Om Årets ret med gris
Konkurrencen fokuserer på brugen af gode og lokale råvarer samt historiefortællingen, der omkranser maden på tallerkenen. Vinderen af konkurrencen er den kok eller restaurant, der kan fremvise flotte håndværksmæssige teknikker med flotte udskæringer, og som kan skabe velsmag med grisekød på en måde, så tænderne løber i vand.
Årets ret med gris tiltrækker hvert år den absolutte elite inden for dansk gastronomi. Det er håndværket, udskæringerne og smagen, der er i fokus, når der skabes gastronomiske fortolkninger med grisekød. Konkurrencen er med til at drive en udvikling i gastronomien, hvor smag og måltidsoplevelsen er i centrum. Ligeledes for at inspirere fagfolk til at videreudvikle det gastronomiske arbejde med råvaren.
Herunder kan du læse mere om, hvad man som nomineret til Årets ret med gris 2024 kan se frem til:
Udvælgelse af nominerede: Efter deadline for indstillinger til konkurrencen bliver alle indstillinger gennemgået af et sammensat panel af fagprofessionelle, der udvælger de endelige nominerede kandidater til konkurrencen.
Juryen: De udvalgte nominerede retter bliver bedømt af en jury, der består af professionelle madanmeldere, kokke og eksperter. Juryen kommer forbi de nomineredes egen restaurant og smager på de pågældende retter. Datoen for besøget samt tidspunktet på dagen bliver aftalt på forhånd. Juryen møder ikke uanmeldt op.
Filmhold: De nominerede kokke og restauranter kan se frem til, at der kommer et filmhold forbi og optager et mini-portræt med restauranten og retten i centrum. Portrættet skal skildre retten, kokken der har lavet retten og restauranten bag. Filmholdet kommer forbi samtidig med juryen. Filmen vil blive brugt her på hjemmesiden (se tidligere videoer af vindere og nominerede her på siden), og vil også blive brugt til eksponering af konkurrencen og din/jeres ret og restaurant, i samarbejde med udvalgte medier.
Dato for besøg af filmhold og jury: Juryen og filmholdet kommer forbi restauranten i enten uge 40, 41 eller 42 alt afhængig af aftale.
Prisuddeling: Vinderen af konkurrencen bliver fundet til en fysisk prisuddeling i november i København.
Præmie: Vinderen af Årets ret med gris modtager, udover den fornemme titel, en check på 30.000 kr.
Årets ret med gris arrangeres og afholdes af Landbrug & Fødevarer og er finansieret af Norma & Frode S. Jacobsen Fond.
Du kan også gå ind og følge med på vores Instagram og Facebook sider.
Se hvordan prisuddelingen for Årets ret med gris forløb.