Se alle vinderne gennem årene
På siden her kan du se de sidste 6 års vindere af Køkkenprisen.

Tidligere vindere
Vinder af Køkkenprisen 2024
Skolemad hev Køkkenprisen hjem ved stort event i København
Det blev kantineleder Steffen Bækkel og ernæringsassistent Laila Holdt Bonde fra Lomakøkkenet på Østerbyskolen i Vejen, der tirsdag eftermiddag fik overrakt Køkkenprisen 2024.
- Lomakøkkenet på Østerbyskolen er en succeshistorie, der rækker langt ud over kommunens grænser. Takket være Steffen, hans team og den kæmpe opbakning fra skolens ledelse, øvrige kollegaer og selvfølgelig skolens elever. Fællesskabet er en tydelig drivkraft bag de imponerende resultater, og man fornemmer at skolemaden har en helt særlig plads på skolen, som man holder i hævd og er særligt stolte af, lød det blandt andet i juryens begrundelse for valget af vinder.
Juryen påpegede også, at al mad i Lomakøkkenet laves fra bunden, og eleverne bliver klædt på til en fremtid hvor lærdom om bæredygtighed og klima formentlig er sit eget fag i skolen.
- Der arbejdes med og undervises i råvarer i sæson og de klimamæssige fordele ved danske, lokale fødevarer, og der arbejdes med smag og anretning, som i sidste ende er afgørende for, om maden bliver spist, fremhævede juryen ligeledes.
Overrækkelsen af Køkkenprisen fandt sted i København tirsdag 3. september.
Køkkenprisen var i 2024 et samarbejde mellem Naturmælk, de faglige organisationer: Kost og Ernæringsforbundet, FOA og 3F samt Landbrug & Fødevarer. Det var i år femte gang, man uddelte prisen.
Juryen bestod i 2024 af:
Michael Allerup Nielsen, Næstformand, Kost og Ernæringsforbundet
Pia Heidi Nielsen, Formand, Kost- og Servicesektoren
Leif Friis Jørgensen, Adm. direktør, Naturmælk
Christian Vejlund, Seniorkonsulent, Landbrug & Fødevarer
Lone Skov Hansen, Forhandlingssekretær, 3F
Læs om alle de nominerede her
Vinder af Køkkenprisen 2023
Større fokus på bæredygtigheden
Igen i 2023 havde Køkkenprisen et stort fokus på bæredygtighed og ekstraordinærer indsatser i forhold til madspild, andelen af råvarer der er lokale og i sæson, og andelen af bælgfrugter anvendt i køkkenet.
”Det har været et vildt tæt felt i år! Og det er lidt en kliché, men i år er det virkelig rigtigt. Alle de nominerede har gjort en fantastisk indsats, men vi har været nødt til at vælge og der mener vi at vinderen af Køkkenprisen, alligevel har lagt sig et mulehår foran med deres kontinuerlige nytænkende indsats for bæredygtige projekter og grønnere måltider. Generelt, er det fantastisk at se, hvordan økologi og den bæredygtige dagsorden rykker mere år efter år i hele branchen”, udtaler Kristian Grut, jurymedlem og ansvarlig for Køkkenprisen hos Landbrug & Fødevarer.
Vinderen af Køkkenprisen 2023 blev præsenteret til Madfagligt køkkentræf i Tivoli d. 5. september 2023, af fagjuryen der har bedømt alle indstillede og nominerede offentlige køkkener til køkkenprisen.
En glad vinder
Vinderen af Køkkenprisen 2023 blev Kirstine Balskilde Nielsen og hendes team fra Bispebjerghjemmet, fra København NV. Kirstine udtaler efter overrækkelsen:
”Jeg synes vi skiller os ud fra de andre nominerede med vores fokus på tværfagligt samarbejde bl.a. via vores månedlige måltidsmøder, hvor køkkenpersonalet er i tæt dialog med personalet på afdelingerne. Vi arbejder med at inddrage borgeren i måltidet med at understøtte det sidste “pift” til måltidet.”
De offentlige køkkener er drivkraft for økologi
En ny rapport fra Danmarks Statistik viser, at andel i salget af økologiske fødevarer fra landets professionelle køkkener har overhalet detailhandlen og nu er oppe på 13%. Salget af økologiske fødevarer ser ud til for alvor at være kommet sig ovenpå Corona-nedlukninger og høj inflation. Især den offentlige sektor i foodservice branchen, ser ud til at være den største aftager af økologiske mad- og drikkevarer med en andel på 37 %. Hvilket er mere end dobbelt så højt som foodservice sektorens andel af alle (konventionelle og økologiske) føde- og drikkevarer, som lå på 17 %.
