Slagterprisen 2024
Vinderne af Slagterprisen 2024 er fundet!
Dette års Slagterpris er blevet uddelt. I et stærkt felt med hård konkurrence var det i sidste ende det unge slagtertalent Ida Schellerup Andersen fra C.S. Pølsemageri i Vejen og slagtermester Lennart Ilkær Therkelsen fra Bilka i Vejle der kunne bryste sig af at blive udråbt som vindere af Slagterprisen 2024 og lade sig hylde på Fødevaredagen 2024 i skønne omgivelser på Hindsgavl Slot.
Ida Schellerup Andersen, Slagterlærling fra C.S. Pølsemageri, modtog med stolthed prisen i kategorien Privatslagter 'Det unge slagtertalent'. Foto: Landbrug & Fødevarer, Morten Søndergaard Beck, Marketing Media
Ida Schellerup Andersen, vinder i kategorien 'Privatslagter - det unge slagtertalent', udtaler: "Jeg er meget glad og lettet! Vi har vidst, at vi var nominererde siden slutningen af maj, og vi har været spændt siden da! Det er en stor pris, som jeg nu kan dele med resten af virksomheden - den skal fremvises ved disken, lige ved siden af trøflerne!" - Siger Ida og viser trofæet frem.
Slagtermester Lennart Ilkær Therkelsen fra Bilka i Vejle, vinder i kategorien 'Super - og hypermarked', udtaler: "Selvom det er mit navn på prisen, ser jeg det som en pris VI har vindet. Det betyder rigtig meget for mig, og selvom det er en stor personlig anerkendelse, er det vigtigt for mig at understrege, at man ikke vinder alene. Jeg er oprigtigt glad og stolt på teamets vegne!"
I år er Slagterprisen blevet gentænkt med et øget fokus på rekruttering og den grønne omstilling. I kategorien for Privatslagtere blev de unge talenter hyldet for deres exceptionelle dygtighed og potentiale. Ida Schellerup Andersen, en passioneret slagterlærling fra C.S. Pølsemageri, modtog med stolthed prisen "Det unge slagtertalent" og blev mødt med stor applaus fra de fremmødte på Fødevaredagen 2024. Nominerede slagtermestre i kategorien for Super- og hypermarkeder er blevet anerkendt for deres enestående evne til at uddanne nye fagfolk og bidrage til moderne slagterafdelinger. Lennart Ilkær Therkelsen fra Bilka i Vejle var både rørt, glad og stolt, da han fik overrakt prisen.
Stort tillykke til vinderne!
Slagterfaget 2024
Håndværket, den faglige stolthed og viden er fortsat i højsædet, men Slagterprisen 2024 er blevet gentænkt. Der er bl.a. et større fokus på rekruttering til branchen og et endnu større fokus på den grønne omstilling.
Landbrug & Fødevarer ønsker at sætte maksimal fokus på både slagtere i supermarkeder/hypermarkeder og unge talenter hos privatslagterne, og derfor uddeler vi en pris til den bedste i hver kategori.
Eva Kunnerup Mohrsen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, udtaler: "Slagterprisen hylder de bedste, og håndværk og passion er stadig fundamentet. I år har vi dog også lagt ekstra vægt på rekruttering, som er en vigtig udfordring for hele branchen. Det er afgørende, at vi også i fremtiden har dygtige og passionerede slagtere, som kan guide os til store madoplevelser – med både smag og ikke mindst med øje for kødets rolle på en grønnere middagstallerken”.
Den glade vinder Ida Schellerup Andersen fik overrakt prisen af Leif Wilson Laustsen, adm. Direktør FødevareDanmark og Mette Jasper Gammicchia, Afdelingschef for Marked & Ernæring, Landbrug & Fødevarer. Foto: Landbrug & Fødevarer, Morten Søndergaard Beck, Marketing Media
Privatslagter 'Det unge slagtertalent' - kriterier
Juryen har i 2024 lagt vægt på, at det unge slagtertalent udviser faglig dygtighed og er ivrig efter at tillære sig kompetencer, der styrker sortiment, håndværk og salg. Talentet har tidligt vist sig at være parat til særligt ansvar i slagterbutikken og bidrager til at skabe en inspirerende slagterbutik med høj faglighed, grønne måltidsløsninger og produkter af høj kvalitet. Kriterierne omfatter også, at det unge talent er under 30 år, motiveret og vellidt blandt både kolleger og kunder.
Leif Wilson Laustsen, administrerende direktør i FødevareDanmark, tilføjer: "Slagterprisen er en fremragende mulighed for at vise de unge, hvilke spændende karrieremuligheder slagteruddannelsen tilbyder. Vi har i FødevareDanmark blandt andet afholdt lederkurser, studieture og medaljefest. Ved at modernisere uddannelsen håber vi at tiltrække flere unge til slagterfaget. Slagterprisen 'Det unge slagtertalent' er vigtig, fordi den sætter fokus på og hylder eleverne – fremtidens slagtermestre."
Den stolte vinder Lennart Ilkær Therkelsen fik overrakt prisen af Peter Bendixen, Vice President Nordic Sales hos Danish Crown og Mette Jasper Gammicchia, Afdelingschef for Marked & Ernæring, Landbrug & Fødevarer. Foto: Landbrug & Fødevarer, Morten Søndergaard Beck, Marketing Media
Slagter i super - og hypermarked – kriterier
For at blive nomineret har det været en forudsætning, at slagteren har minimum én elev, og at slagteren giver sig tid til at have elever som en del af ansvaret for butik og branche. Slagteren skal engagere sig i hele elevens uddannelse, motivere eleven til at udvikle sine faglige, sociale og kreative kompetencer og ikke mindst lade eleven få og tage ansvar.
Juryen har desuden lagt vægt på, at slagteren mestrer det gode håndværk, er engagerende, nytænkende og har en dynamisk tilgang til faget; det gælder både fokus på bæredygtighed og dyrevelfærd samt iscenesættelse og sortiment. Og sidst men ikke mindst, at slagteren formår at sætte sig i kundens sted og vejlede efter konkrete behov.
Peter Bendixen, Vice President Nordic Sales hos Danish Crown, siger: “Højkvalitetsfødevarer og gode madoplevelser er vigtige for Danish Crown - og de er fundamentet for vores branche. Slagterprisen hylder det håndværk, der ligger bag ved de gode forbrugeroplevelser. Slagterprisen er vigtig fordi det giver anledning til at fremhæve de bedste af de bedste, som er med til at give den ekstraordinære indkøbs- og madoplevelse. Samtidig kan Slagterprisen være med til at give inspiration til andre butikker, så vi hjælper hinanden med kontinuerligt at hæve niveauet.”
Nominerede 2024
I kategorien privatslagter 'Det unge slagtertalent'
Tilde Teglgaard Lund, Stoholm, Viborg Slagter, Viborg
Jacob Sebastian Riber, Slagter Frimann, Roskilde
Ida Schellerup Andersen, C.S. Pølsemageri, Vejen
Hos Privatslagter hylder vi de bedste ’unge slagtertalenter’. De tre nominerede repræsenterer på fornemmeste vis fremtiden og ambitionerne for slagterfaget. Og så er de bare hamrende dygtige! Juryen var på en svær opgave. De fortjente alle at vinde!
I kategorien 'Slagter i super - og hypermarked'
Slagtermester Lennart Ilkær Therkelsen, Bilka, Vejle
Slagtermester Jacob Bang Carlsen, Superbrugsen, Løkken
Slagtermester David Halleby, MENY, Hillerød
De tre nominerede er passionerede slagtermestre, der har helt fod på håndværket og faget. Samtidig har de min. én elev, og tager ansvar for udvikling og rekruttering til branchen.
Slagterprisen2024 er finansieret af Svineafgiftsfonden og i samarbejde med FødevareDanmark.
Tidligere vindere
Slagterprisen 2023
2023 var et turbulent år. I Landbrug & Fødevarer oplever vi, at mange af vores medlemmer er usikre på fremtiden og løbende må tilpasse produktion og ressourceanvendelse. Samtidig er der også store omstruktureringer i dagligvarehandlen. Flere er på vej ud af markedet og andre skifter til nye koncepter.
Landbrug & Fødevarer tog derfor en timeout fra tre af vores fødevarepriser i 2023.
Vi er heldigvis stærkt tilbage i år 2024 med nye koncepter, som bidrager til at skabe synlighed, anerkendelse af fagligheden og det innovative.
Slagterprisen 2022
I et stærkt felt med hård konkurrence var det i sidste ende Salling Super i Aarhus og Slagter Munch fra Skagen, der kunne smage sejrens sødme og lade sig hylde på Fødevaredagen 2022.
Vinder af Slagterprisen i kategorien ’Slagtere i super- og hypermarkeder’
Slagtermester Christian Steen Hansen, Salling Super, Aarhus
Vinder af Slagterprisen i kategorien ’Privatslagtere’
Slagtermester Marie Munch, Slagter Munch, Skagen
Vinder af Slagterprisen 2021, Super- og hypermarkeder
Moderne slagtere
Slagterfaget er under udvikling, men holder også traditionerne i hævd. Det er ikke nok at kunne levere udskæringerne – man skal også kunne forædle kødet til lækre produkter og hjælpe kunderne med at sammensætte måltider. Det skal man i hvert fald kunne, hvis man skal vinde Slagterprisen 2021.
- Hvis man skal vinde Slagterprisen kræver det selvfølgelig et meget højt slagterfagligt niveau, hvilket også skinner igennem hos alle de nominerede. Men det kræver også, at man skiller sig ud fra mængden ved at være fremsynet og tænke i nye baner. Kunderne forventer bedre kød og nemmere løsninger, og samtidig er et fokus på oprindelse en vigtig del i fortællingen om den gode, danske slagter, siger Chefkonsulent fra Landbrug & Fødevarer, Eva Kunnerup Mohrsen, som sad i juryen.
Juryen lagde især vægt på, at vinderne udviser ekstraordinært godt håndværk, har egen produktion af spændende kødprodukter, sammensætter måltidsløsninger og som samtidig har kvalitet og råvarer i centrum.
