Generiske klimaanprisninger

Der er en række fødevarekategorier, som Rådet for sund mad har vurderet kan markedsføres med en anprisning om et lavere klimaaftryk. De kan anvendes både i dagligvarehandelen og på spisesteder. Se dem her.

Generiske klimaanprisninger kan anvendes til generisk markedsføring af udvalgte fødevarekategorier.

De udvalgte fødevarekategorier omfatter:

  • Grøntsager, kartofler, frugter og bælgfrugter
  • Fjerkræ og grisekød
  • Fuldkornsprodukter (Fødevarestyrelsen anbefaler fuldkornsprodukter af sundhedsmæssige årsager)
  • Planteolier

Det du skal være opmærksom på i dagligvarehandelen

  • Klimaanprisningerne må ikke være vildledende eller give indtryk af, at visse brands er bedre end andre lignende fødevarer.
  • Anprisninger på ikke anvendes direkte på produkterne.
  • De skal placeres i områder, hvor størstedelen af de pågældende produkter der anprises, er placeret i butikken, internethandel eller tilbudsavis.  


Generiske klimaanprisninger i kantiner og på restauranter

Det er muligt at bruge generiske klimaanprisninger på buffeter og lignende. Der er 3 områder, hvor det kan være relevant at bruge anprisningerne:

  • Salatbar eller grøntsagsbuffet – inkl. kartofler og bælgfrugter
  • Brødbuffet - fuldkornsvarianter
  • Kødbuffet – gælder uforarbejdede udskæringer af grisekød og fjerkræ. Med uforarbejdet menes fx røget eller saltet kød.  


Det du skal være opmærksom på i forbindelse med spisesteder  

  • Klimaanprisningerne må ikke være vildledende eller give indtryk af, at visse brands er bedre end andre lignende fødevarer.
  • Anprisningerne må ikke bruges på/ved en konkret ret eller anretning. De kan kun bruges på buffeten fx i forbindelse med en salatbuffet.


Publikationen ”Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg” er udgivet af Rådet for sundere mad i september 2021. Den beskriver, hvad der gælder for de enkelte kategorier, og giver mange eksempler på anvendelse af klimaanprisningerne.  

Vær opmærksom på at nogle frugter, grøntsager og bær bliver transporteret med fly, når de ikke er i sæson. Desuden kan drivhusgrønt have et højere klimaaftryk end andre grøntsager. Det vil derfor kunne opfattes som vildledende at klimaanprise buffeter, hvor disse varer indgår.  

 

Vejledning om brug af generiske klimaanprisninger og kostråd til at fremme sundere valg