Meny i Aalborg, vinder i kategorien 'Slagtere i dagligvarebutikker'

Juryen synes derfor, at Thor Bak er en meget værdig modtager af Slagterprisen 2016 i kategorien ’Slagtere i dagligvarebutikker’:

”Håndværket er i top, skærekvalitet og finish er perfekt, og der er masser af inspiration at hente – både i kølediskene og i de velassorterede delikatesse- og fiskeafdelinger. Det samme gælder den betjente slagterdisk. Som kunde finder du nemt oplysninger om oprindelse, kvalitet og tilberedning på varerne, og du får en professionel personlig vejledning, hvis du har brug for det,” siger Hanne Castenschiold på vegne af juryen.

Berørte og stolte slagtermestre
Det var to glade vindere, der fik overrakt prisen til branchens store festdag Fødevaredagen på Hindsgavl Slot i Middelfart den 12. oktober.

”Det er rigtig fedt at blive anerkendt på den måde. Det er noget, jeg har arbejdet på og stræbt efter i flere år. Faktisk vil jeg sige, at bare dét, at vi blev nomineret er en stor ære,” siger Jai Khamnuawit.

Glæden og ikke mindst overraskelsen er lige så stor hos Thor Bak:

”Det her pris er en kæmpe cadeau, som jeg sætter ekstrem stor pris på. Det betyder jo, at der er en masse fagfolk, der har set på os og vores butik, og som kan se, at vi laver et godt stykke arbejde. Det er jeg meget stolt af,” siger han. 

 

De slog konkurrenterne på målstregen
I kategorien ”Slagtere i dagligvarebutikker” løb Kenneth Hansen, SuperBrugsen, Havdrup med sejren og i kategorien ”privatslagtere” er Peter Mortensen, Slagter Mortensen, Lemvig den dygtige vinder.

Vinder af Slagterprisen 2015 i kategorien privatslagtere Slagtermester Peter Mortensen, Slagter Mortensen, Lemvig. Prisen blev overrakt af Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer. Foto: Carsten Andersen

 

Feltet til begge priser var meget tæt, men jurymedlem Vickie Enné Ryge, Landbrug & Fødevarer, mener, at vinderne i den grad har fortjent deres sejr.
- Der var mange gode slagtere, der blev indstillet til prisen. Vi fik nomineret de dygtigste og mest innovative, men de to vindere er dog noget særligt. Lige fra anderledes produkter der passer til sæson og anledning, til spændende produktnyheder, moderne kommunikation og et særligt kundefokus. De to vindere har det ekstra, der gør, at de fortjener prisen, siger Vickie Enné Ryge, Landbrug & Fødevarer.

Slagterprisen uddeles af Landbrug & Fødevarer som et led i at sikre forbrugerne kvalitetskød, bedre navigation og godt håndværk i dansk detailhandel. Slagterpriserne blev overrakt på branchens store dag, Fødevaredagen den 28. oktober.

Se pressemeddelelsen


Havdrup from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Der var store klapsalver og flotte hyldesttaler, da slagtermester Peter Olsen fra Emilievejs Slagterforretning i Frederikshavn blev kåret som vinder af Slagterprisen 2014 på Landbrug & Fødevarers store branchedag Fødevaredagen i Turbinehallen i Aarhus tirsdag den 28. oktober.

Peter Olsen vandt over de to andre nominerede, da pointene var talt op efter en onlineafstemning blandt kollegaer i branchen og Slagterprisens jury. Begge parters point talte 50 pct.

Ifølge seniorkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Vickie Kristensen, er det meget fortjent, at Peter Olsen har vundet prisen.
- Peter Olsen holder fast i traditionerne og forstår alligevel at være nytænkende og sætte fokus på produkter og måltidsløsninger. Han afholder temadage om alt fra fedtfattig kost, til sådan laver du dine egne pølser, og han har fat i næste generation af forbrugere, som han også holder kurser for i ferierne. Han er en af de slagtere, der fremtidssikrer slagterfaget via sine mange gode initiativer. Derfor står han også som vinder af Slagterprisen 2014, siger Vickie Kristensen.

Ud over at være en god slagter, er Peter Olsen også en dygtig forretningsmand, der forstår at drive en slagterbutik.
- Peter Olsen åbner sin butik lørdag morgen kl. 6.00. De fleste ville mene, det var tåbeligt tidligt, men kunderne strømmer til for at købe Peters leverpostej, og ender med at få købt meget mere end leverpostej. Det kommer der af at forstå sine kunder, og hvad de vil have, og det skal også til, når man driver en slagterbutik, siger Vickie Kristensen.

Rørt vinder
Peter Olsen selv var tydeligt rørt over, at være vinder af Årets Slagterpris 2014.
-Det her er en af de bedste dage i mit liv. Tænkt at blive anerkendt for sit arbejde på den her måde. Det kommer simpelthen til at betyde så meget for min butik, at jeg har vundet Slagterprisen. Det betyder allerede virkelig meget for mig, og jeg er meget ydmyg overfor, at jeg har fået lov til at vinde i år, siger Peter Olsen, der ikke havde følt sig sikker på sejren, før hans navn blev råbt op.

-Det var et stærkt felt, og jeg var ikke sikker på noget som helst. Men jeg har håbet i langt tid. Det vil jeg gerne indrømme. Så denne her pris kommer til at stå til skue på hæderspladsen i min forretning, siger Peter Olsen.

Vinderen af årets Slagterpris har hele næste år lov til at reklamere med prisen og titlen i sin butik.

Yderligere informationer:
Vickie Kristensen, seniorkonsulent i Handel, Marked & Ernæring hos Landbrug & Fødevarer , tlf.33394262. Mob:41932970. Mail: vkr@lf.dk   
Marie Grabow Westergaard, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf. 30178871, mail: mgw@lf.dk  

 

 

Emilievejs Slagterforretning from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Slagter Bertelsen fra Holstebro har åbnet sin egen nøglehulsmærkede pølsevogn og i det hele taget gjort butikken til noget ekstraordinært. For de nyskabende initiativer modtog han i dag branchens hæder - den prestigefyldte Slagterpris 2013.

Der var spænding til det sidste, da Landbrug & Fødevarer lagde lokaler til uddeling af Slagterprisen 2013. I år fik branchen lov til at stemme på deres favorit blandt fire nominerede, og løbet var tæt til den sidste stemme var talt op. Men slagtermester Jens Bertelsen fra Holstebro endte med at løbe med den prestigefyldte pris.

