Om Årets ret med ost
Konkurrencen sætter fokus på smag, bæredygtighed og kreativt håndværk – og viser, hvordan ost kan spille en central rolle i fremtidens grønne menuer. På denne side kan du læse mere om konkurrencens formål, tidsplan samt kriterierne for, hvad der skal til for at skabe en prisvindende ret med ost.

Ost er en kompleks og karakterfuld råvare, der kan løfte både smag, tekstur og dybde i en ret. I konkurrencen Årets ret med ost får landets kokke mulighed for at udfolde deres kreativitet og vise, hvordan ost kan spille hovedrollen i moderne gastronomi. Konkurrencen stiller skarpt på ostens smagsegenskaber, og viser at osten gastronomisk set kan meget mere end at tage sig godt ud på et spækbræt pyntet med vindruer.
Ost er en fantastisk råvare der både kan gå ind i det kolde og i det varme, og den er derfor også interessant at arbejde med for fagfolk. Osten har i flere årtier været en stærkt, både anerkendt og anvendt, råvare i gastronomiens verden. Her kan osten både bidrage med stor smag og dybde, hvilket man også i stigende grad ser i de grønne retter. Der er et stort potentiale i arbejdet med ost, og mange nye lokalt producerede oste gør lige nu sit indtog i foodservice.
Herunder kan du læse mere om, hvad man som nomineret til Årets ret med ost 2025 kan se frem til:
Udvælgelse af nominerede: Der er åbent for indstillinger frem til d. 19. september 2025.
Efter deadline for indstillinger til konkurrencen bliver alle retter gennemgået af et sammensat panel af fagprofessionelle, der udvælger de endelige nominerede til konkurrencen.
Juryen: Alle nominerede retter bliver bedømt af en jury, der består af professionelle madanmeldere, kokke og eksperter. Juryen kommer forbi de nomineredes egen restaurant og smager på de pågældende retter. Datoen for besøget samt tidspunktet på dagen bliver aftalt på forhånd. Juryen møder ikke uanmeldt op.
Filmhold: De nominerede kokke og restauranter kan se frem til, at der kommer et filmhold forbi og optager et mini-portræt med restauranten og retten i centrum. Portrættet skal skildre retten, kokken der har lavet retten og restauranten bag. Filmholdet kommer forbi samtidig med juryen. Filmen vil blive brugt her på hjemmesiden (se tidligere videoer af vindere og nominerede her på siden), og også blive brugt til eksponering af konkurrencen og din/jeres ret og restaurant i samarbejde med udvalgte medier.
Dato for besøg af filmhold og jury: Når indstillings- og udvælgelsesprocessen er slut, vil juryen aflægge besøg hos de nominerede restauranter. Forventet oktober 2025.
Prisuddeling: Vinderen af konkurrencen bliver fundet til en fysisk prisuddeling og awardshow i november 2025.
Årets ret med ost arrangeres og afholdes af Landbrug & Fødevarer og er finansieret af Mejeriforeningen.