Om Årets ret med ost

Konkurrencen sætter fokus på smag, bæredygtighed og kreativt håndværk – og viser, hvordan ost kan spille en central rolle i fremtidens grønne menuer. På denne side kan du læse mere om konkurrencens formål, tidsplan samt kriterierne for, hvad der skal til for at skabe en prisvindende ret med ost.

Ost er en kompleks og karakterfuld råvare, der kan løfte både smag, tekstur og dybde i en ret. I konkurrencen Årets ret med ost får landets kokke mulighed for at udfolde deres kreativitet og vise, hvordan ost kan spille hovedrollen i moderne gastronomi. Konkurrencen stiller skarpt på ostens smagsegenskaber, og viser at osten gastronomisk set kan meget mere end at tage sig godt ud på et spækbræt pyntet med vindruer. 

De tre nominerede til til Årets ret med ost 2025 er: 

  • Ti Trin Ned, Fredericia

  • Mielcke & Hurtigkarl, København

  • Treetop Restauranten, Vejle

Juryen: Alle nominerede retter bliver bedømt af en jury, der består af professionelle madanmeldere, kokke og eksperter. Juryen kommer forbi de nomineredes egen restaurant og smager på de pågældende retter. Datoen for besøget samt tidspunktet på dagen bliver aftalt på forhånd. Juryen møder ikke uanmeldt op. 

Filmhold: De nominerede kokke og restauranter kan se frem til, at der kommer et filmhold forbi og optager et mini-portræt med restauranten og retten i centrum. Portrættet skal skildre retten, kokken der har lavet retten og restauranten bag. Filmholdet kommer forbi samtidig med juryen. Filmen vil blive brugt her på hjemmesiden, og også blive brugt til eksponering af konkurrencen og din/jeres ret og restaurant i samarbejde med udvalgte medier. 

Dato for besøg af filmhold og jury: Når indstillings- og udvælgelsesprocessen er slut, vil juryen aflægge besøg hos de nominerede restauranter i løbet af oktober 2025.

Prisuddeling: Vinderen offentliggøres ved et festligt awardshow i samarbejde med WhiteGuide lanceringen d. 17. november 2025 i Charlottenlund. Vinderen modtager en præmiegevinst på 25.000 kr.

 

Årets ret med ost arrangeres og afholdes af Landbrug & Fødevarer og er finansieret af Mælkeafgiftsfonden.

Læs mere om Årets ret med ost