De bedste håndværkere hædres
Slagterprisen er opdelt i to kategorier: kategorien for Super- og hypermarkeder og kategorien for Privatslagtere. Prisen hylder de slagtere, der formår at inspirere kunderne til bedre oplevelser med kød. Fælles for de nominerede er den store passion for slagterfaget, hvilket også skinnede igennem ved juryens besøg i butikkerne.
Det var også to stolte vindere, som kunne modtage priserne som årets slagtere til stående klapsalver fra en sal fyldt med fødevarebranchens fremmeste folk:
- Det er helt fantastisk at vinde - det er helt overvældende. Jeg vil gerne sige tak til Thomas, der har været min makker i 3 år . Jeg vil også gerne takke mine kollegaer, butik og købmand for deres fantastiske arbejde. En ekstra tak til Thomas, der er vores fagkonsulent- du er der altid, når vi har spørgsmål, siger slagtermester Benny fra Sæby.
Vinder af Slagterprisen 2021, Privatslagtere
- Det er dejligt at vinde. Vi er stolte over at blive anerkendt. Vi har et godt og fast personale, som man altid kan regne med. Vi er nysgerrige og vi er ikke bange for at prøve noget nyt - det er vigtigt at tro på sine egne evner, siger slagtermester Jacob fra Kalundborg.
NOMINEREDE
De nominerede var:
I kategorien ’Privatslagtere’
- Slagtermestrene André Born & Steffen Kolstrup, Slagter Born & Kolstrup, Rødovre Centrum
- Slagtermester Jacob Nielsen, Slagter Jacob, Kalundborg
- Joan Fjord Tarbensen & Hans Skovgaard, Skovgaard Slagter og Gårdbutik, Them
I kategorien ’Slagtere i supermarkeder/hypermarkeder’
- Slagtermester Jim Holmelin, SuperBrugsen Asnæs
- Slagtermester Benny Nielsen, MENY Sæby
- Slagtermester Claus Johansen, Bilka Randers
(Claus Johansen, Bilka Randers har fået nyt job uden for Bilka, og derfor har Bilka Randers trukket sig fra nomineringen)
Fra venstre: Peter Lindholm Nielsen fra Slagter Friis på Frederiksberg og Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.
Hvis du ville betjenes af landets bedste slagtere i 2020, så skulle du forbi København og Frederiksberg. Det var den klare konklusion, efter at vinderne af Slagterprisen 2020 blev fundet.
Nærmere bestemt skal du besøge slagtermester Peter Lindholm Nielsen fra Slagter Friis på Frederiksberg og slagtermester Christian Balle fra Meny i Domus Vista på Frederiksberg. De er nemlig kåret som henholdsvis den bedste private slagter og den bedste slagter i et dansk supermarked.
Prisen som årets bedste slagter uddeles hvert år på Fødevaredagen, der er arrangeret af Landbrug & Fødevarer og fødevarebranchen.
Slagteren anno 2020 skal kunne en del mere end skære i kødet. Man skal også have viden om hele måltidet, fremstille lækre måltidsløsninger og vejlede kunden til et godt resultat hjemme i køkkenet. Alt det har en jury bestående af fagfolk og en ’mystery shoppere’ bedømt ved uanmeldte besøg hos de syv nominerede.
De to vindere kan nu rejse fra Hindsgavl Slot ved Middelfart med en flot anerkendelse i bagagen, mener jurymedlem og chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer Hanne Castenschiold.
- Det har været kendetegnende for årets nominerede, at der er et højt fagligt niveau og masser af inspiration at hente. Det gælder både for så vidt angår kød som pølser og frokost- og middagsretter. Vinderne skiller sig ud ved at være ekstra dygtige på alle parametre.
Hos Slagter Friis er man med på de nyeste trends indenfor måltidsløsninger og convenience og gør en ekstra indsats for at vejlede kunden bedst muligt. Derfor varmede prisen meget, da Peter Lindholm Nielsen stod på scenen til prisoverrækkelsen.
- Det er sindssygt og vildt fedt. Det har været det hele værd, for det kræver jo meget arbejde at skabe en forretning. Det at være Danmarks bedste slagter betyder også, at man har Danmarks bedste medarbejdere. Det var et rigtig stærkt felt med dygtige kolleger. Derfor er jeg også ekstra stolt over at have vundet, siger Peter Lindholm Nielsen fra Slagter Friis på Frederiksberg.
Hos Meny i Domus Vista ikke langt fra Slagter Friis er glæden også stor.
Hele holdet fra Meny i Domus Vista på Frederiksberg. I midten: slagtermester Christian Balle. Til højre: Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.
- Det er jo fantastisk og jeg er megaglad! Vi byggede butikken om for tre år siden. Dengang ville købmanden give et løft til slagterafdelingen, og derfor er det fantastisk, at stå her i dag efter en lang rejse. Jeg har et super godt team omkring mig, som jeg er utrolig stolt af, siger slagtermester Christian Balle fra Meny Domus Vista.
Som følge af COVID-19 restriktionerne blev Fødevaredagen i år primært afholdt digitalt. Uddelingen af de traditionsrige fødevarepriser blev dog vanen tro overrakt på selve Fødevaredagen.
De nominerede var:I kategorien ’Privatslagtere’
Peter Lindholm Nielsen, slagtermester, Slagter Friis, Frederiksberg
Andreas Blom, mestersvend, Slagter-Riget, Aarhus
Rikke Juulsgaard Lauridsen og Morten Ramsing, slagtermestre, Fruehøj Slagter, Herning
I kategorien ’Slagtere i supermarkeder/hypermarkeder’
Christian Balle, slagtermester, Meny Domus Vista, Frederiksberg
Christian Steen Hansen, slagtermester, Salling Super, Aarhus
Slagterprisvinder 2019 i kategorien 'Supermarkedslagter', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer
Jacob Nielsen, Meny Mågebakken i Odense, og Henrik Christiansen, Slagter Christiansen på Fanø, er landets bedste slagtere. Det stod klart, da de – under hyldest af kollegaer fra hele den danske fødevarebranche – fik overrakt Slagterprisen på Landbrug & Fødevarers store branchedag, Fødevaredagen.
Hos Meny på Mågebakken blandes krydderierne selv. Det er vigtigt for at sikre, at kødet får den helt rigtige smag. Og hos Slagter Christiansen modnes spegepølser og højreb til den helt store guldmedalje. Her er holdninger til kødet. Og også til, hvordan det skal behandles for et optimalt resultat.
De to vindere er blandt syv nominerede, som er blevet målt og vejet af en dygtig fagjury og en ’mystery-shoppere’. Begge har været på uanmeldte besøg hos de nominerede, hvor de nøje har vurderet butikkernes performance indenfor håndværk, kundebetjening, sortiment og iscenesættelse.
Slagteren skal levere alle elementer til måltidet
Slagterprisen er i år blevet uddelt for 20. gang. Og der er sket meget inden for feltet de sidste 20 år. For at vinde Slagterprisen anno 2019, skal slagterne ikke kun være eksperter i kød. De skal kunne vejlede og betjene kunderne om hele måltidet.
Jurymedlem og chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Vickie Enné Ryge, siger:
”Der har været en tendens blandt årets nominerede, til at tænkes i hele måltider. Selvom det er en Slagterpris vi taler om, vokser branchens fokus på supplerende råvarer og tilbehør. Kunden skal gå hjem fra slagteren med alle elementer til måltidet. Og det er et punkt, hvor begge årets vindere i høj grad er med på beatet.”
Stolte vindere
Det var to stolte vindere, der kom på scenen på Fødevaredagen, og modtog deres trofæ som vindere af Slagterprisen, henholdsvis i kategorierne Slagtere i super- og hypermarked og Privatslagtere.
”Det er helt vildt, det her! Jeg er utrolig glad på personalets vegne. Og selvfølgelig også på mine egne; det er noget, vi sammen har kæmpet for at opnå i mange år,” siger Jacob Nielsen, der er slagtermester hos Meny Mågebakken i Odense og vinder i kategorien Slagtere i super- og hypermarkeder.
Slagterprisvinder 2019 i 'Privatslagterkategorien', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer
Glæden var også stor hos Slagter Christiansen fra Fanø:
”Jeg er megastolt over at have vundet den her pris. Det er virkelig dejligt, at der er nogen, der lægger mærke til, at man gerne vil gøre en forskel,” siger slagtermester Henrik Christiansen, vinder i kategorien Privatslagtere.
Slagterprisens jury bestod af:
Benny Jepsen, ferskvarechef, Dagrofa
Thomas Degn, chefslagtermester, Bilka, Salling Group
Christian Friis, faglærer, ZBC, Slagteriskolen, Roskilde
Mark Purkær, slagtermester, Slagter-Riget, Aarhus
Bjarke Jensen, slagtermester, Slagter-Riget, Aarhus
Sabina Christensen, Key Account Manager, Tulip Food Company
Henrik Andersen, konsulent, Danish Crown Beef
Vickie Enné Ryge, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer
For yderligere information, kontakt:
Linda Gjaldbæk, pressekonsulent hos Landbrug & Fødevarer, tlf.: 26 84 28 80 eller mail: lghj@lf.dk
NOMINEREDE
De nominerede i kategorien ‘Slagtere i supermarkeder/hypermarkeder’ var:
SuperBrugsen, Hinnerup - Slagtermester Anders Peter Arthur Rasmussen
Føtex, Horsens - Slagtermester Hanne Vilhelmsen
MENY Mågebakken, Odense - Slagtermester Jacob Nielsen
Bilka, Randers – Slagtermester Claus Bak Johansen
De nominerede i kategorien ‘Privatslagtere’ var:
Slagter Kirkeby, Skjern - Slagtermester Michael Kirkeby
Kødsnedkeren i Vejby - Slagtermester Flemming Bisp Høeg
Slagter Christiansen, Fanø – Slagtermester Henrik Christiansen
Slagterprisen er finansieret af Svineafgiftsfonden og Kvægafgiftsfonden
Slagterprisvinder 2018 i 'Privatslagterkategorien', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer
Jakob Magnusson, Meny i Præstø, og Mark Purkær og Bjarke Jensen, Slagter-Riget i Aarhus, var de dygtige vindere af årets Slagterpriser. De blev hyldet af kolleger fra hele den danske fødevarebranche på Landbrug & Fødevarers store branchedag, Fødevaredagen.