Samtidig viser nye tal fra Landbrug & Fødevarers analyseafdeling, at de offentlige køkkener serverer mere end 1 million måltider dagligt. De offentlige køkkener har derfor et enormt potentiale for at drive den økologiske og grønne dagsorden.
De nominerede til Køkkenprisen 2023 var:
-
Børnehuset ved Åen, Kolding – Køkkenleder Mette Kjær
-
Plejehjemmet Bispebjerghjemmet, København NV – Køkkenleder Kirstine Balskilde Nielsen
-
Sundhedscenteret, Kolding – Køkkenleder Bente Kær
-
Børnehuset Bakkebo, Aabenraa – Køkkenleder Marie Boye Berven
Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer: Kost- og Ernæringsforbundet, FOA og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.
Køkkenprisen 2023 finansieres af Fonden for Økologisk Landbrug.
Vinder af Køkkenprisen 2022
Essentiel rolle for danskernes forhold til mad
Køkkenprisen uddeles til offentlige køkkener, som formår at arbejde reflekteret med bæredygtighed. Der er blevet givet point for aktiv stillingtagen og konkrete planer for, hvordan man serverer bæredygtige måltider, og det er ikke tilfældigt, at det netop er bæredygtighed, der er blevet fokuseret på i Køkkenprisen i 2022:
”Det er vigtigt, at vi ikke blot hylder de køkkener, som taler om økologi, verdensmål og hvordan de gerne vil arbejde bæredygtigt, men at vi får fortalt historien om dem som rent faktisk formår at udleve ambitionerne i praksis. Køkkenerne har mange hensyn at tage. Både til deres målgrupper, og arbejdet med bæredygtigheden i deres indkøb, kostråd, køkkenpraksis og selvfølgelig i selve måltidet. Samtidig skal det smage godt og se indbydende ud for at skabe varig forandring, så det køkkenfaglige personale løfter en kæmpe opgave her Dem der er bedst til det, vil vi gerne honorere i år og hjælpe med at sprede budskaberne om deres gode arbejde til inspiration for resten af branchen.” siger jurymedlem og Seniorkonsulent fra Landbrug og Fødevarer, Kristian Ploug Grut.
Ældres madvaner respekteres stadig
Køkkenprisens store fokus på bæredygtighedsaspektet betyder ikke, at der ikke tages særlige hensyn. Livskvalitet hos ældre og småtspisende er også en vigtig parameter for at lykkes med opgaven ude i de offentlige køkkener. De gode spiseoplevelser er lige så vigtige som næringsaspektet. Det er en svær kunst at balancere gode spiseoplevelser med den rette ernæring og høje krav til bæredygtighed, men det lykkedes alle de nominerede til Køkkenprisen 2022 med.
Der var dog én kandidat, som løser opgaven i særklasse. Køkkenpersonalet på Nordsjællands Hospital i Hillerød formår at levere høj kvalitet på daglig basis, når de serverer indbydende måltider til de spisende på hospitalet. Det var derfor nogle utrolig stolte vindere, som tog imod årets Køkkenpris i den fyldte sal på Hindsgavl Slot:
”Det føles helt fantastisk at få anerkendelse for det arbejde, som vi udfører hver dag. Det viser, at der er nogle, der sætter pris på vores tanker, og det er så fedt. Vi har et mål om at reducere CO2 pr. indkøbt kilo med 25 pct. inden 2025 – og der er vi halvvejs nu”, udtaler teamet fra Nordsjællands Hospital.
Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer: Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Økologisk Landsforening og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.
De nominerede til Køkkenprisen 2022 er:
-
Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland
-
Rosengårdscenteret, Silkeborg
-
Nordsjællands Hospital, Hillerød
-
Idrætsbørnehuset Møllegården, Nørre Alsle
KØKKENPRISEN 2022
Målgruppen for Køkkenprisen var offentlige køkkener – en person eller et køkken, og dækker derfor både over central- og hospitals køkkener, plejehjem, sociale institutioner (døgn) med lokale produktionskøkkener eller leve-bo miljøer, daginstitutioner, mad til børn og unge, skoler og uddannelser – hvor juryen udvælger en vinder.
