Bælgfrugternes dag d. 10. februar 2025
Bælgfrugtens Dag er en global FN-dag, hvor vi sætter fokus på bælgfrugter som en vigtig del af et sundt og klimavenligt måltid. Danskerne skal inspireres til at spise flere bælgfrugter – både derhjemme, på arbejdet og ude.
10.02.2025

Hvad er bælgfrugter?
Bælgfrugter er modne, tørrede frø fra bælgplantens frugter og tilhører ærteblomstfamilien. De omfatter blandt andet bønner, linser og kikærter og fås både som konserves, frosne og tørrede. Bælgfrugter er en fremragende proteinkilde med et lavt klimaaftryk, samtidig med at de er rige på fibre, vitaminer og mineraler. Det høje proteinindhold i bælgfrugter gør, at du helt eller delvist kan erstatte kød i måltider, og samtidig holde dig mæt over længere tid.

Rådet for sund mad arbejder for at alle danskere skal spise sundere. En vigtig del af dette arbejde er at sætte fokus på “De officielle kostråd” for sundhed og klima (Kostråd til dig – Fødevarestyrelsen). Her spiller bælgfrugter en central rolle, da anbefalingen lyder på 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen. I dag spiser vi kun mellem 2-5 g, så der er et stort potentiale for at øge indtaget og gøre bælgfrugterne til en naturlig del af vores måltider.
Publikationer

Bælgfrugter og gastronomi
Et white paper til madprofessionelle om økologiske bælgfrugter
White paper til dig der arbejder med bælgfrugterLæs mere

En fremtid med bælgfrugter
Vi skal spise flere bælgfrugter i fremtiden, men statistisk set har både forbrugere og madprofessionelle svært ved at blive kloge på, hvordan bælgfrugter skal håndteres og tilberedes for at skabe smag. Derfor skal en ny kampagne fra Landbrug & Fødevarer vise fagfolk og forbrugere, at det er nemmere end man tror at lave mad med bælgfrugter.

Planterne kommer
Læs mere om, hvordan du som aftager i foodservice kommer godt i gang med dit økologiske, grønne samarbejde med producenter i dit område.

Grønne Proteiner
De grønne proteiner er et hjertebarn for os. Sammen med resten af værdikæden vil vi styrke produktionen af plantebaseret protein i Danmark.

Planter i produkter
Landbrug & Fødevarer bød i 2022 velkommen til en række inspirerende dage for alle producenter af plantebaserede produkter, hvor formålet var at blive klogere på sourcing af økologiske råvarer, produktudvikling, smag og kvalitet.