Mejeri

Her er der tale om en fødevarekategori, der er repræsenteret på stort set alle indkøbslister. Vi stiller skarpt på mejeriprodukter – læs om produktion og fremstilling. Dyk ned i klassikerne – mælk og fløde, syrnede produkter, smør og ost. Og bliv klogere på holdbarhed, deklaration og næringsindhold.

Fra ko til karton

Selvom mælken, som bliver leveret til butikker og køkkener, er frisk har den været gennem en række processer.

 

Mejeriprodukter

Mejeri er en bred kategori. Og selvom udgangspunktet er det samme - mælk - er det en kategori, som byder på mange forskellige lækkerier.

Deklarationer

Emballagen skal beskytte produktet på optimal vis, så det bevarer sin gode smag og kvalitet, og kan holde sig frisk længst muligt. Mejeriprodukter er typisk meget følsomme over for temperatur-, lys- og lugtpåvirkninger, ligesom vandfordampning kan udtørre oste.

Deklaration af konsummælk
Alle konsummælksprodukter er forsynet med oplysninger om

  • Varens navn

  • Nettoindhold

  • Ingrediensliste

  • Hvorvidt produktet er homogeniseret eller ej

  • Hvilken form for varmebehandling, der er anvendt

  • Navn og adresse på producent, pakkeri eller forhandler

  • Producents eller pakkeris kontrolmærke

  • Datomærkning

  • Opbevaring  

Næringsindhold

Hvilke næringsstoffer indeholder mælken? Og hvordan gennemskuer du, hvad fedtprocenten er i en ost? Vi zoomer ind på næringsindholdet i mælk og ost.

Mere mejeri?

Søger du inspiration, nyheder eller statistikker om mejeriprodukter? Du kan finde hjælp her.

Find nyheder fra mejeribranchen på Landbrug & Fødevares mejeri-website 

Besøg mælken.dk, som sætter fokus på mejeriprodukternes rolle i den menneskelige ernæring

Holdbarhed og anvendelse

Hvor længe kan en creme fraiche holde sig? Og hvad kan friskoste bruges til? Og er der nogle oste, der ikke kan bruges til gratinering? Bliv klogere på de mange mejeriprodukter i oversigten her. Generelt gælder det, at alle mejeriprodukter bør opbevares i køleskab ved max 5 grader.

Produkt Holdbarhed Anvendelse Begrænsninger 
Mælk  Uåbnet: Afhængig af produktet
Åbnet: 2-3 dage
Kan fryses, men får en mindre frisk smag
Drikkes som den er, i varme drikke, i varme og kolde retter, grød, bagværk, desserter Skiller i varm og syrlig mad
Cremefraiche 
38% fedt
Uåbnet: 27 dage
Åbnet: 4-5 dage
Kan ikke fryses
Alle varme og kolde retter, jævner, afrunder smagen Kan give grynet overflade på ovnretter, bliver tynd ved for kraftig omrøring
Cremefraiche
18%
Uåbnet: 22-24 dage
Åbnet: 4-5 dage
Kan ikke fryses
Kager, tærter, desserter, dressinger, dip, kolde saucer Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring
Cremefraiche
9% fedt
Uåbnet: 22-24 dage
Åbnet: 4-5 dage
Kan ikke fryses
Kager, desserter, dressinger, dip, kolde saucer Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring
Syrnede produkter
0,1-3,5% fedt (yoghurt, A38, Cultura, Cheasy, Ymer/Ylette, Tykmælk)
Uåbnet: 15-24 dage
Åbnet: 4-6 dage
Morgenmad, mellemmåltid, smoothies/lassi, dressinger, bagning af gærbrød Anbefales ikke i varme retter
Friskost produkter
0,3-1% fedt (Kvark, Fromage Frais)
Uåbnet: 21-30 dage
Åbnet: 4-5 dage
Kan ikke fryses
Kager, desserter, dressinger, dip, kolde saucer Skal tilsættes mel ved anvendelse i varme retter, bliver tynd ved for kraftig omrøring
Fløde-og friskoste 
ca.20-32 fedt 
Uåbnet: Afhængig af produktet
Åbnet: 4-6 dage
Kan ikke fryses
På brød, varme retter, dip, dressinger Kan give grynet overflade på ovnretter, hvis produktet ikke blandes sammen med væske
Hytteost
1,5-4% fedt (friskost store tern i flødelage)
Uåbnet: Afhængig af produktet
Åbnet: 3-5 dage
Kan ikke fryses
Mellemmåltid, til frugt/grøntsager, bagning af gærbrød  
Hvid ost i saltlage
(tidligere benævnt Feta)
ca. 3-22% fedt
Uåbnet: Afhængig af produktet
Åbnet: 4-6 dage
Kan ikke fryses
Salater, dip, i fars, i brød Kan blive gummiagtig ved gratinering, mest udpræget ved de magre varianter
Skimmelost
(blå-,hvid-, og blå/hvid, rødkit) ca. 11-43% fedt
Uåbnet: Afhængig af produktet
Åbnet: Afhængig af produktet
Kan ikke fryses, dog kan færdigmodnede hvidskimmeloste fryses
På brød, i kolde og varme retter (> 20% fedt) De fede blåskimmeloste er bedst i varme retter. Hvidskimmelostes tætte overflade giver store skimmelskorper i retten
Rygeost
0,5 og 3,5% fedt
  På brød, dip, dressinger  
Gul ost 
(skæreost) 13-30% fedt
Uåbnet: Afhængig af produktet
Åbnet: 1-2 uger
<25% fedt kan ikke fryses
>25% fedt kan fryses

På brød, i kolde og varme retter, nogle gule oste kan gratinere
 
Smøreost
8-23% fedt 
Uåbnet: Afhængig af produktet
Åbnet: 4-6 dage
Kan ikke fryses
På brød, i sandwich Egner sig ikke til varme retter
Fløde
38% fedt (piskefløde)
Uåbnet: 11 dage
Åbnet: 2-3 dage
Piskes til skum før frysning
Flødeskum, kager, desserter, parfait, alle varme retter, jævner og afrunder smagen Højt fedtindhold – kan tilsættes halv mængde bouillon i fx kartoffelgratin
Fløde
18% fedt (madlavningsfløde)
Uåbnet: 13 dage
Åbnet: 2-3 dage
Kan fryses
Alle varme retter (fløden er tilsat hvedemel) Kan ikke piskes til flødeskum, kan skille i meget syreholdige retter
Fløde
9% fedt (kaffefløde)
Uåbnet: 11 dage
Åbnet: 2-3 dage
Kan ikke fryses
Varme drikke, afrunder smagen Kan ikke piskes til flødeskum, kan ikke anvendes i varme retter
Revet ost
10-32% fedt 
Uåbnet: 91-140 dage
Åbnet: 3-4 dage
Kan fryses
Ovnretter, pizza Ikke velegnet til kolde retter, drys på varme retter
Smør og blandingsprodukter  Uåbnet: Afhængig af produktet, ca. 2 mdr.
Åbnet: Ikke oplyst
Kan fryses
Stegning, bagværk, på brød, som tilbehør Kan tage smag fra stærkt lugtende fødevarer i køleskabet

Se også