Ifølge seniorkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Vickie Kristensen, er det fuldt fortjent, at Jens Bertelsen har vundet prisen.

- Alle de nominerede har et enormt højt niveau med fokus på basishåndværket og kvaliteten i råvarerne. Men Slagter Bertelsen har en enormt effektiv og skarp produktion i sin butik. Samtidig tænker han hele tiden nyt. Han har for eksempel startet Danmarks første nøglehulsmærkede grillbar med sine egne pølser, og det er de små ekstra ting der gør, at han bliver vinderen i år, siger Vickie Kristensen.

Hun fremhæver samtidig, at årets vinder er fjerde generation i slagterbutikken.

- Slagterfaget ligger på det nærmeste i Jens Bertelsens blod. Det kan man se i hans butik, og i den stolthed han har omkring faget, siger Vickie Kristensen.

En utrolig glad mand
Det var en utrolig overrasket og glad Jens Bertelsen fra Holstebro, der kunne tage imod det speciallavede trofæ, da stemmerne var talt op.

-Jeg ser helt klart denne pris som en ærespris. At man bliver belønnet for historie og kvalitet betyder meget. Jeg er jo en beskeden jyde, men det er jo altid noget at vinde sådan en pris, når man bor i en by som Holstebro med hele fem slagtere, sagde Jens Bertelsen.

Vinderen af årets slagterpris har hele næste år lov til at reklamere med prisen og titlen i sin butik.


 

 

 

Jens Bertelsen - Slagterprisvinder 2013 from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

”Sådan har vi altid gjort!”... Det er en sætning, vi alle kender.

Man kan gøre, som man altid har gjort, fordi det fungerer godt. Man kan gøre, som man altid har gjort, fordi man ikke tør andet. Det velkendte er ikke nær så skræmmende som det ukendte. Endelig kan man gøre, som man altid har gjort, fordi man mangler fantasi til at forestille sig, at tingene kan være anderledes.

I dag kårer vi årets bedste slagter, slagtermester Jan Lund. Hvis Jan gør, som han altid har gjort, så gør han det, fordi det fungerer godt. Som 4. generation i en familie, der viderefører slagterfagets stolte traditioner, har han en viden og en erfaring, der sikrer kunderne et meget højt kvalitetsniveau. Han kender sine kunder, deres forventninger og deres uudtalte ønsker. Her et eksempel; I slagterens topmoderne webshop får man ikke alene mulighed for at købe en fix og færdig, velsmagende indbagt mørbrad. Man får også oplyst, at morkelsauce eller portvinssauce vil smage godt til. På samme måde gøres kunden diskret opmærksom på, at kartoffelmos eller kartoffeltærte vil være gode ledsagere til den braiserede steg, som kunden, hvis ønsket, kan få leveret direkte til sin arbejdsplads.

Denne visionære slagter tør definitivt prøve nye ting. Han tør gå nye veje, åbne ny butik og investere massivt i nye produktionslokaler. Det kræver et stort mod, specielt i en tid hvor den økonomiske krise kaster mørke skygger over landet. Jan Lund skaber arbejdspladser – hele 30 stk. Han gør det så godt, at han sammen med sine dedikerede medarbejdere producerer og sælger til andre butikker. Han skaber ganske enkelt vækst i Danmark.

Det gør han, fordi han har fantasi til at forestille sig, at tingene kan være anderledes. Han kender sine kunder og ved, at de forventer den højeste kvalitet. Derfor køber han bl.a. hele slagtekroppe, som krogmodnes, og han kan levere alle tænkelige udskæringer, hvilket i dag efterhånden er en sjældenhed.
Landbrug & Fødevarer kårer hvert år Danmarks bedste slagter med Slagterprisen. I år går den til Slagter Lund på Frederiksberg og i Torvehallerne, fordi Jan og hans team på forbilledlig vis forener tradition og fornyelse i deres butikker.

Tillykke med prisen!
Landbrug & Fødevarer

 

 

En slagter, der flytter grænser og gør en forskel

  

Der findes en slagter, der er forud for sin tid. En slagter fra fremtiden, som hele tiden fornyr sig uden at forlade sine rødder. En slagter, hvor man kan købe en god bøf kl. 23.59 lørdag aften – og spise den på stedet i selskab med andre. En slagter, der er tro mod kødet og har iscenesat sin butik til at være en oplevelse for alle sanser. En slagter, hvor ALT er gennemtænkt og intet overladt til tilfældigheder. En detaljens mester. En slagter, der har sat overliggeren helt oppe i skyerne, men alligevel altid har bevaret begge ben på jorden.

En slagter, der har investeret blod, sved, tårer og masser af penge i fremtidens butik. En slagter, der ved, hvad det vil sige at arbejde en vis del ud af bukserne for at få tingene til at lykkes. En slagter, der kender vejen til succes. Og ved, at det ikke er en dans på roser. At man må yde, før man kan nyde. En slagter, der har formået at blive det daglige indkøbssted for kvarterets beboere - også børnefamilierne.

 

En visionær slagter, der er lavet af det helt rette stof. En slagter, hvor konceptet bare spiller og oser af menneskeligt overskud. En slagter, folk taler om. I og uden for branchen. Herhjemme og ude i verden. En slagter, der har været rost i de nationale dagblade såvel som det internationale og toneangivende magasin Wallpaper – side om side med Noma. En slagter, der ikke er bange for at træde, hvor ingen har trådt før. En slagter, der går forrest og har fat i en bred kundekreds. En slagter, der har flere ben at stå på og flere måder at ramme spisebordet på. En slagter, der sælger kød til både hverdag og weekend. Til frokost og fest.

En slagter, der får ting til at ske og møder sine omgivelser med en sjælden varme og åbenhed. En slagter med en smittende gejst og energi. En slagter, der vægter økologi og har fået sine varer på hylderne ude i supermarkederne. En slagter, der i 2006 vandt Slagterprisen som slagtermester i SuperBrugsen, men i dag har sin egen butik på Østerbro. En slagter, der er indbegrebet af faglig stolthed, kvalitet og nytænkning. En, der ikke er bange for at tænke stort og drømme om butiksåbninger i London, New York og Paris og heller ikke er bange for nye samarbejdspartnere og nye udvidelser, så Gourmandiets berøringsflade med forbrugerne bliver større og større.