Det stod klart for juryen, at de to vinderbutikker kærer sig om kunderne. Hos vinderne går man en ekstra mil for at gøre sine kunder glade og for at sikre, at de kommer tilbage efter mere godt kød. Det kommer til udtryk i såvel den mundtlige kommunikation med kunderne, men også gennem tydelige oplysninger på skilte og kødpakker.
Det er ikke kun en fagjury, der vurderer de nominerede slagtere. Alle butikkerne har også haft besøg af en ’mystery-shopper’, der er en person, som via et professionelt bureau tester og vurderer kundeoplevelsen i en given butik ’forklædt’ som almindelig kunde.
Slagterprisvinder 2018 i kategorien 'Supermarkedslagter', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer
Jurymedlem og chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Vickie Enné Ryge, siger:
”Vi har igen valgt at lade slagterbutikkerne få besøg af en mystery shopper, fordi konkurrencen på markedet fortsat er stigende. Og fordi vi mener, at vinderen af Slagterprisen viser sit egentlige potentiale via en stærk konkurrencekraft. Kunden er og skal være i centrum. Begge kandidater klarede sig bedre end flertallet ved mystery shopperens besøg. De kan godt være rigtig stolte.”
Unikke produkter og kærlighed til mad
Kærlighed til kødet og råvarerne – og til faget – driver vinderne. De eksperimenterer og skaber fantastiske smagsoplevelser. De er ikke blot kødfolk, men madfolk.
”Hos Jakob i Præstø kan man få designet sine helt egne pølser, og man får de sprødeste salater. Og hos Mark og Bjarke finder man unikke produkter, som fx dry cured secreto. Produkter, som man sjældent – hvis overhovedet – finder hos danske slagtere. Der er ingen tvivl om, at alle tre er utrolig nysgerrige og elsker at skabe nyt. De er nogle rigtige madører,” siger Vickie Enné Ryge.
To stolte slagtermestre
Det var to stolte vindere, der kom på scenen på Fødevaredagen, og modtog deres trofæ som vindere af Slagterprisen – henholdsvis i supermarked- og privatslagterkategorien.
”Jeg er virkelig stolt over dét, vi har opnået. Vi har arbejdet sindssygt hårdt på det her, og der er virkelig tale om en holdindsats,” siger Jakob Magnusson, der er slagtermester hos Meny i Præstø og vinder i supermarkedskategorien.
Også hos Slagter-Riget, Aarhus var humøret helt i top:
”Det er det vildeste, jeg har oplevet i forbindelse med mit arbejde. Vi har taget nogle valg og satset på den personlige kundepleje, og det er dét, der nu bærer frugt,” siger Bjarke Jensen, der sammen med Mark Purkær vinder i privatslagterkategorien.
Slagterprisens jury består af:
Palle Christensen, Slagter Frimann
Christian Friis, ZBC
Benny Jepsen, Dagrofa
Thomas Degn, Bilka
Sabina Christensen, Tulip
Henrik Andersen, DC Beef
Vickie Enné Ryge, Landbrug & Fødevarer
Se pressemeddelelsen: Kunden er i centrum hos Danmarks bedste slagtere
NOMINEREDE
En stærk fødevarebranche kræver dygtige ildsjæle. Derfor hædrer Landbrug & Fødevarer branchens bedste slagtere med Slagterprisen 2018. Der dystes i to kategorier: slagtere i supermarkeder/hypermarkeder og privatslagtere.
Der er tre nominerede i hver kategori. De nominerede er alle dygtige håndværkere med høje krav til kvalitet, stort kendskab til kødet og øvrige råvarer i produktionen og ikke mindst med kæmpe fokus på deres kunder.
Vickie Enné Ryge, der er Landbrug & Fødevarers repræsentant i juryen, siger:
”I år har der været rigtig meget fokus på håndværket. Der modnes kød i lange baner, laves hjemmelavede pølser og kreeres gode måltidsløsninger. I forhold til tilbehøret tænkes der mere og mere på sæson – og nogle gange lokale råvarer.”
Juryen kommer på uanmeldt besøg hos de seks nominerede slagtere for at se, om virkeligheden i butikken svarer til den præsentation, de gav juryen på præsentationsdagen hos Landbrug & Fødevarer. Og for andet år møder de nominerede også en mystery shopper i deres butikker.
”Vi glæder os meget til at besøge de nominerede. Og vi glæder os til mystery shopperens rapport. Mystery shopperen repræsenterer ’den helt almindelige kunde’ og giver juryen et indblik i, hvor dygtige slagterne er til at sætte kunden i centrum,” siger Vickie Enné Ryge.
Læs hvad det har betydet at vinde slagterprisen for Superbrugsen i Havdrup
Dygtige slagtere
Det var de små marginaler, der afgjorde, hvem der blev nomineret. Juryen var enig i, at de seks havde lige det ekstra, der berettiger til en nominering til Slagterprisen 2018.
De nominerede i kategorien ’Privatslagtere’ var:
Slagtermestrene Bjarke Jensen og Mark Purkær, Slagter-Riget, Aarhus
Slagtermester Jacob A. Nielsen, Slagter Jacob, Kalundborg
Slagtermester Jesper Rosenvinge, Slagter Jesper, Farum
De nominerede i kategorien ’Slagtere i supermarkeder/hypermarkeder’ var:
Slagtermester René Elnegård Larsen, SuperBrugsen, Kerteminde
Slagtermester Jan Spetzler, MENY, Holbæk
Slagtermester Jakob Magnusson, MENY, Præstø
Slagterprisen er finansieret af Svineafgiftsfonden og Kvægafgiftsfonden
Meny i Hellerup vinder Slagterprisen 2017 i supermarkedskategorien - her sammen med direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen.
Danmarks bedste slagtere er fundet
Vinderne af Slagterprisen 2017 blev i dag hyldet af kolleger fra hele den danske fødevarebranche. Både i kategorierne ’supermarked’ og ’privatslagtere’ var glæden stor, da de eftertragtede priser blev uddelt på Landbrug & Fødevarers store branchedag, Fødevaredagen.
Juryen fandt, at de to slagtere skilte sig tydeligt ud med deres høje faglige niveau, med fokus på godt og ærligt håndværk og med stor sans for et bredt og inspirerende sortiment både i fersk kød, moderne middagsretter og delikatessevarer. Der tænkes i occassions (særlige lejligheder, red.), og kunden er i høj grad i centrum.
Kunden i centrum
Som noget nyt er det ikke kun fagjuryen, der har vurderet de nominerede i år. Alle butikkerne har også haft besøg af en ’mystery-shopper’, der er en person, der via et professionelt bureau får penge for at teste og vurdere serviceniveauet i en given butik ’forklædt’ som almindelig kunde.
Vickie Enné Ryge, der er jurymedlem og chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, siger:
- Vi har valgt at lade butikkerne få besøg af en mystery shopper, fordi konkurrencen på markedet er stigende. Og fordi vi mener, at vinderen af Slagterprisen viser sit egentlige potentiale via en stærk konkurrencekraft. Kunden skal være i centrum. Begge kandidater klarede sig rigtig godt ved mystery shopperens besøg. De kan godt være stolte.
Fremtidens slagtere
”Fælles for begge vindere er, at slagtermestrene er ledere, der har forstået, at alle mennesker som udgangspunkt gerne vil have succes. Det kommer til udtryk ved, at slagtermestrene skaber en kultur, hvor deres teams viden og færdigheder hele tiden styrkes. Der er fokus på forventningsafstemning, retning og klare mål. Interne konkurrencer, videndeling og efteruddannelse er en del af opskriften hos disse moderne slagtere. Fremtidens slagtere,” siger Vickie Enné Ryge.
To stolte slagtermestre
Det var to stolte vindere, der kom på scenen på Fødevaredagen, og modtog deres trofæ som vindere af Slagterprisen – henholdsvis i supermarked- og privatslagterkategorien.
- Det er en lang rejse, vi har været på. Prisen er jo til hele holdet; der står et fantastisk personale bag, hvor jeg egentlig mere fungerer som en fodboldtræner, der får hver af dem til at yde det optimale,” siger Søren Rasmussen, der er slagtermester hos Meny i Hellerup og vinder i supermarkedskategorien.
Slagter Frimann i Roskilde vinder Slagterprisen 2017 i kategorien privatslagtere - her sammen med Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer. |
Også hos Slagter Frimann i Roskilde var humøret i top:
-
Jeg har mange at takke for den her flotte pris. Først og fremmest mit personale, som jeg elsker meget højt, dernæst mine kunder – foruden dem, var det jo slet ikke muligt at stå her i dag. Og endelig dem, der har indstillet os; det er både min kone og jeg meget taknemmelige for, siger Palle Christensen, der vinder i privatslagterkategorien.
Forbrugerne kan være sikre på at blive vejledt efter alle kunstens regler, hvis de køber slagtervarer fra Meny i Aalborg eller slår vejen forbi Munkholm Slagteren i Holbæk. Begge slagtere havde på hver deres måde duperet juryen og kollegaer i branchen til Slagterprisen 2016, og derfor blev de vindere i hver deres kategori; Jai Khamnuanwit fra Munkholm Slagteren i Holbæk i kategorien ’Privatslagtere’ og slagtermester Thor Bak fra Meny i Aalborg i kategorien ’Slagtere i dagligvarebutikker’.
En enig jury synes, at de to slagtere skiller sig tydeligt ud med deres høje faglige niveau, med fokus på godt og ærligt håndværk og med stor sans for et bredt og inspirerende sortiment både i fersk kød, færdige middagsretter og delikatessevarer.
