Faglærere samskaber nyt økologimateriale til undervisning
Landbrug & Fødevarer samlede faglærere og elever om at udvikle praksisnært økologi-materiale til brug i undervisningen på landets fødevareuddannelser.
10.09.2025

Hvordan gør vi økologi nærværende og anvendelig for eleverne på landets fødevareuddannelser? Det spørgsmål var udgangspunktet, da Landbrug & Fødevarer den 8.–10. september samlede faglærere til tre dages seminar i Nordjylland med råvaretur og tværfaglig samskabelse.
”Det giver så meget mening og værdi, at vi undervisere på de forskellige landbrugs- og fødevareuddannelser kommer på kursus sammen og dermed kan lytte og lære af hinanden. Min bevidsthed ligger også i, at for vores kære elever gælder det også om, at de får forståelse for råvarernes færden op igennem fødekæden – og det kan de ved at mødes og lære sammen”
Dag 1 – Økologien i virkeligheden
Seminaret begyndte med en bustur til en håndfuld af Nordjyllands økologiske producenter og aktører. Efter morgenmad og velkomst hos KaffeFair i Aalborg gik turen forbi:
-
Lille Østergård Økologi, hvor deltagerne fik indblik i grøntsagsproduktion i balance med naturen
-
Frokost på Nummer 21 i Brønderslev, med smag for lokal, økologisk forankring
-
Besøg hos Bertrams Landbrug, hvor deltagerne oplevede en økologisk griseproduktion med fokus på innovation og dyrevelfærd, med grise der bor i hytter lavet af genbrugsplast, og mobile stalde i gamle lastbilanhængere
-
Aurion, hvor deltagerne fik indsigt i Aurions historie og værdier i kornets vej fra mark til mølle
-
Dagen blev afsluttet med pizzaworkshop og middag i Kornets Hus’ smukke rammer
Dag 2 og 3 – Udvikling og samskabelse
Dag 2 blev brugt på Hotel Fårup, hvor faglærerne i grupper på tværs af uddannelser arbejdede med at udvikle undervisningsmaterialer med afsæt i oplevelserne fra dag 1. De blev guidet gennem processen med støtte fra en professionel facilitator.
På dag 3 deltog elever og tidligere elever fra forskellige fødevareuddannelser, der gav konstruktiv feedback til faglærernes præsentation af materialerne, som derefter blev tilpasset og videreudviklet. Materialerne bliver gennemarbejdet, og vurderet af Landbrug & Fødevarers netværk af unge fagfolk, der er tidligere deltagere på turene. Herefter lægges materialerne frit til rådighed for alle erhvervsskoler landet over, der ønsker inspiration til økologiundervisning.
"Projektet viser tydeligt, hvor stor værdi der opnås af det tværfaglige samarbejde er, når faglærere bliver klædt på med ny viden om bæredygtighed og økologi. Når passionerede fagfolk deler erfaringer, løftes niveauet – både for lærerne og de elever, der møder undervisningen. På bare tre dage så vi en enorm involvering, stærk passion og lærere, der er klar til at tage dagsordenen på sig. At inddrage elevernes direkte feedback gav desuden en helt ny dimension, hvor undervisningen blev udviklet i øjenhøjde med målgruppen." - Udtaler Anders Nicolajsen, Chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice
Seminaret er en del af Landbrug & Fødevarers indsats for at styrke økologiens rolle i fødevareuddannelserne og gøre den grønne omstilling konkret og undervisningsnær. Turen er støttet med midler fra Fonden for Økologisk Landbrug.
Kontakt