 

Kort sagt: En slagter, der flytter grænser og gør en mærkbar forskel. For sine ansatte. For sine kunder. Og for branchen. Slagtermester Peter Steen fra Gourmandiet på Østerbro i København modtager Slagterprisen 2011, fordi han har gjort en ekstraordinær indsats for at nytænke faget og føre slagterbutikken ind i fremtiden.

Tillykke Peter!

Begrundelse for Slagterprisen 2011

Pressemeddelelse, Slagterprisen 2011

Faktaark, Slagterprisen 2011

Slagterprisens Hall of Fame (tidligere Slagterprisvindere).

 

Ingen kunder - kun gæster

Modtageren af Slagterprisen 2010, Slagtermester Brian Christiansen hos Dalgaard i Hørsholm - har ingen kunder. Kun gæster. Og de bliver forkælet fra det øjeblik, de træder inden for i butikken i Hørsholm indtil, de med et smil på læben forlader den igen. For her oser det virkeligt af ægte kærlighed til det at sælge kød.

Duften, stemningen og udvalget er rent slik for alle sanser. Levende lys, håndplukkede råvarer og det ypperste oksekød og svinekød fra udvalgte producenter. Hjemmelavede specialiteter som røgvarer, pølse- og pålægsprodukter, masser af smagsprøver, selvbetjening og en stor, flot slagterdisk. Weekendmenuer lige til at tage med hjem og en kompetent og nærværende rådgivning - alt dette viser ikke bare en unik forståelse for kundernes behov i lokalområdet, men er med til at gøre dette års vinder til en slagter med mod på konstant udvikling.

Med nogle meget stærke og visionære holdninger til det at sælge kød har slagtermesteren fra Dalgaard skabt en ny platform for slagterfaget. Den kompromisløse tilgang til kvalitet og den helt unikke forståelse for kundernes behov gennemsyrer alt. Der arbejdes således kun med de allerbedste råvarer, og der sættes en ære i altid at være på forkant og først med nye og spændende produkter. Derfor er samtlige medarbejdere også opdateret på den sidste nye viden om produkter, tilberedning, sammensætning af menuer, ernæring og ikke mindst forståelse for kundernes forskellige behov. De ansatte motiveres og udvikles således hele tiden, og man gør alt for at skabe og støbe dygtige slagterelever, der kan bære kulturen videre.

Men lysten til at sætte dagsordenen stopper ikke her. For 4 gange om året udsender Dalgaard magasinet for livsnydere 'meget & mere', der bl.a. går bag om kødet og sætter ord og billeder på det gode måltid. Magasinet er spækket med spændende baggrundsfortællinger om leverandører og produkter, så læseren kan komme helt tæt på kødets oprindelse og kvalitet. Det er tiltag som disse, der er med til at løfte hele branchen.

Slagtermester Brian Christiansen fra Dalgaard Supermarked i Hørsholm modtager Slagterprisen 2010, fordi han i tæt samarbejde med resten af butikken har formået at løfte overliggeren for det gode kødsalg og ændre hele den måde, branchen møder kunderne på. Brian og hans team har således taget et væsentligt ansvar og sat handling bag holdning ved dag ud og dag ind at arbejde benhårdt for at videreudvikle slagterfaget.

Tillykke. I er med til at løfte hele slagterfaget.

Superslagteren fra Salling Super

Et besøg hos slagteren i Salling Super i Århus er en totaloplevelse. Her bliver der med udgangspunkt i høj kvalitet og godt håndværk taget hånd om hele den gastronomiske oplevelse. Slagtermester René Martinussen fra Salling Super er vinderen af Slagterprisen 2009. I hans butik rådgives der om alle måltidets facetter fra forret til dessert, fra kød til charcuteri og fra ost til flødeis. Det er 10. gang at Slagterprisen uddeles, denne gang til en usædvanlig moderne repræsentant for slagterfaget.

Når klokken nærmer sig spisetid kimer telefonen hos slagtermester René Martinussen i Salling Super. Det er kunder, som står midt i madlavningen, der har brug for gode råd og vejledning. Hvad var det lige stegetiden var? Var det portvin eller sherry, der skulle på panden? Hvilken temperatur skal cognacen have, når fignerne skal flamberes? Det er en selvfølge, at de gode kunder får det direkte nummer til René Martinussen og hans medarbejdere, som har alle svarene på rede hånd.

- Omkring 18-tiden begynder min telefon som regel at ringe, for jeg giver glad og gerne mit visitkort til de kunder, som er i tvivl om tilberedningen af måltidet. Jeg vil jo nødig have, at det gode kød ender som er stykke kul hjemme på spisebordet. En dårlig oplevelse kan overskygge mange gode, så det er vigtigt for os, at kunden får en god oplevelse hver gang - og at hele måltidet bliver en succes, siger slagtermester René Martinussen.

Slagterafdelingen i Salling Super i Århus er en afdeling, der oser af kvalitet hele vejen rundt, med vægt på dansk kvalitet. Montrerne bugner af Antonius svinekød, økologisk Limousine oksekød, kalvekød på kontrakt, fersk vildt og lammekød fra Kongenshus. Og når det kommer til charcuterivarer, så fører René Martinussen et stort sortiment fra de bedste kolleger i branchen, inkl. Peter Aalbæk, Slagter Munch, Fanøslagteren og Leif Laustsen i Assens. Særlig stolt er René Martinussen af sit Salling kødkvæg, som udvælges i personligt samarbejde med erfarne indkøbere.

Når man kommer ind i René Martinussens butik i kælderen under Salling i hjertet af smilets by, oser der af kvalitet og faglig stolthed. Her har man taget et meget bevidst standpunkt om kun at levere den bedste kvalitet gennem fokus på lokale leverandører, dyrevelfærd og økologi. Hos René Martinussen kan man altid få at vide, hvor kødet stammer fra og hvordan dyrene har levet - og kan få en præcis vejledning i hvordan kødet tilberedes bedst muligt - for sig eller i sammenhæng med måltidets øvrige dele.


- René Martinussen modtager Slagterprisen 2009, fordi han med en usædvanlig varme og et brændende engagement slår på tromme for den danske kvalitet og konstant gør en indsats for at udvikle slagterbranchen og fremme dens mangfoldighed til glæde for kunder, kolleger, elever og andre i branchen. Renés fokus på forholdet til små kvalitetsproducenter og engagement på uddannelsesområdet gør ham til et fremragende repræsentant for det moderne slagterfag, siger Torben Blok fra Danish Meat Association, der står bag Slagterprisen.

