Smag og sensorik

Vi har sat os for at blive klogere på smagen af gris. Og der er nok at gå i gang med, for det viser sig, at gris rummer over 600 smagsnuancer – heriblandt noter af rose, ristede nødder og et frugtigt touch. 

I processen er vi gået sammen med sensoriker og supersmager Lisbeth Ankersen, som har smagt sig gennem forskellige udskæringer, tilberedningsformer, racekrydsninger og råvarekombinationer med gris.

Indtil videre er resultaterne to smagshjul og en oversigt over, hvilke råvarekomponenter, der får det bedste frem i grisekødet. Alt sammen værktøjer, som hjælper dig med at sætte ord på smagen af gris og løfte kategorien overfor dine kunder og gæster.

Vi arbejder videre med at blive klogere på smagen af gris – og serverer løbende resultaterne for dig her på siden. 

God fornøjelse!

Smagshjul

Flæskesteg og frikadeller er darlings på danskernes tallerkener. Men hvis du skulle beskrive smagen af grisekød med ord, hvad ville du så sige? Landbrug & Fødevarers nye smagshjul hjælper dig på vej.

Læs mere: Grisekød har fået sit eget smagshjul

Download smagshjulet for gris

Smagshjul for økologisk race- og krydsningsgrise

Er der forskel på kødets smag, hvis det kommer fra forskellige griseracer? Vi har lavet et smagshjul, der undersøger smagsnuancerne i danske, økologiske race- og krydsningsgrise.

 

 

Hos L&F oplever vi, at kokkene og slagterne i stigende graf efterspørger større differentiering, kraftigere gastronomisk appel og flere spændende smage i grisekødet. De vil gerne arbejde med andre racer, tungere grise og grise, der er vokset op under forskellige forhold.

Læs mere om griseracer

Derfor har vi kigget på økologiske race- og krydsningsgrise og igen bedt Innovaconsult om beskrivelser af smagsnoter i grisene med henblik på at få udviklet et nyt smagshjul på ’gris for feinschmeckerne’.

Tre identiske og en enkelt afstikker

Projektet har undersøgt tre forskellige økologiske race- og krydsningsgrise:

  • Den almindelige danske slagtegris DLY – der er en krydsning mellem Duroc, Landrace og Yorkshire
  • En ren Duroc
  • En DLY-SH, der er en DLY krydset med Saddleback

Fælles for disse grise har været, at de alle har fået det samme foder, mens den ene halvdel har gået i stald og den anden er vokset op i det fri på marken. Grisene er derefter blevet slagtet ved enten almindelig slagtevægt på 115 kg eller ved 140 kg.

Læs om studiet, krydsningerne og smagshjulet for økologiske racegrise her.

Race- og krydsningsgrisene åbner for nogle nye muligheder med grisekød, og der ligger en spændende opgave for de madprofessionelle i at eksperimentere og skabe madoplevelser, der udforsker de mange smagsnuancer. 

Den snak har vi taget med en række prominente kokke, der har fået lov til at smage på kødet fra smagshjulet på racegrise. Hvad kokkene tænker om det fremtidige arbejde med racegrise kan du se mere om i videoen nedenfor. 

Sådan tænker kokkene om smagen af racegris

Kokkene vil gerne arbejde mere med racegrise i fremtiden. Hør hvorfor økologiske racegrise har en fremtid på deres tallerkener i videoen. 
Smag food fairing

Food pairing: Det perfekte match

Grisekødets smagshjul hjælper dig med at beskrive de mange smagsnuancer, som gris rummer. Men hvilket tilbehør skal serveres sammen med gris for at opnå det perfekte, smagsmæssige match?

Læs mere: Det perfekte match - food pairing med gris


Guide: Sæt ord på smagen af gris

Smagshjulet på gris hjælper dig med at sætte ord på de mange smagsnuancer, der er i grisekød. Men hvordan smager du dig frem i praksis? Sensoriker Lisbeth Ankersen, som har udviklet smagshjulet for Landbrug & Fødevarer, foreslår at du under din smagning noterer dig indtryk om følgende:

- Duft
- Smag
- Konsistens
- Mundfølelse
- Match med ingredienser/råvarer (kan evt. pointdeles på en skala fra 1-5)

Du får mest ud af din smagning, hvis du ikke taler med andre, mens du dufter og smager – så bliver du ikke påvirket af deres indtryk. 
Brug smagshjulet til at hjælpe dig på vej – og tal gerne med kollegaer om, hvorvidt I oplever samme duft- og smagsnuancer, når I er færdige.

Hvis du vil have de bedste betingelser for at smage, er det en god idé at børste dine tænder og lade være med at spise eller drikke en halv time inden smagning. 

Hent smageskema – lige til at printe

Tilberedning

Tilberedning

Få helt styr på, hvordan du bedst tilbereder grisens mange forkskellige udskæringer ved forskellige tilberedningsmetoder. Og guide dine kunder, så de får den bedste smagsoplevelse.

 

Tilberedning