Hanne Castenschiold, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og med i juryen til Slagterprisen, siger:
”Hos Munkholm Slagteren Jai Khamnuawit i Holbæk er der en unik passion, ærlighed og engagement i alle butikkens produkter. Jai formår på ganske lidt plads at producere lækre måltidsløsninger, hjemmelavet tilbehør og tilbyde bisonbøffer, hvis man vil imponere vennerne.”
Juryen er derfor meget glad for at hædre Jai Khamnuawit med Slagterprisen 2016 i kategorien ’Privatslagtere’:
”Jai bruger lokale råvarer, når det er muligt. Han tænker på alle detaljer og producerer alt uden tilsætningsstoffer og gluten til kundernes store tilfredshed. Og så tilfører Jai den danske måltidstradition sund inspiration fra sin asiatiske baggrund og løfter dermed kvaliteten og smagen, så det er altid en oplevelse at handle hos Jai,” siger Hanne Castenschiold på vegne af juryen.
Slagtermester Thor Bak fra Meny i Aalborg vinder i kategorien ’Slagtere i dagligvarebutikker’. Om ham siger en enig jury: ”Thor Bak fra Meny i Aalborg står for et meget bredt sortiment – ikke mindst i økologisk kød. Og for nytænkning indenfor både kød og pålægsprodukter; herunder den særlige Skalborg skinke.”
Meny i Aalborg, vinder i kategorien 'Slagtere i dagligvarebutikker'
Juryen synes derfor, at Thor Bak er en meget værdig modtager af Slagterprisen 2016 i kategorien ’Slagtere i dagligvarebutikker’:
”Håndværket er i top, skærekvalitet og finish er perfekt, og der er masser af inspiration at hente – både i kølediskene og i de velassorterede delikatesse- og fiskeafdelinger. Det samme gælder den betjente slagterdisk. Som kunde finder du nemt oplysninger om oprindelse, kvalitet og tilberedning på varerne, og du får en professionel personlig vejledning, hvis du har brug for det,” siger Hanne Castenschiold på vegne af juryen.
Berørte og stolte slagtermestre
Det var to glade vindere, der fik overrakt prisen til branchens store festdag Fødevaredagen på Hindsgavl Slot i Middelfart den 12. oktober.
”Det er rigtig fedt at blive anerkendt på den måde. Det er noget, jeg har arbejdet på og stræbt efter i flere år. Faktisk vil jeg sige, at bare dét, at vi blev nomineret er en stor ære,” siger Jai Khamnuawit.
Glæden og ikke mindst overraskelsen er lige så stor hos Thor Bak:
”Det her pris er en kæmpe cadeau, som jeg sætter ekstrem stor pris på. Det betyder jo, at der er en masse fagfolk, der har set på os og vores butik, og som kan se, at vi laver et godt stykke arbejde. Det er jeg meget stolt af,” siger han.
De slog konkurrenterne på målstregen
I kategorien ”Slagtere i dagligvarebutikker” løb Kenneth Hansen, SuperBrugsen, Havdrup med sejren og i kategorien ”privatslagtere” er Peter Mortensen, Slagter Mortensen, Lemvig den dygtige vinder.
Vinder af Slagterprisen 2015 i kategorien privatslagtere Slagtermester Peter Mortensen, Slagter Mortensen, Lemvig. Prisen blev overrakt af Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer. Foto: Carsten Andersen |
Feltet til begge priser var meget tæt, men jurymedlem Vickie Enné Ryge, Landbrug & Fødevarer, mener, at vinderne i den grad har fortjent deres sejr.
- Der var mange gode slagtere, der blev indstillet til prisen. Vi fik nomineret de dygtigste og mest innovative, men de to vindere er dog noget særligt. Lige fra anderledes produkter der passer til sæson og anledning, til spændende produktnyheder, moderne kommunikation og et særligt kundefokus. De to vindere har det ekstra, der gør, at de fortjener prisen, siger Vickie Enné Ryge, Landbrug & Fødevarer.
Slagterprisen uddeles af Landbrug & Fødevarer som et led i at sikre forbrugerne kvalitetskød, bedre navigation og godt håndværk i dansk detailhandel. Slagterpriserne blev overrakt på branchens store dag, Fødevaredagen den 28. oktober.
Se pressemeddelelsen
Havdrup from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.
Peter Olsen vandt over de to andre nominerede, da pointene var talt op efter en onlineafstemning blandt kollegaer i branchen og Slagterprisens jury. Begge parters point talte 50 pct.
Ifølge seniorkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Vickie Kristensen, er det meget fortjent, at Peter Olsen har vundet prisen.
- Peter Olsen holder fast i traditionerne og forstår alligevel at være nytænkende og sætte fokus på produkter og måltidsløsninger. Han afholder temadage om alt fra fedtfattig kost, til sådan laver du dine egne pølser, og han har fat i næste generation af forbrugere, som han også holder kurser for i ferierne. Han er en af de slagtere, der fremtidssikrer slagterfaget via sine mange gode initiativer. Derfor står han også som vinder af Slagterprisen 2014, siger Vickie Kristensen.
Ud over at være en god slagter, er Peter Olsen også en dygtig forretningsmand, der forstår at drive en slagterbutik.
- Peter Olsen åbner sin butik lørdag morgen kl. 6.00. De fleste ville mene, det var tåbeligt tidligt, men kunderne strømmer til for at købe Peters leverpostej, og ender med at få købt meget mere end leverpostej. Det kommer der af at forstå sine kunder, og hvad de vil have, og det skal også til, når man driver en slagterbutik, siger Vickie Kristensen.
Rørt vinder
Peter Olsen selv var tydeligt rørt over, at være vinder af Årets Slagterpris 2014.
-Det her er en af de bedste dage i mit liv. Tænkt at blive anerkendt for sit arbejde på den her måde. Det kommer simpelthen til at betyde så meget for min butik, at jeg har vundet Slagterprisen. Det betyder allerede virkelig meget for mig, og jeg er meget ydmyg overfor, at jeg har fået lov til at vinde i år, siger Peter Olsen, der ikke havde følt sig sikker på sejren, før hans navn blev råbt op.
-Det var et stærkt felt, og jeg var ikke sikker på noget som helst. Men jeg har håbet i langt tid. Det vil jeg gerne indrømme. Så denne her pris kommer til at stå til skue på hæderspladsen i min forretning, siger Peter Olsen.
Vinderen af årets Slagterpris har hele næste år lov til at reklamere med prisen og titlen i sin butik.
Yderligere informationer:
Vickie Kristensen, seniorkonsulent i Handel, Marked & Ernæring hos Landbrug & Fødevarer , tlf.33394262. Mob:41932970. Mail: vkr@lf.dk
Marie Grabow Westergaard, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf. 30178871, mail: mgw@lf.dk
Emilievejs Slagterforretning from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.
Der var spænding til det sidste, da Landbrug & Fødevarer lagde lokaler til uddeling af Slagterprisen 2013. I år fik branchen lov til at stemme på deres favorit blandt fire nominerede, og løbet var tæt til den sidste stemme var talt op. Men slagtermester Jens Bertelsen fra Holstebro endte med at løbe med den prestigefyldte pris.
Ifølge seniorkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Vickie Kristensen, er det fuldt fortjent, at Jens Bertelsen har vundet prisen.
- Alle de nominerede har et enormt højt niveau med fokus på basishåndværket og kvaliteten i råvarerne. Men Slagter Bertelsen har en enormt effektiv og skarp produktion i sin butik. Samtidig tænker han hele tiden nyt. Han har for eksempel startet Danmarks første nøglehulsmærkede grillbar med sine egne pølser, og det er de små ekstra ting der gør, at han bliver vinderen i år, siger Vickie Kristensen.
Hun fremhæver samtidig, at årets vinder er fjerde generation i slagterbutikken.
- Slagterfaget ligger på det nærmeste i Jens Bertelsens blod. Det kan man se i hans butik, og i den stolthed han har omkring faget, siger Vickie Kristensen.
En utrolig glad mand
Det var en utrolig overrasket og glad Jens Bertelsen fra Holstebro, der kunne tage imod det speciallavede trofæ, da stemmerne var talt op.
-Jeg ser helt klart denne pris som en ærespris. At man bliver belønnet for historie og kvalitet betyder meget. Jeg er jo en beskeden jyde, men det er jo altid noget at vinde sådan en pris, når man bor i en by som Holstebro med hele fem slagtere, sagde Jens Bertelsen.
Vinderen af årets slagterpris har hele næste år lov til at reklamere med prisen og titlen i sin butik.
Jens Bertelsen - Slagterprisvinder 2013 from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.
Man kan gøre, som man altid har gjort, fordi det fungerer godt. Man kan gøre, som man altid har gjort, fordi man ikke tør andet. Det velkendte er ikke nær så skræmmende som det ukendte. Endelig kan man gøre, som man altid har gjort, fordi man mangler fantasi til at forestille sig, at tingene kan være anderledes.
I dag kårer vi årets bedste slagter, slagtermester Jan Lund. Hvis Jan gør, som han altid har gjort, så gør han det, fordi det fungerer godt. Som 4. generation i en familie, der viderefører slagterfagets stolte traditioner, har han en viden og en erfaring, der sikrer kunderne et meget højt kvalitetsniveau. Han kender sine kunder, deres forventninger og deres uudtalte ønsker. Her et eksempel; I slagterens topmoderne webshop får man ikke alene mulighed for at købe en fix og færdig, velsmagende indbagt mørbrad. Man får også oplyst, at morkelsauce eller portvinssauce vil smage godt til. På samme måde gøres kunden diskret opmærksom på, at kartoffelmos eller kartoffeltærte vil være gode ledsagere til den braiserede steg, som kunden, hvis ønsket, kan få leveret direkte til sin arbejdsplads.
Denne visionære slagter tør definitivt prøve nye ting. Han tør gå nye veje, åbne ny butik og investere massivt i nye produktionslokaler. Det kræver et stort mod, specielt i en tid hvor den økonomiske krise kaster mørke skygger over landet. Jan Lund skaber arbejdspladser – hele 30 stk. Han gør det så godt, at han sammen med sine dedikerede medarbejdere producerer og sælger til andre butikker. Han skaber ganske enkelt vækst i Danmark.