René Martinussen er en passioneret slagter, hvis hjerte inderligt banker for slagterhåndværket og som er lavet af det stof, der inspirerer og motiverer. Med sin blotte tilstedeværelse og dynamik er han med til at gøre alle bedre og så er han en sand feinschmecker, der af kolleger bliver beskrevet som fagmand til fingerspidserne. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at tre af hans elever har vundet Danmarksmesterskabet for detailslagterelever ligesom to af hans elever har været med i Food Fighter projektet.

Det er 10. gang at Slagterprisen uddeles af Danish Meat Association.

Om Danish Meat Association:
Danish Meat Association (DMA) er fælles faglig og administrativ enhed for de tre brancheorganisationer Danske Slagterier, Kødbranchens Fællesråd og Det Danske Fjerkræraad. DMA løser opgaver for de tre brancheorganisationer inden for en lang række områder bl.a. forskning og udvikling, fødevaresikkerhed, veterinært beredskab, åbning af nye markeder, afsætningsfremme, administration og økonomi samt kommunikation. Læs mere på: www.lf.dk.

Slagterprisen finansieres af Svineafgiftsfonden og Kvægafgiftsfonden


 

Slagter med overskud til udvikling

Danish Meat Association har for niende gang uddelt Slagterprisen. Rikke og Henrik Christiansen, Fanøslagteren, er modtagere af Slagterprisen 2008. De driver deres slagterforretning på 13. år, og har 12 ansatte i butikken. De har specialiseret sig i fremstilling af hjemmelavede kvalitets-produkter, hvor råvarer og håndværkstraditioner kommer i første række. Det gælder bl.a. Fanøskinken, der tørsaltes, krydres med bl.a. nelliker, hvidløg og peber, og efterfølgende røges. Et andet kendt produkt er Fennikelpølsen, som er en grov, håndhakket spegepølse, der som navnet siger, er krydret med fennikel samt bl.a. med paprika og hvidløg.

Henrik Christiansen prioriterer at give sin viden og håndelag videre til næste generation. 12 elever er udlært i butikken indtil nu, og yderligere tre er undervejs. Samme åbenhed gælder kunderne, som kan både hygge sig med en kop kaffe eller kakao, og få en faglig snak i butikken, mens de venter på specialiteter som Fanøskinke, Fennikelpølse, fedt på glas, ølpinde og Fanø smørrebrød.


- Rikke og Henrik Christiansen får Slagterprisen 2008, på grund af deres usædvanlige åbenhed og faglig stolthed, og fordi de har modet og overskuddet til at udvikle slagterfaget og skabe en ny og inspirerende platform for slagterfaget, siger Torben Blok, DMA, der står bag Slagterprisen.


 

Danmarks bedste slagter holder til i Skagen

Spørger man kunderne, hedder landets bedste slagter Jens Munch. En ildsjæl og fagmand til fingerspidserne, som brænder for fagets fremtid.
 

Slagtermester Jens Munch og hustru Gurli Munch
Slagtermester Jens Munch modtager Danish Meat Associations Slagterpris 2007. Dermed er det en kendt og agtet fagmand, som gennem mange år har været med til at sætte standarden for god kvalitet og høj faglighed i slagterbranchen, som modtager prisen.

Når man træder ind af døren hos Slagter Munch i Skagen, mødes man af duften af nyrøgede varer og synet af et stort og indbydende udvalg af varer. Hjemmelavede spegepølser, rullepølser, pølser, leverpostej og sådan kan man blive ved. For ikke at glemme Skagen-skinken som Jens Munch fik Slagterprisen for i 2003. Også udvalget af ferske udskæringer er imponerende og i orden. Her går ingen forgæves.

Forbrugernes valg
- I år er kandidaterne til Slagterprisen udpeget på en ny måde - for første gang har vi spurgt forbrugerne til råds om, hvem de synes er Danmarks bedste slagter. Der var mere end 13.000 som afgav deres stemme, og en pæn del af dem stemte på Jens Munch, fortæller Torben Blok, Danish Meat Association.

- Nogle af de begrundelser forbrugerne gav, var bl.a. "tiltalende flot butik der emmer af kvalitet", "altid friske varer af høj kvalitet", "god blanding af traditionelle og ny slagtervarer" og "høj faglig betjening". Og sådan kunne vi blive ved, siger Torben Blok. 

Butikken: Slagter Munch Skagen
Jens Munch har i mange år løftet overliggeren for udsøgt kvalitet i slagterbranchen og formået at gøre et besøg i butikken til en sanselig og hyggelig oplevelse. Når man åbner døren til Slagter Munch, mærker man straks den faglige stolthed. Øjne og næse bliver forført af udsøgte varer som hjemmelavede spegepølser, rullepølser, leverpostej og flotte udskæringer og nye spændende retter. 

Får man lyst til selv at smage Jens Munchs produkter, men synes at Skagen ligger lidt langt væk, er der hjælp at hente - Slagter Munchs produkter kan købes i en del butikker landet over.

Prioriterer slagterfaget
Ud over at drive én af Danmarks bedste slagterbutikker, sørger Jens Munch også for at videregive sin høje faglighed til næste generation.

Selv om hans butik ligger længst mod nord i landet, har han i øjeblikket seks elever i butikken, der vil lære af mesteren selv.

Tillige har han indvilget i at være dommer ved Danmarksmesterskabet for slagterelever 23. marts i Ålborghallen.

En fagmand til fingerspidserne som slagterfaget kan være stolt af og kunderne er glade for at handle ved.

Slagterprisen uddeles af Danish Meat Association (DMA). I år er det forbrugerne, der har afgjort hvem der skulle kandidere til prisen. Ud af de 16 regionale favoritslagtere udvalgte en dommerkomite af fagfolk tre kandidater til den afgørende runde. Og her var det altså Slagtermester Jens Munch, som i tæt konkurrence med sine dygtige kollegaer løb af med sejren. Udover hæderen og æren fik Jens Munch en skulptur af kunstneren Louise Hindsgavl samt en studierejse til Thailand.

 

Begrundelse for Slagterprisen 2006

Slagterprisen 2006 går til slagtermester Peter Steen Jensen, SuperBrugsen på Islands Brygge i København

Årets prismodtager er en slagter, der ikke finder sig i noget. For hvis man ikke er tilfreds med tingenes tilstand, så må man lave dem om. Og det gør han så.

