Uddannelser

Der skal mere økologi ind på de fødevarerelaterede uddannelser.

I Landbrug & Fødevarer ønsker vi at opretholde og forbedre kendskabet til økologien – hele vejen fra jord til bord.

Indsatsen er målrettet elever og studerende på maduddannelser og landbrugsskoler. De kommende madprofessionelle får nemlig i fremtiden indflydelse på, hvilke råvarer der skal bruges i den offentlige bespisning og i mange forbrugeres hjem. Ved at gøre dem klogere på økologien, klæder vi dem på til at blive økologi-ambassadører indenfor deres felt.

Særligt 2 projekter er være med til at sætte økologi på skoleskemaet; Fra Greb til gaffel og Økologiske Food Fighters på uddannelsesinstitutioner. Læs mere om projekterne herunder.

Derudover er det muligt at følge det Økologiske Food Fighter-univers på Facebook. Her findes et forum, hvor studerende og elever på tværs af maduddannelser kan dele oplevelser og erfaringer med økologi - til gensidig inspiration. Følg med på Facebooksiden Økologiske Food Fighters


Dyk ned i økologien – find bl.a. alle danske økologiske bedrifter, de økologiske principper og meget mere

 

Hvad får min kokkeelev ud af Fra Greb til Gaffel?

Hvad får min landbrugselev ud af Fra Greb til Gaffel?


Projekterne er støttet af Fonden for økologisk landbrug.

Fra Greb til Gaffel

Landbrug & Fødevarer søsatte i 2018 et helt nyt projekt, hvor kokke- og landbrugselever kom helt tæt på hinandens hverdag.  Fra Greb til Gaffel understreger nødvendigheden af samarbejde og tværfaglighed i fødevareklyngen og er med til at udvikle såvel gastronomien som landbruget.

 

Bytter praktikplads

Fra Greb til Gaffel er et projekt, som bytter rundt på kokke- og landbrugselever - de skal i praktik i hinanden erhverv. Vi sender bogstaveligt talt kokkeeleverne ud i marker og stalde, mens landmandseleverne skal ud og røre i gryderne. Det giver landbrugseleverne en indsigt i, hvordan der arbejdes i et økologisk køkken - og kokkeelever et indblik i, hvor de økologiske råvarer kommer fra, og hvordan hverdagen ser ud i et landbrug. 

 

I samarbejde med en række engagerede fagskoler og et væld af passionerede praktikværter, sikrer vi at fremtidens landmænd og kokke, bliver klædt godt og grundigt på til at håndtere morgendagens fødevarerelaterede udfordringer. Som lærermester behøver man ikke modtage en elev for at sende en elev afsted. Landbrug & Fødevarer sørger for alle praktiskpladserne - du skal derfor bare melde dig til. 

 

Hvornår foregår det?

Greb til Gaffel introdag  foregår den 21 september 2020

Greb til Gaffel praktik løber af stablen 21-25 september 2020

 

Har du spørgsmål?

Vi vil altid gerne fortælle mere om Fra Greb til Gaffel, hjælpe med ansøgning eller høre fra potentielle værter - send og en mail på andn@lf.dk

 

Er du kokkeelev? Se mere her 

Er du landbrugselev? Se mere her

 

 

Hvad får min kokkeelev ud af Fra Greb til Gaffel? Se mere her

 

Hvad får min landbrugselev ud af Fra Greb til Gaffel? Se mere her

 

  

 

Projektet er støttet af Fonden for økologiske landbrug


FAQ Fra Greb til Gaffel

Her finder du ofte stillet spørgsmål og svar omkring Fra Greb til Gaffel.


Fra Greb til Gaffel er et gratis tilbud til dig der er kokke- eller landbrugselev. Det koster dig derfor ikke noget at deltage.
Nej, når du udfylder formularen og ansøger om at deltage i Fra Greb til Gaffel, har du mulighed for at angive ønsker til praktikken. Ud fra de ønsker du oplyser til os, vil vi forsøge at matche dig med et køkken eller landbrug, som stemmer overens med dine ønsker så vidt muligt. Vær opmærksom på at vi ikke kan garantere specifikke pladser og ønsker, men vi gør meget for at opfylde ønsker og behov.

 

Du får tilsendt kontaktoplysninger på din praktikvært. Det er DIT EGET ansvar at få kontaktet din vært før praktikken starter, og få aftalt indholdet, ankomst, afrejse og det praktiske omkring praktikken. Du får udleveret kontaktoplysninger fra Landbrug & Fødevarer.

Mængden af arbejde og arbejdstider kan være varierende fra sted til sted og aftales med din praktikvært før praktikken begynder. Vi anbefaler at du sammen med din praktikvært udarbejder en vagtplan for din praktik, så du får mest ud af praktikken. Hvis du har særlige forhold, skoleopgaver el. lignende, som der skal tages hensyn til, aftales dette også. Har du selv nogle særlige ønsker til indhold i praktikken, er du også meget velkommen til at byde ind med disse.


