Økologi på Uddannelser

Hvad ville du gøre, hvis du bestemte over råvarerne?

Skal man koge de økologiske uddannelsesprojekter ned til én sætning, vil det være følgende: Uddannelsesprojekter der bringer økologien på skoleskemaet.

Uddannelsesprojekterne er fordelt på fire forskellige projekter, der alle giver elever og studerende på fødevarer- og ernæringsuddannelser, samt landbrugsskoler, muligheden for at opleve det bedste økologien har at byde på, ved at invitere de studerende ud i de økologiske køkkener, butikker og marker. 

Hvorfor er de økologiske uddannelsesprojekter vigtige?

De studerende er fremtidens fødevareprofesionelle, og det er dem, der kommer til at få indflydelse på, hvilke råvarer der skal bruges i den offentlige bespisning og mange forbrugeres hjem.

Ved at få økologien i egne hænder og samtidig opleve, hvordan landets dygtigste fødevareprofessionelle arbejder i praksis, tror vi på, at de studerende bliver rustet til selv at kunne træffe beslutninger som en del af næste generations fødevareprofessionelle og derfor er projekterne vigtige.

I år har vi udvidet udbuddet af økologiske uddannelsesprojekter for studerende, som du kan læse mere om på denne side. Fælles for projekterne er, at de alle sætter økologien på dagsordenen og gratis for elever og studerende at deltage i:

  • Future Generation Økologi
  • Fra Greb til Gaffel
  • Alumnedag

På vores Facebook og Instagram kan du se, hvordan uddannelsesprojekterne tidligere er foregået.

Dyk ned i økologien: Se alle danske økologiske bedrifter, økologiske principper og meget mere.

Projekterne er skabt af Landbrug & Fødevarer med støtte fra Fonden for økologisk landbrug.

Se tidligere begivenheder fra de økologiske uddannelser

Fra Greb til Gaffel

Hvad ville du gøre, hvis du skulle bytte kniven ud med en traktor? Eller gummistøvlerne ud med et forklæde? 

Fra Greb til Gaffel er et tilbud til kokke- og landbrugselever om at komme i praktik i hinandens erhverv. Vi sender bogstavelig talt kokkeeleverne ud i økologiske marker og stalde, mens landbrugseleverne skal røre i gryderne i et økologisk køkken.

Byt praktikplads

Praktikbyttet har til formål at give en indsigt i, hvordan elevernes kommende, og måske tætteste, samarbejdspartner arbejder til dagligt. Projektet er en unik mulighed for eleverne, og har nydt stor succes de seneste år blandt elever og praktikværter.

I samarbejde med en række engagerede fagskoler og et væld af passionerede praktikværter, sikrer vi, at fremtidens landmænd og kokke bliver klædt godt og grundigt på til at håndtere morgendagens fødevarerelaterede udfordringer. Som læremester behøver man ikke at modtage en elev for at sende en elev afsted. Landbrug & Fødevarer sørger for alle praktikpladserne – du skal derfor bare melde dig til. 

Hvornår foregår det?

Fra Greb til Gaffel-praktikken finder sted fra d. 27. september – 1. oktober 2021.

Hvordan kommer jeg afsted?

Det er gratis at deltage og Landbrug & Fødevarer sørger for, at alle får fordelt en praktikplads.

DER ER LUKKET FOR TILMELDINGER TIL GREB TIL GAFFEL 2021.

Spørgsmål?

Vi vil altid gerne fortælle mere om praktikken, hjælpe med tilmeldingen eller høre fra potentielle praktikværter. Send en mail til Anders Nicolajsen på andn@lf.dk, hvis du har nogle spørgsmål.   

Vil du vide mere?
Er du kokkeelev? Se mere her
Er du landbrugselev? Se mere her
Hvad får min kokkeelev ud af Fra Greb til Gaffel? Se mere her
Hvad får min landbrugselev ud af Fra Greb til Gaffel? Se mere her

Brug for mere inspiration? 

Utallige 'Fra Greb til Gaffel'-elever og værter har haft fantastiske oplevelser i gennem projektet. Vi har fulgt nogle af dem undervejs i praktikken og lavet en række videoer, hvor de beskriver hvor værdifuldt deres deltagelse har været. Se videoerne fra sidste års 'Fra Greb til Gaffel' og hør fra hestens egen mund hvad elever og værter fik ud af at deltage. Videoerne kan ses her. 