Lad mig give et eksempel. Når flere og flere supermarkeder vinker farvel til slagteren, er det så ikke bare tidens udvikling? Hvis du spørger slagtermester Peter Steen Jensen, er svaret nej. Han har taget kampen op og fået slagteren tilbage. Ikke bare i en eller to, men i hele fem SuperBrugser. Vel at mærke i løbet af bare 3 år! 
  
Ikke alene har han formået at vende en udvikling. Han har også gjort det på en ny måde. Peter Steen Jensen ansætter slagtersvendene hos sig selv og præger dem med sine holdninger til kvalitet, faglighed og nytænkning. Når de er flyveklar, får de lov at genåbne slagterafdelingen i en butik. Skulle der med tiden gå for meget onsdag og rutine i hverdagen, kan man få luftforandring i en anden butik. Og så arbejder man i øvrigt ikke om lørdagen. Der er ikke noget at sige til, at Peter Steen Jensen har en venteliste af slagtere, der gerne vil arbejde hos ham!

 

Peter Steen Jensen tænker nyt. Men han holder også fast i den røde tråd, der binder nutiden sammen med historien. F.eks. har han optrådt på Morgen-tv og lavet gammeldags mad, inspireret af racerkøreren Thorkild Thyrrings bedstefar, som havde 8 slagterbutikker i København i 30'erne. Den tjans skaffede desuden Peter Steen Jensen et job som inspirator på Havreholm Slot. Her underviste han i mad fra før verden gik af lave og stod bl.a. for maden til Statsministeriets globaliseringsmøde.

 

Peter Steen Jensen arbejder på Islands Brygge. Men han ikke kendt som "SuperBrugsens slagter". Spørger man folk på gaden, siger de, at han er "vores slagter". Det er et kvalitetsstempel at kunne stikke ud som person i en tid, hvor butikskæderne fylder så meget, at den enkelte medarbejder let bliver usynlig. Det sker ikke for Peter Steen Jensen - og det skal han have stor ros for.

Slagterprisen 2006 går til en ægte ildsjæl. En stor personlighed. Og en mand som gerne deler sin store viden med omverdenen. 


Klik på linket her for at downloade Peter Steen Jensens fantastiske opskrift på retten, som han tilberedte i Go'morgen Danmark på TV2. (pdf)

Vinderen af Slagterprisen 2005: Irma i kategorien Nytænkning- og Britt Rasmussen i kategorien Faglighed

Begrundelse for Slagterprisen 2005 i kategorien "Nytænkning"
Vinder: Irma, Projekt "Slagterens nye rolle"


I Detailhandlen kigger man på priser med lup. For hver øre tæller i en branche, hvor tilbuddene helst skal være mange og besparelserne store. Irma har dog altid været kendetegnet ved at turde skue lidt længere frem end ugens tilbud. Derfor fortjener Irmas omfattende uddannelsesprogram for slagtere "Slagterens nye rolle" en hæderspris for nytænkning.

 

I takt med at industrien leverer flere og flere kvalitetsudskæringer, der er klar til kølemontren, får slagterne mindre skæretid. Det kunne sagtens give en detailhandelskæde den tanke selv at skære ned. Men sådan tænker man ikke hos Irma. I stedet har man vurderet, at slagterne med fordel kan indtage en ny rolle, der kan bidrage til øget kundeloyalitet og mersalg.

For at ruste slagterne til den nye rolle, har Irma startet en Kokkeskole. Og her mødes Irma-slagtere fra hele Sjælland over potter og pander for at lære at forvandle alverdens udskæringer til spændende måltider. Tanken er, at det er lettere at rådgive og inspirere kunden, når man selv har haft opskrifterne i hænderne. Og det ser ud til at lykkes ude i butikkerne. Her har slagterne nemlig forladt skærebrætterne for at stå ansigt til ansigt med kunderne i det daglige. Og det sker lige så tit i grøntafdelingen som ved kølemontren. For efter et besøg på Kokkeskolen tænker man tværfagligt.

Kokkeskolen har nu kørt i 3 år, og Irma har valgt at gå stille med dørene, indtil man var sikker på, at uddannelsen fungerede. Her i 2005 er hold 4 netop startet på deres turnus med 8-10 kursusdage i løbet af året. Sideløbende er der opfriskningskurser for hold 1-3 og som noget nyt en separat linje for frugt og grøntmedarbejdere.

Slagterprisen går til Irma og alle Irma-slagtere, fordi de sammen formår at vende noget, der kunne ligne en trussel til en reel konkurrencefordel, som oven i købet gør den enkelte slagters hverdag mere spændende. Samtidig styrker Kokkeskolen sammenholdet i butikkerne ved at øge det samlede videnniveau.

Vi håber på en klokkeklar succes, der kan inspirere andre til at tænke lige så fremsynet.Begrundelse for Slagterprisen 2005 i kategorien "Faglighed"
Vinder: Slagtermester Britt Rasmussen


Et er at kunne få indbyggerne i nabobyen til at køre nogle kilometer ekstra for at gå til slagteren. Noget ganske andet er at kunne få lystsejlere til at lægge kursen om, bare for at se, hvad slagteren i Faaborg har på menuen. Men det kan årets vinder af Slagterprisen, Britt Rasmussen.

Sammen med sin mand Jørgen har hun opbygget en slagterforretning, hvor netop fagligheden spiller en afgørende rolle. Her er ikke noget at sætte en finger på. Men rigtig meget at blive fristet af. Og det at friste kunderne er en af Britt Rasmussens specialiteter.

Kun ganske få kunder kommer med en færdigskrevet huskeseddel. I stedet får de rådgivning i butikken. For hos Britt og Jørgen skal det være let at gå til slagteren. Kunden skal have fornemmelsen af, at slagteren kan læse tanker, så man ender med præcis det, man ønskede sig uden at have brugt tid på at planlægge og bladre i tykke opskriftsbøger.

I Faaborg køber selv de bevidste forbrugere med god samvittighed hurtigmad hos Landslagteren. De mange forskellige køkkenklare retter, der bare skal have 15 - 20 minutter i gryde eller ovn, har nemlig ingen kedelig bismag af hastværk. De smager af kærlighed. For sådan smager mad, der er lavet af mennesker, som elsker deres fag.

Heldigvis er Britt Rasmussen ikke karrig med at dele ud af sin kærlighed til mad og godt håndværk. Gennem årene har 19 elever haft deres læreplads hos hende og Jørgen. Og parret har stadig kontakt til dem alle sammen!