De nominerede køkkener blev først og fremmest udvalgt på baggrund af deres stærke bæredygtige profil. Køkkenprisen definerer ikke hvad bæredygtighed er, men ønsker at fremme udviklingen af bæredygtighed inden for branchen. Eksempler herpå kan indbefatte en bred vifte af praktiske bæredygtighedsaspekter herunder et særligt fokus på fx madspild, lokale råvarer, sæson, høj økologiprocent, brugen af fx bælgplanter eller meget andet. Dertil kan det også indbefatte en klar strategi for bæredygtig mad og måltider i form af arbejde med de 7 officielle kostråd, FN’s verdensmål eller andet. Derudover er der tale om køkkener, der har et ekstraordinært fokus på velsmagende mad og måltider til målgrupperne. Køkkenprisen er sat i verden for at hylde køkkenerne som er best in class indenfor bæredygtighed til inspiration for resten af branchen.
Kriterier er at køkkenet har:
- et ekstraordinært fokus på et eller flere bæredygtige aspekter omkring måltidet
- laver mad med målgruppen og måltidsoplevelsen i fokus
- en klar strategi for kompetenceudvikling af medarbejderen
- en glad smiley fra Fødevarestyrelsen.
Køkkenprisen er et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Kost og Ernæringsforbundet, FOA og 3F.
Køkkenprisen 2021 gik til Hanne Melgaard Juul fra Madservice Aalborg, som tog prisen blandt de mange dygtige køkkenledere og kunne fejre det på Fødevaredagen 2021.
Vigtig rolle for danskernes forhold til mad
Prisen uddeles til offentlige køkkener, som har et ekstraordinært fokus på at lave velsmagende mad med fokus på sæson, økologi, råvarer, bæredygtighed og målgruppe. Det er især økologiske og lokalt dyrkede råvarer, der fylder mere og mere på tallerkenerne i mange køkkener. Der er en udvikling, som Køkkenprisen har været med til at sætte skub i.
- Vi vil gerne belønne de fagfolk, som slår et ekstra slag for økologien ved at tænke økologiske principper og råvarer ind i køkkenet. I juryens bedømmelse lægges der vægt på iscenesættelsen af en sund og varieret kost baseret på økologiske fødevarer, som bidrager til livsglæde ude hos brugerne af køkkenerne. Det er i de offentlige køkkener, mange danner deres spisevaner og bliver udfordret af nye smagsindtryk. Derfor spiller de en vigtig rolle i den danske madkultur, siger jurymedlem og Seniorkonsulent fra Landbrug og Fødevarer, Kristian Ploug Grut.
Respekt for de ældres madvaner
Køkkenprisen gives for at få bredt økologi ud i samspil med køkkenbrugernes behov. Kandidaterne blev udvalgt efter, om de har en stærk økologiprofil, der kan være til inspiration for andre køkkener. De nominerede til prisen har alle haft fokus på at udvikle gode spiseoplevelser med økologi og forbrugerne i centrum. Livskvalitet er vigtigt, især når man har med ældre borgere at gøre. Det har Madservice Aalborg formået at føre ud i livet, når de på daglig basis serverer økologisk mad på en appetitvækkende måde for kommunens ældre borgere. Det var med stolthed i stemmen, at Hanne Melgaard kunne modtage årets Køkkenpris foran en hel fødevarebranche på Hindsgavl Slot i Middelfart:
- Jeg er så stolt. Jeg vil gerne sige tusind tak til alle mine dygtige medarbejdere. Vi er så utrolig stolte over, at vi har nået et mål på 60 pct. økologi, hvor vi har haft mulighed for at følge vores egen vej til at nå målet, siger Hanne Melgaard Juul.
Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer: Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Økologisk Landsforening og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.
NOMINEREDE
De nominerede var:
Spisehusene på Oure skolerne, Oure
Madservice Aalborg, Aalborg
Centralkøkkenet Sødisbakke, Region Nordjylland, Mariager
Café Øst, Aarhus Universitetshospitalet, Århus
Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer; Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Økologisk Landsforening og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.
Fra venstre: Kristian Ploug Grut, seniorkonsulent fra Landbrug & Fødevarer, Rikke Thorøe Gørnning, fra Økologisk Landsforening, der modtog prisen på vegne af Vallekilde Højskole, Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.
Vallekilde Højskole vandt køkkenprisen 2020, som blev uddelt på Hindsgavl Slot ved Middelfart i forbindelse med Fødevaredagen. Prisen uddeles til det offentlige køkken, der sætter en ære i at bruge økologiske og sæsonbetonede råvarer. Det er tilfældet på Vallekilde Højskole, mener juryen.