 

 

Sociale medier 
Følg også med i Greb til Gaffels digitale univers på Facebook og Instagram på oko_uddannelser eller på hashtagget #grebtilgaffel

 

Highlights: Fra Greb til Gaffel

Se et udpluk af tidligere praktikværter

Vi har samlet et udpluk af vores tidligere værter, så du kan få et overblik over, hvem og hvor tidligere deltagere har været sendt hen.

Fra Greb til Gaffel - Gram Slot

FAQ Fra Greb til Gaffel

Her finder du ofte stillet spørgsmål og svar omkring Fra Greb til Gaffel.


Fra Greb til Gaffel er et gratis tilbud til dig der er kokke- eller landbrugselev. Det koster dig derfor ikke noget at deltage.
Nej, når du udfylder formularen og ansøger om at deltage i Fra Greb til Gaffel, har du mulighed for at angive ønsker til praktikken. Ud fra de ønsker du oplyser til os, vil vi forsøge at matche dig med et køkken eller landbrug, som stemmer overens med dine ønsker så vidt muligt. Vær opmærksom på at vi ikke kan garantere specifikke pladser og ønsker, men vi gør meget for at opfylde ønsker og behov.

 

Du får tilsendt kontaktoplysninger på din praktikvært. Det er DIT EGET ansvar at få kontaktet din vært før praktikken starter, og få aftalt indholdet, ankomst, afrejse og det praktiske omkring praktikken. Du får udleveret kontaktoplysninger fra Landbrug & Fødevarer.

Mængden af arbejde og arbejdstider kan være varierende fra sted til sted og aftales med din praktikvært før praktikken begynder. Vi anbefaler at du sammen med din praktikvært udarbejder en vagtplan for din praktik, så du får mest ud af praktikken. Hvis du har særlige forhold, skoleopgaver el. lignende, som der skal tages hensyn til, aftales dette også. Har du selv nogle særlige ønsker til indhold i praktikken, er du også meget velkommen til at byde ind med disse.


Ja, Fra Greb til Gaffel er et gratis tilbud, som supplerer den undervisning du modtager på din uddannelsesinstitution. Du får undervisningsfri til at tage i praktik men har ansvar for at følge det planlagte pensum og opgaver fra skolen. Forløbet aftales med dit uddannelsessted.


Det er din egen opgave at få transporteret dig til praktikstedet, enten med offentlig transport eller hvis du selv har bil. Landbrug & Fødevarer dækker dine transportudgifter. Det er dit uddannelsessted der står for refunderingen af udgifter – husk at aftale det med din underviser. 


Du behøver ikke at være økolog eller have den store erfaring med økologi. Det vigtigste er at du er nysgerrig og åben overfor at ville lære mere om hvor dine råvarer kommer fra eller ender henne. Du skal være interesseret i at få indsigt i hvad det vil sige at producere økologiske råvarer, eller hvordan man arbejder med råvarerne i et økologisk køkken.


Presse - Fra Greb til Gaffel

Skal du skrive om Fra Greb til Gaffel kan du finde praktisk information herunder. Du kan yderligere finde logoer og presseomtale.


Greb Til Gaffel-projektet er løbet af stablen hvert år siden 2018, hvor det første hold af landbrugs- og kokkeelever blev sendt i henholdsvis i køkkenet og på marken for at komme i praktik ved hinandens erhverv. Siden da har projektet vokset sig stort, og det er i dag muligt for eleverne at komme i praktik i stort set hele Danmark. 

Som fremtidens eksperter indenfor fødevareproduktion er det vigtigt for landbrugs- og kokkeeleverne at få en indsigt i hinandens erhverv, så der er en gensidig forståelse, når eleverne engang i fremtiden selv skal stå for at levere råvarer til restauranten eller bestille dem hos landmanden. 

Ideen lå derfor lige til højrebenet for Landbrug & Fødevarer, da man i sin tid afholdt en debat om økologi blandt forskellige kokke- og landbrugselever. Ved debatten viste det sig, at ingen af de deltagende nogensinde havde været i praktik i hinandens fag, men at alle havde et ønske om at prøve det. Med den indsigt i baghånden blev det første spadestik taget til det praktikforløb der nu kendes som ’Fra Greb Til Gaffel’. 