Sammen med sin mand er Britt Rasmussen også en kendt - og anerkendt - skuemester. Og oveni har hun fundet tid til tillidsposter både i Danske Slagtermestres Landsforening og i bestyrelsen for mad med mere.

Årets vinder er med andre ord en kvinde med mange gryder på ilden. En sand foregangskvinde, som faktisk er den første kvinde i landet, der lod sig uddanne som slagter. Må der komme mange som hende! 

 Vinderen af Slagterprisen 2004: Elsebeth og Karsten Bengtsson i kategorien Nytænkning - og Henrik Svanhede i kategorien Faglighed

Begrundelse for Slagterprisen 2004 i kategorien "Nytænkning":
Elsebeth & Karsten Bengtsson, mad med mere, Juelsminde


Danske Slagterier har i år valgt at give årets slagterpris i kategorien Nytænkning til Elsebeth Bengtsson. En kvinde der med stor fantasi og personlighed har udvidet grænserne for, hvad en slagterforretning også kan være.

Det er ikke usædvanligt, at en slagter vælger at pynte sin butik med lidt kunst. Det kan være et oksehovede i bronze over døren eller en porcelænsgris inde i butikken. Men så traditionelt går man ikke til værks i Juelsminde.

I Elsebeth og Karsten Bengtssons forretning troner en yndefuld thailandsk skulptur af en bedende danserinde i den ene side af udstillingsvinduet.

Hun er et smukt symbol på, at her tænker man anderledes. Og samtidig et symbol på den respekt og kærlighed, Elsebeth Bengtsson nærer til mad.

At træde ind i butikken i Juelsminde er som at træde ind i Aladdins fortryllede hule. Alle vegne er der fristelser, farver og dufte. Talrige udskæringer, delikatesser og færdigretter står klar i kølemontren. På kroge hænger eksotiske pølser på række og ostene er hentet hjem fra snart sagt alle verdenshjørner.

Men Elsebeth Bengtssons kreativitet stopper ikke her. Der er vine, fine chokolader, kogebøger og en lille café, hvor gæsterne kan nyde deres frokost eller en eftermiddagssnack. En hel reol er dedikeret til specielle øl. Faktisk er der så mange, at Danske Øl entusiasters hjemmeside henviser til Elsebeth og Karstens butik. Hvor mange slagterforretninger kan mon prale af det?

Det er netop mangfoldigheden, entusiasmen og idérigdommen, Danske Slagterier hylder ved at tildele Elsebeth Bengtsson årets slagterpris i kategorien Nytænkning.

Som medlem af kæden mad med mere lever Elsebeth Bengtsson til fulde op til ideen om at gøre både hverdag og fest lidt mere spændende for kunderne. 

Begrundelse for Slagterprisen 2004 i kategorien "Faglighed"
Slagtermester Henrik Svanhede, Dreisler Storkøb, Hjørring


Jeg tror ikke, at det er en tilfældighed, at Danske Slagterier har valgt at bede mig i min egenskab af undervisningsminister om at overrække Slagterprisen 2004 i kategorien Faglighed.

Vinderen, slagtermester Henrik Svanhede, er nemlig en mand, der tager begrebet undervisning endog meget alvorligt.

En lang række danske slagtere kan takke Henrik Svanhede for, at de i dag har håndelaget i orden. F.eks. er Danmarksmesteren 2003 oplært af Henrik Svanhede.

I den 45 mand store slagterafdeling i Dreisler Storkøb i Hjørrring er der altid 6 -8 elever under oplæring. Lige for tiden er der faktisk 11. I løbet af praktiktiden når de hele vejen rundt i butikken, inklusiv det spændende pølsemageri som Henrik Svanhede har gjort til en af afdelingens specialiteter.

Når man tager en elev, tager man samtidig en ansvar. Og når man er Henrik Svanhede tager man f.eks. ansvar for, at hver enkelt elev kommer rundt i alle hjørner af butikken. Ikke en disciplin bliver sprunget over. Og klarer en elev sig dårligt, er Henrik Svanhede straks rede til at tage halvdelen af skylden. Eleven er jo hans ansvar.

Udover sine egne elever fungerer Henrik Svanhede også som skuemester ved svendeprøver på landets erhvervsskoler.

Henrik Svanhede får prisen, fordi han er faglig til fingerspidserne, og fordi han utrætteligt stræber efter at dele den faglighed med andre.

Under mottoet : Kvalitet er at gøre tingene ordentligt første gang", arbejder han utrætteligt for at gøre hverdagen nemmere for husmødre m/k i Hjørring og omegn. Det fortjener han en pris for! 

 

Vinderen af Slagterprisen 2003: Dansk Supermarkeds projekt 65 KOKKEHUER i kategorien Nytænkning og slagtermester Jens Munch i kategorien Faglighed

Vinderen af Slagterprisen 2003 i kategorien Nytænkning blev Dansk Supermarkeds projekt: 65 KOKKEHUER

Planlægningschef Frank Vestergaard, Dansk Supermarked fik på vegne af 65 KOKKEHUER overrakt et trofæ og en studietur i til udlandet af adm. direktør Anne Birgitte Lundholt, Danske Slagterier.

På Danske Slagteriers slagterkonference den 5. marts i Odense Congress Center, hvor ca. 250 slagtere fra hele landet deltog, blev Slagterprisen 2003 i kategorien Nytænkning uddelt.

Prisen i kategorien Nytænkning går ikke kun til én person, men til 65 slagtermestre hos Dansk Supermarked, som alle er med i projekt 65 KOKKEHUER.

"65 kokkehuer er alt hvad du behøver for at opleve kærligheden i et køkken" - sådan lød det, efter at 65 slagtermestre havde været på inspirationstur til en sydfransk kokkeskole for at opleve glæden ved at lave mad med gode råvarer.

Initiativet til 65 KOKKEHUER skal belønnes på grund af ideen og nytænkningen om at sætte slagteren i fokus. Slagteren skal ikke blot være en slagter, der skærer kød, men også en slagter der kan lave god mad og er klar til at give den gode madoplevelse videre til forbrugeren.

65 KOKKEHUER har været med til at flytte slagterens fokus ud i butikken til kunderne. Det er her, der er brug for hjælp til de mange, der ikke ved, hvad de skal lave til aftensmad. Det er her, 65 KOKKEHUER kan være med til at hjælpe forbrugerne.

