Ti Trin Ned vinder Årets ret med ost 2025
Prisen for Årets ret med ost 2025 går i år til Ti Trin Ned, der formåede at skabe tre serveringer, der imponerede juryen.
18.11.2025
Blandt et stærkt felt blev det Ti Trin Ned, med køkkenchef Michael Nørtoft, der løb med sejren for Årets Ret med Ost 2025. Med en gennemført servering bygget op om Skovland-serien fra Them Mejeri formåede restauranten at fremhæve ostens kompleksitet, dybde og karakter.
”Mælken kommer fra skovlandbrug, hvor man har eksperimenteret med at lade køerne græsse i og omkring skovområder i Midtjylland. Målet er både at reducere CO₂-udledningen markant og at udvikle en mere delikat smag i mælken,” fortæller Michael Nørtoft.
Vinderretten bestod af tre serveringer. Først en lille tærte lavet på hvidskimmelsosten Tårn, ledsaget af en creme på hyben, gran og syltede grankogler. Dernæst to serveringer med små grillede kartofler vendt med trøffel, sherry og fermenteret hvidløg, akkompagneret af en skummende sauce på rødkitosten Rød Skovland, der tilfører intens dybde. Hertil kom en sprød kiks lavet på Skovland Maestro og tørrede kantareller.
Juryen hæftede sig ved den elegante og gennemførte integration af historie, terroir og smag, præsenteret i en anretning, der matchede det høje gastronomiske niveau. Tre oste fra samme mejeri dannede rammen om tre selvstændige serveringer, som tilsammen formidlede et tydeligt budskab: Når håndværket er i højsædet, bliver smagen det også. Retten demonstrerede en stilren og sikker forståelse for ostens kvaliteter, smagsnuancer og fortælling. De skarpe visuelle elementer, fine teksturer og balancerede smagskomponenter var godt afstemt.
”Vi så i år et felt med mange stærke bud fra hele landet, og det er en fornøjelse at opleve, hvordan topkøkkener over hele Danmark tager osten alvorligt. Det er ikke længere et supplement på tallerkenen, men en råvare, der får lov at træde frem som stjernen på menuen. Det vidner om en gastronomisk bevægelse, hvor ostens håndværksmæssige kvalitet for alvor bliver fejret. Det klæder dansk gastronomi,” - siger Anders Nicolajsen, der er chefkonsulent for Foodservice og Gastronomi i Landbrug & Fødevarer.
Til store klapsalver fra salen modtog Michael Nørtoft og teamet vinderdiplomet og en check på 20.000 kr., overrakt af Mette Gammicchia, der er afdelingschef for Marked, Fødevarer & Gastronomi i Landbrug & Fødevarer.
”Det er altid anerkendelse at få et skulderklap for det man går og laver - det betyder utrolig meget for hele holdet. Det her viser at vi er på vej i den rigtige retning. Jeg har haft et rigtig godt samarbejde med Them Mejeri før, så vi ville gerne bruge det de havde igen - vi vandt Årets ret med Økologisk ost i 2022 med Formel B, så det betyder så meget at vi kan tage prisen for Årets ret med ost 2025 med til Ti Trin ned” - udtaler Michael Nørtoft.
Du kan læse mere om Landbrug & Fødevarers kokkekonkurrencer på www.åretsretmed.dk eller følge med på Instagramprofilen @gastroevents_lf.
Alle tre nominerede restauranter til Årets ret med ost 2025 var:
-
Ti Trin Ned, Fredericia
-
Mielcke & Hurtigkarl, København
-
Treetop, Vejle
De 6 jurymedlemmer er:
-
Svend Rasmussen (Tv-vært, kok og madanmelder v. TV2)
-
Helle Brønnum Carlsen (forfatter, madanmelder v. Whiteguide, Børsen & Politiken)
-
Mikkel Maarbjerg (forfatter, kok og direktør i Maarbjerg & Kirk)
-
Daniel McBurnie, (kok og køkkenchef)
-
Thomas Herman, (kok, forfatter, TV-vært)
-
Anders Nicolajsen (chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice, Landbrug & Fødevarer)
Årets ret med ost 2025 er arrangeret af Landbrug & Fødevarer og finansieret af Mælkeafgiftsfonden.
Kontakt
Læs mere
Kokkekonkurrencer
Landbrug & Fødevarers kokkekonkurrencer hylder gastronomien, kreativiteten og råvareforståelsen med priserne Årets ret med gris og Årets ret med ost. De nominerede i begge kategorier er nu fundet!
Årets ret med ost
Årets ret med ost er tilbage og finansieret af Mælkeafgiftsfonden. Konkurrencen sætter fokus på ost som smagsgiver i fremtidens grønne menuer. De nominerede er nu fundet!
Om Årets ret med ost
Konkurrencen sætter fokus på smag, bæredygtighed og kreativt håndværk – og viser, hvordan ost kan spille en central rolle i fremtidens grønne menuer. På denne side kan du læse mere om konkurrencens formål, tidsplan samt kriterierne for, hvad der skal til for at skabe en prisvindende ret med ost.
Se alle vinderne gennem årene
På siden her finder du et samlet overblik over vindere og tidligere års vindere af Årets ret med ost.