 

Formålet med praktikforløbet er at styrke elevernes forståelse for, hvordan der arbejdes med økologiske råvarer i Danmark gennem hele værdikæden. Ligeledes skal projektet styrke det fremtidige samarbejde på tværs af de to erhverv gennem dialog og indsigt i hinandens fag. Helt konkret gennemføres praktikforløbet ved, at eleverne bytter erhverv for en uge. Kokkene bliver sendt ud for at få jord under neglene på et økologisk landbrug så de kan se, hvordan råvarerne produceres, mens landmændene sendes ind blandt gryder og mados for at lære om, hvordan de økologiske råvarer bruges i restauranterne.  

Antallet af elever der sendes i praktik, afhænger af, hvor mange tilmeldte elever og praktiksteder der er det pågældende år. Projektet har nydt stor succes og kendskab de seneste år, hvor et stigende antal praktikanter og værter har deltaget. 

 

Siden projektets opstart er interessen og nysgerrigheden for projektet hos landets erhvervsskoler. Ideen om at give eleverne indsigt i, hvem der aftager råvarerne og hvordan de bliver produceret, er blevet modtaget positivt og alle er enige om, at det er en vigtig dagsorden for fremtidens samarbejde. Det betyder, at vi i dag har skoler fra hele landet, der kan sende deres elever ud i et helt unikt praktikforløb. 

 

Projektet har samarbejdsaftaler med kokkeskoler fra hele landet og er åbne for at arbejde sammen med endnu flere. Vi har derfor mulighed for at sende kokkeelever i praktik på et økologisk landbrug uanset, hvilken landsdel eller skoleeleverne kommer fra. 

 

Ligesom med kokkeskolerne har projektet samarbejdsaftaler med Landbrugsskoler fra hele landet. De mange samarbejder med forskellige praktiksteder rundt om i landet giver derfor nogle unikke muligheder for eleverne, der kan komme i praktik i den anden ende af landet, hvis det er ønsket.

 

For at være praktikvært ved Greb Til Gaffel, enten som landbrug eller køkken, kræver det, at man som landbrug er økologisk certificeret, og at man som køkken minimum er certificeret med Det Økologiske Spisemærke. Enkelte værter, der har en veletableret og vidtrækkende økologiske tilgang, kan dog inkluderes uden certificering med Spisemærkerne.  Praktikværterne for begge erhverv er fordelt i hele Danmark. Den store geografiske adspredelse af både værter og elever gør det derfor muligt at sende praktikanter rundt i hele landet alt efter behov og ønske.  

Vil du skrive om Greb til Gaffel er du velkommen til at bruge vores logoer. De kan downloades herunder 

Greb til Gaffel 

Fonden for Økologisk Landbrug

Landbrug & Fødevarer

Økologi Next generation

Future Generation Økologi

Hvad ville du gøre, hvis du bestemte, hvad der skulle på tallerkenen?

Som en del af Future Generation Økologi stifter du bekendtskab med det bedste og mest moderne fra økologiens verden i en bæredygtig kontekst. 

Kom helt tæt på økologien i køkken og mark

10-12 udvalgte studerende og elever fra landets fødevareuddannelser sendes på en 3-dages tur i økologi-Danmark, hvor de sammen skal udforske og arbejde med økologiens fortræffeligheder og muligheder på tværs af fagligheder.

Kickstart din karriere

Future Generation Økologi (tidligere Food Fighters, red.) er et miks af fremtidens landmænd, kokke, slagtere, bagere, ernæringsassistenter, tjenere og professionsbachelorer i ernæring og sundhed. Turen er for de ambitiøse og nysgerrige studerende, der har et kritisk blik på økologien, vil tættere på andre fagligheder og blive klogere på, hvordan man arbejder med ’best practice’ i økologien på tværs af hele værdikæden. Turen klæder de deltagende på med værktøjer og viden, der ruster dem til at tage beslutninger på fremtidens fødevaremarked. 

Formålet med Future Generation at bygge en bro mellem fødevarebranchens forskellige faggrupper og give en solid indsigt i spændingsfeltet mellem økologi og bæredygtighed. Det er en unik mulighed for at udvide netværket, tilegne sig nye, praktiske og teoretiske erfaringer samt kickstarte karrieren i fødevarebranchen.

Du kan se, hvordan tidligere ture er foregået på Instagram og Facebook

Hvornår foregår det?

Turen finder sted fra d. 17-19 maj 2021.

Hvordan kommer jeg afsted?

DER ER LUKKET FOR TILMELDINGER TIL FUTURE GENERATION ØKOLOGI 2021. 
 
Spørgsmål?

Vi vil altid gerne fortælle mere om turen og hjælpe dig med at ansøge. Kontakt Anders Nicolajsen på andn@lf.dk, hvis du har spørgsmål.