Det gør han, fordi han har fantasi til at forestille sig, at tingene kan være anderledes. Han kender sine kunder og ved, at de forventer den højeste kvalitet. Derfor køber han bl.a. hele slagtekroppe, som krogmodnes, og han kan levere alle tænkelige udskæringer, hvilket i dag efterhånden er en sjældenhed.
Landbrug & Fødevarer kårer hvert år Danmarks bedste slagter med Slagterprisen. I år går den til Slagter Lund på Frederiksberg og i Torvehallerne, fordi Jan og hans team på forbilledlig vis forener tradition og fornyelse i deres butikker.
Tillykke med prisen!
Landbrug & Fødevarer
En slagter, der flytter grænser og gør en forskel
Der findes en slagter, der er forud for sin tid. En slagter fra fremtiden, som hele tiden fornyr sig uden at forlade sine rødder. En slagter, hvor man kan købe en god bøf kl. 23.59 lørdag aften – og spise den på stedet i selskab med andre. En slagter, der er tro mod kødet og har iscenesat sin butik til at være en oplevelse for alle sanser. En slagter, hvor ALT er gennemtænkt og intet overladt til tilfældigheder. En detaljens mester. En slagter, der har sat overliggeren helt oppe i skyerne, men alligevel altid har bevaret begge ben på jorden.
En slagter, der har investeret blod, sved, tårer og masser af penge i fremtidens butik. En slagter, der ved, hvad det vil sige at arbejde en vis del ud af bukserne for at få tingene til at lykkes. En slagter, der kender vejen til succes. Og ved, at det ikke er en dans på roser. At man må yde, før man kan nyde. En slagter, der har formået at blive det daglige indkøbssted for kvarterets beboere - også børnefamilierne.
En visionær slagter, der er lavet af det helt rette stof. En slagter, hvor konceptet bare spiller og oser af menneskeligt overskud. En slagter, folk taler om. I og uden for branchen. Herhjemme og ude i verden. En slagter, der har været rost i de nationale dagblade såvel som det internationale og toneangivende magasin Wallpaper – side om side med Noma. En slagter, der ikke er bange for at træde, hvor ingen har trådt før. En slagter, der går forrest og har fat i en bred kundekreds. En slagter, der har flere ben at stå på og flere måder at ramme spisebordet på. En slagter, der sælger kød til både hverdag og weekend. Til frokost og fest.
En slagter, der får ting til at ske og møder sine omgivelser med en sjælden varme og åbenhed. En slagter med en smittende gejst og energi. En slagter, der vægter økologi og har fået sine varer på hylderne ude i supermarkederne. En slagter, der i 2006 vandt Slagterprisen som slagtermester i SuperBrugsen, men i dag har sin egen butik på Østerbro. En slagter, der er indbegrebet af faglig stolthed, kvalitet og nytænkning. En, der ikke er bange for at tænke stort og drømme om butiksåbninger i London, New York og Paris og heller ikke er bange for nye samarbejdspartnere og nye udvidelser, så Gourmandiets berøringsflade med forbrugerne bliver større og større.
Kort sagt: En slagter, der flytter grænser og gør en mærkbar forskel. For sine ansatte. For sine kunder. Og for branchen. Slagtermester Peter Steen fra Gourmandiet på Østerbro i København modtager Slagterprisen 2011, fordi han har gjort en ekstraordinær indsats for at nytænke faget og føre slagterbutikken ind i fremtiden.
Tillykke Peter!
Begrundelse for Slagterprisen 2011
Pressemeddelelse, Slagterprisen 2011
Slagterprisens Hall of Fame (tidligere Slagterprisvindere).
Ingen kunder - kun gæster
Modtageren af Slagterprisen 2010, Slagtermester Brian Christiansen hos Dalgaard i Hørsholm - har ingen kunder. Kun gæster. Og de bliver forkælet fra det øjeblik, de træder inden for i butikken i Hørsholm indtil, de med et smil på læben forlader den igen. For her oser det virkeligt af ægte kærlighed til det at sælge kød.
Duften, stemningen og udvalget er rent slik for alle sanser. Levende lys, håndplukkede råvarer og det ypperste oksekød og svinekød fra udvalgte producenter. Hjemmelavede specialiteter som røgvarer, pølse- og pålægsprodukter, masser af smagsprøver, selvbetjening og en stor, flot slagterdisk. Weekendmenuer lige til at tage med hjem og en kompetent og nærværende rådgivning - alt dette viser ikke bare en unik forståelse for kundernes behov i lokalområdet, men er med til at gøre dette års vinder til en slagter med mod på konstant udvikling.
Med nogle meget stærke og visionære holdninger til det at sælge kød har slagtermesteren fra Dalgaard skabt en ny platform for slagterfaget. Den kompromisløse tilgang til kvalitet og den helt unikke forståelse for kundernes behov gennemsyrer alt. Der arbejdes således kun med de allerbedste råvarer, og der sættes en ære i altid at være på forkant og først med nye og spændende produkter. Derfor er samtlige medarbejdere også opdateret på den sidste nye viden om produkter, tilberedning, sammensætning af menuer, ernæring og ikke mindst forståelse for kundernes forskellige behov. De ansatte motiveres og udvikles således hele tiden, og man gør alt for at skabe og støbe dygtige slagterelever, der kan bære kulturen videre.
Men lysten til at sætte dagsordenen stopper ikke her. For 4 gange om året udsender Dalgaard magasinet for livsnydere 'meget & mere', der bl.a. går bag om kødet og sætter ord og billeder på det gode måltid. Magasinet er spækket med spændende baggrundsfortællinger om leverandører og produkter, så læseren kan komme helt tæt på kødets oprindelse og kvalitet. Det er tiltag som disse, der er med til at løfte hele branchen.
Slagtermester Brian Christiansen fra Dalgaard Supermarked i Hørsholm modtager Slagterprisen 2010, fordi han i tæt samarbejde med resten af butikken har formået at løfte overliggeren for det gode kødsalg og ændre hele den måde, branchen møder kunderne på. Brian og hans team har således taget et væsentligt ansvar og sat handling bag holdning ved dag ud og dag ind at arbejde benhårdt for at videreudvikle slagterfaget.
Tillykke. I er med til at løfte hele slagterfaget.
Et besøg hos slagteren i Salling Super i Århus er en totaloplevelse. Her bliver der med udgangspunkt i høj kvalitet og godt håndværk taget hånd om hele den gastronomiske oplevelse. Slagtermester René Martinussen fra Salling Super er vinderen af Slagterprisen 2009. I hans butik rådgives der om alle måltidets facetter fra forret til dessert, fra kød til charcuteri og fra ost til flødeis. Det er 10. gang at Slagterprisen uddeles, denne gang til en usædvanlig moderne repræsentant for slagterfaget.
Når klokken nærmer sig spisetid kimer telefonen hos slagtermester René Martinussen i Salling Super. Det er kunder, som står midt i madlavningen, der har brug for gode råd og vejledning. Hvad var det lige stegetiden var? Var det portvin eller sherry, der skulle på panden? Hvilken temperatur skal cognacen have, når fignerne skal flamberes? Det er en selvfølge, at de gode kunder får det direkte nummer til René Martinussen og hans medarbejdere, som har alle svarene på rede hånd.
- Omkring 18-tiden begynder min telefon som regel at ringe, for jeg giver glad og gerne mit visitkort til de kunder, som er i tvivl om tilberedningen af måltidet. Jeg vil jo nødig have, at det gode kød ender som er stykke kul hjemme på spisebordet. En dårlig oplevelse kan overskygge mange gode, så det er vigtigt for os, at kunden får en god oplevelse hver gang - og at hele måltidet bliver en succes, siger slagtermester René Martinussen.
Slagterafdelingen i Salling Super i Århus er en afdeling, der oser af kvalitet hele vejen rundt, med vægt på dansk kvalitet. Montrerne bugner af Antonius svinekød, økologisk Limousine oksekød, kalvekød på kontrakt, fersk vildt og lammekød fra Kongenshus. Og når det kommer til charcuterivarer, så fører René Martinussen et stort sortiment fra de bedste kolleger i branchen, inkl. Peter Aalbæk, Slagter Munch, Fanøslagteren og Leif Laustsen i Assens. Særlig stolt er René Martinussen af sit Salling kødkvæg, som udvælges i personligt samarbejde med erfarne indkøbere.
Når man kommer ind i René Martinussens butik i kælderen under Salling i hjertet af smilets by, oser der af kvalitet og faglig stolthed. Her har man taget et meget bevidst standpunkt om kun at levere den bedste kvalitet gennem fokus på lokale leverandører, dyrevelfærd og økologi. Hos René Martinussen kan man altid få at vide, hvor kødet stammer fra og hvordan dyrene har levet - og kan få en præcis vejledning i hvordan kødet tilberedes bedst muligt - for sig eller i sammenhæng med måltidets øvrige dele.
- René Martinussen modtager Slagterprisen 2009, fordi han med en usædvanlig varme og et brændende engagement slår på tromme for den danske kvalitet og konstant gør en indsats for at udvikle slagterbranchen og fremme dens mangfoldighed til glæde for kunder, kolleger, elever og andre i branchen. Renés fokus på forholdet til små kvalitetsproducenter og engagement på uddannelsesområdet gør ham til et fremragende repræsentant for det moderne slagterfag, siger Torben Blok fra Danish Meat Association, der står bag Slagterprisen.
René Martinussen er en passioneret slagter, hvis hjerte inderligt banker for slagterhåndværket og som er lavet af det stof, der inspirerer og motiverer. Med sin blotte tilstedeværelse og dynamik er han med til at gøre alle bedre og så er han en sand feinschmecker, der af kolleger bliver beskrevet som fagmand til fingerspidserne. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at tre af hans elever har vundet Danmarksmesterskabet for detailslagterelever ligesom to af hans elever har været med i Food Fighter projektet.
