Vores grønne styrker - Godt at vide om lokal frugt og grønt

Gartnerierne spiller en central rolle i vores hverdag ved at forsyne os med friske, lokalt dyrkede frugter, bær og grøntsager. I den nye tryksag ”Vores grønne styrker” er branchen for første gang gået sammen om at dokumentere, hvordan branchen bidrager til en bæredygtig fremtid.

11.12.2024

Publikationen fremhæver gartneriernes tre stærkeste værdier:

1) Stærke relationer skaber grobund for fælles vækst

Det tætte samarbejde mellem avlere og aftagere skaber en unik mulighed for at udvikle i fællesskab. Aktørernes nære relation bidrager til en dybere forståelse af markedets behov og sikrer, at produktionen kan imødekomme forbrugerens efterspørgsel.

For gartnerne spiller aftagerne en aktiv rolle i udviklingen af nye produkter med fokus på f.eks. forlængelse af sæsoner, klimatilpasning eller smagsudvikling. Gartnerier herhjemme kendetegnes ved at være tilpasningsdygtige overfor aftagerønsker, hvilket muliggør fleksibel produktion samt introduktionen af nye varer, der matcher markedets skiftende efterspørgsler.

Den danske produktion af frugt og grønt handler ikke kun om at producere. Det handler også om at styrke de værdier, der er væsentlige for vores samfund og kommende generationer. Ved at bevare og styrke den danske produktion af frugt og grønt investerer vi ikke kun i vores økonomi, men også i vores miljø, sociale velfærd og nationale identitet.

Peter Larsen-Ledet, Direktør i Dansk Gartneri

 

2) Nye teknologier og lokale løsninger for en grønnere fremtid

Ansvarlighed er en central værdi, vi finder hos gartnerne. Gartnerisektorens investerer i innovative løsninger; udnyttelse af vedvarende energikilder, genbrug af ressourcer og miljøvenlige produktionsmetoder. På den måde er erhvervet med til at reducere vores klimaaftryk, og de lokale gartnerier arbejder målrettet på at integrere nye teknologier, der fremmer en mere effektiv og bæredygtig produktion.

De bedste produkter kræver de bedste præmisser, og her følger et stort ansvar for fødevaresikkerhed- og standarder.

 

3) Hænder, der er det hele værd

Når vi køber lokalt producerede frugt og grønt, støtter vi ikke kun en bæredygtig fremtid for kloden. De socialt bæredygtige gevinster, vi også høster, er vigtige at påskønne. Gartnerisektoren ansætter medarbejdere i støttet beskæftigelse såsom løntilskud, fleksjob, skånejob eller voksenlærlingeforløb.

Produktionen af frugt og grønt bidrager til vækst i lokalområderne. Det er vigtigt for landets kommuner og regioner, at vi med det grønne erhverv kan sikre lokale arbejdspladser. Det er med til at understøtte livet på landet.

Lærke Kirstine Lund, Sektorchef for planter og planterige fødevarer, Landbrug & Fødevarer F.m.b.A

Vores gartnere investerer i ordentlige arbejdsforhold og lønner de ansatte for det gode arbejde. Når vi køber lokalt, køber vi mere end et produkt. Vi investerer i trygheden ved de velkendte lokale sociale værdikæder, arbejdsforhold, bæredygtighed og ikke mindst produkter af topkvalitet.

Publikationen udkommer både digitalt og trykt. Hvis du ønsker guiden lige ved hånden, kan du få den tilsendt som trykt version. 

 

Tak til Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriprodukter.

Kontakt

Sektorchef for planter og planterige fødevarer

Lærke Kirstine Lund

+45 2086 2871 lld@lf.dk

Læs mere