”Gennem dialog og inklusion inspirerer køkkenet både personale og elever til at afprøve grønne alternativer, bæredygtige løsninger og nye måder at lave mad på. På Vallekilde er intet forbudt, og der er plads til alle, om du er kødspiser, fleksitar eller veganer, bliver du inspireret til at indarbejde nye og velsmagende vaner. Denne inkluderende tilgang gav point blandt juryen”, siger seniorkonsulent Kristian Ploug Grut, der er en del af køkkenprisens jury.
Det er ottende gang, at prisen uddeles på Fødevaredagen. Juryen består af repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, FOA, 3F og Kost- & Ernæringsforbundet.
Som følge af COVID-19 restriktionerne blev Fødevaredagen i år primært afholdt digitalt. Uddelingen af de traditionsrige fødevarepriser blev dog vanen tro overrakt på selve Fødevaredagen.
En økologisk ledestjerne
De offentlige køkkener har de seneste år været i en rivende økologisk udvikling, hvor flere og flere bygger måltider op omkring økologien. Det er i høj grad også tilfældet hos dette års vinder, som på grund af en ventende COVID-19 test måtte følge præmieoverrækkelsen fra sofaen.
”Jeg delte min begejstring med mine kolleger på Messenger. Det er jo et kæmpe skulderklap, til det vi går og gør i hverdagen. Netop i år synes jeg, det er ekstra tiltræng, for alting er i forandring. Jeg er megastolt af det hold, som vi har fået sammensat, for jeg mener virkelig, at det er en holdånd som driver vores udvikling”, siger Carina Nor Johansen køkkenchef fra Vallekilde Højskole.
De offentlige køkkener er gennem flere år gået foran med et godt eksempel, når det kommer til økologi. Det håber juryen vil fortsætte i fremtiden.
”De offentlige køkkener er helt afgørende for økologien i Danmark. Med denne pris hædrer vi hverdagens økohelte og giver ildsjælene i køkkenerne en velfortjent anerkendelse af den store indsats, de gør for fortsat inspirere branchen.” siger Økologisk Landsforenings Chefkonsulent for foodservice Rikke Thorøe Grønning, der er en del af køkkenprisens jury.
De nominerede var:
Vallekilde Højskole, Hørve
Daginstitutionen Lunas Ark, Greve
Botilbuddet Rentemestervej, Center Campo, København NV
Regions Hospitalet Randers, Randers
Se kØkkenpris 2020 jurymedlemmerne her
Køkkenprisen er et samarbejde mellem de faglige organisationer; Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Økologisk Landsforening og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, samt Landbrug & Fødevarer.
Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’ 2019 i kategorien 'Skoler og uddannelser', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer
Glæden var stor blandt de fire vindere, der blev kåret som årets vindere af prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ 2019. Vinderne modtog prisen foran kollegaer fra hele den danske fødevarebranche på Landbrug & Fødevarers store branchedag; Fødevaredagen.
Prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ uddeles for 7. gang i år, og prisen gives til de offentlige køkkener, der gør en ekstra indsats for at øge andelen af økologiske råvarer, men også tænker de økologiske principper ind i køkkenet og ud til den spisende.
Med prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ hylder Landbrug & Fødevarer sammen med juryen – bestående af repræsentanter fra FOA, 3F og Kost- & Ernæringsforbundet – de fagfolk, der har stærke holdninger til råvarer, fokus på sæson, mindre madspild, kvalitet – og selvfølgelig økologi.
Mette Jasper Gammicchia, der er afdelingschef for afsætning, ernæring og markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer, siger:
”De offentlige køkkener stod for 42 pct. af de økologiske indkøb i foodservice i 2018. Og det er en stigning på 12 pct. i forhold til 2017. Med ’De Økologiske Køkkenroser’ giver vi et skulderklap til de madprofessionelle, der går forrest i den økologiske omlægning – for det fortjener de.”
Juryen har i år oplevet et øget fokus blandt køkkenpersonalet på, hvem de tilbereder mad til. Jurymedlem og næstformand i Kost- & Ernæringsforbundet, Michael Allerup Nielsen, siger:
”Igen i år har vi mødt engagerende chefer og medarbejdere, der sætter dét at tilberede mad til deres målgruppe, i centrum. Fælles for årets vindere er nemlig, at de præsterer særlig godt, når det kommer til madhåndværk, sæsonens råvarer, smag og æstetik i måltidet. Alt sammen med deres konkrete målgruppe for øje.”