Ja, Fra Greb til Gaffel er et gratis tilbud, som supplerer den undervisning du modtager på din uddannelsesinstitution. Du får undervisningsfri til at tage i praktik men har ansvar for at følge det planlagte pensum og opgaver fra skolen. Forløbet aftales med dit uddannelsessted.


Det er din egen opgave at få transporteret dig til praktikstedet, enten med offentlig transport eller hvis du selv har bil. Landbrug & Fødevarer dækker dine transportudgifter. Det er dit uddannelsessted der står for refunderingen af udgifter – husk at aftale det med din underviser. 


Du behøver ikke at være økolog eller have den store erfaring med økologi. Det vigtigste er at du er nysgerrig og åben overfor at ville lære mere om hvor dine råvarer kommer fra eller ender henne. Du skal være interesseret i at få indsigt i hvad det vil sige at producere økologiske råvarer, eller hvordan man arbejder med råvarerne i et økologisk køkken.


Video: Fra Greb til Gaffel

Økologiske Food Fighters

Økologiske Food Fighters

Hvert år udvælger Landbrug & Fødevarer et team Økologiske Food Fightere. 

Kom helt tæt på økologien - i køkken og mark
Økologiske Food Fightere er et miks af fremtidens landmænd, kokke, slagtere, bagere, ernæringsassistenter og professionsbachelorer i ernæring og sundhed. Fælles for alle er, at de brænder for gode råvarer og er nysgerrige på økologi. Som Økologisk Food Fighter stifter du nemlig tæt bekendtskab med økologien - både på marken, i butikker og i professionelle køkkener.

Kickstart din karriere 
Som Økologisk Food Fighter bidrager du med en god portion engagement og masser af gå-på-mod. Til gengæld får du erfaringer, kompetencer og et netværk, der er med til at kickstarte din fremtid i fødevareverdenen.

Hvornår foregår det? 
Økologiske Food Fighters 2020 løber af stablen den 14-16 september.
Glæd dig til at opleve det økologiske Danmark helt tæt på - hvor du skal dele din viden med medstuderende og blive skarp på fremtidens økologi.  
Følg turen rundt i Øko-Danmark på facebooksiden Økologiske Food Fighters og på instagram dkfoodfighters 

Har du spørgsmål? 
Vi vil altid gerne fortælle mere om Økologiske Food Fighters og hjælpe dig med at ansøge. Tag endelig fat i Anders Nicolajsen på andn@lf.dk, hvis du har nogle spørgsmål. 

 

Vil du være økologisk Food Fighter? Se mere her

 

Projektet er støttet af Fonden for økologiske landbrug.

 

FAQ Økologiske Food Fighters

Her finder du de ofte stillede spørgsmål og svar vedrørende Økologiske Food Fighters


Økologiske Food Fighters er tilbud til studerende på en række fødevarerelaterede uddannelser. Er du i lære som slagter-landmand-, kok- , bager- , ernæringsassistent-uddannelsen eller i gang med en professionsbachelor i ernæring og sundhed, kan du deltage i projektet. 

Ja, det er gratis at deltage i Økologiske Food Fighters. Projektet er et tilbud, som supplerer din uddannelse og er en unik mulighed for at tilegne dig viden, indsigter og netværk. Landbrug & Fødevare sørger for transport, overnatning og forplejning på turen. 

Som Økologisk Food Fighter, inviterer vi dig med på en unik tur rundt i Øko-Danmark. Her skal vi besøge økologiske producenter og landbrug, lave mad af økologiske råvarer, smage på en masse økologiske produkter, tale med kokke og restauratører og besøge økologiske virksomheder. Glæd dig også til oplæg og workshops.

Du får adgang til en masse ny viden om økologi, indsigter fra de nyeste analyser og netværk på tværs af fødevarebranchen. Derudover får du også mulighed for efterfølgende at blive inviteret til alumne-netværks-arrangementer for tidligere Økologiske Food Fighter. 

Du har selv ansvar for at tage fri fra din undervisning eller elevplads for at kunne deltage. Samt ansvar for at følge den planlagte undervisning og opgaver fra på uddannelse. Koordiner med din elevplads, skole eller underviser. 

Du behøver ikke at være økolog eller have den store erfaring med økologi. Det vigtigste er at du er nysgerrig og åben overfor at ville lære mere om økologien. 

Klassesæt

Som forberedelse til Øko-Battle 2015 modtog faglærerne et klassesæt bestående af sæt kort med forskellige emner indenfor økologien. Klassesætte kan bruges som afsæt til at diskutere økologi  klassen.

Download klassesættet

Projektet er støttet af Fonden for økologisk landbrug.

Anders Nicolajsen

Anders Nicolajsen

Markedskonsulent (foodservice, gastronomi og udvikling) - Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling

Telefon +4533394405

Mobil +4553645853