65 KOKKEHUER skal også have prisen for at være en aktivitet, der ikke bare er sat i gang, men også bliver tilpasset og udviklet undervejs, så forbrugerne bliver ved med at få den gode madoplevelse med hjem fra butikkerne.

Som en slagtermester sagde fra kurset på kokkeskolen i Frankrig: "Hvis det lykkes mig at formidle alt det, jeg har lært hernede, ud til mine kunder, så står vi stærkt som fag."


Vinderen af Slagterprisen 2003 i kategorien Faglighed: slagtermester Jens Munch, Skagen

På Danske Slagteriers slagterkonference den 5. marts i Odense Congress Center, hvor ca. 250 slagtere fra hele landet deltog, blev Slagterprisen 2003 i kategorien Faglighed uddelt.

Vinderen af Slagterprisen 2003 i kategorien Nytænkning blev slagtermester Jens Munch, Skagen.

Ud over æren fik prisvinderen overrakt et trofæ og en studietur i til udlandet af adm. direktør Anne Birgitte Lundholt, Danske Slagterier.

Faglighed og årets vinder af slagterprisen er to sider af samme sag. Når man træder ind i hans butik, oplever man en lang række spændende produkter fra pølser til færdigretter, men det er ikke kun derfor, Jens Munch skal have prisen

Det skal han have for sit store arbejde med at udvikle Skagenskinken som er et produkt af høj kvalitet, hvor råvarekvalitet, forarbejdning og lagring er styret med stor ekspertise og kvalitetssans.

Danske stjernekokke er gået fra parma eller serrano skinke over til at bruge Skagenskinken i deres restauranter.

Skagenskinken er også blevet opdaget så langt væk fra Skagen som det danske hus i Paris, og der bliver også sendt en del til London for nu bare at nævne nogle af de steder, hvor man sætter pris på fødevarer af topkvalitet.

Jens Munch har gennem mange år været god til at opfange de signaler, der kommer fra de kunder, der handler i hans butik, samt fra det der foregår rundt om i verden.

Han har været foregangsmand for den gode kvalitet og det gode håndværk i mange år, og nu gør udviklingen af et flot produkt som Skagenskinke ham fortjent til at modtage Slagterprisen 2003.

 Vinder af Slagterprisen 2002 i Nytænkning: slagtermester Allan Krog, Grambogårdslagteren

Det ligger i ordet nytænkning, at man kan - og skal - vente sig noget anderledes, noget ekstraordinært, når Danske Slagterier kårer en vinder af Slagterprisen i kategorien Nytænkning.

Derfor bør det heller ikke komme som en overraskelse, at prisen 2002 går til et specielt koncept, bag hvilket der står ikke én, men tre personer. Men da det nu engang er en slagterpris, vi uddeler, bliver det slagtermester Allan Krog, Grambogårdslagteren, der får prisen.

Vinder af Slagterprisen 2002 i Nytænkning: slagtermester Allan Krog, Grambogårdslagteren

Og så er det op til ham at dele æren med landmand Bjarne Serup Pedersen og mejerist Bernt Stærke, der er de to øvrige deltagere i Grambogård-konceptet.

Grambogård omfatter i dag produktion af mælk, kreaturer og grise, gårdmejeri, slagtehus og slagterbutik. Man varetager således alle produktionsled fra jord til bord. Og det har netop været den grundlæggende idé at skabe en bedre dialog med forbrugerne om produktion og forarbejdning af fødevarer ved at være helt åbne omkring produktionsforholdene.

Det betyder helt bogstaveligt, at man kan gå ud på gården og kikke på grisene, inden man i butikken vælger den flæskesteg, man vil have med hjem.

Selve slagterbutikken er nok et besøg værd. Det er en stor butik, der har alt, hvad man an ønske sig - ikke kun inden for kød og pålæg, men også når det gælder oste- og mælkeprodukter. Det hele er hjemmelavet, flot præsenteret og med et udvalg, der giver lyst til at købe det hele.

Ud over butikken leverer Allan Krog anretninger ud af huset og har desuden skabt et stort engrossalg på sin kompromisløse holdning til kvalitet. Grambogård blev således i 1999 af Magasin kåret til "årets leverandør".

Grambogårdslagteren arbejder til stadighed med at udvikle nye produkter og forbedre de bestående. Han kunne fx som den første i Danmark tilbyde GMO-frit svinekød.

Men ikke nok med det. På den anden side af gaden er den tidligere købmandshandel nu fyldt med specialiteter inden for områder som øl, vin krydderier mv.

Vinder af Slagterprisen 2002 i Faglighed: slagtermester Hans Skuldbøl, Kvickly Ringkøbing

Vinderen af Danske Slagteriers Slagterpris i kategorien Faglighed skal ikke bare være faglig kompetent. Vedkommende skal stå ved sin faglighed og være klar til at lade dem afprøve når som helst.

Det lever prisvinderen 2002 til fulde op til. Som alle andre slagtere stiller han sin kunnen til skue i kødboksen. Men kunderne hos vores vinder kan også følge med i, hvordan produktionen foregår, fordi produktionslokalerne er flyttet ind i butikken.

Vi fandt vores vinder af Slagterprisen i Faglighed i Ringkøbing. Her har slagtermester Hans Skuldbøl sit virke i en nyindrettet slagterafdeling i Kvickly.

Orden. Det er det første ord, der falder én ind, når man kommer ind i afdelingen. Orden - både i boksen, i den betjente afdeling og i produktionslokalet. Her har man virkelig forstået at få noget godt ud af at fjerne væggene og få en god kontakt med kunderne. Det er tydeligt, at personalet er meget bevidst om, at kunderne kan se, hvad de laver og tilrettelægger deres arbejde derefter.

Personalets positive indstilling er i høj grad Hans Skuldbøls fortjeneste. Han har udarbejdet handlingsplaner for hver enkelt medarbejder, og han har det krav til sig selv som leder, at alle trives og har den arbejdsglæde, der skaber et godt resultat.

Og resultatet er godt. Den betjente disk bliver brugt på flotteste vis med meget fine udskæringer af rå, marinerede og indbagte produkter. I boksen præsenterer varerne sig meget flot med en høj standard på udskæringerne og flot brug af bakker.

Det kommer ikke Hans Skuldbøl til skade, at han ud over sin faglige dygtighed er kendt som en venlig og konstruktiv person, der lægger vægt på at være synlig i butikken til kundernes store tilfredshed.

