Om Årets ret med gris
Årets ret med gris fejrer det kulinariske potentiale i grisekød. Her er det de håndværksmæssige teknikker, udskæringer i særklasse og evnen til at skabe velsmag og fortælling med lokale råvarer, der er i centrum. En konkurrence, hvor gastronomien får lov at folde sig ud – med grisen som hovedrolle.

Årets ret med gris tiltrækker hvert år den absolutte elite inden for dansk gastronomi. Det er håndværket, udskæringerne og smagen, der er i fokus, når der skabes gastronomiske fortolkninger med grisekød. Konkurrencen er med til at drive en udvikling i gastronomien, hvor smag og måltidsoplevelsen er i centrum. Ligeledes for at inspirere fagfolk til at videreudvikle det gastronomiske arbejde med råvaren.
Herunder kan du læse mere om, hvad man som nomineret til Årets ret med gris 2025 kan se frem til:
Udvælgelse af nominerede: Der er åbent for indstillinger frem til d. 19. september 2025.
Efter deadline for indstillinger til konkurrencen bliver alle indstillinger gennemgået af et sammensat panel af fagprofessionelle, der udvælger de endelige nominerede kandidater til konkurrencen.
Juryen: De udvalgte nominerede retter bliver bedømt af en jury, der består af professionelle madanmeldere, kokke og eksperter. Juryen kommer forbi de nomineredes egen restaurant og smager på den indstillede ret. Datoen for besøget samt tidspunktet på dagen bliver aftalt på forhånd. Juryen møder ikke uanmeldt op.
Filmhold: De nominerede kokke og restauranter kan se frem til, at der kommer et filmhold forbi og optager et mini-portræt med restauranten og retten i centrum. Portrættet skal skildre retten, kokken der har lavet retten og restauranten bag. Filmholdet kommer forbi samtidig med juryen. Filmen vil blive brugt her på hjemmesiden (se tidligere videoer af vindere og nominerede her på siden), og vil også blive brugt til eksponering af konkurrencen og din/jeres ret og restaurant, i samarbejde med udvalgte medier.
Dato for besøg af filmhold og jury: Juryen og filmholdet aflægger besøg hos de nominerede restauranter i løbet af oktober måned 2025.
Prisuddeling: Vinderen af konkurrencen bliver fundet til en fysisk prisuddeling i november i København. Vinderen modtager en præmiegevinst på 30.000 kr.
Årets ret med gris arrangeres og afholdes af Landbrug & Fødevarer og er finansieret af Norma & Frode S. Jacobsen Fond.
Prisuddeling november 2024, Årets ret med gris