Mejeri
Her er der tale om en fødevarekategori, der er repræsenteret på stort set alle indkøbslister. Vi stiller skarpt på mejeriprodukter – læs om produktion og fremstilling. Dyk ned i klassikerne – mælk og fløde, syrnede produkter, smør og ost. Og bliv klogere på holdbarhed, deklaration og næringsindhold.
Fra ko til karton
Selvom mælken, som bliver leveret til butikker og køkkener, er frisk har den været gennem en række processer.
Mejeriprodukter
Mejeri er en bred kategori. Og selvom udgangspunktet er det samme - mælk - er det en kategori, som byder på mange forskellige lækkerier.
Deklarationer
Emballagen skal beskytte produktet på optimal vis, så det bevarer sin gode smag og kvalitet, og kan holde sig frisk længst muligt. Mejeriprodukter er typisk meget følsomme over for temperatur-, lys- og lugtpåvirkninger, ligesom vandfordampning kan udtørre oste.
Deklaration af konsummælk
Alle konsummælksprodukter er forsynet med oplysninger om
-
Varens navn
-
Nettoindhold
-
Ingrediensliste
-
Hvorvidt produktet er homogeniseret eller ej
-
Hvilken form for varmebehandling, der er anvendt
-
Navn og adresse på producent, pakkeri eller forhandler
-
Producents eller pakkeris kontrolmærke
-
Datomærkning
-
Opbevaring
Næringsindhold
Hvilke næringsstoffer indeholder mælken? Og hvordan gennemskuer du, hvad fedtprocenten er i en ost? Vi zoomer ind på næringsindholdet i mælk og ost.
Mere mejeri?
Søger du inspiration, nyheder eller statistikker om mejeriprodukter? Du kan finde hjælp her.
Find nyheder fra mejeribranchen på Landbrug & Fødevares mejeri-website
Besøg mælken.dk, som sætter fokus på mejeriprodukternes rolle i den menneskelige ernæring
Holdbarhed og anvendelse
Hvor længe kan en creme fraiche holde sig? Og hvad kan friskoste bruges til? Og er der nogle oste, der ikke kan bruges til gratinering? Bliv klogere på de mange mejeriprodukter i oversigten her. Generelt gælder det, at alle mejeriprodukter bør opbevares i køleskab ved max 5 grader.
Produkt | Holdbarhed | Anvendelse | Begrænsninger |
Mælk | Uåbnet: Afhængig af produktet Åbnet: 2-3 dage Kan fryses, men får en mindre frisk smag |
Drikkes som den er, i varme drikke, i varme og kolde retter, grød, bagværk, desserter | Skiller i varm og syrlig mad |
Cremefraiche 38% fedt |
Uåbnet: 27 dage Åbnet: 4-5 dage Kan ikke fryses |
Alle varme og kolde retter, jævner, afrunder smagen | Kan give grynet overflade på ovnretter, bliver tynd ved for kraftig omrøring |
Cremefraiche 18% |
Uåbnet: 22-24 dage Åbnet: 4-5 dage Kan ikke fryses |
Kager, tærter, desserter, dressinger, dip, kolde saucer | Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring |
Cremefraiche 9% fedt |
Uåbnet: 22-24 dage Åbnet: 4-5 dage Kan ikke fryses |
Kager, desserter, dressinger, dip, kolde saucer | Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring |
Syrnede produkter 0,1-3,5% fedt (yoghurt, A38, Cultura, Cheasy, Ymer/Ylette, Tykmælk) |
Uåbnet: 15-24 dage Åbnet: 4-6 dage |
Morgenmad, mellemmåltid, smoothies/lassi, dressinger, bagning af gærbrød | Anbefales ikke i varme retter |
Friskost produkter 0,3-1% fedt (Kvark, Fromage Frais) |
Uåbnet: 21-30 dage Åbnet: 4-5 dage Kan ikke fryses |
Kager, desserter, dressinger, dip, kolde saucer | Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring |
Fløde-og friskoste ca.20-32 fedt |
Uåbnet: Afhængig af produktet Åbnet: 4-6 dage Kan ikke fryses |
På brød, varme retter, dip, dressinger | Kan give grynet overflade på ovnretter, hvis produktet ikke blandes sammen med væske |
Hytteost 1,5-4% fedt (friskost store tern i flødelage) |
Uåbnet: Afhængig af produktet Åbnet: 3-5 dage Kan ikke fryses |
Mellemmåltid, til frugt/grøntsager, bagning af gærbrød | |
Hvid ost i saltlage (tidligere benævnt Feta) ca. 3-22% fedt |
Uåbnet: Afhængig af produktet Åbnet: 4-6 dage Kan ikke fryses |
Salater, dip, i fars, i brød | Kan blive gummiagtig ved gratinering, mest udpræget ved de magre varianter |
Skimmelost (blå-,hvid-, og blå/hvid, rødkit) ca. 11-43% fedt |
Uåbnet: Afhængig af produktet Åbnet: Afhængig af produktet Kan ikke fryses, dog kan færdigmodnede hvidskimmeloste fryses |
På brød, i kolde og varme retter (> 20% fedt) | De fede blåskimmeloste er bedst i varme retter. Hvidskimmelostes tætte overflade giver store skimmelskorper i retten |
Rygeost 0,5 og 3,5% fedt |
På brød, dip, dressinger | ||
Gul ost (skæreost) 13-30% fedt |
Uåbnet: Afhængig af produktet Åbnet: 1-2 uger <25% fedt kan ikke fryses >25% fedt kan fryses |
På brød, i kolde og varme retter, nogle gule oste kan gratinere |
|
Smøreost 8-23% fedt |
Uåbnet: Afhængig af produktet Åbnet: 4-6 dage Kan ikke fryses |
På brød, i sandwich | Egner sig ikke til varme retter |
Fløde 38% fedt (piskefløde) |
Uåbnet: 11 dage Åbnet: 2-3 dage Piskes til skum før frysning |
Flødeskum, kager, desserter, parfait, alle varme retter, jævner og afrunder smagen | Højt fedtindhold – kan tilsættes halv mængde bouillon i fx kartoffelgratin |
Fløde 18% fedt (madlavningsfløde) |
Uåbnet: 13 dage Åbnet: 2-3 dage Kan fryses |
Alle varme retter (fløden er tilsat hvedemel) | Kan ikke piskes til flødeskum, kan skille i meget syreholdige retter |
Fløde 9% fedt (kaffefløde) |
Uåbnet: 11 dage Åbnet: 2-3 dage Kan ikke fryses |
Varme drikke, afrunder smagen | Kan ikke piskes til flødeskum, kan ikke anvendes i varme retter |
Revet ost 10-32% fedt |
Uåbnet: 91-140 dage Åbnet: 3-4 dage Kan fryses |
Ovnretter, pizza | Ikke velegnet til kolde retter, drys på varme retter |
Smør og blandingsprodukter | Uåbnet: Afhængig af produktet, ca. 2 mdr. Åbnet: Ikke oplyst Kan fryses |
Stegning, bagværk, på brød, som tilbehør | Kan tage smag fra stærkt lugtende fødevarer i køleskabet |
Se også
Æg - produktionsformer og forskelle
Vidste du, at det tager 24-26 timer at danne et æg? Og at en høne i gennemsnit lægger 310 æg på et år? Der produceres æg efter fire forskellige produktionsformer: bur, skrab, friland og økologi. Dyk ned i, hvordan ægproduktionen foregår og bliv klogere på forskellene nedenfor, så du er klædt på til at informere dine kunder og gæster.
Læs mere om Æg - produktionsformer og forskelle