Smag

Vi har sat os for at blive klogere på smagen af gris. Og der er nok at gå i gang med, for det viser sig, at gris rummer over 600 smagsnuancer – heriblandt noter af rose, ristede nødder og et frugtigt touch. 

I processen er vi gået sammen med sensoriker og supersmager Lisbeth Ankersen, som har smagt sig gennem forskellige udskæringer, tilberedningsformer og råvarekombinationer med gris.

Indtil videre er resultaterne et smagshjul og en oversigt over, hvilke råvarekomponenter, der får det bedste frem i grisekødet. Alt sammen værktøjer, som hjælper dig med at sætte ord på smagen af gris og løfte kategorien overfor dine kunder og gæster.

Vi arbejder videre med at blive klogere på smagen af gris – og serverer løbende resultaterne for dig her på siden. 

God fornøjelse!

Smagshjul

Flæskesteg og frikadeller er darlings på danskernes tallerkener. Men hvis du skulle beskrive smagen af grisekød med ord, hvad ville du så sige? Landbrug & Fødevarers nye smagshjul hjælper dig på vej.

Læs mere: Grisekød har fået sit eget smagshjul

Download smagshjulet for gris

Smag food fairing

Food pairing: Det perfekte match

Grisekødets smagshjul hjælper dig med at beskrive de mange smagsnuancer, som gris rummer. Men hvilket tilbehør skal serveres sammen med gris for at opnå det perfekte, smagsmæssige match?

Læs mere: Det perfekte match - food pairing med gris


Guide: Sæt ord på smagen af gris

Smagshjulet på gris hjælper dig med at sætte ord på de mange smagsnuancer, der er i grisekød. Men hvordan smager du dig frem i praksis? Sensoriker Lisbeth Ankersen, som har udviklet smagshjulet for Landbrug & Fødevarer, foreslår at du under din smagning noterer dig indtryk om følgende:

- Duft
- Smag
- Konsistens
- Mundfølelse
- Match med ingredienser/råvarer (kan evt. pointdeles på en skala fra 1-5)

Du får mest ud af din smagning, hvis du ikke taler med andre, mens du dufter og smager – så bliver du ikke påvirket af deres indtryk. 
Brug smagshjulet til at hjælpe dig på vej – og tal gerne med kollegaer om, hvorvidt I oplever samme duft- og smagsnuancer, når I er færdige.

Hvis du vil have de bedste betingelser for at smage, er det en god idé at børste dine tænder og lade være med at spise eller drikke en halv time inden smagning. 

Hent smageskema – lige til at printe

Tilberedning

Tilberedning

Få helt styr på, hvordan du bedst tilbereder grisens mange forkskellige udskæringer ved forskellige tilberedningsmetoder. Og guide dine kunder, så de får den bedste smagsoplevelse.

 

Tilberedning