Corona?

Du kan læse mere om vores forholdsregler angående coronasituationen i bunden af denne side.

Highlights: Future Generation Økologi 

Tidligere besøgte steder

Se nogle af de steder vi tidligere har besøgt med Future Generation Økologi.

FAQ - Future Generation Økologi

Her finder du de ofte stillede spørgsmål og svar vedrørende Future Generation Økologi


Future Generation Økologi er tilbud til studerende på en række fødevarerelaterede uddannelser. Er du i lære som slagter-landmand-, kok- , bager- , ernæringsassistent-uddannelsen eller i gang med en professionsbachelor i ernæring og sundhed, kan du deltage i projektet. 

Ja, det er gratis at deltage i Future Generation Økologi-projektet er et tilbud, som supplerer din uddannelse og er en unik mulighed for at tilegne dig viden, indsigter og netværk. Landbrug & Fødevare sørger for transport, overnatning og forplejning på turen. 

Som en del af Future Generation Økologi, inviterer vi dig med på en unik tur rundt i Øko-Danmark. Her skal vi besøge økologiske producenter og landbrug, lave mad af økologiske råvarer, smage på en masse økologiske produkter, tale med kokke og restauratører og besøge økologiske virksomheder. Glæd dig også til oplæg og workshops.

Du får adgang til en masse ny viden om økologi, indsigter fra de nyeste analyser og netværk på tværs af fødevarebranchen. Derudover får du også mulighed for efterfølgende at blive inviteret til alumne-netværks-arrangementer for tidligere deltagere 

Du har selv ansvar for at tage fri fra din undervisning eller elevplads for at kunne deltage. Samt ansvar for at følge den planlagte undervisning og opgaver fra på uddannelse. Koordiner med din elevplads, skole eller underviser. 

Du behøver ikke at være økolog eller have den store erfaring med økologi. Det vigtigste er at du er nysgerrig og åben overfor at ville lære mere om økologien. 

Alumnenetværksdag

Har du tidligere deltaget i et økologisk uddannelsesprojekt fra Landbrug & Fødevarer?
Så kom med på en unik dag og indsigtsfuld dag om fremtidens økologiske marked. 

Fødevarebranchen er under forandring og det samme er vores måde at spise på. Det er derfor vigtigere end nogensinde før at være opdateret på den nyeste viden. For hvordan skal økologien passe ind?

Landbrug & Fødevarer inviterer tidligere deltagere fra vores uddannelsesprojekter til en Alumnenetværksdag, hvor du får den nyeste viden, mulighed for at udvide dit netværk og blive rustet til at navigere i en fremtid hvor økologi og bæredygtig kan gå hånd i hånd.

Dagen vil være fyldt med faglighed og gode madoplevelser.

Hvornår foregår det?

Alumnenetværksdagen 2021 foregår d. 06/12-2021 i København. Program og invitationer fremsendes til tidligere deltagere 1. november pr. mail. Kontakt Kathrine Kingo på kkbo@lf.dk, hvis du mod forventning ikke modtager en invitation. 

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til Alumnenetværksdagen kan du kontakte Anders Nicolajsen på andn@lf.dk

Coronadisclaimer

Vi følger regeringens retningslinjer, og tilpasser vores uddannelsesprojekter til de anbefalinger og restriktioner, der måtte gøre sig gældende på tidspunktet, hvor projekterne vil blive afholdt.

Vi sørger for at have håndsprit og værnemidler til rådighed, ligesom vi efterlever de til en hver tid tilpassede krav om afstand og forsamlingsforbud. Dette gør sig ligeledes gældende for de praktiksteder og besøgsværter, som deltager i projekterne.

Skulle vi uheldigvis befinde os i en situation, hvor vi vil finde det for besværligt at gennemføre de pågældende projekter indenfor retningslinjerne, vil turen blive aflyst. Vi afvikler kun projekterne, hvis vi er fuldstændig trygge og overbeviste om, at vi kan gennemføre på forsvarlig vis.

Vil du gerne deltage i et uddannelsesprojekt, men har du nogle særlige covid-19 relaterede bekymringer eller hensyn vi skal underrettes om, så lad os vide det i så god tid som muligt, så vi kan tilpasse turen på en måde, så den bliver tryg for alle at deltage.

Anders Nicolajsen

Anders Nicolajsen

andn@lf.dk - Marked & Ernæring

Telefon Seniorkonsulent (foodservice, gastronomi og udvikling)

Mobil +4553645853