Det er 10. gang at Slagterprisen uddeles af Danish Meat Association.
Om Danish Meat Association:
Danish Meat Association (DMA) er fælles faglig og administrativ enhed for de tre brancheorganisationer Danske Slagterier, Kødbranchens Fællesråd og Det Danske Fjerkræraad. DMA løser opgaver for de tre brancheorganisationer inden for en lang række områder bl.a. forskning og udvikling, fødevaresikkerhed, veterinært beredskab, åbning af nye markeder, afsætningsfremme, administration og økonomi samt kommunikation. Læs mere på: www.lf.dk.
Slagterprisen finansieres af Svineafgiftsfonden og Kvægafgiftsfonden
Danish Meat Association har for niende gang uddelt Slagterprisen. Rikke og Henrik Christiansen, Fanøslagteren, er modtagere af Slagterprisen 2008. De driver deres slagterforretning på 13. år, og har 12 ansatte i butikken. De har specialiseret sig i fremstilling af hjemmelavede kvalitets-produkter, hvor råvarer og håndværkstraditioner kommer i første række. Det gælder bl.a. Fanøskinken, der tørsaltes, krydres med bl.a. nelliker, hvidløg og peber, og efterfølgende røges. Et andet kendt produkt er Fennikelpølsen, som er en grov, håndhakket spegepølse, der som navnet siger, er krydret med fennikel samt bl.a. med paprika og hvidløg.
Henrik Christiansen prioriterer at give sin viden og håndelag videre til næste generation. 12 elever er udlært i butikken indtil nu, og yderligere tre er undervejs. Samme åbenhed gælder kunderne, som kan både hygge sig med en kop kaffe eller kakao, og få en faglig snak i butikken, mens de venter på specialiteter som Fanøskinke, Fennikelpølse, fedt på glas, ølpinde og Fanø smørrebrød.
- Rikke og Henrik Christiansen får Slagterprisen 2008, på grund af deres usædvanlige åbenhed og faglig stolthed, og fordi de har modet og overskuddet til at udvikle slagterfaget og skabe en ny og inspirerende platform for slagterfaget, siger Torben Blok, DMA, der står bag Slagterprisen.
Danmarks bedste slagter holder til i Skagen
Spørger man kunderne, hedder landets bedste slagter Jens Munch. En ildsjæl og fagmand til fingerspidserne, som brænder for fagets fremtid.
Slagtermester Jens Munch og hustru Gurli Munch |
Når man træder ind af døren hos Slagter Munch i Skagen, mødes man af duften af nyrøgede varer og synet af et stort og indbydende udvalg af varer. Hjemmelavede spegepølser, rullepølser, pølser, leverpostej og sådan kan man blive ved. For ikke at glemme Skagen-skinken som Jens Munch fik Slagterprisen for i 2003. Også udvalget af ferske udskæringer er imponerende og i orden. Her går ingen forgæves.
Forbrugernes valg
- I år er kandidaterne til Slagterprisen udpeget på en ny måde - for første gang har vi spurgt forbrugerne til råds om, hvem de synes er Danmarks bedste slagter. Der var mere end 13.000 som afgav deres stemme, og en pæn del af dem stemte på Jens Munch, fortæller Torben Blok, Danish Meat Association.
- Nogle af de begrundelser forbrugerne gav, var bl.a. "tiltalende flot butik der emmer af kvalitet", "altid friske varer af høj kvalitet", "god blanding af traditionelle og ny slagtervarer" og "høj faglig betjening". Og sådan kunne vi blive ved, siger Torben Blok.
Butikken: Slagter Munch Skagen |
Får man lyst til selv at smage Jens Munchs produkter, men synes at Skagen ligger lidt langt væk, er der hjælp at hente - Slagter Munchs produkter kan købes i en del butikker landet over.
Prioriterer slagterfaget
Ud over at drive én af Danmarks bedste slagterbutikker, sørger Jens Munch også for at videregive sin høje faglighed til næste generation.
Selv om hans butik ligger længst mod nord i landet, har han i øjeblikket seks elever i butikken, der vil lære af mesteren selv.
Tillige har han indvilget i at være dommer ved Danmarksmesterskabet for slagterelever 23. marts i Ålborghallen.
En fagmand til fingerspidserne som slagterfaget kan være stolt af og kunderne er glade for at handle ved.
Slagterprisen uddeles af Danish Meat Association (DMA). I år er det forbrugerne, der har afgjort hvem der skulle kandidere til prisen. Ud af de 16 regionale favoritslagtere udvalgte en dommerkomite af fagfolk tre kandidater til den afgørende runde. Og her var det altså Slagtermester Jens Munch, som i tæt konkurrence med sine dygtige kollegaer løb af med sejren. Udover hæderen og æren fik Jens Munch en skulptur af kunstneren Louise Hindsgavl samt en studierejse til Thailand.
Slagterprisen 2006 går til slagtermester Peter Steen Jensen, SuperBrugsen på Islands Brygge i København
Årets prismodtager er en slagter, der ikke finder sig i noget. For hvis man ikke er tilfreds med tingenes tilstand, så må man lave dem om. Og det gør han så.
Lad mig give et eksempel. Når flere og flere supermarkeder vinker farvel til slagteren, er det så ikke bare tidens udvikling? Hvis du spørger slagtermester Peter Steen Jensen, er svaret nej. Han har taget kampen op og fået slagteren tilbage. Ikke bare i en eller to, men i hele fem SuperBrugser. Vel at mærke i løbet af bare 3 år!
Ikke alene har han formået at vende en udvikling. Han har også gjort det på en ny måde. Peter Steen Jensen ansætter slagtersvendene hos sig selv og præger dem med sine holdninger til kvalitet, faglighed og nytænkning. Når de er flyveklar, får de lov at genåbne slagterafdelingen i en butik. Skulle der med tiden gå for meget onsdag og rutine i hverdagen, kan man få luftforandring i en anden butik. Og så arbejder man i øvrigt ikke om lørdagen. Der er ikke noget at sige til, at Peter Steen Jensen har en venteliste af slagtere, der gerne vil arbejde hos ham!
Peter Steen Jensen tænker nyt. Men han holder også fast i den røde tråd, der binder nutiden sammen med historien. F.eks. har han optrådt på Morgen-tv og lavet gammeldags mad, inspireret af racerkøreren Thorkild Thyrrings bedstefar, som havde 8 slagterbutikker i København i 30'erne. Den tjans skaffede desuden Peter Steen Jensen et job som inspirator på Havreholm Slot. Her underviste han i mad fra før verden gik af lave og stod bl.a. for maden til Statsministeriets globaliseringsmøde.
Peter Steen Jensen arbejder på Islands Brygge. Men han ikke kendt som "SuperBrugsens slagter". Spørger man folk på gaden, siger de, at han er "vores slagter". Det er et kvalitetsstempel at kunne stikke ud som person i en tid, hvor butikskæderne fylder så meget, at den enkelte medarbejder let bliver usynlig. Det sker ikke for Peter Steen Jensen - og det skal han have stor ros for.
Slagterprisen 2006 går til en ægte ildsjæl. En stor personlighed. Og en mand som gerne deler sin store viden med omverdenen.
Klik på linket her for at downloade Peter Steen Jensens fantastiske opskrift på retten, som han tilberedte i Go'morgen Danmark på TV2. (pdf)
Begrundelse for Slagterprisen 2005 i kategorien "Nytænkning"
Vinder: Irma, Projekt "Slagterens nye rolle"
I Detailhandlen kigger man på priser med lup. For hver øre tæller i en branche, hvor tilbuddene helst skal være mange og besparelserne store. Irma har dog altid været kendetegnet ved at turde skue lidt længere frem end ugens tilbud. Derfor fortjener Irmas omfattende uddannelsesprogram for slagtere "Slagterens nye rolle" en hæderspris for nytænkning.
I takt med at industrien leverer flere og flere kvalitetsudskæringer, der er klar til kølemontren, får slagterne mindre skæretid. Det kunne sagtens give en detailhandelskæde den tanke selv at skære ned. Men sådan tænker man ikke hos Irma. I stedet har man vurderet, at slagterne med fordel kan indtage en ny rolle, der kan bidrage til øget kundeloyalitet og mersalg.
For at ruste slagterne til den nye rolle, har Irma startet en Kokkeskole. Og her mødes Irma-slagtere fra hele Sjælland over potter og pander for at lære at forvandle alverdens udskæringer til spændende måltider.
Tanken er, at det er lettere at rådgive og inspirere kunden, når man selv har haft opskrifterne i hænderne. Og det ser ud til at lykkes ude i butikkerne. Her har slagterne nemlig forladt skærebrætterne for at stå ansigt til ansigt med kunderne i det daglige. Og det sker lige så tit i grøntafdelingen som ved kølemontren. For efter et besøg på Kokkeskolen tænker man tværfagligt.
Kokkeskolen har nu kørt i 3 år, og Irma har valgt at gå stille med dørene, indtil man var sikker på, at uddannelsen fungerede. Her i 2005 er hold 4 netop startet på deres turnus med 8-10 kursusdage i løbet af året. Sideløbende er der opfriskningskurser for hold 1-3 og som noget nyt en separat linje for frugt og grøntmedarbejdere.
Slagterprisen går til Irma og alle Irma-slagtere, fordi de sammen formår at vende noget, der kunne ligne en trussel til en reel konkurrencefordel, som oven i købet gør den enkelte slagters hverdag mere spændende. Samtidig styrker Kokkeskolen sammenholdet i butikkerne ved at øge det samlede videnniveau.
Vi håber på en klokkeklar succes, der kan inspirere andre til at tænke lige så fremsynet.
Begrundelse for Slagterprisen 2005 i kategorien "Faglighed"
Vinder: Slagtermester Britt Rasmussen
Et er at kunne få indbyggerne i nabobyen til at køre nogle kilometer ekstra for at gå til slagteren. Noget ganske andet er at kunne få lystsejlere til at lægge kursen om, bare for at se, hvad slagteren i Faaborg har på menuen. Men det kan årets vinder af Slagterprisen, Britt Rasmussen.
