Grønt kokketræf

Vores grønne kokketræf faciliterer unikke samlingspunkter for kokke gennem særlige træf, hvor ambitiøse kokke med stærke grønne profiler skaber komplette plantebaserede menuer.

Samarbejde og udvikling

En væsentlig del af indsatsen består af at styrke relationerne mellem grøntproducenter og kokke. Dette samarbejde skal sikre en bredere anvendelse af lokale, økologiske råvarer og bidrage til at skabe en stærkere værdikæde med fokus på velsmag. Anders Nicolajsen, chefkonsulent for Gastronomi & Foodservice hos Landbrug & Fødevarer, fremhævede vigtigheden af disse netværk:

"Når vi bringer kokke og foodservice-beslutningstagere sammen med producenterne, ser vi kreativiteten blomstre. Nye idéer opstår, og det er herfra, at fremtidens grønne gastronomiske løsninger tager form. Kokkene er eksperter i smag og sensorik, og de har daglig kontakt med gæsterne, der ultimativt er dem, der skal tilvælge de grønne retter. Sæt dem sammen med producenterne, der er eksperter i dyrkningen – så bliver den grønne menu meget mere interessant og smagfuld."

Fremtidens menu er grøn

Den grønne kokkerejse bidrager til en langsigtet udvikling af dansk madkultur. Ambitionen er at sikre, at grøntsager får en naturlig plads som hovedkomponent i den gastronomiske oplevelse. Samtidig kan den stigende interesse for planterige retter føre til et bredere udvalg på menukortene i restauranter og hos cateringfirmaer – et skridt, der både tilgodeser forbrugernes ønsker og støtter mere bæredygtige måltider. Og som først og fremmest smager så godt, at gæsterne gerne spiser retten igen.

"Indsatsen er allerede et brag af en succes. Alle aktiviteterne har været fuldt bookede, med venteliste og stor interesse både før og efter. Kokkene er allerede utroligt talentfulde, men når de klædes på med ny viden og inspiration, tændes en grøn gnist hos dem, der gerne skal kunne mærkes (og smages) af deres gæster," afslutter Anders Nicolajsen.

I takt med at klimabevidstheden stiger, viser erfaringerne fra Den grønne kokkerejse, at grøntsager kan være en afgørende del af fremtidens madkultur. For kokke og restauranter handler det om at udforske nye råvarer, eksperimentere med spændende retter og skabe kulinariske oplevelser, hvor grøntsager får lov til at brillere med velsmag.

Kokken & Gæsten Podcast

Efter Det grønne kokketræf den 2. oktober 2024 inviterede Frederik Puch to grønne kokke ind i sin podcast, hvor det grønne i dansk gastronomi blev sat i fokus.

I episoderne får vi et indblik i kokkenes historier, hvad grøntsager og planter betyder for dem, samt deres ønsker for det grønne i køkkenet – både professionelt og hjemme hos danskerne. Desuden diskuteres Danmarks første grønne kokketræf, og hvordan sådanne begivenheder kan revolutionere den danske madscene.

I første afsnit møder vi Jason Renwick, der med restauranter som Ark, Bistro Lupa, Beyla Eatery og Souls tilbyder veganske madoplevelser i alle prisklasser – fra grøn Michelin til streetfood. Jason fortæller, hvordan visionen om et steakhouse blev til en vegansk restaurant, hvilke teknikker fremhæver grøntsagers potentiale, og hvordan han ønsker at inspirere danskerne til at udforske det grønne.

I andet afsnit møder vi Jonathan Zeuthen Knoll, kendt fra Grøntsagsfjernsyn på DR og plantebistroen Baka d’ Busk. Jonathan fortæller, hvordan en cykeltur til Barcelona ændrede hans karriere, hvilken rolle danske landmænd spiller for hans køkken, og hvad han mener med ”fravalg definerer din kreative proces”

 

Lyt til episode 1 med Jason Renwick 

Lyt til episode 2 med Jonathan Zeuthen Knoll

Projektet er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer

Kontakt

Chefkonsulent, Gastronomi & Foodservice

Anders Nicolajsen

+45 5364 5853 andn@lf.dk

Læs mere