Økologi er det bærende element
De offentlige køkkener har den økologiske førertrøje på, og juryen har gennem en årrække set, hvordan den økologiske køkkenomstilling stødt er vokset. Samtidig har de oplevet en bemærkelsesværdig udvikling med økologien som et bærende element. Juryen har et stort ønske om at opmuntre til yderligere udvikling i fremtiden, hvor ansvar for produktion, forbrug og hvor et bære- og levedygtigt fokus skinner igennem fra medarbejder til målgruppe.
”Vi har mødt så mange engagerende madhåndværkere på vores jurybesøg. Og jeg bliver glad helt ind i hjertet, når jeg møder de her gode madambassadører. Fælles for dem alle er, at økologien har været udgangspunktet for deres vej til solidt, fagligt håndværk,” siger Michael Allerup.
Fire stolte vindere
Det var glade og stolte vindere, der modtog deres trofæ som vindere af prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ 2019.
Sct. Jørgens Skole, Roskilde, vinder i kategorien Skoler og uddannelsessteder. Herfra siger Sisse Sejer:
”Det er helt vildt stort at vinde den her pris. Jeg har sat min egen målsætning om, at jeg skal nå ud til 25 pct. af eleverne med den mad, jeg laver. Og det kunne jeg helt sikkert ikke opnå, hvis ikke det var for den opbakning, jeg oplever fra både forældre, elever og skolens ledelse.”
BILLEDE MANGLER
Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’ 2019 i kategorien ’Plejehjem, sociale institutioner (døgn) med lokale produktionskøkkener eller leve-bo miljøer’, her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer
Plejecenter Skjulhøjgård, København, vinder i kategorien Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer. Herfra siger Jeanett Egmose Nutzhorn Larsen:
”Jeg er helt ufattelig glad for at vinde prisen. Jeg har været meget spændt på at se, om juryen kunne se, hvor meget vi gør for beboerne. Det betyder rigtig meget for mig, at det skinner igennem.”
BILLEDE MANGLER
Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’ 2019 i kategorien ’Central- og hospitalskøkkener’, her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer
Horsens Sygehus, Horsens, vinder i kategorien Central- og hospitalskøkkener. Herfra siger Kirsten Knudsen:
”Jeg er utrolig stolt og glad – både på mine egne og på mine medarbejderes vegne. Vi er alle meget tæt på patienterne i hverdagen, og det betyder, at vi har mulighed for at lytte til dem og se, hvad det er for noget mad, de bedst kan lide. Det betyder meget.”
BILLEDE MANGLER
Vinder af ‘Økologiske Køkkenroser’ 2019 i kategorien ’Daginstitutioner, mad til børn og unge', her sammen med direktør Flemming Nør-Pedersen, Landbrug & Fødevarer
Kong Tumle udflytterbørnehave, Søborg, vinder i kategorien Daginstitutioner, mad til børn og unge. Herfra siger Selina Grumstrup:
”Jeg havde slet ikke forventet at vinde prisen her i dag. Jeg er meget overrasket og meget, meget glad. Jeg synes, at det er vigtigt at inddrage børnene i arbejdet med at lave maden. Og på den måde kommer de både til at hjælpe med at stege og brase, og dét, at børnene har været med til at lave maden, hjælper, når de skal prøve at smage på noget, de ikke har fået før.”
For yderligere information, kontakt:
Linda Gjaldbæk, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf.: 26 84 28 80, mail: lghj@lf.dk
Prisen ’De Økologiske Køkkenroser’ finansieres af Fonden for Økologisk Landbrug
NOMINEREDE
De nominerede i de fire kategorier er:
Centrale- og hospitalskøkkener:
Horsens Sygehus, Horsens
Hvidovre Hospital, Hvidovre
Daginstitutioner; mad til børn og unge:
Kong Tumle Udflytter, Søborg
Toppen & Eventyrhuset, Kalundborg
Plejehjem, sociale døgninstitutioner med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer:
Frydenholm, Holte
Skjulhøjgård, København
Skoler og uddannelsessteder:
Sct. Jørgens Skole, Roskilde
Thy-Mors HF & VUC’s kantine, Thisted
Læs mere om Køkkenprisen

Om Køkkenprisen
Køkkenprisen hylder de offentlige køkkener i Danmark, der udmærker sig for arbejdet med økologi, bæredygtighed ernæring og smag. Læs om Køkkenprisen og forløbet her.
Download
Indstillinger & kriterier
Der er åbent for indstillinger frem til den 13. juni 2025. Læs om kriterier og indstil din kandidat her.
Download
Pressematerialer
Her finder du alt relevant markedsføringsmateriale, pressemeddelelser og logopakker.
Download