Sammen med sin mand Jørgen har hun opbygget en slagterforretning, hvor netop fagligheden spiller en afgørende rolle. Her er ikke noget at sætte en finger på. Men rigtig meget at blive fristet af. Og det at friste kunderne er en af Britt Rasmussens specialiteter.
Kun ganske få kunder kommer med en færdigskrevet huskeseddel. I stedet får de rådgivning i butikken. For hos Britt og Jørgen skal det være let at gå til slagteren. Kunden skal have fornemmelsen af, at slagteren kan læse tanker, så man ender med præcis det, man ønskede sig uden at have brugt tid på at planlægge og bladre i tykke opskriftsbøger.
I Faaborg køber selv de bevidste forbrugere med god samvittighed hurtigmad hos Landslagteren. De mange forskellige køkkenklare retter, der bare skal have 15 - 20 minutter i gryde eller ovn, har nemlig ingen kedelig bismag af hastværk. De smager af kærlighed. For sådan smager mad, der er lavet af mennesker, som elsker deres fag.
Heldigvis er Britt Rasmussen ikke karrig med at dele ud af sin kærlighed til mad og godt håndværk. Gennem årene har 19 elever haft deres læreplads hos hende og Jørgen. Og parret har stadig kontakt til dem alle sammen!
Sammen med sin mand er Britt Rasmussen også en kendt - og anerkendt - skuemester. Og oveni har hun fundet tid til tillidsposter både i Danske Slagtermestres Landsforening og i bestyrelsen for mad med mere.
Årets vinder er med andre ord en kvinde med mange gryder på ilden. En sand foregangskvinde, som faktisk er den første kvinde i landet, der lod sig uddanne som slagter. Må der komme mange som hende!
Vinderen af Slagterprisen 2004: Elsebeth og Karsten Bengtsson i kategorien Nytænkning - og Henrik Svanhede i kategorien Faglighed
Begrundelse for Slagterprisen 2004 i kategorien "Nytænkning":
Elsebeth & Karsten Bengtsson, mad med mere, Juelsminde
Danske Slagterier har i år valgt at give årets slagterpris i kategorien Nytænkning til Elsebeth Bengtsson. En kvinde der med stor fantasi og personlighed har udvidet grænserne for, hvad en slagterforretning også kan være.
Det er ikke usædvanligt, at en slagter vælger at pynte sin butik med lidt kunst. Det kan være et oksehovede i bronze over døren eller en porcelænsgris inde i butikken. Men så traditionelt går man ikke til værks i Juelsminde.
I Elsebeth og Karsten Bengtssons forretning troner en yndefuld thailandsk skulptur af en bedende danserinde i den ene side af udstillingsvinduet.
Hun er et smukt symbol på, at her tænker man anderledes. Og samtidig et symbol på den respekt og kærlighed, Elsebeth Bengtsson nærer til mad.
At træde ind i butikken i Juelsminde er som at træde ind i Aladdins fortryllede hule. Alle vegne er der fristelser, farver og dufte. Talrige udskæringer, delikatesser og færdigretter står klar i kølemontren. På kroge hænger eksotiske pølser på række og ostene er hentet hjem fra snart sagt alle verdenshjørner.
Men Elsebeth Bengtssons kreativitet stopper ikke her. Der er vine, fine chokolader, kogebøger og en lille café, hvor gæsterne kan nyde deres frokost eller en eftermiddagssnack. En hel reol er dedikeret til specielle øl. Faktisk er der så mange, at Danske Øl entusiasters hjemmeside henviser til Elsebeth og Karstens butik. Hvor mange slagterforretninger kan mon prale af det?
Det er netop mangfoldigheden, entusiasmen og idérigdommen, Danske Slagterier hylder ved at tildele Elsebeth Bengtsson årets slagterpris i kategorien Nytænkning.
Som medlem af kæden mad med mere lever Elsebeth Bengtsson til fulde op til ideen om at gøre både hverdag og fest lidt mere spændende for kunderne.
Begrundelse for Slagterprisen 2004 i kategorien "Faglighed"
Slagtermester Henrik Svanhede, Dreisler Storkøb, Hjørring
Jeg tror ikke, at det er en tilfældighed, at Danske Slagterier har valgt at bede mig i min egenskab af undervisningsminister om at overrække Slagterprisen 2004 i kategorien Faglighed.
Vinderen, slagtermester Henrik Svanhede, er nemlig en mand, der tager begrebet undervisning endog meget alvorligt.
En lang række danske slagtere kan takke Henrik Svanhede for, at de i dag har håndelaget i orden. F.eks. er Danmarksmesteren 2003 oplært af Henrik Svanhede.
I den 45 mand store slagterafdeling i Dreisler Storkøb i Hjørrring er der altid 6 -8 elever under oplæring. Lige for tiden er der faktisk 11. I løbet af praktiktiden når de hele vejen rundt i butikken, inklusiv det spændende pølsemageri som Henrik Svanhede har gjort til en af afdelingens specialiteter.
Når man tager en elev, tager man samtidig en ansvar. Og når man er Henrik Svanhede tager man f.eks. ansvar for, at hver enkelt elev kommer rundt i alle hjørner af butikken. Ikke en disciplin bliver sprunget over. Og klarer en elev sig dårligt, er Henrik Svanhede straks rede til at tage halvdelen af skylden. Eleven er jo hans ansvar.
Udover sine egne elever fungerer Henrik Svanhede også som skuemester ved svendeprøver på landets erhvervsskoler.
Henrik Svanhede får prisen, fordi han er faglig til fingerspidserne, og fordi han utrætteligt stræber efter at dele den faglighed med andre.
Under mottoet : Kvalitet er at gøre tingene ordentligt første gang", arbejder han utrætteligt for at gøre hverdagen nemmere for husmødre m/k i Hjørring og omegn. Det fortjener han en pris for!
Vinderen af Slagterprisen 2003: Dansk Supermarkeds projekt 65 KOKKEHUER i kategorien Nytænkning og slagtermester Jens Munch i kategorien Faglighed
Vinderen af Slagterprisen 2003 i kategorien Nytænkning blev Dansk Supermarkeds projekt: 65 KOKKEHUER
Planlægningschef Frank Vestergaard, Dansk Supermarked fik på vegne af 65 KOKKEHUER overrakt et trofæ og en studietur i til udlandet af adm. direktør Anne Birgitte Lundholt, Danske Slagterier.
På Danske Slagteriers slagterkonference den 5. marts i Odense Congress Center, hvor ca. 250 slagtere fra hele landet deltog, blev Slagterprisen 2003 i kategorien Nytænkning uddelt.
Prisen i kategorien Nytænkning går ikke kun til én person, men til 65 slagtermestre hos Dansk Supermarked, som alle er med i projekt 65 KOKKEHUER.
"65 kokkehuer er alt hvad du behøver for at opleve kærligheden i et køkken" - sådan lød det, efter at 65 slagtermestre havde været på inspirationstur til en sydfransk kokkeskole for at opleve glæden ved at lave mad med gode råvarer.
Initiativet til 65 KOKKEHUER skal belønnes på grund af ideen og nytænkningen om at sætte slagteren i fokus. Slagteren skal ikke blot være en slagter, der skærer kød, men også en slagter der kan lave god mad og er klar til at give den gode madoplevelse videre til forbrugeren.
65 KOKKEHUER har været med til at flytte slagterens fokus ud i butikken til kunderne. Det er her, der er brug for hjælp til de mange, der ikke ved, hvad de skal lave til aftensmad. Det er her, 65 KOKKEHUER kan være med til at hjælpe forbrugerne.
65 KOKKEHUER skal også have prisen for at være en aktivitet, der ikke bare er sat i gang, men også bliver tilpasset og udviklet undervejs, så forbrugerne bliver ved med at få den gode madoplevelse med hjem fra butikkerne.
Som en slagtermester sagde fra kurset på kokkeskolen i Frankrig: "Hvis det lykkes mig at formidle alt det, jeg har lært hernede, ud til mine kunder, så står vi stærkt som fag."
Vinderen af Slagterprisen 2003 i kategorien Faglighed: slagtermester Jens Munch, Skagen
På Danske Slagteriers slagterkonference den 5. marts i Odense Congress Center, hvor ca. 250 slagtere fra hele landet deltog, blev Slagterprisen 2003 i kategorien Faglighed uddelt.
Vinderen af Slagterprisen 2003 i kategorien Nytænkning blev slagtermester Jens Munch, Skagen.
Ud over æren fik prisvinderen overrakt et trofæ og en studietur i til udlandet af adm. direktør Anne Birgitte Lundholt, Danske Slagterier.
Faglighed og årets vinder af slagterprisen er to sider af samme sag. Når man træder ind i hans butik, oplever man en lang række spændende produkter fra pølser til færdigretter, men det er ikke kun derfor, Jens Munch skal have prisen
Det skal han have for sit store arbejde med at udvikle Skagenskinken som er et produkt af høj kvalitet, hvor råvarekvalitet, forarbejdning og lagring er styret med stor ekspertise og kvalitetssans.
Danske stjernekokke er gået fra parma eller serrano skinke over til at bruge Skagenskinken i deres restauranter.
Skagenskinken er også blevet opdaget så langt væk fra Skagen som det danske hus i Paris, og der bliver også sendt en del til London for nu bare at nævne nogle af de steder, hvor man sætter pris på fødevarer af topkvalitet.
Jens Munch har gennem mange år været god til at opfange de signaler, der kommer fra de kunder, der handler i hans butik, samt fra det der foregår rundt om i verden.
Han har været foregangsmand for den gode kvalitet og det gode håndværk i mange år, og nu gør udviklingen af et flot produkt som Skagenskinke ham fortjent til at modtage Slagterprisen 2003.
Vinder af Slagterprisen 2002 i Nytænkning: slagtermester Allan Krog, Grambogårdslagteren
Det ligger i ordet nytænkning, at man kan - og skal - vente sig noget anderledes, noget ekstraordinært, når Danske Slagterier kårer en vinder af Slagterprisen i kategorien Nytænkning.