Vinder af Slagterprisen 2001 i kategorien Nytænkning: Leif Broe

Vi har heldigvis mange dygtige slagtere i Danmark. Det gælder både blandt de selvstændige slagtere og supermarkedsslagterne.

Derfor har vi også haft mange kandidater til Danske Slagteriers Slagterpris. Og så længe vi holdt os til at vurdere de mere generelle kriterier, der skal være opfyldt for at komme i betragtning, ja så må vi sige, at vi havde en del kvalificerede kandidater.

De har alle sammen en butik med et generelt højt kvalitetsniveau. De præsterer en god skærekvalitet og en ordentlig varepræsentation. De har god bredde i sortimentet, orden i butikken og - i positiv forstand - styr på personalet.

Men for at få Slagterprisen er det ikke nok at være god. Man skal være den bedste.

Inden for kategorien Nytænkning skulle vi til Gentofte for at finde den bedste. Leif Broe's forretning på Gentoftegade er en institution i den del af Københavnsområdet. Men vel at mærke en institution, der fornyer sig.

Leif Broe får slagterprisen for sit store arbejde med at udvikle og tilpasse sin butik til kundernes ønsker og behov.

Det er ikke mindst den nye take away butik, der imponerer og er en egentlig fornyelse. Fra morgenstunden til midt på dagen frembyder den et flot og spændende udvalg af frokostretter. Og fra kl. 16.00 til 20.00 er de afløst af et lige så indbydende sortiment af middagsretter. Det er convenience i ordets bedste betydning. Ja, faktisk tør man næsten ikke bruge det ord om produkter, der i kvalitet er klasser over, hvad man oftest præsenteres for på convenience-området. Her er det de friske råvarer og det gode håndværk i forening, der giver de fornemme produkter, kunderne for længst har lært at skønne på.

Oven i alt det er Leif Broe's slagterforretning en meget flot butik med et fantastisk indtryk af enkelhed og friskhed.


Vinder af Slagterprisen 2001 i kategorien Faglighed: Jens Sørensen

Vi har heldigvis mange dygtige slagtere i Danmark. Det gælder både blandt de selvstændige slagtere og supermarkedsslagterne.

Derfor har vi også haft mange kandidater til Danske Slagteriers Slagterpris. Og så længe vi holdt os til at vurdere de mere generelle kriterier, der skal være opfyldt for at komme i betragtning, ja så må vi sige, at vi havde en del kvalificerede kandidater.

De har alle sammen en butik med et generelt højt kvalitetsniveau. De præsterer en god skærekvalitet og en ordentlig varepræsentation. De har god bredde i sortimentet, orden i butikken og - i positiv forstand - styr på personalet.

Men for at få Slagterprisen er det ikke nok at være god. Man skal være den bedste.

Inden for kategorien Faglighed fandt vi den bedste i Ålborg, nærmere bestemt i Dreisler Storkøb. Om slagtermester Jens Sørensen må vi sige, at han fuldt ud lever op til kriteriet "at have gjort en indsats, der skaber tillid og gode oplevelser for forbrugerne". Jens Sørensen står i spidsen for en usædvanlig præsentabel og ordentlig afdeling med et meget flot og storslået kødoplæg.

Skærekvaliteten er i top, oplægget af kødet i bakkerne er perfekt, og alle etiketter sidder lige og på samme sted på alle pakker.

Det er en meget flot og frisk butik, hvor kødboksen bliver brugt på allerbedste måde. Der er en disciplin og en renhed i kødoplægget, som man skal lede længe efter. Jens Sørensen er en mester i at få kunderne til at føle sig velkomne og at få dem til at føle, at han er der for deres skyld og ikke omvendt, så de trygt kan bede om råd og vejledning hos ham og hans personale.

Og sidst - men ikke mindst er det en fornøjelse at se så stor en afdeling i den grad fungere som et team. Jens Sørensen har et personale på 32, som helt klart trækker på samme hammel og er optaget af at følge den linie, som er lagt. Det er i sig selv en bemærkelsesværdig præstation. 

Vinder af Slagterprisen 2000 i kategorien Nytænkning: slagtermester Klaus Kjærgaard, Slagter Andresen, Sæby

Klaus er 25 år - han købte slagterbutikken for tre år siden og driver den sammen med sin kone og 4 ansatte.

 

Klaus driver butikken på den måde, at den skal være "levende", så man får en oplevelse ved at være fast kunde hos ham og finder ny inspiration til middagsbordet.

For ca. 1½ år siden besluttede han at gå over til kun at sælge økologisk kød. En stor beslutning i betragtning af butikkens placering i en mindre nordjysk by. Også dette tiltage er lykkedes for ham.

Han sætter meget gerne nye ting i gang - også selv om der skal bruges mange ressourcer på at få gang i tingene - for eksempel nye udskæringer, pølsemagerivarer, produktudvikling, færdigretter, take-away o.s.v.

Klaus stiller op, når som helst der er bud efter ham for at få ham til at komme ud og fortælle om slagterfaget - det være sig på tekniske skoler, husmoderforeninger, inspirationsgrupper m.v. Men først og fremmest er han og hans personale altid klar til at tage en snak med kunderne i butikken om, hvad de ønsker af specialudskæringer m.v.

Og som hans kone, Karina, siger: "Der skal mere end en fødsel til at drive ham væk fra butikken".

Vinder af Slagterprisen 2000 i kategorien Faglighed: uddannelsesleder Bent Dahl, Slagteriskolen, Holstebro Tekniske Skole

Bent Dahl har gennem mange år kæmpet for fagligheden i slagterfaget både som aktiv debattør i slagterfaggrupper og som uddannelsesleder på slagteriskolen i Holstebro.

 

Bent Dahl sætter en ære i, at eleverne - både på skolen og hjemme i butikkerne - får de bedst mulige vilkår. Allerede ved deres første møde med Bent Dahl bliver de klar over, at faglighed og slagterstolthed har førsteprioritet - slagteruddannelsen er ikke 'bare' noget, man tager. Det er en uddannelse, hvor det gode håndværk er i højsædet.

Eleverne oplever, at skærekvalitet og præsentation af varer m.v. ikke kommer af sig selv, men at der skal arbejdes for det.

Er der brug for faglige råd og kyndig vejledning går man aldrig forgæves til Bent Dahl - heller ikke, når svendeprøven er overstået!