Derfor bør det heller ikke komme som en overraskelse, at prisen 2002 går til et specielt koncept, bag hvilket der står ikke én, men tre personer. Men da det nu engang er en slagterpris, vi uddeler, bliver det slagtermester Allan Krog, Grambogårdslagteren, der får prisen.
Vinder af Slagterprisen 2002 i Nytænkning: slagtermester Allan Krog, Grambogårdslagteren |
Og så er det op til ham at dele æren med landmand Bjarne Serup Pedersen og mejerist Bernt Stærke, der er de to øvrige deltagere i Grambogård-konceptet.
Grambogård omfatter i dag produktion af mælk, kreaturer og grise, gårdmejeri, slagtehus og slagterbutik. Man varetager således alle produktionsled fra jord til bord. Og det har netop været den grundlæggende idé at skabe en bedre dialog med forbrugerne om produktion og forarbejdning af fødevarer ved at være helt åbne omkring produktionsforholdene.
Det betyder helt bogstaveligt, at man kan gå ud på gården og kikke på grisene, inden man i butikken vælger den flæskesteg, man vil have med hjem.
Selve slagterbutikken er nok et besøg værd. Det er en stor butik, der har alt, hvad man an ønske sig - ikke kun inden for kød og pålæg, men også når det gælder oste- og mælkeprodukter. Det hele er hjemmelavet, flot præsenteret og med et udvalg, der giver lyst til at købe det hele.
Ud over butikken leverer Allan Krog anretninger ud af huset og har desuden skabt et stort engrossalg på sin kompromisløse holdning til kvalitet. Grambogård blev således i 1999 af Magasin kåret til "årets leverandør".
Grambogårdslagteren arbejder til stadighed med at udvikle nye produkter og forbedre de bestående. Han kunne fx som den første i Danmark tilbyde GMO-frit svinekød.
Men ikke nok med det. På den anden side af gaden er den tidligere købmandshandel nu fyldt med specialiteter inden for områder som øl, vin krydderier mv.
Vinder af Slagterprisen 2002 i Faglighed: slagtermester Hans Skuldbøl, Kvickly Ringkøbing
Vinderen af Danske Slagteriers Slagterpris i kategorien Faglighed skal ikke bare være faglig kompetent. Vedkommende skal stå ved sin faglighed og være klar til at lade dem afprøve når som helst.
Det lever prisvinderen 2002 til fulde op til. Som alle andre slagtere stiller han sin kunnen til skue i kødboksen. Men kunderne hos vores vinder kan også følge med i, hvordan produktionen foregår, fordi produktionslokalerne er flyttet ind i butikken.
Vi fandt vores vinder af Slagterprisen i Faglighed i Ringkøbing. Her har slagtermester Hans Skuldbøl sit virke i en nyindrettet slagterafdeling i Kvickly.
Orden. Det er det første ord, der falder én ind, når man kommer ind i afdelingen. Orden - både i boksen, i den betjente afdeling og i produktionslokalet. Her har man virkelig forstået at få noget godt ud af at fjerne væggene og få en god kontakt med kunderne. Det er tydeligt, at personalet er meget bevidst om, at kunderne kan se, hvad de laver og tilrettelægger deres arbejde derefter.
Personalets positive indstilling er i høj grad Hans Skuldbøls fortjeneste. Han har udarbejdet handlingsplaner for hver enkelt medarbejder, og han har det krav til sig selv som leder, at alle trives og har den arbejdsglæde, der skaber et godt resultat.
Og resultatet er godt. Den betjente disk bliver brugt på flotteste vis med meget fine udskæringer af rå, marinerede og indbagte produkter. I boksen præsenterer varerne sig meget flot med en høj standard på udskæringerne og flot brug af bakker.
Det kommer ikke Hans Skuldbøl til skade, at han ud over sin faglige dygtighed er kendt som en venlig og konstruktiv person, der lægger vægt på at være synlig i butikken til kundernes store tilfredshed.
Vi har heldigvis mange dygtige slagtere i Danmark. Det gælder både blandt de selvstændige slagtere og supermarkedsslagterne.
Derfor har vi også haft mange kandidater til Danske Slagteriers Slagterpris. Og så længe vi holdt os til at vurdere de mere generelle kriterier, der skal være opfyldt for at komme i betragtning, ja så må vi sige, at vi havde en del kvalificerede kandidater.
De har alle sammen en butik med et generelt højt kvalitetsniveau. De præsterer en god skærekvalitet og en ordentlig varepræsentation. De har god bredde i sortimentet, orden i butikken og - i positiv forstand - styr på personalet.
Men for at få Slagterprisen er det ikke nok at være god. Man skal være den bedste.
Inden for kategorien Nytænkning skulle vi til Gentofte for at finde den bedste. Leif Broe's forretning på Gentoftegade er en institution i den del af Københavnsområdet. Men vel at mærke en institution, der fornyer sig.
Leif Broe får slagterprisen for sit store arbejde med at udvikle og tilpasse sin butik til kundernes ønsker og behov.
Det er ikke mindst den nye take away butik, der imponerer og er en egentlig fornyelse. Fra morgenstunden til midt på dagen frembyder den et flot og spændende udvalg af frokostretter. Og fra kl. 16.00 til 20.00 er de afløst af et lige så indbydende sortiment af middagsretter. Det er convenience i ordets bedste betydning. Ja, faktisk tør man næsten ikke bruge det ord om produkter, der i kvalitet er klasser over, hvad man oftest præsenteres for på convenience-området. Her er det de friske råvarer og det gode håndværk i forening, der giver de fornemme produkter, kunderne for længst har lært at skønne på.
Oven i alt det er Leif Broe's slagterforretning en meget flot butik med et fantastisk indtryk af enkelhed og friskhed.
Vinder af Slagterprisen 2001 i kategorien Faglighed: Jens Sørensen
Vi har heldigvis mange dygtige slagtere i Danmark. Det gælder både blandt de selvstændige slagtere og supermarkedsslagterne.
Derfor har vi også haft mange kandidater til Danske Slagteriers Slagterpris. Og så længe vi holdt os til at vurdere de mere generelle kriterier, der skal være opfyldt for at komme i betragtning, ja så må vi sige, at vi havde en del kvalificerede kandidater.
De har alle sammen en butik med et generelt højt kvalitetsniveau. De præsterer en god skærekvalitet og en ordentlig varepræsentation. De har god bredde i sortimentet, orden i butikken og - i positiv forstand - styr på personalet.
Men for at få Slagterprisen er det ikke nok at være god. Man skal være den bedste.
Inden for kategorien Faglighed fandt vi den bedste i Ålborg, nærmere bestemt i Dreisler Storkøb. Om slagtermester Jens Sørensen må vi sige, at han fuldt ud lever op til kriteriet "at have gjort en indsats, der skaber tillid og gode oplevelser for forbrugerne". Jens Sørensen står i spidsen for en usædvanlig præsentabel og ordentlig afdeling med et meget flot og storslået kødoplæg.
Skærekvaliteten er i top, oplægget af kødet i bakkerne er perfekt, og alle etiketter sidder lige og på samme sted på alle pakker.
Det er en meget flot og frisk butik, hvor kødboksen bliver brugt på allerbedste måde. Der er en disciplin og en renhed i kødoplægget, som man skal lede længe efter. Jens Sørensen er en mester i at få kunderne til at føle sig velkomne og at få dem til at føle, at han er der for deres skyld og ikke omvendt, så de trygt kan bede om råd og vejledning hos ham og hans personale.
Og sidst - men ikke mindst er det en fornøjelse at se så stor en afdeling i den grad fungere som et team. Jens Sørensen har et personale på 32, som helt klart trækker på samme hammel og er optaget af at følge den linie, som er lagt. Det er i sig selv en bemærkelsesværdig præstation.
Klaus er 25 år - han købte slagterbutikken for tre år siden og driver den sammen med sin kone og 4 ansatte.
Klaus driver butikken på den måde, at den skal være "levende", så man får en oplevelse ved at være fast kunde hos ham og finder ny inspiration til middagsbordet.
For ca. 1½ år siden besluttede han at gå over til kun at sælge økologisk kød. En stor beslutning i betragtning af butikkens placering i en mindre nordjysk by. Også dette tiltage er lykkedes for ham.
Han sætter meget gerne nye ting i gang - også selv om der skal bruges mange ressourcer på at få gang i tingene - for eksempel nye udskæringer, pølsemagerivarer, produktudvikling, færdigretter, take-away o.s.v.
Klaus stiller op, når som helst der er bud efter ham for at få ham til at komme ud og fortælle om slagterfaget - det være sig på tekniske skoler, husmoderforeninger, inspirationsgrupper m.v. Men først og fremmest er han og hans personale altid klar til at tage en snak med kunderne i butikken om, hvad de ønsker af specialudskæringer m.v.
Og som hans kone, Karina, siger: "Der skal mere end en fødsel til at drive ham væk fra butikken".
Vinder af Slagterprisen 2000 i kategorien Faglighed: uddannelsesleder Bent Dahl, Slagteriskolen, Holstebro Tekniske Skole
Bent Dahl har gennem mange år kæmpet for fagligheden i slagterfaget både som aktiv debattør i slagterfaggrupper og som uddannelsesleder på slagteriskolen i Holstebro.
Bent Dahl sætter en ære i, at eleverne - både på skolen og hjemme i butikkerne - får de bedst mulige vilkår. Allerede ved deres første møde med Bent Dahl bliver de klar over, at faglighed og slagterstolthed har førsteprioritet - slagteruddannelsen er ikke 'bare' noget, man tager. Det er en uddannelse, hvor det gode håndværk er i højsædet.
Eleverne oplever, at skærekvalitet og præsentation af varer m.v. ikke kommer af sig selv, men at der skal arbejdes for det.
Er der brug for faglige råd og kyndig vejledning går man aldrig forgæves til Bent Dahl - heller ikke, når svendeprøven er overstået!